Korokon át: A civilizáció új története

Normál ár: 15 990 Ft

A Te árad: 15 191 Ft

Értékelés:  (4.5)
Kezdetben csak egy kis törzsed van, és az akarat, hogy hatalmas civilizációt építs. Terjeszkedj, építs farmokat és bányákat, hogy megszerezd a városaid felépítéséhez szükséges nyersanyagokat. Ezzel megteremtheted a technológiai fejlődés, a jobb kormányzat és a hihetetlen csodák alapjait. Válassz bölcs vezetőket, akiknek öröksége a nagyság felé tereli néped. Erősítsd hadseregedet, hogy megvédd határaidat és új területeket foglalhass el. Formáld a történelmet politikai képességeiddel saját kedvedre.

A Korokon át: A civilizáció új történetében nevéhez méltóan a teljes emberi civilizáció történetét játszhatjuk végig az antikvitástól egészen a modern korig.
A civilizációk fejlődésének élvezetes sokszínűsége

Through the Ages - ez a név nem hangzik ismeretlenül sok gémer számára. A Korokon át viszont valami új. Igen: végre magyarul is megjelent a Through the Ages!

A Korokon át egy civilizációépítő társasjáték, komoly összetettséggel - hasonlóan sok összefüggés van benne, mint az ilyen témájú számítógépes játékokban. A jelenlegi, magyarul is megjelenő a negyedik kiadása, amely a korábbi verzióktól pár szabályban különbözik, de a fő változás a kártyákon található. A technológia- és a katonai kártyákat azért módosították, hogy a játék még kiegyensúlyozottabb legyen.

A játék négy koron át vezet az emberiség történelmében, és biztosítanunk kell saját civilizációnk felsőbbrendűségét a többivel szemben. A feladat nem egyszerű: hogy többet tudjunk termelni és több katonát tudjunk képezni, növelni kell a népességet. A népességet élelemmel kell ellátni. Több élelmet csak akkor tudunk termelni, ha fejlettebb az élelemtermelésünk, ahhoz viszont fejlettebb épületeket kell létrehozzunk - és így tovább.

Közben arra is figyelnünk kell, hogy a magasabb lélekszámú népesség jól is érezze magát. Ha birodalmunk lakosai nem boldogak, lázadás tör ki, és egy körön át megbénul a termelésünk - ez azért eléggé fáj egy építkezős játékban, nem? Mi a megoldás? A jól bevált eszköz a vallás. Ennek fejlesztése ráadásul nem csak a boldogságot biztosítja, hanem a kultúrapontjainkat is növeli!

A fejlődés eszközei: a technológiák

Ha ügyesen termelünk tehát, nincs gond. Ha viszont túl sokat termelünk, és felhasználatlan maradnak készleteink, korrupció léphet fel, és veszítünk az erőforrásainkból. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, hiszen ha nincs meg az alap, mire építjük a jövőt, ugye?

Apropó jövő, amit építünk. Honnan jön mindez: technológiák, azaz fejlettebb katonák, termelés és városi épületek? Ezekhez egy 13 darabos kártyasorról juthatunk. A lapok a sor jobb oldali vége felé egyre drágábbak, de ha vásárolunk belőlük, a teljes sor balra csúszik, így egyrészt olcsóbbá válhatnak, másrészt újabbak kerülnek a képbe. Nemcsak épületek, katonák, de híres személyek, világcsodák és akciókártyák is.

Ezekért viszont nem élelemmel vagy nyersanyaggal kell fizetni, hanem polgári akciókkal. Ezek száma attól függ, milyen kormányzati formában vezetjük a birodalmat. Ez kezdetben önkényuralom, amihez négy fehér akciókocka jár. De a megvásárolható kártyák között vannak más rendszerek is: egyházi uralom, monarchia stb.


