Mysterium

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (4.1)
  Egyedülálló hangulatú, kooperatív, dedukciós-asszociációs játék! Bízz a szellemben, hallgass az ösztöneidre, és oldd meg a rejtvényt! Rejtélyes gyilkosság történt az ősi kastélyban. A tettes semmi nyomot nem hagyott maga után, a rendőrség tehetetlen - az ügy felgöngyölítése a játlékosokra vár!
  Egyikük, az áldozat szelleme festett álomkártyákat ad a társainak, akik, mint tapasztalt médiumok, egymást segítve próbálnak meg rájönni, hogy a felkínáltak közül ki, melyik eszközzel és hol követte el a gyilkosságot? Borzongatóan misztikus társasjáték, ahol semmi sem az, aminek látszik!

  Ki kopog?!

  Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

  Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

   

  Ismerünk pár klasszikus játékot, és asszociációsból is van már örökzöld - de olyan, ami a kettőt ötvözi, ráadásul  verzióban… hát ebből nem terem minden bokorban. A Mysterium érdekes kombináció, mert egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia és a többieket segítenie. Ha ugyanis nem jut el mindenki az utolsó fázishoz, a feladatot elbukják…

  A doboz is sejteti már, hogy itt valami borzongós, múlt század eleji hangulat vár minket, de amint kinyitja az ember, látható, hogy a játék elemei nagyon eltalált atmoszférát közvetítenek. Gyönyörűen illusztrált elemekkel van tele a játék, amelyek ráadásul kitűnően látják el feladatukat. A különböző kártyák és jelölők, illetve díszletek (!) olyan hátteret adnak a történethez és a feladathoz, hogy az ember úgy érzi: időutazáson vesz részt, ahol egy spiritiszta Poirot-Maigret körbe kerül.


  Egy szellem, hat médium

  A játékszabály egy jól felépített történettel kezdődik, ami majdhogynem egy szerepjátékok hangulatába ringatja a résztvevőket. A sztori szerint az ódon kastélyban egy titokzatos körülmények között elhunyt inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta kollégáit hívja segítségül, hogy kiderítsék, ki volt a gyilkos. Ha megvan az elkövető, a halott békére lel. De sietni kell, mert erre csak a Mindenszentek (vagyis inkább pogány elődje: Samhain) éjszakája alkalmas. Hét órája van hát a hat médiumnak, hogy a szellem irányításával rekonstruálják a drámai eseményt.

  Nehéz feladatuk van, mert a jobblétre szenderült inas lelke oly sokáig kóborolt árván a falak között, hogy hangját veszítette - még a vérprofi médiumok is csak utalásokat tudnak tőle kicsikarni. Ezért lépésről lépésre haladnak, és egymás után kikutatják a lehetséges elkövetőt, a helyszínt és a gyilkos fegyvert. Mindegyikhez a játékosok számánál - a választott nehézségi foktól függően alig, kicsit vagy jóval több - médiumkártyát fordítanak fel. A szellem - akinek a szerepét az egyik játékosnak kell betöltenie - az épület falai között megbújva a médiumkártyák közül egyet-egyet hozzárendel a játékosokhoz (ebben a rajtuk lévő számozás segít), majd látomáskártyákkal rávezeti őket, melyik kihez tartozik. Mindegyikük saját szálon indul el, és ezekből az epilógus szakaszban kell ráhangolódjanak az egyetlen gyanúsítottra.


  A nyomozás folyamata

  A kastélyfalparaván mögül a szellem-játékos minden játékosnak ad egy látomáskártyát, amiről a médiumnak ki kell találni, melyik gyanúsítotthoz (később helyszínhez, majd gyilkos fegyverhez) tartozik. A többiek akár segíthetnek is neki. Ha a médium döntött, az adott médiumkártyára teszi megérzésjelölőjét (ami úgy néz ki, mint egy kis varázsgömb), míg a többiek e döntését látnoki képességjelölővel láthatják el. Ez lehet megerősítő, de ellentétes vélemény is. Ha minden médium döntött, a szellem kopogással jelzi, jó helyre kerültek-e a megérzésjelölők. Akinek sikerült a szellemre hangolódni, elrakhatja a gyanúsított képét a saját aktájába. Utána továbbléphet a következő szakaszra, és az óramutató előrehaladása után majd a helyszínre kell ráérezzen. Aki félreértette a szellem utalását, a maradék médiumkártyák közül kell a következő fordulóban egy új látomáskártya segítségével választania.

