Hellapagos

Normál ár: 5 990 Ft


A Te árad: 5 691 Ft

Értékelés:  (4.6)
Jaj ne, a hurrikán közeledik, és a tutaj csak félig kész! Ráadásul ennivalót és ivóvizet sem sikerült eleget gyűjteni…
A Hellapagos egy furcsa partijáték: a játékosok hajótöröttekként összedolgoznak, hogy a hurrikán érkezése előtt el tudjanak menekülni a szigetről, ami mellett a baleset történt, de minden játékos, ha csak teheti, elrejt enni- és innivalót magának, mert ha nem jut elég mindenkinek, valakit éhhalálra ítélnek (sőt akár meg is esznek…). Együttműködés, élelemrejtegetés, reménykedés!

Pokoli bajtársak bajos társalgása

Talán nem alaptalan azt állítani, hogy egy partijátékot vagy csak nagyon érintőlegesen tematizálnak, vagy sehogy. Nos, a Hellapagos - Hajótöröttek szigete más. És még egy fontos dolog: ez a játék kicsit morbid, szóval ha az ilyesmitől idegenkedsz, akkor ez a cikk nem neked szól, de találsz itt megannyi olyat, ami viszont igen. ;) 

 

Hajótörött, az első pillanattól

Kinyitom a dobozt. Egy lenvászon zsákot találok benne meg két faládát (a zsák az tényleg lenvászon, oké, a ládák papírból vannak, de azért na), a doboztetőn belülről egy törött faláda látszik, tengervíz habzik fel rajta meg egy tengeri csillag.

Még el sem kezdtem setupolni (vagyis előkészíteni a játékot, a gémer-szótárfüzetbe tessék ezt is felírni), de már körbevesz a téma: az asztal közepén tengerpart, mellette a törött hajó, amiből kilóg a rakomány (kártyák), lenvászon zsákban ízléses fagolyók, rájuk halak vannak festve.

Mi meg hajótöröttek vagyunk, van némi élelmünk, egy kevés ivóvizünk, és néhány tárgy mindenkinél (kártyák), amikről a többiek nem tudják, hogy micsoda.

Körről körre vizet, élelmet és fát gyűjtünk. Utóbbiból tutajt igyekszünk ácsolni, előbbivel meg megpróbáljuk kihúzni addig, amíg elkészül a tutaj. Meg persze lehet a hajónál guberálni, hátha találunk magunknak valami szépet, amivel csak az a baj, hogy az nem a közjót szolgálja, csak a magunk kis szükségletét, amire lehet, nem néznek olyan jó szemmel a többiek, ami pedig azért baj, mert…

Hellapagos – Hajótöröttek szigete


Kiszavazó show SMS-ek nélkül

(meg úgy általában modern technika nélkül - egy lakatlan szigeten vagyunk szakadt gatyában, kérem szépen!)

Miután mindenki igyekezett valami hasznossal eltölteni az adott körre szánt akcióját, fogyasztunk: egy élelem és egy egységnyi víz fogy fejenként. Ha valakinek nem jut… nos… azt hirtelen megmenti egy helikopterről köteleken alászálló felmentő sereg, ami pont az utolsó pillanatban… Nem. Az illető meghal. Éhen vagy szomjan.

Szóval, ha nincs annyi élelem és/vagy víz, hogy mindenkinek jusson, akkor a játékosok higgadtan megvitatják, ki az, aki nélkül ők még ellennének, míg megjön a hurrikán (ó, igen, közeleg egy hurrikán is, hogy ne legyen unalmas az élet). Miután a kezdőjátékos ráunt a vitára, elkezd számolni. Háromra mindenki rámutat valakire, aki majd nem kap enni (vagy inni). Ha az illető egy kártyáján még rejtegetett némi eledelt vagy ivadalt (ezt tényleg nem húzta ki a lektor?), akkor életben marad. Ha nem, akkor neki már nem kell fáradoznia többé a közös problémákon, és hát máson sem nagyon. Kalandja itt véget ért.