Termelés, szaporodás, fejlődés, harc - és újra termelés…

A játék bámulatosan okosan van felépítve: a sárga kockák a munkásokat jelzik. Munkásokat, azaz embereket, mert ezek attól függően, milyen kártyára kerülnek, válnak katonává, földművessé, tudóssá vagy pappá. Vannak kék kockáink, ezek a termelést jelképezik - ha farmon állnak, élelem, ha bányán, nyersanyag. De kékkel jelezzük azt is a világcsodák építésekor, hány szintet teljesítettünk már.

A piros kockák pedig a katonai akcióink számát jelzik. Ez egy újabb, mély réteg a játékban. Annyira mély, hogy a készítők eleve két játékszabályt írtak a játékhoz: egyet katonai akciók nélkül (kezdő játékosoknak), egyet pedig a katonai-politikai akciókkal.

A katonai vonulat is eléggé összetett, és természetesen sok szállal összekapcsolódik a békés fejlődéssel. Körönként annyi katonai kártyához juthatunk, ahány piros kockánk van - ezek számát pedig a kormányzat formája határozza meg. A katonai kártyák között lehet taktikai kártya, amit bár az egyik játékos játszik ki saját előnyére, de az ellenfelek is "lemásolhatják". Lehet esemény is, amelyekből lefedve építünk egy, a jövőben használandó paklit. Lehet agresszió és egyezmény is, vagy akár területkártya. Mert bár térkép nincs a táblán, azért elfoglalhatunk új provinciákat, licittel és katonai erővel. Ezek az új területek aztán további előnyökhöz juttathatnak minket.

A korok ereje

Természetesen ahogy haladunk előre a történelmi időben, lehetőségünk van rá, hogy minden épületünket fejlesszük, ahogy a civilizáció is fejlődik - több termelés, nagyobb templom (több boldogság és kultúra), több tudás. De a valósághoz hasonlóan a régi épületek nem tűnnek el, lehetnek munkásaink akár mindegyik kor épületében. És egy újabb csatolás: mindegyik fajta épületből annyit lehet felhúzni, amennyit a kormányzati formánk enged.

Az idő előrehaladtával fokozódik a nyomás: koronként elveszítünk pár sárga kockát, így egyre kevesebb ember áll rendelkezésre, egyre több élelemre van szükség, így könnyen elégedetlenségbe fordulhat a birodalom. Korszakváltáskor az előző kor lapjait, az elavult lapokat el kell dobjuk. Ez igaz híres embereinkre is: vezető egyéniség koronként csak egy lehet, és ha a következő korban egy másikat szeretnénk kinevezni, a régi automatikusan visszavonul - azaz kikerül a játékból.

És megy a tánc: hol tudunk előnyt szerezni, tudomány- vagy kultúrapontot tudunk-e többet szerezni, tudjuk-e érvényesíteni katonai erőnket - miközben egy stabil birodalmat kell működtessünk. Lenyűgöző az összefüggések sokfélesége, a bejárható utak sokszínűsége. Egy asztali játék, amely képes a számítógépes játékok komplexitását tükrözni. A maga módján a Korokon át tiszteleg is a számítógépes játékvilág előtt: az utolsó korszak egyik vezéralakja a legismertebb civilizációépítő program készítője!

Tíbaláj

Értékelések átlaga 


(4.5)

Közönségdíjak

Gyakorlott játékosoknak 16 Euro gémereknek 10 Ketten 10
71% (12)
12% (2)
12% (2)
6% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 17)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Hosszú.. nagyon hosszú...

Sestertius | 2018. november 19.

Zseniális játék, de csak annak ajánlom akinek van 1-2 fix barátja, akikkel előveszik havonta 1x.
Egyértelműek, magától értetődőek a dolgok, de sok a "könyvelés" és még több a lehetőség. Mi eladtuk, mert fél évig nem került elő.
Aki viszont rászánja az időt a tanulásra, és a játékra, maradandó élményben lesz része.
Maratoni élvezet

Marci | 2018. október 25.

