Hanabi (Abacus kartondobozos kiadás)

Normál ár: 2 290 Ft


A Te árad: 2 290 Ft

Értékelés: 
(4.8)
A 2013-as Év Játéka, a „tüzijátékos kártya” fergeteges sikere minden bizonnyal újszerűségében rejlik. Ebben a játékban nincsenek csapatok, nincs győztes és vesztes, van viszont öt szín, 1-5-ig számozott lapok, kooperáció és rengeteg fejtörés!
A játékosok csak egymás lapjait látják, a sajátjukat kifelé fordítva tartják, ezért mindent meg kell tenniük, hogy a lehető legtöbbet segítsenek egymásnak. A jókor elhangzott információk a kézben tartott lapok színéről vagy számozásáról vajon elégnek bizonyulnak a maximális 25 pont eléréséhez? Rakjátok ki színeneként, emelkedő számsorban a kártyákat, ezáltal a legszebb, legtarkább tüzijátékkal kápráztatva el a közönséget!
Az alábbi ismertető az LFG.HU online magazin Társasjáték rovatában jelent meg.
Szerzője: Hauszknecht Imre (flyinghair)


Mi van a fedél alatt?

A kisméretű dobozban összesen egy szabály és 60 darab tűzijáték-kártya kapott helyet, a 9 db tanácsadó- és a 3 db villám (Isteni harag) token mellett. Megjelenésre a játék inkább tűnik funkcionálisnak, mint kiemelkedően szépnek, de azért a kiadó így is jó munkát végzett: A kártyákon a számok japán stílust idéznek, és a különböző színű tűzijátékkártyákon különféle formájú tűzvirágok láthatók. De ez a játék nem a kinézetről szól.

Milyen a motor?

A játék egy meglehetősen friss és egyedi mechanikára épít. A játék elején a résztvevők számától függően mindenki kap 4-5 kártyát, amelyeket kifelé fordítva(!) a többiek felé mutat. Így a játék folyamán senki sem látja a saját lapjait, csak a társaiét. A kártyák 5 (haladó játék esetén 6) különböző színben pompáznak, míg értékeik 1 és 5 között változnak. Feladatunk, hogy közösen minden színből építünk egy számsort az egyestől kezdve és az ötös számúval befejezve. A játékosok egymás után következnek sorban, és a következő akciók közül választhatnak:

Kijátszanak a kezükből egy lapot. A lapokat jó sorrendbe kell lerakni, tehát egy sort az 1-es számúval kell kezdenünk, és sorban egymás után kell letennünk a következőket. Ha a sor(ok)ba nem illő, vagy már lenn lévő kártyát játszunk ki, akkor az Istenek mérgesek lesznek, és villámot küldenek az égből. A harmadik hiba után a játéknak vége, a közönség fújol, a játékosok pedig veszítenek…

Tanácsot adnak egy játékostársuknak: Rámutathatnak egy társuk kezében lévő összes egyforma színű vagy számú lapjára. Tehát egyértelműen nem lehet megmondani, hogy a társunk kezében egy zöld kettes lap van, csak azt, hogy ez meg ez lapja zöld, vagy ez meg ez a lapja kettes. Viszont tanácsból összesen 8 áll rendelkezésünkre, ha azok elfogynak, valakinek lapot kell áldoznia, hogy újabb tanácslehetőséghez jussunk.

Lapot dobhatnak ki a kezükből, hogy egy-egy elhasznált tanácstokent újra aktiváljanak. Ezzel a csapat újabb tanácslehetőséghez juthat. Itt persze sokszor kockáztatniuk kell a részvevőknek, hiszen elképzelhető, hogy információ nélkül kénytelenek kidobni kártyát a kezükből. A pakliban minden 1-es ből 3 db, minden 2-es, 3-as, 4-esből 2 db, míg az ötösökből csak 1-1 példány tarkítja a készletünket. Így aztán egy idő után az egyesek ballaszttá válnak, ugyanakkor, ha felelőtlenül dobálunk ki lapokat esetleg ellehetetlenítjük egy sor teljes megépítését.

A játék addig tart, amíg el nem fogy a húzópakli. Ha a csapat nem veszített megszámolják a pontjainkat: Színenként a legértékesebb lapok értékét összeadják, ami a csapat végső pontszámát adja. Ez a közönség ítéletének alapja. Minél nagyobb számot értek el, a nézők annál elégedettebbek.

