Kingdomino

  Normál ár: 6 490 Ft

  A Te árad: 6 165 Ft

  Értékelés:  (4.6)
  Gyors, meglepően taktikus családi társasjáték – nem csak megrögzött dominósoknak!
  Dominószerű, osztott lapocskákból királyságot építeni elég izgalmas dolog tud lenni, pláne, hogy előre meg kell tervezni,
  hová teszi az ember a következő elemet... Az összefüggő területek, mint a búzatábla vagy az erdő, pontokat érnek,
  de a hely korlátozott, egy 5x5-ös négyzeten belül kell ügyeskednie az embernek!

  A játék díjai

  Spiel des Jahres 2017 fődíjas

  Amikor az 5x5 nem feltétlenül 25

  Királyságépítő dominójáték

  Mindig örülök neki, ha olyan okos játékokkal találkozok, amelyeknek rövid a játékideje, de látványosan épül benne valamit. Ha még ráadásul szép is, akkor tuti nyerő!

  Na, a Kingdomino telibe talált. Ebben a negyedórás játékban egy 5x5-ös területű királyságot kell felépítenünk olyan lapkákból, amelyeken vagy erdő szerepel, vagy búzamező, de van bánya, mocsár, legelő és tó is. Minél nagyobb egy terület, annál jobb, de koronaikonok nélkül mit sem ér - ezekkel kell ugyanis megszorozni a terület méretét.

  A koronák általában valamilyen épület mellett (szélmalom, halászkunyhó) láthatóak, merthogy a dominók szemet gyönyörködtető színekkel, szép rajzokkal vannak dekorálva. Ráadásul nem minden humortól mentesen. A tóban akár Nessi, a skót túlélőmester is visszaköszönhet, de van olyan is, hogy a legelőn a bárányok félve bújnak össze a sárkány árnyékától megijedve.

   

   

  Az uralkodói döntések súlya

  A cuki kis királyságot persze nem simán úgy rakjuk össze, hogy húzunk egy dominólapkát és keresünk neki helyet. Döntenünk kell, hogy a körben felcsapott lapkákból melyiket választjuk. És hogy ki vehet el dominót először, azt az előző körben választott lapkák erősorrendje határozza meg, azaz, ha elsőként akarunk választani a következő körben, akkor az első dominót kell kivennünk - még akkor is, ha az nem igazán illik királyságunk fejlesztési tervébe. De ha az utolsó lapka kell nagyon, akkor bizony a következő körben utolsóként döntünk, helyesebben szólva a maradékot kapjuk meg.

  Ezzel pedig akár rosszul is járhatunk: előfordulhat,hogy addig taktikázunk egy dominólapka lehelyezésével, míg valahol egy fél dominónyi terület marad a következő köre - azaz ide sem rakhatunk már lapkát. Vagy a kapott dominó egyik végét sem tudjuk a korábban lerakott területeinkhez illeszteni. Ergo már dobhatjuk is ki. Így előfordulhat, hogy nem tudjuk hiánytalanul megépíteni az 5x5-ös királyságunkat. Akkor aztán foghatjuk fenséges fejünket…

  Az ilyen helyzetek elkerülésére való a királyság központját képező vár, amelyhez bármilyen színű dominót lehet illeszteni. Igen, maximum négyet. Maximum, mert a várat nem vagyunk kötelesek királyságunk közepén tartani, akár sarkon lévő kiindulópontként is használhatjuk.

  Kingdomino

   

  Egy király kis játék

  Élvezetes és könnyed negyedórás játék a Kingdominót választók jutalma. A játékban persze van egy szerencsefaktor, mikor milyen dominók kerülnek elő, de az élmény java részét a taktikus döntés és az előrelátó tervezés adja. A kétszemélyes verzió nekem külön kedvencem: ebben körönként négy lapkából választhatunk 2-2 koronás figuránkkal, és külön elmebajt tudunk magunknak okozni, amikor rájövünk, hogy elkombináltuk: ügyesen lefoglaltuk a két, nekünk kellő dominót, csak azt felejtettük ki a számításból, hogy fordított sorrendben akartuk lerakni…

  Szóval klassz kis fillerjáték, ráadásul jókedvre derítően színes. És még egy apró ráadás: aki veszi a fáradtságot, és közelről megnézegeti a dominókat, talál pár elrejtett meglepetést… 

  Tíbaláj


  Értékelések átlaga 


  (4.6)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 5 Ketten 5 Családdal 5
  60% (6)
  40% (4)
  Rendezés:
  Eddig összesen 10 értékelés
  Gyors és változatos családi játék

  Bm81 | 2017. november 7.