  Hogy mi a látnoki képességjelölők szerepe? Aki jól gondolta, hogy a megérzésjelölő helyesen vagy helytelenül került egy látomáskártyára, látnoki képességében fejlődött, és az Epilógus haladástáblán (ez leginkább egy régi lift emeletjelző táblájára emlékeztet) magasabb szintre tolhatja látnoki képesség jelzőjét. Ennek majd a végjátékban lesz komoly szerepe. A felhasznált képességjelölőket a játékos már nem kapja vissza, a fordulókat jelző antik óra talapzatára kerülnek.


  Végjáték - a tettesek felsorakoznak

  Ha sikerül minden játékosnak a három szakaszon túljutnia, mielőtt az óra hetet üt, mindegyikük egy gyanúsítottal, helyszínnel és eszközzel a kezében várja a szellem útmutatását. A kísértet ezek közül fogja kiválasztani saját halálának körülményeit. Újra látomáskártyákat játszik ki, ezúttal hármat, de csak az elsőt fedi fel. Most van fontos szerepe annak, kinek milyen magas a látnoki képessége: aki nem érzett rá sokszor, társai jól tippeltek-e az első három szakasz látomáskártyáira, egyetlen látomáskártya alapján kell szavazzon a tettesre, míg a többiek - látnoki képességüknek megfelelően - kettőből vagy háromból.

  A szavazás titkosan zajlik. Ha mindnyájan szavaztak, felfedik jelölőiket, és összevetik a szellem tettes-jelölőjével. Ha jól szavaztak, megnyerték a játékot, ha nem, újra egy évet kell várni Samhain éjszakájára, hogy a titokról fellebbenjen a fátyol…

  Hangulat, feszültség - ötös!

  A menete szórakoztató, nagyon jól van felépítve, és hogy a feszültség is meglegyen (valamint hogy a játékosok ne húzzák sokáig az időt), a szellem a látomáskártyák kiosztása után elindítja a homokórát - így az idő nem csak a történet szerint szorítja a játékosokat. A szecessziós stílusú építészeti elemek, a kártyák mind gyönyörűek, és tökéletes hangulatot teremtenek a sejtelmes feladathoz. Minél többen vagyunk, annál élvezetesebb a nyomozás - de ha csak ketten lennénk rá, a játékszabály tartalmaz egy ilyen verziót is!

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.1)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 21 Gyakorlott játékosoknak 8 Családdal 21 Partijátéknak 21
  39% (14)
  42% (15)
  14% (5)
  3% (1)
  3% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 36)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  Küldöm az energiát, javul már?

  Ti Wine | 2018. január 16.

  Kellemes csalódás volt. Soha nem voltam egy nagy Cluedo rajongó, Dixitet is csak elvétve játszottam.
  De a játéknak az artworkje, a kivitelezése és a hangulata hamar meggyőzött, hogy jó választás volt. Mind a szellem, mind a médium oldala nagyon izgalmas lehetőségeket rejt. Külön öröm, hogy a szokásos 4 fős játékokhoz képest ezt 7-en is lehet játszani, nagyobb társaságok is összeülhetnek. A játékélményt külön fokozza, ha az ember ad a hangulatra is egy kicsit, félhomály, pár gyertya, misztikus zene a háttérben.
  Egy idő után lehet, hogy kicsit kiszámíthatóak lehetnek az asszociációk, egy dixit paklival kiegészítve viszont új lehetőségeket teremthetünk.
  Én személy szerint a játékok ki és elpakolását is nagyon élvezem, így nem zavar, hogy hosszabb előkészületeket vesz igénybe a játék.
  Nagyon ajánlós azoknak, akik a szépen kidolgozott, hangulatos, kooperatív játékokra vadásznak, mint médiumok a szellemre.
  Idő után fárasztó

  János | 2018. január 12.

  Már a kikészítés is sok időt vesz el. Főleg a "szellem" munkája hosszú idő. Bár előnye, hogy közösen is lehet gondolkodni, de az asszociáció nem könnyű. A helyekhez, emberekhez, tárgyakhoz való "dixit" lapok egy idő után automatikussá válnak és felismerhetővé.
  Olykor jó elővenni és egy kicsit játszani, de nem ez a legjobb társas a világon.
  Mistery or Misery?

  Fanni | 2018. január 7.