Milyen játék a Hanabi?

A Hanabi nem egy komplex alkotás, és nem is nagyon hosszú. De megdolgoztatja a memóriánkat, hiszen figyelnünk kell, és lapokat kell megjegyeznünk a kezünkben látatlanul, miközben próbálunk előre tervezgetni. A játék akkor válik igazán keménnyé, ha betartjuk, vagy be tudjuk tartani a Hanabi fő szabályát: senki nem szólhat semmit a parti alatt a tanácsokat leszámítva, tehát nem beszélhetünk vagy utalhatunk semmire feleslegesen, hiszen így sokkal többet elárulhatunk, mint amennyit egy sima tanács mondhat. Nem is sejtjük, milyen nehéz csöndben maradni, még a legfegyelmezettebbek szájából is ki-kicsusszan egy-egy felesleges mondat a játék közben. De ezért nem hurrogunk le senkit, hiszen ahogy az a szabályban is le van írva, a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát a Hanabi közben. Ha ehhez a csapat többet akar beszélni, hát megteheti. Így lesz a Hanabi egy könnyed 30-40 perces szórakozás, családoknak, baráti társaságoknak. A könnyű szabályai, rövid játékideje és kicsiny mérete miatt ideális non-gamer társaságban is. Kanócot gyújts!

Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 29 Gyakorlott játékosoknak 21 Euro gémereknek 6 Ketten 17 Családdal 34 Partijátéknak 23
81% (30)
11% (4)
8% (3)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 37)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Női agy Férfi agy

Julianna | 2020. január 25.

Én nagyon szeretem a hanabi-t, főleg akkor, ha sikerül a szivárvány színű tűzijátékot is kirakni 5 ig, de ha ez nem sikerül, mert a másik máshogy gondolja, vagy elfelejti pl.: milyen információ lett számára elmondva, akkor elég sok bonyodalom és mérgelődés származhat a játékból, de egyben nagyon vicces is, ha a másik félre érti a jelzésedet. Ha olyannal játszol, akit ismersz, akkor könnyen meglepetésekben lehet részed, hogy a partnered teljesen másképp gondolkodik, mint te, ami persze nem baj, ha sikerül elfogadnotok azt.
Különleges, de megosztó

Zsóka | 2019. november 10.

Én személy szerint imádom, de sajnos baráti köröm nem minden tagja osztja ezt az imádatot, sokak szerint nehezen megérthető, lassú és ezért nem is annyira élvezetes (főleg az első játék vele). A kooperativitása zseniális, közös gondolkodásra és problémamegoldásra ösztönöz, viszont összeszokott barátoknak, családtagoknak javaslom csak, és tapasztalt játékosok is előnyben vannak. A memóriajáték részét segíti, hogy a grafika nagyon szép és a koncepció is jó, viszont érdemes könnyítésekkel megtanulni, és csak később játszani az eredeti szabályokkal, majd a nehezítéssel.

(Én a pszichológusi munkámban fejlesztésre is használni fogom terveim szerint - memóriafejlesztést, együttműködést, kölcsönös kommunikációt elősegíteni)
Jó játék

Zsófia | 2019. november 9.

Egyszerű szabályok, gyors játék. Tetszik benne, hogy nem egymás ellen, hanem együtt játszunk és ugyanaz a cél. Jó csapatmunkát, memóriát igényel. Nekem a 4 fős játék tetszett a legjobban.
2 ilyened van meg 3 olyanod

Peter | 2019. október 24.

Ez az a típusú játék, ahol ha minden szabályt betart az ember, akkor egy nem összeszokott társaságnak esély sincs nyerni. Ha viszont ferdít egy csöppent a rendszer máris egy jópofa parti játékot kap. Sajnos 2-3 kör után eléggé unalmassá válik ez a társas. Inkább csak bemelegítésnek javallott, csak úgy, mint a MIND társas.
Kooperatív élvezet for everybody! :-)

esoember | 2016. február 23.

Hihetetlenül addiktív játék! És bár könnyű "csalni" benne, de lényegtelen, hiszen így is, úgy is szórakoztató és izgalmas játék! Tökéletes bevonzó játék, vagyis megvan a társasjátékoktól ódzkodó személyeket befertőző képessége! :-)
Vakon játszani

Dot | 2015. december 27.

