Hellapagos

Normál ár: 5 990 Ft

A Te árad: 5 691 Ft

Értékelés:  (4.3)
Jaj ne, a hurrikán közeledik, és a tutaj csak félig kész! Ráadásul ennivalót és ivóvizet sem sikerült eleget gyűjteni…
A Hellapagos egy furcsa partijáték: a játékosok hajótöröttekként összedolgoznak, hogy a hurrikán érkezése előtt el tudjanak menekülni a szigetről, ami mellett a baleset történt, de minden játékos, ha csak teheti, elrejt enni- és innivalót magának, mert ha nem jut elég mindenkinek, valakit éhhalálra ítélnek (sőt akár meg is esznek…). Együttműködés, élelemrejtegetés, reménykedés!

Pokoli bajtársak bajos társalgása

Talán nem alaptalan azt állítani, hogy egy partijátékot vagy csak nagyon érintőlegesen tematizálnak, vagy sehogy. Nos, a Hellapagos - Hajótöröttek szigete más. És még egy fontos dolog: ez a játék kicsit morbid, szóval ha az ilyesmitől idegenkedsz, akkor ez a cikk nem neked szól, de találsz itt megannyi olyat, ami viszont igen. ;) 

 

Hajótörött, az első pillanattól

Kinyitom a dobozt. Egy lenvászon zsákot találok benne meg két faládát (a zsák az tényleg lenvászon, oké, a ládák papírból vannak, de azért na), a doboztetőn belülről egy törött faláda látszik, tengervíz habzik fel rajta meg egy tengeri csillag.

Még el sem kezdtem setupolni (vagyis előkészíteni a játékot, a gémer-szótárfüzetbe tessék ezt is felírni), de már körbevesz a téma: az asztal közepén tengerpart, mellette a törött hajó, amiből kilóg a rakomány (kártyák), lenvászon zsákban ízléses fagolyók, rájuk halak vannak festve.

Mi meg hajótöröttek vagyunk, van némi élelmünk, egy kevés ivóvizünk, és néhány tárgy mindenkinél (kártyák), amikről a többiek nem tudják, hogy micsoda.

Körről körre vizet, élelmet és fát gyűjtünk. Utóbbiból tutajt igyekszünk ácsolni, előbbivel meg megpróbáljuk kihúzni addig, amíg elkészül a tutaj. Meg persze lehet a hajónál guberálni, hátha találunk magunknak valami szépet, amivel csak az a baj, hogy az nem a közjót szolgálja, csak a magunk kis szükségletét, amire lehet, nem néznek olyan jó szemmel a többiek, ami pedig azért baj, mert…

Hellapagos – Hajótöröttek szigete


Kiszavazó show SMS-ek nélkül

(meg úgy általában modern technika nélkül - egy lakatlan szigeten vagyunk szakadt gatyában, kérem szépen!)

Miután mindenki igyekezett valami hasznossal eltölteni az adott körre szánt akcióját, fogyasztunk: egy élelem és egy egységnyi víz fogy fejenként. Ha valakinek nem jut… nos… azt hirtelen megmenti egy helikopterről köteleken alászálló felmentő sereg, ami pont az utolsó pillanatban… Nem. Az illető meghal. Éhen vagy szomjan.

Szóval, ha nincs annyi élelem és/vagy víz, hogy mindenkinek jusson, akkor a játékosok higgadtan megvitatják, ki az, aki nélkül ők még ellennének, míg megjön a hurrikán (ó, igen, közeleg egy hurrikán is, hogy ne legyen unalmas az élet). Miután a kezdőjátékos ráunt a vitára, elkezd számolni. Háromra mindenki rámutat valakire, aki majd nem kap enni (vagy inni). Ha az illető egy kártyáján még rejtegetett némi eledelt vagy ivadalt (ezt tényleg nem húzta ki a lektor?), akkor életben marad. Ha nem, akkor neki már nem kell fáradoznia többé a közös problémákon, és hát máson sem nagyon. Kalandja itt véget ért.

Visszatérve kicsit a hurrikánra, ha az megérkezik, akkor indulni kell (ezt a hurrikános időjáráskártya jelzi majd). A tutajra viszont nem feltétlenül fér fel mindenki. Ha nincs elég fa, nem lesz elég nagy a tutaj, és lehet ismét szavazgatni. Akit kiszavaznak, az a tutaj helyett maximum Káron ladikjára fér majd fel.

Természetesen bármelyik szavazás kimenetelét könnyedén befolyásolhatja az a játékos, akinél van egy pisztoly, és még töltényt is szerzett hozzá...

Hellapagos – Hajótöröttek szigete


Jóindulat, becsület és bizalom

Oké, hal kell, víz meg fa. Trópusokon vagyunk: ott a tenger, eső esik, fák is vannak. Hol itt a probléma?