Visszatérve kicsit a hurrikánra, ha az megérkezik, akkor indulni kell (ezt a hurrikános időjáráskártya jelzi majd). A tutajra viszont nem feltétlenül fér fel mindenki. Ha nincs elég fa, nem lesz elég nagy a tutaj, és lehet ismét szavazgatni. Akit kiszavaznak, az a tutaj helyett maximum Káron ladikjára fér majd fel.

Természetesen bármelyik szavazás kimenetelét könnyedén befolyásolhatja az a játékos, akinél van egy pisztoly, és még töltényt is szerzett hozzá...

Hellapagos – Hajótöröttek szigete


Jóindulat, becsület és bizalom

Oké, hal kell, víz meg fa. Trópusokon vagyunk: ott a tenger, eső esik, fák is vannak. Hol itt a probléma?

Nos, eső vagy esik, vagy nem. Egy adott fordulóban lehet, hogy egy csepp se, lehet, hogy nem sokkal több. A halászat kétesélyes (vagyis három - a játékos húz a zsákból, és egy, kettő vagy három halat fog). Ami pedig a fagyűjtést illeti. Ahhoz be kell menni az erdőbe. És ott bizony lehet egy-két nem hajótöröttpárti élőlény. Például a kígyók. Aki fáért indul, az összegyűjt egy hónaljra való rőzsét az erdő szélén gond nélkül, de ha többet akar, akkor bizony beljebb kell mennie. Ott megharaphatja egy kígyó, aminek következtében az erdő belsejében gyűjtött fát szakszerűen sikítva elhajítja, majd kirohan a partra vergődni, és másnapig nagyon lábra sem áll.

Ez szárazon, mechanikusan azt jelenti, hogy az illető ebben a körben nem szavazhat, illetve kártyát sem játszhat ki, a következő körben meg akciója nem lesz, vagyis a csapatnak nem hajt majd nagy hasznot. A többiek jóindulatára van bízva. Persze a játékosok jóindulatával Dunát lehet rekeszteni. Csakhogy a Duna itt van, ők meg valahol messze az óceánon…

A"De hát miért hagynám vízben szerencsétlent?"- kérdés ebben a játékban valahogy úgy hangzik:"Vagy ő, vagy én. Én biztos nem, úgyhogy..."Igazatok van: nincs is kérdés.

Hellapagos – Hajótöröttek szigete

És azzal se áltassa senki magát, hogy ha sokat tesz a többiekért, azok majd gondolnak rá.

"A szupporter karikat* fel szoktuk koncolni"- hangzott például legutóbb az intelem."Na igen, aztán megeszitek, feltámasztjátok, majd megint megölitek"- hangzott a kiegészítés attól a sorstárstól, akit megviselt, hogy legutóbb, miután lelőttük, kijátszottuk rá a kannibál BBQ-szettet, majd a vuduakármit (nahát, miket nem szállított ez a hajó!), végül pedig a partról nézte szomorúan a távolodó tutajt (és a közeledő hurrikánt). De tanult az esetből. Legutóbb a győztesek között volt.

Tőle hangzottak el többek között olyan segítőkész tippek, mint:"ha nem mész kajáért, akkor kiszavazunk. Persze azt csinálsz, amit akarsz…"illetve:"Szabad akaratodból most fát fogsz hozni!"

Összegzésül csak annyit:

A játékot az kezdi, a leginkább úgy néz ki, mint egy hajótörött, és az fejezi be (élve), aki elég ügyesen kavarja az iszapot...

*Támogató típusú szerep egyes játékokban- a szerk.

Woland

válaszokkal a gyakori kérdésekre:

http://www.hu.hellapagos.com/infos

 

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 14 Gyakorlott játékosoknak 5 Családdal 10 Partijátéknak 18
68% (13)
21% (4)
5% (1)
5% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 19)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Akár 12en

Ádi | 2019. szeptember 17.

Remek kooperatív játék, könnyen tanulható, akár 12en is működik és tényleg működik. Persze a kooperativitás a végefelé megbomlik és egymás ellen fordulnak olykor a játékosok, de a szükség nagy úr. :) Családdal is megy, de azért rossz érzés aput/anyut otthagyni a szigeten, szóval inkább barátokkal, haha.
Remek

rambo666 | 2019. szeptember 1.

