Jaipur

  Normál ár: 5 990 Ft

  A Te árad: 5 691 Ft

  Értékelés:  (5.0)
  Jaipur fontos kereskedelmi központ Indiában, ahol a piacon a különböző fajtájú és minőségű áruk garmadája található. Egyike vagy a város két legjelentősebb kereskedőjének, akik nem elégszenek meg a második hellyel: a maharadzsa bizalmas kereskedőjének címére pályáztok. Megkezdődik az ádáz küzdelem a lehető legtöbb pénz megszerzéséért, hiszen ezzel bizonyítod a maharadzsának rátermettségedet. A termények megfelelő időben való megvásárlása és továbbadása a te döntéseiden múlik!
  A Jaipur egy pörgős, kétszemélyes kártyajáték, ahol csak az tud nyerni, aki végig a a legjobb taktikát választja.

  Kereskedjetek ketten a (Közel helyett) Távol-Keleten

  Taktikai játék, amiben erős a szerencse, vagy szerencsejáték, amiben erős a taktika szerepe? Ez a kérdés merült fel bennem a második Jaipur-játszmám után. Hirtelen annyit tudtam magamnak válaszolni, hogy ehhez le kell játszanom még pár meccset. Úgyhogy játszottam még egyet, meg még egyet… meg még párat.

   

  Én elmentem a vásárba fél rúpiával

  A keretsztori elenyésző, de egy félórás játékhoz talán nem is kell komolyabb: kereskedők vagyunk Jaipurban, ami egy indiai nagyváros, és igen jelentős kereskedelmi központ volt már századokkal ezelőtt is. Tudjátok, mindenki a Császári és/vagy Királyi Udvar beszállítója akar lenni – hát akkor sem volt ez másként. A mi célunk, hogy a Maharadzsa udvari szállítói legyünk, ezt pedig úgy érhetjük el, hogy egyértelműen jobbak leszünk a másiknál – ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint megnyernünk három leosztásból kettőt.

  Egy leosztás úgy néz ki, hogy árukat (kártyák) adunk el rúpiáért (árukorongokon különböző címletekben). Minél értékesebbeket adunk el, illetve minél hamarabb, annál többet fizetnek érte, ráadásul, ha egyszerre több egyformát bocsátunk áruba, akkor még bónuszokat is szerezhetünk. Ami engem illet, ez a kis tematikai finomság rögtön zsebre vágott: arról van ugyanis szó, hogy az áruk értéke attól is csökken, hogy már megjelentek a piacon – én 2 bőrt még összesen 7 rúpiáért adok el, míg az utánam jövő csak 3-ért, onnantól pedig darabjáért 1 rúpiánál többet senkinek nem fizetnek már érte. Az én fejemben ez azt jelenti, hogy amíg nem adott el senki, addig hiánycikk, így vannak, akik nagyon sok pénzt fizetnének érte. Aztán elkezd tömegcikké silányulni. És ez mindenre igaz - jó, az aranyért eleinte 6 rúpiát adnak, de 5-nél később sem megy lejjebb – de hát az arany.

  Jaipur

  Teve tuvudsz ivigy kevereveskevednivi?

  A játék taktikai alapját az adja, hogy rengeteg lehetőség közül választhatunk, amikor ránk kerül a sor – ugyanakkor csak egy dolgot tehetünk a körünkben. Eladhatunk egy vagy több darabot az olcsóbb árukból (bőr, fűszer és kelme), kettő vagy több darabot a az értékesebbekből (ezüst, arany, drágakő). A piacról (felcsapott öt lap) elvehetünk egy árut vagy cserélhetünk kettőnél többet. Vagy elvehetjük az összes tevét.

