Kingdomino

Normál ár: 6 490 Ft


A Te árad: 6 165 Ft

Értékelés:  (4.7)
Dominókból gazdagabb királyságot építeni, mint az ellenfeleink? Nem olyan könnyű,
mint elsőre látszik!

Dominószerűen osztott lapocskákból királyságot építeni elég izgalmas dolog tud
lenni, pláne, hogy előre meg kell tervezni, hová teszi az ember a következő elemet...
Az összefüggő területek, mint a búzatábla vagy az erdő, pontokat érnek, de a hely
korlátozott, egy 5x5-ös négyzeten belül kell ügyeskednie az embernek! Ráadásul minél
értékesebb dominót választunk, annál később választhatunk a következő fordulóban.
Okos és izgalmas – a Kingdomino nem véletlenül lett az Év Játéka 2017-ben!

A játék díjai

Spiel des Jahres 2017 fődíjas

Amikor az 5x5 nem feltétlenül 25

Királyságépítő dominójáték

Mindig örülök neki, ha olyan okos játékokkal találkozok, amelyeknek rövid a játékideje, de látványosan épül benne valamit. Ha még ráadásul szép is, akkor tuti nyerő!

Na, a Kingdomino telibe talált. Ebben a negyedórás játékban egy 5x5-ös területű királyságot kell felépítenünk olyan lapkákból, amelyeken vagy erdő szerepel, vagy búzamező, de van bánya, mocsár, legelő és tó is. Minél nagyobb egy terület, annál jobb, de koronaikonok nélkül mit sem ér - ezekkel kell ugyanis megszorozni a terület méretét.

A koronák általában valamilyen épület mellett (szélmalom, halászkunyhó) láthatóak, merthogy a dominók szemet gyönyörködtető színekkel, szép rajzokkal vannak dekorálva. Ráadásul nem minden humortól mentesen. A tóban akár Nessi, a skót túlélőmester is visszaköszönhet, de van olyan is, hogy a legelőn a bárányok félve bújnak össze a sárkány árnyékától megijedve.

 

 

Az uralkodói döntések súlya

A cuki kis királyságot persze nem simán úgy rakjuk össze, hogy húzunk egy dominólapkát és keresünk neki helyet. Döntenünk kell, hogy a körben felcsapott lapkákból melyiket választjuk. És hogy ki vehet el dominót először, azt az előző körben választott lapkák erősorrendje határozza meg, azaz, ha elsőként akarunk választani a következő körben, akkor az első dominót kell kivennünk - még akkor is, ha az nem igazán illik királyságunk fejlesztési tervébe. De ha az utolsó lapka kell nagyon, akkor bizony a következő körben utolsóként döntünk, helyesebben szólva a maradékot kapjuk meg.

Ezzel pedig akár rosszul is járhatunk: előfordulhat,hogy addig taktikázunk egy dominólapka lehelyezésével, míg valahol egy fél dominónyi terület marad a következő köre - azaz ide sem rakhatunk már lapkát. Vagy a kapott dominó egyik végét sem tudjuk a korábban lerakott területeinkhez illeszteni. Ergo már dobhatjuk is ki. Így előfordulhat, hogy nem tudjuk hiánytalanul megépíteni az 5x5-ös királyságunkat. Akkor aztán foghatjuk fenséges fejünket…

Az ilyen helyzetek elkerülésére való a királyság központját képező vár, amelyhez bármilyen színű dominót lehet illeszteni. Igen, maximum négyet. Maximum, mert a várat nem vagyunk kötelesek királyságunk közepén tartani, akár sarkon lévő kiindulópontként is használhatjuk.

Kingdomino

 

Egy király kis játék

Élvezetes és könnyed negyedórás játék a Kingdominót választók jutalma. A játékban persze van egy szerencsefaktor, mikor milyen dominók kerülnek elő, de az élmény java részét a taktikus döntés és az előrelátó tervezés adja. A kétszemélyes verzió nekem külön kedvencem: ebben körönként négy lapkából választhatunk 2-2 koronás figuránkkal, és külön elmebajt tudunk magunknak okozni, amikor rájövünk, hogy elkombináltuk: ügyesen lefoglaltuk a két, nekünk kellő dominót, csak azt felejtettük ki a számításból, hogy fordított sorrendben akartuk lerakni…

Szóval klassz kis fillerjáték, ráadásul jókedvre derítően színes. És még egy apró ráadás: aki veszi a fáradtságot, és közelről megnézegeti a dominókat, talál pár elrejtett meglepetést… 

Tíbaláj


Értékelések átlaga 


(4.7)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 31 Gyakorlott játékosoknak 14 Ketten 32 Családdal 31 Partijátéknak 5
68% (27)
33% (13)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 40)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Egyszerűen imádjuk

Ákos | 2019. november 16.