Nos, eső vagy esik, vagy nem. Egy adott fordulóban lehet, hogy egy csepp se, lehet, hogy nem sokkal több. A halászat kétesélyes (vagyis három - a játékos húz a zsákból, és egy, kettő vagy három halat fog). Ami pedig a fagyűjtést illeti. Ahhoz be kell menni az erdőbe. És ott bizony lehet egy-két nem hajótöröttpárti élőlény. Például a kígyók. Aki fáért indul, az összegyűjt egy hónaljra való rőzsét az erdő szélén gond nélkül, de ha többet akar, akkor bizony beljebb kell mennie. Ott megharaphatja egy kígyó, aminek következtében az erdő belsejében gyűjtött fát szakszerűen sikítva elhajítja, majd kirohan a partra vergődni, és másnapig nagyon lábra sem áll.

Ez szárazon, mechanikusan azt jelenti, hogy az illető ebben a körben nem szavazhat, illetve kártyát sem játszhat ki, a következő körben meg akciója nem lesz, vagyis a csapatnak nem hajt majd nagy hasznot. A többiek jóindulatára van bízva. Persze a játékosok jóindulatával Dunát lehet rekeszteni. Csakhogy a Duna itt van, ők meg valahol messze az óceánon…

A"De hát miért hagynám vízben szerencsétlent?"- kérdés ebben a játékban valahogy úgy hangzik:"Vagy ő, vagy én. Én biztos nem, úgyhogy..."Igazatok van: nincs is kérdés.

Hellapagos – Hajótöröttek szigete

És azzal se áltassa senki magát, hogy ha sokat tesz a többiekért, azok majd gondolnak rá.

"A szupporter karikat* fel szoktuk koncolni"- hangzott például legutóbb az intelem."Na igen, aztán megeszitek, feltámasztjátok, majd megint megölitek"- hangzott a kiegészítés attól a sorstárstól, akit megviselt, hogy legutóbb, miután lelőttük, kijátszottuk rá a kannibál BBQ-szettet, majd a vuduakármit (nahát, miket nem szállított ez a hajó!), végül pedig a partról nézte szomorúan a távolodó tutajt (és a közeledő hurrikánt). De tanult az esetből. Legutóbb a győztesek között volt.

Tőle hangzottak el többek között olyan segítőkész tippek, mint:"ha nem mész kajáért, akkor kiszavazunk. Persze azt csinálsz, amit akarsz…"illetve:"Szabad akaratodból most fát fogsz hozni!"

Összegzésül csak annyit:

A játékot az kezdi, a leginkább úgy néz ki, mint egy hajótörött, és az fejezi be (élve), aki elég ügyesen kavarja az iszapot...

*Támogató típusú szerep egyes játékokban- a szerk.

Woland

válaszokkal a gyakori kérdésekre:

http://www.hu.hellapagos.com/infos

 

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 8 Családdal 5 Partijátéknak 10
55% (6)
27% (3)
9% (1)
9% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 11)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
jó szórakozás

F 77 | 2018. november 22.

Nekem nagyon tetszett a játék. Hárman játszottuk és úgy is élvezetes volt, de szerintem nagyobb társaságban még jobb lehet. Izgalmas, kicsit stratégiai, kooperációs... minden meg van benne, ami egy jó társashoz kell :)
Mókás játék

Játékos | 2018. október 29.

Négyen játszottuk, a gyerekeknek (13, 14 éves) nagyon tetszett. Nagyobb létszámmal szerintem sokkal izgalmasabb. Viszonylag kevésnek találtam az akciókártyákat. Egy esetleges kiegészítővel még élvezetesebbé lehetne tenni a játékot. Party játéknak teljesen ideális.
Party beindítására tökéletes

Soma | 2018. október 18.

A játék egyértelműen jobb ha nagy társaságban játsszuk. A mi társaságunk jobban élvezi a szivatásokat ezért nekünk sokat dobott az élményen a bajnokság játékmód :D Alapjaiban is nagyon jó, szórakoztató a játék.
Működjetek együtt, majd lődd le a haverod!

László | 2018. október 13.

Szórakoztató kis partyjáték, ahol még az elején azt gondolod, hogy kooperatív, mindaddig, míg el nem fogy az élelem/víz, ki nem nyírjátok valamelyik haverotokat, akit egy másik játékos vissza nem hoz...
Sokrétű játék, ahol nagyon sok, és sokféle fordulópont lehet.
Jó sok emberes móka

Murly | 2018. október 11.

Nálunk gyakran előfordul, hogy a létszám 8-10 körül mozog, és néha, amikor 11-re ugrik, és már egy Secret Hitlernek sincs ránk kapacitása, akkor bizony hálát adunk az égnek, hogy 12 fős a játék. Próbáltuk már 3 fővel, 6-7 fővel, és 11 fővel is, mindig kiegyensúlyozottnak, és élvezetesnek éreztük.

Talán egy lehelletnyivel könnyebb ha sokan vagyunk, hiszen több akciókártya kerül ki a pakliból, és nagyob az esélye annak, hogy már az elején megszerezzük azokat a tárgyakat, amik a legnagyobb segítséget nyújtják.
A több jobb

Attila | 2018. szeptember 25.

