Korokon át: A civilizáció új története

Normál ár: 15 990 Ft


A Te árad: 15 191 Ft

Értékelés: 
(4.3)
Kezdetben csak egy kis törzsed van, és az akarat, hogy hatalmas civilizációt építs. Terjeszkedj, építs farmokat és bányákat, hogy megszerezd a városaid felépítéséhez szükséges nyersanyagokat. Ezzel megteremtheted a technológiai fejlődés, a jobb kormányzat és a hihetetlen csodák alapjait. Válassz bölcs vezetőket, akiknek öröksége a nagyság felé tereli néped. Erősítsd hadseregedet, hogy megvédd határaidat és új területeket foglalhass el. Formáld a történelmet politikai képességeiddel saját kedvedre.

A Korokon át: A civilizáció új történetében nevéhez méltóan a teljes emberi civilizáció történetét játszhatjuk végig az antikvitástól egészen a modern korig.
A civilizációk fejlődésének élvezetes sokszínűsége

Through the Ages - ez a név nem hangzik ismeretlenül sok gémer számára. A Korokon át viszont valami új. Igen: végre magyarul is megjelent a Through the Ages!

A Korokon át egy civilizációépítő társasjáték, komoly összetettséggel - hasonlóan sok összefüggés van benne, mint az ilyen témájú számítógépes játékokban. A jelenlegi, magyarul is megjelenő a negyedik kiadása, amely a korábbi verzióktól pár szabályban különbözik, de a fő változás a kártyákon található. A technológia- és a katonai kártyákat azért módosították, hogy a játék még kiegyensúlyozottabb legyen.

A játék négy koron át vezet az emberiség történelmében, és biztosítanunk kell saját civilizációnk felsőbbrendűségét a többivel szemben. A feladat nem egyszerű: hogy többet tudjunk termelni és több katonát tudjunk képezni, növelni kell a népességet. A népességet élelemmel kell ellátni. Több élelmet csak akkor tudunk termelni, ha fejlettebb az élelemtermelésünk, ahhoz viszont fejlettebb épületeket kell létrehozzunk - és így tovább.

Közben arra is figyelnünk kell, hogy a magasabb lélekszámú népesség jól is érezze magát. Ha birodalmunk lakosai nem boldogak, lázadás tör ki, és egy körön át megbénul a termelésünk - ez azért eléggé fáj egy építkezős játékban, nem? Mi a megoldás? A jól bevált eszköz a vallás. Ennek fejlesztése ráadásul nem csak a boldogságot biztosítja, hanem a kultúrapontjainkat is növeli!

A fejlődés eszközei: a technológiák

Ha ügyesen termelünk tehát, nincs gond. Ha viszont túl sokat termelünk, és felhasználatlan maradnak készleteink, korrupció léphet fel, és veszítünk az erőforrásainkból. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, hiszen ha nincs meg az alap, mire építjük a jövőt, ugye?

Apropó jövő, amit építünk. Honnan jön mindez: technológiák, azaz fejlettebb katonák, termelés és városi épületek? Ezekhez egy 13 darabos kártyasorról juthatunk. A lapok a sor jobb oldali vége felé egyre drágábbak, de ha vásárolunk belőlük, a teljes sor balra csúszik, így egyrészt olcsóbbá válhatnak, másrészt újabbak kerülnek a képbe. Nemcsak épületek, katonák, de híres személyek, világcsodák és akciókártyák is.

Ezekért viszont nem élelemmel vagy nyersanyaggal kell fizetni, hanem polgári akciókkal. Ezek száma attól függ, milyen kormányzati formában vezetjük a birodalmat. Ez kezdetben önkényuralom, amihez négy fehér akciókocka jár. De a megvásárolható kártyák között vannak más rendszerek is: egyházi uralom, monarchia stb.


Termelés, szaporodás, fejlődés, harc - és újra termelés…

A játék bámulatosan okosan van felépítve: a sárga kockák a munkásokat jelzik. Munkásokat, azaz embereket, mert ezek attól függően, milyen kártyára kerülnek, válnak katonává, földművessé, tudóssá vagy pappá. Vannak kék kockáink, ezek a termelést jelképezik - ha farmon állnak, élelem, ha bányán, nyersanyag. De kékkel jelezzük azt is a világcsodák építésekor, hány szintet teljesítettünk már.

A piros kockák pedig a katonai akcióink számát jelzik. Ez egy újabb, mély réteg a játékban. Annyira mély, hogy a készítők eleve két játékszabályt írtak a játékhoz: egyet katonai akciók nélkül (kezdő játékosoknak), egyet pedig a katonai-politikai akciókkal.