Elég szkeptikus voltam, amikor először leültem vele játszani, egyrészt, mert korábban nem játszottam még kooperatív játékkal, és úgy gondoltam, ennek már alapból unalmasabbnak kell lennie, mint a versengős játékoknak, másrészt, mert abszurdnak éreztem a háttal fordított kártyalapokat, és harmadrészt, mert alapból nem vagyok jó memóriajátékokban.
Nos, óriási (kellemes) csalódás ért. A játék hiába kooperatív, nagyon is izgalmas. És hiába működtök együtt, ennek a módja, lehetősége, mértéke, igencsak korlátozott (de nagyon jópofa és átlátható módon), így valójában rendesen meg kell küzdeni a győzelemért. Igazából már azért is, hogy az első néhány lapot le tudd tenni :-) . A fordítva tartott kártyalapok nagyon viccesek, zavarba ejtőek, megadják az alaphangulatot (számomra legalábbis), de nem negatív értelemben. Az egész ettől picit misztikussá válik. És hát a harmadik, miszerint memória... Igen, fontos a memória. De legalább ilyen fontos az, hogy ráérezz a másik metakommunikációs jelzéseire. És NEM az arcjátékra gondolok, hiszen nem is szabad akár csak egy felszisszenéssel, grimasszal jelezni - de ha elkezded kiismerni a másikat, mégis megérzed, hogy ő most akkor azért mondta be hogy "ITT van három ZÖLDed", mert az pont az a 3, amivel befejezed a sort, vagy azok a dobólapok, hiszen két nyamvadt egyes, meg egy kettes van nálad... Vagy ha eldobja a számára tudottan piros 4-est, akkor csak ostoba/felelőtlen, vagy látja, hogy az én kezemben lévő piros az 4-es, és nem akar egy infóadást elpazarolni azzal, hogy a tudomásomra hozza, sőt, így a dobással még egyhez hozzá is juttatott...?
Szóval bőven nem csak egy szimpla memóriajáték, nagyon sokat lehet benne kombinálni, agyalni azon, h mi van a másik fejében, mit fog gondolni akkor, ha én ezt, vagy azt teszem, mivel adom neki a legjobb infót, vagy akár a másik társamnak...

Sajnos eddig csak hármasban játszottam, gyanítom, nagyobb csapatban még jobb és nehezebb. De így is ajánlom szinte bárkinek, izgalmas, érdekes, kicsi helyen is játszható, egyszerűen szuper :-)
kedves vita

Linda | 2015. december 9.

Nagyon könnyen tanulható, igen szórakoztató kooperációs játék, ami több esetben vezethet kisebb vitákhoz :) Gyorsan játszható, nem helyigényes. Nem árt hozzá a jó memória. 3-an is nagyon szórakoztató tud lenni, de nyilvánvalóan minél többen játszák, annál változatosabb lesz.
Cshapatépítő

Aaron | 2015. november 26.

Nagyon jól összerakott kis játék, ahol mindenki egy közös célért küzd és kártyajátéktól szokatlan módon nem a másikat kell lemakaózni.
Nálunk jól összerázta a csapatot, és az eddig egymás ellen harcoló nagy játékosok most közösen próbálták lenyűgözni a közönséget a pompázatos tűzijátékkal!
Játékesteken kis szusszanásként mondjuk egy 3órás Trónok harca után igen csak ajánlott! :)))
A megfelelő sorrendben

Gergő | 2015. november 4.

Élvezetes kooperatív játék, próbára teszi a logikát és a stratégiai érzéket is, és egyáltalán nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Nagyon kellemes meglepetés volt, azóta nagy kedvenc.
Egyszerű, de nagyszerű

Tsokiskex | 2015. október 31.

Kiváló kooperációs játék, gyorsan megtanulható, valóban nagyon egyszerű szabállyal dolgozik és remek játékélményt nyújt.
Érdekes az érzés, hogy nem látja az ember a saját lapjait, és izgalmas mikor 'vakon' rak egy lapot bárhová.
Összehozza a társaságot, ketten is nagyon élvezhető, sőt. :)

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!

Hanabi játékcsalád