Sok játékkal játszottunk, ismerünk, de az egyik legjobban kitalált, legigényesebben összerakott játék. Végigvezet egy civilizáció megalakulásától a modern korig és már a játék háttértörténetéből is ki lehet találni, hogy nem egy rövid játék. Mi általában ketten vagy négyen szoktuk játszani (két játékosnál is élvezetes), de nekünk még nem nagyon sikerult 3,5 óra alá szorítanunk a nettó játékidőt. Igazából ez az egyetlen amit negatívumként tudnék említeni, mert minden más nagyon szuper, jól illeszkednek egymásba a korok, az anyagminőség kiváló, szóval összességében nagyon jó játékélményt ad, ha az ember rászánja az időt. Stratégiailag is nagyon sok a lehetőség, de hogy mindet végigpróbálja az ember, ahhoz egy élet is kevés. Érdemes felkészülni arra, hogy a szabálykönyv egy kisregény, de nagyon rendesen megtanulható belőle a játék. Csatlakoznék az előttem szólókhoz, nem ajánlanám mindenkinek. Főleg azoknak tudom szívből ajánlani, akik nagy CIV rajongók, de már sokat játszottak vele és vágynak egy kis újdonságra. Ők egész biztosan szeretni fogják.
4 vagy 5 csillag ?

Mano | 2018. október 15.

Nekem nagyon bejött a játék, mert én szinte mindent szeretek ami sokáig tart, bonyolult és sok kis alkatrész van hozzá. Hozzátenném, hogy csak elsőre tűnik bonyolultnak, de hamar megérthető a szabálya, ha játszottál már korábban efféle társasokkal. Akik még nem játszottak (nagyszabású) stratégiai játékkal azoknak nem ajánlanám, de ha szereted az ehhez hasonló játékokat (vagy a nagyobb kihívásokat) akkor ezt mindenképp ajánlom.
Hosszú, de jó

Ákos | 2018. május 10.

Elsőre komplikáltnak tűnhet a játék és elrettentőnek tűnhet a hosszú szabálykönyv miatt, de nagyon logikus és jól felépített a játékrendszer. Szinte minden játék más és más, mert több taktikával is lehet nyerni. Célszerű folyamatosan figyelni, hogy a többiek milyen akciókat hajtanak végre és hogy mi lehet a koncepciójuk. Kettő és több fővel is élvezetes a játék. Ha olyannal játszunk aki szereti alaposan átgondolni a lépéseket, akkor még inkább elnyúlhat az így sem túl rövid játék. Mivel bőségesen vannak kártyák azért nagyon sok köre van egy-egy játékosnak. Teljesen megérdemelten van benne a bgg top 5-ben
Komplex játék, ami még két játékossal is nagyon izgalmas

Áron | 2018. március 14.

A játék maga elég komplexnek tűnik, de az első játék után már egyáltalán nem nehéz követni. Még két játékossal is nagyon jó, számunkra legalább annyira élvezetes, mint 4-en (persze 4 fővel a legjobb). Aki szereti a Civilization PC-s játékott annak mindenképpen ajánlom.
A legjobb

Ferenc | 2017. december 28.

A legjobb társasjáték, amivel valaha találkoztam (pedig a boardgamegeek top 10-es listájából megvan pár darab)
Erényei:
- hatalmas újrajátszhatósága van
- saját kis civilizációdat dédelgeted
- a szabályrendszere rendkívül logikus, ennek köszönhetően hamar össze áll fejben a játék
- a grafikája nagyon hangulatos
Hátrányai
- A játékidő hosszúra tud nyúlni, mi ketten szoktunk játszani így 3-4 óra egy meccs, DE ez az idő úgy el telik, hogy észre se veszi az ember, egyáltalán nem tűnik lassúnak vagy vontatottnak
Összességében: ha hajlandó vagy rászánni az időt a játékra, akkor egy fantasztikus élményben lesz részed!
értékelés

László | 2017. november 28.