  A stratégiai játékok nagy szerelmesei vagyunk. Ez az első olyan játékunk, ahol a 7 éves fiam is komoly ellenfél. Nagyon fejleszti a számolási készséget és komplex előrelátást igényel a játék (az egyes kártyák által szerezhető pontok vegiggondolása nem egyszerű), a kártyaválasztási mechanizmus révén kiegyenlített a játék. Mi már vagy 100 menetet játszottunk vele de még mindig nem unalmas, minden játékmenet különböző.
  A név kötelez

  Marci | 2017. október 30.

  Nem véletlenül lett az év játéka! Zseniálisan lett megalkotva, úgy hogy igazi családi játékként illetve meglett férfiak vérre menő csatáinak eszközeként is hibátlan. Gyorsan tanulható, gyorsan játszható 2-4 fő által. Kezdő társasjátékosoknak és gyakorlott gamereknek is kiváló szórakozást nyújthat.
  Eurosított Domino

  bab1lon | 2017. október 22.

  Aranyos lapkaelhelyezős játék a domino alapjaira építve, néha nehéz döntési helyzetekkel fűszerezve.
  Kingdomino

  Dávid | 2017. október 15.

  Pörgős, egyszerű lapkalehelyezős játék. A cél, hogy minél nagyobb, összefüggő területeket hozzunk létre, lehetőleg 5x5-ös méretben. A választás azonban nem mindig egyértelmű: ha a legértékesebb lapkát választod, a következő választásnál utoljára maradsz (ezért kell növekvő sorrendbe lerakni a lapkáka a választás fázis előtt). Az 5x5-ös méret pedig nagyon gyorsan fejfájást okozhat. Remek játék a Kingdomino, melyben nem csupán a saját királyságunkra kell figyelni, de reagálni kell az ellenfelek lépéseire is, ugyanis gyakran kényszerből el kell csenni a másiknak illő dominót, ha nem akarunk nagy hátrányba kerülni. Habár 4-en lehet maximum játszani, a két személyes mód is kiváló: itt már 7x7-es királyságot állíthatunk fel és az egymásra figyelés folyamatos feszültséget kelt, a versenyszellem pedig mindenkiben beindul. Családoknak, kisebb baráti társaságoknak, pároknak tökéletes választás. Megvannak a maga mélységei, amik a választás fázisban mutatkoznak meg igazán, néha előre kell tervezni, figyelni kell az ellenfél lépéseit. Az aranyos dizájn ellenére gyakorlottabb játékosoknak is érdemes rá beruházni, nem hiába rendeznek belőle versenyeket. A játék remek minőségű, a lapkák strapabíróak. Egyetlen negatívum a dizájn, nekem kicsit vásáriak a rajzok, nem éppen az én ízlésem, de ez teljesen egyénfüggő. Csak ajánlani tudom, hajrá!
  Válasz "csoli1138"-nak

  Krisztián | 2017. augusztus 10.

  Mivel a szabály egymástól függetlenként említi a "Középső királyság" és a "Harmónia" játékvariánsokat, így az utóbbi nem feltétele az előbbinek. Az viszont már egy megoldandó geometriai probléma, hogy ha a királyságunk nem négyzet alakú, akkor hogyan értelmezzük a közepét. Én azt mondom, ha mindkét irányban meg van az öt tájegység méretű kiterjedés, akkor megadható a középső királyságért járó többletpont pont, még akkor is, ha 1-2 lapka hiányzik.
  Az "1x1" méretű koronás területtel kapcsolatban az észrevételed jogos, a szöveg valóban félreérthető. Ez nem fordítási hiba, az angol eredetiben is így van. Azonban a pontozásnál szereplő magyarázó ábra egyértelművé teszi, hogy az "1x1" méretű koronás területekért is jár a pontszám.
  Király dominó a Kingdominó!

  csoli1138 | 2017. augusztus 4.

