Kingdomino

Normál ár: 6 490 Ft


A Te árad: 6 165 Ft

Értékelés:  (4.7)
Dominókból gazdagabb királyságot építeni, mint az ellenfeleink? Nem olyan könnyű,
mint elsőre látszik!

Dominószerűen osztott lapocskákból királyságot építeni elég izgalmas dolog tud
lenni, pláne, hogy előre meg kell tervezni, hová teszi az ember a következő elemet...
Az összefüggő területek, mint a búzatábla vagy az erdő, pontokat érnek, de a hely
korlátozott, egy 5x5-ös négyzeten belül kell ügyeskednie az embernek! Ráadásul minél
értékesebb dominót választunk, annál később választhatunk a következő fordulóban.
Okos és izgalmas – a Kingdomino nem véletlenül lett az Év Játéka 2017-ben!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2017 fődíjas

Amikor az 5x5 nem feltétlenül 25

Királyságépítő dominójáték

Mindig örülök neki, ha olyan okos játékokkal találkozok, amelyeknek rövid a játékideje, de látványosan épül benne valamit. Ha még ráadásul szép is, akkor tuti nyerő!

Na, a Kingdomino telibe talált. Ebben a negyedórás játékban egy 5x5-ös területű királyságot kell felépítenünk olyan lapkákból, amelyeken vagy erdő szerepel, vagy búzamező, de van bánya, mocsár, legelő és tó is. Minél nagyobb egy terület, annál jobb, de koronaikonok nélkül mit sem ér - ezekkel kell ugyanis megszorozni a terület méretét.

A koronák általában valamilyen épület mellett (szélmalom, halászkunyhó) láthatóak, merthogy a dominók szemet gyönyörködtető színekkel, szép rajzokkal vannak dekorálva. Ráadásul nem minden humortól mentesen. A tóban akár Nessi, a skót túlélőmester is visszaköszönhet, de van olyan is, hogy a legelőn a bárányok félve bújnak össze a sárkány árnyékától megijedve.

 

 

Az uralkodói döntések súlya

A cuki kis királyságot persze nem simán úgy rakjuk össze, hogy húzunk egy dominólapkát és keresünk neki helyet. Döntenünk kell, hogy a körben felcsapott lapkákból melyiket választjuk. És hogy ki vehet el dominót először, azt az előző körben választott lapkák erősorrendje határozza meg, azaz, ha elsőként akarunk választani a következő körben, akkor az első dominót kell kivennünk - még akkor is, ha az nem igazán illik királyságunk fejlesztési tervébe. De ha az utolsó lapka kell nagyon, akkor bizony a következő körben utolsóként döntünk, helyesebben szólva a maradékot kapjuk meg.

Ezzel pedig akár rosszul is járhatunk: előfordulhat,hogy addig taktikázunk egy dominólapka lehelyezésével, míg valahol egy fél dominónyi terület marad a következő köre - azaz ide sem rakhatunk már lapkát. Vagy a kapott dominó egyik végét sem tudjuk a korábban lerakott területeinkhez illeszteni. Ergo már dobhatjuk is ki. Így előfordulhat, hogy nem tudjuk hiánytalanul megépíteni az 5x5-ös királyságunkat. Akkor aztán foghatjuk fenséges fejünket…

Az ilyen helyzetek elkerülésére való a királyság központját képező vár, amelyhez bármilyen színű dominót lehet illeszteni. Igen, maximum négyet. Maximum, mert a várat nem vagyunk kötelesek királyságunk közepén tartani, akár sarkon lévő kiindulópontként is használhatjuk.

Kingdomino

 

Egy király kis játék

Élvezetes és könnyed negyedórás játék a Kingdominót választók jutalma. A játékban persze van egy szerencsefaktor, mikor milyen dominók kerülnek elő, de az élmény java részét a taktikus döntés és az előrelátó tervezés adja. A kétszemélyes verzió nekem külön kedvencem: ebben körönként négy lapkából választhatunk 2-2 koronás figuránkkal, és külön elmebajt tudunk magunknak okozni, amikor rájövünk, hogy elkombináltuk: ügyesen lefoglaltuk a két, nekünk kellő dominót, csak azt felejtettük ki a számításból, hogy fordított sorrendben akartuk lerakni…

Szóval klassz kis fillerjáték, ráadásul jókedvre derítően színes. És még egy apró ráadás: aki veszi a fáradtságot, és közelről megnézegeti a dominókat, talál pár elrejtett meglepetést… 

Tíbaláj


Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 26 Gyakorlott játékosoknak 12 Ketten 27 Családdal 26 Partijátéknak 5
66% (23)
34% (12)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 35)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Domino újragondolva

Zsolt | 2019. szeptember 22.