  Nekem csalódás a játék. Valószínűleg azért mert nagyon nagy elvárásokkal voltam felé, és nem azt kaptam amire vártam. Aránytalanul nehéz, és nincs minden részlete a játéknak rendesen kidolgozva. Az, hogy a Szellem csak 7 kártya közül választhat egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy megfelelő kártyákat adjon a Médiumoknak. Ha sokan játszunk szinte teljesen játszhatatlan, mert folyamatosan minden Médiumnak meg kell várnia míg a szellem kiosztja a kártyáikat, egyszerre kezdhetik el a tippelést.... egy Médium kártyáját is nehéz kiválasztani a médiumnak, nem 5-nek... Aztán ugye szavazhatunk is egymáséra, szóval nem elég, hogy még a sajátodat nagy nehezen kitalálod, még nézd meg a többi 4 játékos kártyáját is ami ugyanúgy nagyon nehéz.... És természetesen ha rosszul tippelsz vissza a kiindulási pontra... Hát mondanom se kell, hogy az első körökben kb 0%-os a tovább haladási arány :D Viszont a játék koncepciója tetszik, szerettem volna ha jobban összekapcsolják a Dixitet a Cluedoval, a rajzok és a design csodálatos, napokig tudnám nézegetni a kártyákat, olyan gyönyörűek, gratulálok annak aki ilyen szépeket tud rajzolni! Le a kalappal!
  Asztro TV az asztalnál

  Dávid | 2018. január 2.

  Nekünk nagyon bejött a játék. A szellem és a médium oldala is ötletes, izgalmas és könnyen belejön az ember a szerepébe, viszont mindkét oldalon elég változatos ahhoz, hogy ne unjunk rá könnyen. Ha mindig ugyan az az ember töltené be a szellem szerepét viszonylag hamar előkerülnének azonos összefüggések de a folyamatos szerepcsere és a különböző gondolkodás miatt mindig más asszociációk kerülnek elő. Az előkészületek elsőre körülményesnek és hosszasnak tűnhetnek a sok kártya kipakolása miatt de hamar bele lehet jönni és gyorsan összeáll a játéktér. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a szépen kidolgozott, gondolkodós, kooperatív játékokat.
  Végre egy sok szereplős játék

  Polett | 2017. december 28.

  Nálunk azért (is) arat nagy sikert ez a játék mert általában 7 vagyunk igy mindig mindenkinek van hely az asztalnál egy játékra!
  A Cluedo és a Dixit szerelemgyereke

  Tomcat | 2017. december 6.

  Gyilkost keresünk képes asszociációk alapján... Majdnem annyira jó, mint amilyennek hangzik. Szép a kivitelezés és a "szellem" (játékvezető) szerepéből is élvezetes játék. Kicsit gondolkodós, fantáziadús és kooperációs jellege által még nyer egy kis pluszt. Ajánlom kipróbálásra, érdekes, de nem túl izgalmas.
  Segíts szellem!

  Rendbontó | 2017. december 5.

  Kipróbáltuk az új kiadását a játéknak, ami nagyon szép, igényes, és hangulatosra sikeredett. Örültem, hogy a kártyákon nem változtattak, mert nagyon szépek a képek. Maga a játék is kicsit bővült, mind szabályilag, mind játékelemekkel. A paraván a szellemnek nagyon ötletes, és szép, viszont a magassága túl nagy.
  Összességében ez még mindig egy jópofa játék, ami azért megmozgatja az agyat.
  Jó, de meddig?

  Roland | 2017. december 4.

  A játék elsőre nagyon megfogott, pedig nem szeretem a kooperatív játékokat. Jó együtt gondolkodni, együtt örülni a győzelemnek és együtt értetlenkedni egy-egy kép összefüggésein. (Vagy annak hiányán) De 5-6 játék után már vannak ismétlődő elemek. Egyre többször kerül elő ugyanaz az összefüggés. És máris oda a játék varázsa. Javaslom, vegyétek meg a Dixitet is, és használjátok azt is Látomás kártyaként!
  Misztikum és dixit

  Tyka | 2017. november 30.

  Külsőre (a képi világ) nagyon hasonlít a dixitre, asszociáció alapú játék, aminek során meg kell lelnünk az elkövetőt. Nem tűnik túl érdekesnek, pedig az. Élveztük a játékot, de a szabálykönyv nekem túl nyakatekert. Mintha feleslegesen "nehezítené" a játékot, ami pedig nagyon könnyű és szórakoztató. Egyetlen negatívuma, hogy hosszadalmas előkészületet igényel (a játék felállítása), ez alatt ugyan lehet beszélgetni, de az a játékvezetőt viszont zavarhatja :/ Ettől független érdemes megvenni és játszani vele, többször újrajátszható, eddig mi még nem untuk meg, viszont nem szerepel az 5 kedvenc játékunk közt.
  Jó, bár kissé körülményes összerakni

  bobbencs | 2017. november 25.

  A játék egész jó, a kártyák képi világa vmelyest hasonlít a Dixitre. Szeretjük, bár kissé körülményes összekészíteni, kipakolni. Várunk hozzá extra kiegészítőket, mert egy idő után, kissé monotonná tud válni, ahogy kiismerjük egymás asszociációit az egyes kártyákra. Izgibb, ha többen játsszuk.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!