Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Itt vannak a Spiel des Jahres 2023 jelöltjei!

And the this year’s Oscar goes to…

Emberek milliói várja minden évben lélegzetvisszafojtva ezt a sort, amiből kiderül, az amerikai zsűri melyik filmet emeli ki a nagyon jó idei filmek közül a legjobbnak.

Mi, társasjátékosok is ugyanilyen kíváncsian várjuk a német társasjátékos zsűri, a Spiel des Jahres díj kiosztóinak választását. Igaz, az elmúlt öt évben sok társasjátékos volt csalódott, amiért zsinórban partijátékok kerültek ki győztesnek… de hogy miért, erre is van magyarázat.

Hiszen a Spiel des Jahres díj célja (nagyon hasonlóan a MATE társasjátékdíjához), hogy azt ill. azokat a játékokat emeljék ki a sokszínű kínálatból, amivel a lehető legtöbb embert be lehet csábítani ebbe a minőségi szabadidős kikapcsolódást nyújtó hobbiba. Ezért kerültek ki az elmúlt években rendre partijátékok – hiszen pár mondatos játékszabály-magyarázat és egy kör játék után bárki szívesen ül le játszani a Csak egy-gyel, a Képérzékkel vagy a The Mind-dal.

Az idei év jelöltjei (kvázi dobogósai) között is van partijáték, amit magyarul Jó tudni! néven adtunk ki, de emellett két érdekes családi játék is versenyez még a díjért.

A Következő megálló: London egy könnyed, de okos „válassz és írj” játék, amelyben minden játékos szimultán dönt, hogy a saját térképén hova írja be az aktuálisan választható metrómegállót, de a csavar a játékban az, hogy az adott fordulóban mindenki csak a saját színű ceruzáját, azaz metróvonalát használhatja.

A Dorfromantik is egy könnyed játék, amelyben viszont együtt építünk egy tájat, azon megfelelő méretű erdőket, városokat, vasútvonalakat és folyókat kialakítva. A kooperatív játékban (amely az azonos nevű számítógépes játék alapján készült) minél több ilyen „feladatot” teljesítünk, annál több hatszög alakú lapkát építhetünk be – ezzel egyre több pontra téve szert.

Mi, a Gémklub emellett szurkolunk az Év gyerekjátéka kategóriában helyezést kapott Mysterium Kids-ért is (a magyar kiadásban a Kipkop kapitány kincse alcímet kapta), míg a Kennerspiel (azaz az ínyenc kategóriában) Az ismeretlen bolygóért.