A napokban sikerült nagyon remek áron hozzájutnom a játékhoz, és meg kell hogy mondjam, nem csalódtam!
A játékszabály nagyon egyszerű, gyorsan tanulható, ezután már csak a taktikázásra, jól felépített stratégiára, no meg némi szerencsére van szükség. Elképesztő látni, ahogy szépen lassan kiépül a királyság és nehezedik az átláthatóság. Nekem nagyon tetszik az egész játékmechanika, az egyedi "licitrendszere" és a grafika is. Sőt, bár nem igazán kedvelem a pontgyűjtögetős játékokat, de a Kingdomino ebben is le tudott nyűgözni. A játékban nagyon fontos, hogy ne lankadjon az ember figyelme, mert akár egyetlen hiba, egyetlen rosszul lerakott kártya rengeteg ponttól megfoszthatja a játékost.
Tökéletes játék mindenki számára, akitől nem áll távol a stratégiázás, de véleményem szerint mindenki megtalálja benne az örömöt.
Egyszerű, de nagyszerű

Zsófia | 2019. november 6.

Szép grafika, gyors játék, egyszerű szabályok és mégis nagyon meg tudja dolgoztatni az agyat. Egyedüli hátránya, hogy csak 4 fő játszhat vele, így a nagy családi játékból kimarad.
Helyes kis egyszerű játék

Orsi | 2019. október 20.

Kezdőknek, kisebb gyerekeknek ideális játék: a szabályok egyszerűek, a játék gyors, élvezetes (ha lehetne, ezért inkább 4,5 pontot adnék neki). Ráadásul a kivitele is szép, igényes. Bonyolultabb játékokhoz, startégiához szokott csapatoknak kicsit túl egyszerű , de mi pl. kooperatív játékmóddal is kísérleteztünk, amihez rajzoltunk egy táblát és a királyságok építését a játéktábla sarkaiból kezdtük. Ezzel a továbbfejlesztett változattal klasszul el lehet molyolni (akár egyedül is), mindenféle saját szabályokat, extra pontokat kitalálni.
Szuper játék!

Anna | 2019. október 10.

Nagyon szuper játék, gondolkodós, de nem túlbonyolított. Ketten vagy négyen ideális játszani, könnyen megérthetőek a szabályok.
Családi és kétszemélyes játéknak is ideális kezdőknek és haladóknak egyaránt

Kinga | 2019. szeptember 26.

Egyszerű szabàlyok, mégis változatos és izgalmas játék! Gyerekekkel is szuper, de komolyabb játéknak is ideális 2 felnőtt részére a 7x7-es kiràlyság építésekor. Hátránya, hogy 3-an nem annyira jó a játék, és 4-en nem lehet nagy királyságot építeni, pedig az az igazi!
Domino újragondolva

Zsolt | 2019. szeptember 22.

Kellemes kikapcsolódás az egész családnak, könnyed és gyors menetek jellemzik.
Gyorsan tanulható és sokszor újra játszható. És nem utolsó sorban szép, igényes (mind a játék doboza, mind az elemek) és egyszerűen jó ránézni.
A Kingdomino alapvetően a domino játék mechanizmusára épül, így aki azt nem szereti, ezt sem fogja valószínűleg. Bátran tudom ajánlani bárkinek, akár a kicsit gyakorlottabb játékosoknak is.
Kingdomino

Nadi | 2019. szeptember 3.

A játék menete nagyon jó. 7 éves kor felett nagyon jól játszható
Remek

rambo666 | 2019. augusztus 28.

Ötletes játék egyszerű szabályokkal.
Mégis sokszori játszásra is élvezetes.
Nincs két egyforma játékmenet.
Méltóan érdemelte ki az Év Játéka díjat.
Amikor a dominókat nem döntöd, hanem fekteted...

Nowotny | 2019. augusztus 12.

Előnyök:
Egyszerű szabályok.
Gyors játékmenet.
Szép illusztrációk.
Hátrányok:
Legfeljebb négyen lehet jászani.
Elég egy kis figyelmetlenség és máris nem jön össze a királyság.
Bár egyszerű, bizony kell tudni tervezni és számolni.
Összegezve:
Haverokkal ültünk le játszani és öt perc magyarázás után már mindeki értette a szabályokat. Nem csak, hogy tetszetős a kinézete, egyszerű a szabálya, de közben kellő kihívást jelent és szórakoztató is (jah és olykor egy "szerény" királyság gazdagabbá válhat a többieknél).
Építkezés mindenek felett

Dan | 2019. július 23.

Egyszerű szabályok, gyönyörű grafika.
3-4 játékossal is működik. Versenyeket is tartanak belőle.
Az 5. csillagot csak a dominók minősége miatt nem kapja meg. A dominók nálam néha szétválnak és jöhet a javítgatás.
Ettől függetlenül a kötelező megvenni kategória.
Nagyon várjuk a kiegészítőt, hogy több lehetőség legyen konfrontálódni! :)

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!