A katonai vonulat is eléggé összetett, és természetesen sok szállal összekapcsolódik a békés fejlődéssel. Körönként annyi katonai kártyához juthatunk, ahány piros kockánk van - ezek számát pedig a kormányzat formája határozza meg. A katonai kártyák között lehet taktikai kártya, amit bár az egyik játékos játszik ki saját előnyére, de az ellenfelek is "lemásolhatják". Lehet esemény is, amelyekből lefedve építünk egy, a jövőben használandó paklit. Lehet agresszió és egyezmény is, vagy akár területkártya. Mert bár térkép nincs a táblán, azért elfoglalhatunk új provinciákat, licittel és katonai erővel. Ezek az új területek aztán további előnyökhöz juttathatnak minket.

A korok ereje

Természetesen ahogy haladunk előre a történelmi időben, lehetőségünk van rá, hogy minden épületünket fejlesszük, ahogy a civilizáció is fejlődik - több termelés, nagyobb templom (több boldogság és kultúra), több tudás. De a valósághoz hasonlóan a régi épületek nem tűnnek el, lehetnek munkásaink akár mindegyik kor épületében. És egy újabb csatolás: mindegyik fajta épületből annyit lehet felhúzni, amennyit a kormányzati formánk enged.

Az idő előrehaladtával fokozódik a nyomás: koronként elveszítünk pár sárga kockát, így egyre kevesebb ember áll rendelkezésre, egyre több élelemre van szükség, így könnyen elégedetlenségbe fordulhat a birodalom. Korszakváltáskor az előző kor lapjait, az elavult lapokat el kell dobjuk. Ez igaz híres embereinkre is: vezető egyéniség koronként csak egy lehet, és ha a következő korban egy másikat szeretnénk kinevezni, a régi automatikusan visszavonul - azaz kikerül a játékból.

És megy a tánc: hol tudunk előnyt szerezni, tudomány- vagy kultúrapontot tudunk-e többet szerezni, tudjuk-e érvényesíteni katonai erőnket - miközben egy stabil birodalmat kell működtessünk. Lenyűgöző az összefüggések sokfélesége, a bejárható utak sokszínűsége. Egy asztali játék, amely képes a számítógépes játékok komplexitását tükrözni. A maga módján a Korokon át tiszteleg is a számítógépes játékvilág előtt: az utolsó korszak egyik vezéralakja a legismertebb civilizációépítő program készítője!

Tíbaláj

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Gyakorlott játékosoknak 21 Euro gémereknek 14 Ketten 12
64% (14)
14% (3)
14% (3)
9% (2)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 22)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
Csak a legelszántabbaknak

Tamás | 2020. június 15.

Ez az a társas, aminek a megtanulás a leghosszabb időbe telt. Az első pár játék azzal fog eltelni, hogy lapozgatjátok a szabályokat és próbáljátok észben tartani, hogy a rengeteg dolog közül, mit is csináljatok. Több játék után is volt alkalom, hogy fejben részleges sötétség volt, és a rutinosabb játékost néztük, hogy hogyan is kell és mit.
Ha viszont belejön az ember és képes beleélni magát, akkor nagyon feeling-essé válhat, ahogy az alcím is mondja, egy konkrét civilizációt menedzselsz a kezdetektől a végig.

Nagyon nehéz belerázódni, de nagyon nagy élmény is, viszont tényleg csak a hardcore gémerek fizessenek be rá, ez családdal vagy ritkán társasozó barátokkal nagyon nem fog menni.
Zseniális

Botond | 2019. december 2.

Imádnivaló
.

Sándor | 2019. szeptember 21.

A játék nagyon szép, és igényes kivitelű. Változatos módon lehet pontokhoz jutni benne, viszont (2 személyes játéknál legalábbis) az esetek jelentős részében már egész korán kiderül, hogy ki fog nyerni, mivel ha valaki az elején felül tud kerekedni haderőben a másikon, annak nagyon bénának kell lennie ahhoz, hogy veszíteni tudjon. Az erőebbnek sosem fogynak a katonái mondjuk agresszió során, ellenben a gyengébb, ha el akarja kerülni, hogy kifosszák, azért katonákat kell beáldoznia, és akkor legközelebb még védtelenebb lesz, vagy hagyja, hogy elvegyék a nyersanyagait, és rombolják az épületeit, ami viszont ellehetetleníti, hogy felül tudjon kerekedni a másikon. Ha meg nem lenne elég, hogy a gyengébb termeli a nyersanyagokat, tudományt, kultúrát az erősebbnek, még vannak esemény kártyák is, amik többsége valami csapással sújtja a gyengébbet, és jutalmazza az erősebbet.
Hosszú lesz... Már vége is van?

Joey | 2019. július 5.