  Na igen, a tevék. Jók, mert egyfelől bármire cserélhetjük őket, másfelől meg magunk előtt tartjuk őket, nem pedig kézbe vesszük, ami azért jó, mert a kezünkben legfeljebb 7 lap lehet, és jellemzően többféle árut fogunk gyűjtögetni, szóval kell a hely. Ugyanakkor tevéből nem lehet csak egyet vagy csak kettőt felvenni, hanem amikor tevét veszünk el, az összeset el kell vennünk, a helyükre pedig új lapokat húzunk. Ha nincs szerencsénk, akkor csupa értékes holmit, amiből az ellenfelünk már mazsolázhat is. Persze lehet ezzel játszani – ha sok cserelapja van az ellenfélnek, mondjuk tevéje, vagy tudjuk, hogy olcsó lapok vannak nála, amiket boldogan lecserélne, akkor nagy kockázatot vállalunk, mert meglehet, hogy ömlenek majd az aranyak és gyémántok a pakliból, és azokat ő fel is szedegeti majd. Ha viszont nincs tevéje, és tudjuk, hogy gyűjt valamit, akkor esélyes, hogy csak egy lapot vesz majd el, így bátrabban lecsaphatunk a púpos négylábúakra.

  Jaipur

  Néha megéri hagyni az ellenfélnek az értékes lapot, és összeszedni egy nagyobb (4 vagy 5 lapos) szettet, mert igen nagy bónuszokat tudunk kapni értük. A tevék nagy rugalmasságot adnak, ráadásul ha lejátszottuk a leosztást, 5 bónusz pontot kap az, akinél több a teve, és az is jól tud jönni. Néha viszont megéri azért eladni (akár olcsó áruból keveset), hogy kikényszerítsük a tevék felvételét az ellenfelünktől, így frissítve a piacot, hátha jön valami, amire érdemes lecsapni. Sőt, olyan is van, hogy elkezdünk gyűjtögetni valami haszontalan árut, amiből már érdemi üzletet nem is lehet csinálni, viszont jó lesz cserelapnak, és annyiból előnyösebb, mint a teve, hogy a kezünkben már ott a hely az újaknak, míg ha tevére cserélünk árukat, a teve ugye nem a kezünkből fogy, az árunak annyi helye lesz, amennyi hely még van a kezünkben. Vagy egyszerűen azért veszek fel valami olcsót, hogy egyetlen lap eladásával véget vethessek a játéknak.

  A leosztásnak ugyanis akkor van vége, ha elfogy a pakli vagy három áru zsetonja. Ha mondjuk kettő elfogyott már, és még van egy darab bőr-áruzseton, akkor megéri egy bőrt eladnom, noha csak egy pénzt hoz, ami szinte semmi, de lehet, hogy az ellenfelem még gyűjtögetett valami hasznosat a kezében, és azzal már nem fog pontot szerezni.

  Szóval a rövid játékidő és az egyszerű szabály ellenére (veszek, eladok vagy cserélek – másik játékos jön) bőven van itt mélység, és ez az, amitől annyira jó a Jaipur.


  Még, még, még - ennyi nem elég

  A kérdést azóta sem tudtam magamnak egyértelműen megválaszolni, de játszottam még párat és fogok is – szóval egy biztos: Jó élmény jaipurozni. Az élmény, hogy befolyással vagyok a játék alakulására, megvan: folyamatosan döntéseket hozok, csak sok a kockázatos húzás – van, hogy óvatoskodok, van, hogy rápörgetek a játék végére, van olyan is, hogy bevállalok egy rizikósabb húzást, és viselem a következményeket…

  Woland

  Értékelések átlaga 


  (5.0)

  Közönségdíjak

  Ezt a terméket még egy közönségdíjra sem jelölték elegen.

  100% (4)
  Rendezés:
  Eddig összesen 5 értékelés
  Kereskedjünk könnyedén, de okosan

  Sándor | 2018. május 28.

  A Jaipur egy szinte tökéletesen kitalált két fős kártyajáték. Gyors, könnyed, emelett azonban egy-egy döntésnek nagy szerepe lehet (például, hogy felvegyem-e a lent lévő 3 tevét vagy ne). Külön tetszik benne, hogy két nyert fordulóig megy, így akinek nagyon szerencsétlenül jönnek a lapok az első fordulóban, kompenzálhat a másodikban, esetlegesen a harmadikban. Mivel viszonylag rövidek a partik, mi gyakran vesszük elő levezető játéknak egy-egy hosszabb társasjáték után, vagy ha nincs sok időnk, de jó lenne játszani egyet :) Kedvenc elemem a játékban az a huncut teve, akinek a csomagjába elrejtettek egy pandát :D
  Jaipur

  Dávid | 2018. május 11.

