Mysterium

Normál ár: 12 990 Ft


A Te árad: 12 341 Ft

Értékelés: 
(4.4)
Egyedülálló hangulatú, kooperatív, dedukciós-asszociációs játék! Bízz a szellemben, hallgass az ösztöneidre, és oldd meg a rejtvényt! Rejtélyes gyilkosság történt az ősi kastélyban. A tettes semmi nyomot nem hagyott maga után, a rendőrség tehetetlen - az ügy felgöngyölítése a játlékosokra vár!
Egyikük, az áldozat szelleme festett álomkártyákat ad a társainak, akik, mint tapasztalt médiumok, egymást segítve próbálnak meg rájönni, hogy a felkínáltak közül ki, melyik eszközzel és hol követte el a gyilkosságot? Borzongatóan misztikus társasjáték, ahol semmi sem az, aminek látszik!

Ki kopog?!

Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

 

Ismerünk pár klasszikus játékot, és asszociációsból is van már örökzöld - de olyan, ami a kettőt ötvözi, ráadásul  verzióban… hát ebből nem terem minden bokorban. A Mysterium érdekes kombináció, mert egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia és a többieket segítenie. Ha ugyanis nem jut el mindenki az utolsó fázishoz, a feladatot elbukják…

A doboz is sejteti már, hogy itt valami borzongós, múlt század eleji hangulat vár minket, de amint kinyitja az ember, látható, hogy a játék elemei nagyon eltalált atmoszférát közvetítenek. Gyönyörűen illusztrált elemekkel van tele a játék, amelyek ráadásul kitűnően látják el feladatukat. A különböző kártyák és jelölők, illetve díszletek (!) olyan hátteret adnak a történethez és a feladathoz, hogy az ember úgy érzi: időutazáson vesz részt, ahol egy spiritiszta Poirot-Maigret körbe kerül.


Egy szellem, hat médium

A játékszabály egy jól felépített történettel kezdődik, ami majdhogynem egy szerepjátékok hangulatába ringatja a résztvevőket. A sztori szerint az ódon kastélyban egy titokzatos körülmények között elhunyt inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta kollégáit hívja segítségül, hogy kiderítsék, ki volt a gyilkos. Ha megvan az elkövető, a halott békére lel. De sietni kell, mert erre csak a Mindenszentek (vagyis inkább pogány elődje: Samhain) éjszakája alkalmas. Hét órája van hát a hat médiumnak, hogy a szellem irányításával rekonstruálják a drámai eseményt.

Nehéz feladatuk van, mert a jobblétre szenderült inas lelke oly sokáig kóborolt árván a falak között, hogy hangját veszítette - még a vérprofi médiumok is csak utalásokat tudnak tőle kicsikarni. Ezért lépésről lépésre haladnak, és egymás után kikutatják a lehetséges elkövetőt, a helyszínt és a gyilkos fegyvert. Mindegyikhez a játékosok számánál - a választott nehézségi foktól függően alig, kicsit vagy jóval több - médiumkártyát fordítanak fel. A szellem - akinek a szerepét az egyik játékosnak kell betöltenie - az épület falai között megbújva a médiumkártyák közül egyet-egyet hozzárendel a játékosokhoz (ebben a rajtuk lévő számozás segít), majd látomáskártyákkal rávezeti őket, melyik kihez tartozik. Mindegyikük saját szálon indul el, és ezekből az epilógus szakaszban kell ráhangolódjanak az egyetlen gyanúsítottra.


A nyomozás folyamata

A kastélyfalparaván mögül a szellem-játékos minden játékosnak ad egy látomáskártyát, amiről a médiumnak ki kell találni, melyik gyanúsítotthoz (később helyszínhez, majd gyilkos fegyverhez) tartozik. A többiek akár segíthetnek is neki. Ha a médium döntött, az adott médiumkártyára teszi megérzésjelölőjét (ami úgy néz ki, mint egy kis varázsgömb), míg a többiek e döntését látnoki képességjelölővel láthatják el. Ez lehet megerősítő, de ellentétes vélemény is. Ha minden médium döntött, a szellem kopogással jelzi, jó helyre kerültek-e a megérzésjelölők. Akinek sikerült a szellemre hangolódni, elrakhatja a gyanúsított képét a saját aktájába. Utána továbbléphet a következő szakaszra, és az óramutató előrehaladása után majd a helyszínre kell ráérezzen. Aki félreértette a szellem utalását, a maradék médiumkártyák közül kell a következő fordulóban egy új látomáskártya segítségével választania.

Hogy mi a látnoki képességjelölők szerepe? Aki jól gondolta, hogy a megérzésjelölő helyesen vagy helytelenül került egy látomáskártyára, látnoki képességében fejlődött, és az Epilógus haladástáblán (ez leginkább egy régi lift emeletjelző táblájára emlékeztet) magasabb szintre tolhatja látnoki képesség jelzőjét. Ennek majd a végjátékban lesz komoly szerepe. A felhasznált képességjelölőket a játékos már nem kapja vissza, a fordulókat jelző antik óra talapzatára kerülnek.


Végjáték - a tettesek felsorakoznak

Ha sikerül minden játékosnak a három szakaszon túljutnia, mielőtt az óra hetet üt, mindegyikük egy gyanúsítottal, helyszínnel és eszközzel a kezében várja a szellem útmutatását. A kísértet ezek közül fogja kiválasztani saját halálának körülményeit. Újra látomáskártyákat játszik ki, ezúttal hármat, de csak az elsőt fedi fel. Most van fontos szerepe annak, kinek milyen magas a látnoki képessége: aki nem érzett rá sokszor, társai jól tippeltek-e az első három szakasz látomáskártyáira, egyetlen látomáskártya alapján kell szavazzon a tettesre, míg a többiek - látnoki képességüknek megfelelően - kettőből vagy háromból.