A játék a legideálisabb 2 főnél, de így is 2-3 óra a játékidő, de akik nem riadnak vissza ettől, azok többen is játszhatnak, maga a játék nagyon jó(egyik kedvencem).
Legjobb civilizacio epito jatek

Tamas | 2017. november 19.

Aki egy kicsit is szereti a civilacio epito jellegu jatekokat vagy a strategiat, kotelezo kiprobalnia. Ez egy mestermu! Jogosan a BGG Top 2 helyezett.
Minden játék egy élmény

Szerkeszt | 2017. október 20.

Nagyon jó játék! Két fő esetén 2-3 óra alatt le lehet játszani, ha maximális létszámon játszunk akkor 5-6-7 óra attól függően, hogy mennyire gondolkodósak a játékosok. Egyáltalán nem érzem elvesztegetett időnek, amit erre a játékra szánunk. Mindig egy igazi élmény, ahogy építgeted a kis civilizációdat.. Nem olyan játék, ahol el vagy zárva a többi játékosoktól, háborúk-agressziók tarkítják a játékmenetet.
A háborúk-agressziók nem engedik, hogy elhanyagold ezt a területet, mert aztán kegyetlenül lecsapnak rád a játékostársaid és rengeteg kultúrapontodba kerülhet egy-egy elvesztegetett csata és persze a politizálás is megbüntet ha te vagy a leggyengébb civilizáció.
Amikor csak stratégiai játékként szeretnénk vele játszani, akkor egyszerűen kihagyjuk belőle a háborúzást és az agresszálást, úgy is élvezetesen, de mégsem jelenti azt, hogy elhagyhatod a hadászatot, mert a politizálás-gyarmatosítás megköveteli, hogy erre is fordíts energiát.

Egy olyan játék, aminél azt érzem, hogy minden kis apró szabálynak úgy kell lennie, ahogy meg van írva! Nem érzem azt, hogy bárcsak itt ne lenne olyan gagyi a játék. Nemhiába javított verziójú kiadás, egyszerűen tökéletes és imádok vele játszani, még akkor is ha nem én nyerek benne!
Jó kis játék

D | 2017. január 15.

Nem egyszerű egy játék, az már biztos. Rengeteg lehetőség van kipakolva elénk és ez sokak számára lehet eltántorító. Plusz rá kell szánni pár órát: 2 fős játék kb 3-4 óra alatt megy le, 3 és 4 fővel nem próbáltam ki még, és 4-el már elég komoly várakozási idővel kell számolni szerintem, amíg a többiek lépnek. No persze ez az a fajta játék, amit nem fél óra alatt kell lezavarni, olyanoknak készült, akik nagyon nehéz játékra vágynak és képesek is rászánni az időt. Kicsit kényelmetlennek érzem, hogy egy csomó pontozó sávot kell frissen tartani, el tudtam volna képzelni valami felhasználóbarátabb kivitelezést (főleg, hogy ez a 2. kiadása a játéknak), illetve bár még nem tudtam sokat játszani vele, van egy olyan érzésem, hogy aki lemarad a elején, nem sok eséllyel tornássza vissza magát a pontozó sávokon. És ez egy sok órás játék esetén nem feltétlenül ad hozzá a játékélményhez... De kell még hozzá sok játék, hogy erről biztosat tudjak. Játékos interakció van elegendő, mely főleg katonai fenyegetésben jelenik meg, vagy szövetségekben, vagy egyszerűen csak abban, hogy 1-1 lap elvétele a kártyasorról későbbi használatra kihatással van másra. Szóval van itt pro és kontra is, annyi biztos, hogy megosztó játék. Aki szeret magában építgetni, töprengeni a legjobb úton és nem túl agresszívan, de azért hatni az ellenfelére, annak be fog jönni szerintem. Ha valami őrületes interakciókkal teli pörgős CIV játékra vágysz, akkor viszont inkább lapozz tovább.

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!