Olyan társasjáték, aminek már az alapötlete is felkeltette a figyelmet és alig vártuk, hogy kapható legyen. Nem csalódtunk. Egyszerre lehet kooperatív, és munchkin szintű egymással kitolós, ha a szükség úgy hozza. Az egyetlen hátránya, hogy csak sok játékossal igazán élvezetes. Ha kevesen játszuk, viszonylag könnyen nyerhető, és annyira a saját pecsenyédet sütögetős, egymást potenciálisan elárulós faktornak sincs akkora szerepe. Na de ha többen vagyunk...
Csak partyjátéknak

Zsolt | 2018. augusztus 17.

Szerintem partyjátéknak ideális a hellapagos. 6 fővel játszottunk egy egész estén keresztül, az elején gyorsan át lehetett látni a szabályokat, nyilván néhányszor buktunk, de aztán eljöttek a pillanatok, amikor mindannyian hangulatba kerültünk, előjöttek az igazi ének, elkezdett mindenki kicsit a saját szakállára dolgozni a közösségbe bepakolás mellett. Jól szórakoztunk, jókat nevettünk. Tény, hogy nagyon kell vigyázni azzal, hogy van-e sértődős a csapatban, de ha ezt sikerül orvosolni, jól lehet vele szórakozni. Számomra kicsit idegesítő, hogy néhány helyen vannak lyukak a szabályokban, nem minden kártya egyértelmű, de ez áthidalható.
Szórakoztató sokszemélyes együttműködős party játék

nhajdubeatrix | 2018. augusztus 2.

Már a design eladta magát szerintem. A kinézete miatt már nagyon vártam, hogy végre bonthassuk a dobozt. Az első játéknál 12 fő ült le, voltak nagy nevetések, volt bizony, hogy valaki lelőtte a másikat (szigorúan a közösség érdekében, semmi rosszindulat...), voltak könyörtelen kiszavazások, de alapvetően mindenki azon dolgozott, hogy jusson az egész csapatnak élelem, víz, és készüljön a tutaj. Ez egy kb. 30-45 éveseket magában foglaló banda volt. A második játék viszont azt a tanulságot hozta a számomra, hogy a 15-17 évesek, gonoszak. :P Én nem tudom, lehet, hogy a kamasz kornak tudható be, de a magam 42 évével egyszer szinte halálra sértődtem azon, hogy ők valahogy mindig arra mentek, hogy akinek kell, az pusztuljon, és kegyelmet nem ismerve össze is beszéltek, hogy kinek és miért kell adott körben élelem nélkül maradnia. Aztán kiderült, hogy lapult volna a tarsolyban élelem is, víz is, de azt maguknak tartogatták. :) Szóval a játékban az ördög nem alszik, és nem is olyan egyszerű megcsinálni.
Magávalragadó

K.János | 2018. augusztus 1.

Már akkor nagyon megtetszett amikor még ki se próbáltam. A dobozát a kezembe fogtam, megnéztem a komponenseket és már akkor eldöntöttem; ez kell nekem! :) Minőségi, igényes kidolgozás. A témaválasztás is nagyon tetszik, imádom a kooperációs játékokat is. Az érdekessége az, hogy nem mindig tud az összes játékos megmenekülni és el kell döntenünk ki a leggyengébb láncszem, aki éhen vagy szomjan hal (mondjuk a csapat túléléséért). Több dolgot is észben kell tartani, nagyon meg kell gondolni mit teszünk. Folyamatos kommunikációt és csapatmunkát igényel. Nagyon jól ki lett gondolva és megtervezve a játék az élelemszerzéstől kezdve a fagyűjtésig (az a kedvencem, na meg a kártyahúzások). Mindenkinek bátran ajánlom, kezdők is élvezni fogják!
Csalódás, avagy nem nekünk való?

Zoltán | 2018. július 16.

A játékot mikor bejelentették már nézegettem, mikor megjelent egyből meg is vettem. Rá 2 napra jött a társaság, kipróbáltuk hatan.
Jó, ötletes, tetszik a design, jó pofa a kis szütyő, amibe a hal / fa megszerezéséhez szükséges golyókat rakjuk, majd vakon húzunk. Viszont, valahogy a játék nem jött át. Az elején csak cooperatívan próbáltuk, hogy mindenki élve maradjon, hátha.. rájöttünk nem fog menni. Megpróbáltuk egymással szövetkezve, másokkal kiszúrva, kezdett alakulni, majd 6 party alatt 1-et sikerült megnyernünk úgy, hogy 2-en elhagytuk a szigetet a tutajjal. Számomra irreálisan nehéz, nem igazán lehet nyerni, és sajnos a társaság sem hajlamos az egymás életének szüntelen megkeserítésére.

Valószínűleg inkább az a gond, hogy nem nekünk való, de valahogy egy Avalon sokkal jobb partyjátéknak tűnik, amit sokkal inkább előveszünk, ott legalább nincs holtidő, mert nem esik ki senki. :)

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!