  Gyors, könnyed stratégiai játék kizárólag két főre. A játékban kereskedőket alakítunk, akik a maharadzsa kegyeiért küzdenek. Az a játékos nyer, akinek a játék végén a legtöbb pénze van, ehhez pedig különböző módokon kell árukat szereznie, illetve minél több azonos terméket eladnia, lehetőleg úgy, hogy a mennyiségért bónuszt is kapjon. A Jaipur egyik legnagyobb érdeme, hogy nagyon jól kibalanszírozták a stratégia és a szerencse kapcsolatát. A játékosok minimálisan előretervezhetnek, rámehetnek egy különösen értékes árú gyűjtésére is, de párhuzamosan többfajta kártyát is beszerezhetnek és itt jön képbe a szerencsefaktor. A piacon mindig 5 kártya van, amik között vannak kevésbé értékes és különösen értékes áruk, illetve tevék, amik egyrészt "jokerként" szolgálnak (kicserélhetjük őket is más árukra), másrészt pedig az a játékos, aki a forduló végén a legtöbb tevét gyűjtötte, 5 pontos bónuszt kap. A piacot szándékosan tudjuk átvariálni, de egy akció keretében (illetve a tevék elvételével) a húzópakliból kerülnek ki új kártyák, amik előre nem látható módon módosítják a kínálatot.

  A Jaipur egy remek, gyors filler, amiben nagyon jó arányban van jelen a szerencsefaktor. Éppen annyira, hogy egyrészt megnövelje az újrajátszhatóságot, másrészt pedig váratlanul befolyásolja a játékmenetet. A bónuszok értékét se tudjuk előre, így sokszor kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A kivitelezés pedig csillagos ötös: mind a játék dizájnja, mind pedig a komponensek minősége kifogástalan, nagyon hangulatosak ezek a festményszerű, kissé rajzfilmes, de jó értelemben kedves rajzok, a színvilág pedig remekül hozza az indiai hangulatot, a rózsaszín inzert pedig különösen stílusos lett. Itt fontos megjegyezni, hogyha védőzni szeretnétek a kártyákat (63,5*88), akkor azzal számoljatok, hogy a kártyák nem fognak visszaférni a dobozba, de egy szike és egy kicsike habkarton csodákra képes. :) Mindenkinek melegen ajánlom tehát a Jaipurt, ami tökéletes bevezető lehet azoknak, akik most ismerkednek a társasjátékokkal, de a gyakorlott játékosok is kellemes perceket tudnak vele eltölteni. Pároknak kötelező a beszerzése, az ára pedig elsőre soknak tűnhet (kb. 50 kártya és néhány karton korong), de higgyétek el, a minőség (játékmenet és a dizájn/komponensek) bőven megéri az árát. Tipikusan az a játék, amit szinte bármikor elő lehet venni, ha van fölös fél órátok, vagy ha két komolyabb játék között lenyomnátok egy gyors, de azért agyalós partit. Habár már most sem számít újdonságnak (eredetileg 2009-ben jelent meg) időtálló klasszikus a Jaipur, ami 5-10 év múlva is lekerül majd a polcról.
  Tevecsorda

  Kata | 2018. március 17.

  Remek, szórakoztató két fős társasjáték, amit semmi pénzért nem éri meg kihagyni. :)
  Megnyert magának.

  Krisztián | 2018. március 5.

  Gyors kártyajáték, amiben van taktika, de szerencse is, viszont ez nem zavaró, mert ez egy pörgős taktikai játék.
  Az egyik legjobb kétfős kártyajáték

  Sasa | 2018. február 28.

  Gyors, pörgős, taktikus kártyajáték ami annyira bejött, hogy néha egyedül is játszom a mobiljáték változatával. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!