Ez a játék megkívánja a hosszú szabadidőt, s a folyamatos figyelmet, viszont annyira magával ragad az egész, hogy fel sem tűnik, hogy elment 5 óra. Sőt játszanám tovább.

A játékszabályától viszont nem kell megijedni, hosszú, viszonylag, de teljesen érthető és aki nincs megijedve az ertelmesen sorba rendezett betűktől, az első olvasásra elsajátíthatja a szabályokat.
Esetleg érdemes egy kis jegyzetet csinálni emlékeztetőül amikre figyelni kell játék során.
Sajnos nem

Zoltán | 2019. február 11.

Sokat vártam tőle, mert szeretem a hosszú, építkezős játékokat, és ennek a játéknak valóban jó híre van, de éppen magát a gyarapodás élményét hiányoltam belőle. Számomra egy sor kártya maradt, nem volt az az élményem, hogy civilizációt építek, elmaradt a hangulat.
A másik problémám az volt vele, hogy békésen nem lehet boldogulni benne. Ha nem kezdem az elején komolyan fejleszteni a hadsereget, semmi esélyem egy agresszívabb játékossal szemben. Nem lenne ezzel sem gond persze, de családdal emiatt nem ajánlom.
Hosszú.. nagyon hosszú...

Sestertius | 2018. november 19.

Zseniális játék, de csak annak ajánlom akinek van 1-2 fix barátja, akikkel előveszik havonta 1x.
Egyértelműek, magától értetődőek a dolgok, de sok a "könyvelés" és még több a lehetőség. Mi eladtuk, mert fél évig nem került elő.
Aki viszont rászánja az időt a tanulásra, és a játékra, maradandó élményben lesz része.
Maratoni élvezet

Marci | 2018. október 25.

Sok játékkal játszottunk, ismerünk, de az egyik legjobban kitalált, legigényesebben összerakott játék. Végigvezet egy civilizáció megalakulásától a modern korig és már a játék háttértörténetéből is ki lehet találni, hogy nem egy rövid játék. Mi általában ketten vagy négyen szoktuk játszani (két játékosnál is élvezetes), de nekünk még nem nagyon sikerult 3,5 óra alá szorítanunk a nettó játékidőt. Igazából ez az egyetlen amit negatívumként tudnék említeni, mert minden más nagyon szuper, jól illeszkednek egymásba a korok, az anyagminőség kiváló, szóval összességében nagyon jó játékélményt ad, ha az ember rászánja az időt. Stratégiailag is nagyon sok a lehetőség, de hogy mindet végigpróbálja az ember, ahhoz egy élet is kevés. Érdemes felkészülni arra, hogy a szabálykönyv egy kisregény, de nagyon rendesen megtanulható belőle a játék. Csatlakoznék az előttem szólókhoz, nem ajánlanám mindenkinek. Főleg azoknak tudom szívből ajánlani, akik nagy CIV rajongók, de már sokat játszottak vele és vágynak egy kis újdonságra. Ők egész biztosan szeretni fogják.
4 vagy 5 csillag ?

Mano | 2018. október 15.

Nekem nagyon bejött a játék, mert én szinte mindent szeretek ami sokáig tart, bonyolult és sok kis alkatrész van hozzá. Hozzátenném, hogy csak elsőre tűnik bonyolultnak, de hamar megérthető a szabálya, ha játszottál már korábban efféle társasokkal. Akik még nem játszottak (nagyszabású) stratégiai játékkal azoknak nem ajánlanám, de ha szereted az ehhez hasonló játékokat (vagy a nagyobb kihívásokat) akkor ezt mindenképp ajánlom.
Hosszú, de jó

Ákos | 2018. május 10.

Elsőre komplikáltnak tűnhet a játék és elrettentőnek tűnhet a hosszú szabálykönyv miatt, de nagyon logikus és jól felépített a játékrendszer. Szinte minden játék más és más, mert több taktikával is lehet nyerni. Célszerű folyamatosan figyelni, hogy a többiek milyen akciókat hajtanak végre és hogy mi lehet a koncepciójuk. Kettő és több fővel is élvezetes a játék. Ha olyannal játszunk aki szereti alaposan átgondolni a lépéseket, akkor még inkább elnyúlhat az így sem túl rövid játék. Mivel bőségesen vannak kártyák azért nagyon sok köre van egy-egy játékosnak. Teljesen megérdemelten van benne a bgg top 5-ben
Komplex játék, ami még két játékossal is nagyon izgalmas

Áron | 2018. március 14.

A játék maga elég komplexnek tűnik, de az első játék után már egyáltalán nem nehéz követni. Még két játékossal is nagyon jó, számunkra legalább annyira élvezetes, mint 4-en (persze 4 fővel a legjobb). Aki szereti a Civilization PC-s játékott annak mindenképpen ajánlom.

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!