  Egyszerű és nagyszerű. Igazán egyedi a játék a kombinációs lehetőségek miatt és zseniálisnak tartom a sorrendiség állandó változatosságát a játék folyamán. Az angol játékszabálynak hála kibogoztuk a fordítási hibákat, erre feljövök ide és látom, hogy már minden megoldódott. Köszönjük, letöltöttem a javítottat.
  Nagyra értékeljük, hogy a 2 játékos mód ugyanolyan jó mint a négyes. Ez nekünk nagyon fontos szempont egy játéknál.
  Egy kérdés a játékvariációk közül "a középső királyság" -ért akkor is jár a pont, ha nem lett teljes az 5x5-ös placc? Vagy csak "harmónia" esetén adható meg? Ti hogy értelmezitek?
  Ja és még egy, hogy mi nem adtunk pontot például egy 1x1-es két koronás mezőért ami önmagában áll, hisz a szabály azt írja, hogy "négyzetEK összefüggő csoportja" szorzandó a koronákkal. Egy egyedülálló négyzet is négyzetek csoportjának számítana? Mi úgy éreztük, hogy minimum 2 négyzet ami értékelhető.
  Hatalmas Királyság

  Krisztián | 2017. július 29.

  Ezt a játékot szokásommal ellentétben nem gondos utánaolvasást követően, hanem hirtelen felindulásból vettem meg Németországban tavaly Karácsony előtt. A címben lévő szójáték fogott meg, és persze a szerző neve is garancia volt a számomra, hiszen Bruno Cathala játékai kiemelkedőek. Könnyű, gyors menetű játék, azonban mégis van benne stratégiai lehetőség. A többszemélyes játékok kétszemélyes változata általában csak fékezett habzású játékélményt nyújt, itt azonban a kétszemélyes Mighty Duel (Hatalmas párbaj) játékvariáns ugyanolyan jó. Örülök, hogy megvettem, mert ez az első "év játéka" díjas játékom, amelyből első generációs, eredeti példányom van, plecsnik nélküli dobozban. 4000 Ft-ért vettem, ami reális ár. Itthon 6000 Ft körül lehet előrendelni, ami azért kicsit túlzás érte. Bár az "év játéka" díj elnyerése után valószínűleg odakint is fel fog menni az ára. Business is business ... you know.
  A javított játékszabály már letölthető

  Gémklub | 2017. március 21.

  A Kingdomino társasjátékba egy korábbi verzió szabályfordítása került, amelyben még nem voltak kiemelten megjelenítve koronák. Azóta javítottuk a fordítást, és a végleges szabályt feltöltöttük mindenki számára elérhetően.
  Hibák a magyar játékszabályban

  iszole | 2017. március 4.

  Nagyon jó, hogy a kiadó ad magyar nyelvű szabályt a játékhoz de sajnos a fordítás nem mindenhol sikerült. Az előkészületek fejezetben két játékos esetén nem 48 hanem csak 24 dominót kell használni. A játék vége fejezetben a korona helyett mindenhol épület szerepel. A játékvariációkból kimaradt a ketten játszható nagy párbaj amikor már valóban az összes dominó használatba kerül de 7x7-es területre lehet építeni.
  Dominó újratöltve

  Péter | 2016. december 20.

  Ha valakit meg akarunk ismertetni a társasjátékokkal akkor ez a játék pont ideális lesz számára. Gyönyörű grafika, szabálymagyarázat nem tart tovább 1-2 percnél. Egy játék lemegy 15 perc alatt. Két játékosnál erősen ajánlott a 7*7-es terület építése. A játék lényege: van egy központi épület, ebből kiindulva kell lerakni a lapkákat. Ehhez az épülethez bármelyik lapka csatlakozhat. Egyébként a lapkát olyan mellé kell lerakni, amelyiken legalább az egyik oldala azonos mintát (területet) tartalmaz. Alap esetben max egy 5*5-ös terület építhető, ha ezen kívül esik az egyik lapka, vagy nem rakható le szabályosan akkor el kell dobni. A játék végén összeszámoljuk a területekért járó pontokat és akinek több van az nyer.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!