Kellemes kikapcsolódás az egész családnak, könnyed és gyors menetek jellemzik.
Gyorsan tanulható és sokszor újra játszható. És nem utolsó sorban szép, igényes (mind a játék doboza, mind az elemek) és egyszerűen jó ránézni.
A Kingdomino alapvetően a domino játék mechanizmusára épül, így aki azt nem szereti, ezt sem fogja valószínűleg. Bátran tudom ajánlani bárkinek, akár a kicsit gyakorlottabb játékosoknak is.
Kingdomino

Nadi | 2019. szeptember 3.

A játék menete nagyon jó. 7 éves kor felett nagyon jól játszható
Remek

rambo666 | 2019. augusztus 28.

Ötletes játék egyszerű szabályokkal.
Mégis sokszori játszásra is élvezetes.
Nincs két egyforma játékmenet.
Méltóan érdemelte ki az Év Játéka díjat.
Amikor a dominókat nem döntöd, hanem fekteted...

Nowotny | 2019. augusztus 12.

Előnyök:
Egyszerű szabályok.
Gyors játékmenet.
Szép illusztrációk.
Hátrányok:
Legfeljebb négyen lehet jászani.
Elég egy kis figyelmetlenség és máris nem jön össze a királyság.
Bár egyszerű, bizony kell tudni tervezni és számolni.
Összegezve:
Haverokkal ültünk le játszani és öt perc magyarázás után már mindeki értette a szabályokat. Nem csak, hogy tetszetős a kinézete, egyszerű a szabálya, de közben kellő kihívást jelent és szórakoztató is (jah és olykor egy "szerény" királyság gazdagabbá válhat a többieknél).
Építkezés mindenek felett

Dan | 2019. július 23.

Egyszerű szabályok, gyönyörű grafika.
3-4 játékossal is működik. Versenyeket is tartanak belőle.
Az 5. csillagot csak a dominók minősége miatt nem kapja meg. A dominók nálam néha szétválnak és jöhet a javítgatás.
Ettől függetlenül a kötelező megvenni kategória.
Nagyon várjuk a kiegészítőt, hogy több lehetőség legyen konfrontálódni! :)
Remek!

Soma | 2019. július 11.

A dominó untig ismert mechanizmusát Cathala mester bőségesen átgondolta! Eddig csak ketten játszottuk, de nagy kedvenc, kíváncsi lennék, hogy működik hárman, négyen, de el tudom képzelni, hogy ugyanolyan parádés. Mindenkinek ajánlom!
Király dominó!

Gábor | 2019. június 30.

A Kingdomino régóta szerepelt a társas-bakancsilistámon, nemrég sikerült lehúznom róla. Aki azt gondolja, hogy ez csak egy egyszerű domino-játék, az nagyon téved! Nekem - bár lehet, csak azért, mert azzal is sokat játszunk mostanában - az Azulra hasonlít: itt is érdemes előre gondolkodni és tervezni, valamint figyelni a játékostársaink taktikáját, lépéseit. Könnyű szabályok, szép kivitelezés, gyors játékmenet jellemzik ezt a méltán év társasjátéka díjat nyert remekművet. Hamar kedvencünkké vált: sokszor előfordult, hogy végig nyeregben éreztem magam, csak a játék végi pontszámítás során derült ki, hogy alulmaradtam:) Öt pont, jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Egyszerű, de nagyszerű

Évi | 2019. június 3.

A kingdominot a barátom mutatta meg és egyszerűen imádom nincs két egyforma játék. Egyszerűen megérthető, mégis nagyon sokrétű játék.
Könnyed "színt a színhez" társasjáték

BenBen | 2019. április 11.

Sok pozitívumot hallottam a játékról, így magamnak is beszereztem egy példányt. Nem csalódtam, erősen jó játék. Egy hihetetlen egyszerű, kicsit sem komplex játékról beszélünk, ami 100% élvezetes kicsiknek és könnyed agykikapcsolódás nagyoknak. Nem kell mást tenned, mint színt színre téve (mondhatni Domino lapkákból) építened a birodalmad és extra pontokért figyelni a kastély középen maradására, a királyság teljességére és az esztétika sem utolsó szempont. Minimális ketten ugyan olyan jókedvű társasjáték, mint maximális négyen. Nekem elég ez a minimális komplexitás, nem vágyom többre, holott megjelent a Queendomino és egy közös kiegészítő.
domino újratöltve

Tibor | 2019. március 23.

Unod a számok egymás mellé rakosgatását? Építs inkább királyságot, erdőt, mezőt tavakat, de nem mindig a gazdagabb terület ér többet a végére! A játék alaptematikája miatt ketten is jól játszható, nem érzi az ember egy butított, alapvetően többjátékosra készített játéknak. A kiegészítőkkel még nagyobb kihívásokkal küzdhettek meg.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!