Kiváló partijáték, nagy társasággal
nagyszerű szórakozás.
Minél többen, annál jobb

Lebois | 2019. augusztus 25.

Nagyon jó kis játék, szerintem ha legalább 6 főtől érdemes játszani, talán könyebb is ha többen vannak. A kiszavazós elem nagyon feldobja, illetve a grafikák is nagyon jók.
Megyünk még egy kört?

Bence | 2019. május 15.

Aki nem ma kezdte a társasjátékozást, az legalább egyszer találkozott már egy-egy az évek során áttetszővé rongyolódott Monopoly-s játékpénzzel.

A Hellapagost akár hetek alatt is el lehet koptatni. Jó társasággal, ha ez előkerül a szekrényből, akkor teljes délutánok elrohannak az újrajátszásával. A játék 20-20 perces meccsei alatt befolyásolod, kihasználod, majd végül hátba szúrod a legjobb barátaidat - mindezt persze a túlélés érdekében.
Borzasztóan egyszerű játék, gyorsan megtanulható, a szállításával pedig még soha nem volt problémánk. Szerintem 3-6 játékossal érdemes játszani, mert fölötte nehezebb nyomon követni az eseményeket.
Határozottan ajánlom neked, az unokaöcsédnek, a barátaidnak és a nagymamádnak is.

- Nincs elég étel! A kör végén éhen hal a csapat fele, horgásznod kellene...
- Igen? Akkor szerintem kutatok a hajóroncsok között.
Értékelés

Zsuzsa | 2019. május 3.

Partijátéknak szuper, nagyon szórakoztató.
Túlélés kulcsa az együttműködés

Zsófia | 2019. március 22.

A játék leírása nagyon felkeltette az érdeklődésem, ezért megvettem. Mi 4 fővel próbáltuk ki, és túléltük. Egyértelműen a csapatmunkának köszönhetően, fontos a stratégia is. A játékszabályok egyértelműek, könnyen elsajátíthatóak így hamar fel lehet venni a fonalat. A kivitelezés igényes. Véleményem szerint 4 fővel nem nagy kihívás, ezért ennél a játéknál határozottan érvényes a minél többen annál jobb szlogen.
Hangulatos party elem.

Bence | 2019. február 8.

A játék nagyon szép és hangulatos. Összesen 11 és 7 fővel játszottunk, ahol egyaránt volt győzelem és vereség is. Több stratégiával is játszottam már és véleményem szerint a legjobb nem mindig a közösségért való munka hozza meg a győzelmet. Teljesen tudom ajánlani főleg nagyobb társaságba könnyen tanulható és érthető még kezdőknek is.
azért csak óvatosan!:)

Eszter | 2019. január 27.

Ez egy igazi köcsög játék, már elnézést a szóért! :D De valóban erről van szó, minél inkább ki kell szúrni a többiekkel a megfelelő időpillanatban, miközben nem árt, ha csatlósokat gyűjtesz magad mellé. Nagyon érdekes, hogy még olyanokból is kihozhatja a sértődést, akikre ez nem is szokott jellemző lenni, így aztán lehet egyszerre elég belőle 1-2 kört játszani, hiába érezzük azt minden egyes játék után, hogy MÉÉÉÉÉGGGG!!! :) Néha be kell szúrni 1-1 kedvesebb játékot a menetek közé, jobb lesz úgy mindenkinek! :D
Egyébként imádjuk, mi kimondottan szeretjük az efféle alattomos játékmeneteket ;)
jó szórakozás

F 77 | 2018. november 22.

Nekem nagyon tetszett a játék. Hárman játszottuk és úgy is élvezetes volt, de szerintem nagyobb társaságban még jobb lehet. Izgalmas, kicsit stratégiai, kooperációs... minden meg van benne, ami egy jó társashoz kell :)
Mókás játék

Játékos | 2018. október 30.

Négyen játszottuk, a gyerekeknek (13, 14 éves) nagyon tetszett. Nagyobb létszámmal szerintem sokkal izgalmasabb. Viszonylag kevésnek találtam az akciókártyákat. Egy esetleges kiegészítővel még élvezetesebbé lehetne tenni a játékot. Party játéknak teljesen ideális.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!