A szavazás titkosan zajlik. Ha mindnyájan szavaztak, felfedik jelölőiket, és összevetik a szellem tettes-jelölőjével. Ha jól szavaztak, megnyerték a játékot, ha nem, újra egy évet kell várni Samhain éjszakájára, hogy a titokról fellebbenjen a fátyol…

Hangulat, feszültség - ötös!

A menete szórakoztató, nagyon jól van felépítve, és hogy a feszültség is meglegyen (valamint hogy a játékosok ne húzzák sokáig az időt), a szellem a látomáskártyák kiosztása után elindítja a homokórát - így az idő nem csak a történet szerint szorítja a játékosokat. A szecessziós stílusú építészeti elemek, a kártyák mind gyönyörűek, és tökéletes hangulatot teremtenek a sejtelmes feladathoz. Minél többen vagyunk, annál élvezetesebb a nyomozás - de ha csak ketten lennénk rá, a játékszabály tartalmaz egy ilyen verziót is!

Tíbaláj

Értékelések átlaga 


(4.3)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 54 Gyakorlott játékosoknak 26 Euro gémereknek 5 Ketten 8 Családdal 58 Partijátéknak 49
51% (44)
36% (31)
9% (8)
2% (2)
1% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 86)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. ...
  10. 9
hangulatos asszociációs játék

Renáta | 2020. június 19.

Naggyon jól hozza a nyomozós, rejtélyes hangulatot és emellett pedig a megjelenése is nagyon magával ragadó. Azoknak biztosan tetszeni fog, akik szeretik a Dixitet, vagy egyéb asszociációs játékokat. Pozitívum, hogy elég sokan is játszhatnak vele egyszerre, bár szellem nem biztos, hogy szeretnék lenni, úgy nem annyira mókás.
Kedvenc

Dóra | 2020. június 16.

Már többször is volt szerencsém ezzel a társassal játszani. Egyszerűen nem lehet megunni. Azok a barátaim is élvezték egytől-egyig, akik még újak a társasjáték világában. Iszonyatosan gyönyörű a játék minden eleme, öröm ránézni, imádom a hangulatát. Akik esetleg már unják a nyomozós szerepet, a szellem új kihívást jelenthet nekik.
Remek játék

Tamás | 2020. június 13.

Hangulatos játék. Aszimmetrikus felállásban egy játékos próbál a többi felé infót közölni asszociációk útján. Volt már több asszociációs játékhoz szerencsénk, ez most tudott újat mutatni. Nagyon nagy élmény szellemként játszani :)
gyöngyörű

áks | 2020. április 11.

A Dixit és a Cluedo szerelemgyereke csodás grafikájú lapokkal. Mi szeretjük, de ahogy a Dixit-re is elmondható, nem mindenkinek fekszik az asszociációs mechanika. Ráadásul míg a Dixitben csak úgy ad-hoc mondunk valamit egy lapra, itt muszáj összekapcsolunk látomáskártyákat, helyszín/tettes/eszköz kártyákkal és ez bizonyos leosztások mellett nagyon nehézkes tud lenni.
Szellemes

Tamás | 2020. április 10.

Mivel Dixit nagyon bejött a családnak, így adtunk egy esélyt ennek a társasnak és gyorsan meg is szerettük! Hangulatos és szórakoztató, mindez igényes köntösben. Valóban Dixit féleség kis csavarral.
Elvarázsol

Ádám | 2020. március 21.

Nagyon szép grafikájú játék, ami vonzza a tekinteteket és beindítja a fantáziáját azoknak is akik egyébként nem vagy ritkán társasoznak.
A doboz nagyon rendben van, mindennek szépen megvan a helye.
A játék előkészítése a játékmenet egészéhez mérten kicsit macerás, de abszolút vállalható és megadja a hangulatot. Maga a játékmenet elég egyszerű viszont. Képasszociációról van szó absztrakt képekből más képekre (helyszín, eszköz, tettes) kooperatív stílusban, ami nem feltétlenül gond, bár a szép grafika olyannyira beindította a fantáziánk hogy kicsit bonyolultabb folyamatra számítottunk először, de így is abszolút jól szórakoztunk vele eddig mindig.
Szerintem 4 főtől érdemes belefogni igazán, 2-3 emberrel azért soványabbak a kooperációs és szavazási lehetőségek. Utóbbi a pontozás miatt ad némi kompetitív élet (és egy kis extra mélységet) is a játéknak (Ki lesz a legjobb médium?), de azért sok múlik a szerencsén is.
Nyugodt szívvel ajánlom azoknak akik szeretik a képasszociációs játékokat, egy kis lightos nyomozósdit, elvarázsolt hangulatot... meg jó ránézni az egészre :D
Nagyon jó!

Krisztina | 2020. március 14.

Tetszik a Cluedo és a Dixit ötvözése. Nagyon különleges játék. A Grafikája is kivételes!
Erős utóérzet

Miklós | 2020. február 21.

Szépen kidolgozott társas, erős Dixites és Cluedos utóérzéssel. Társasjátékok Ünnepén játszottuk, de nem igazán fogott meg... A játékmenet nem erős, a fiatalabb nemzedéknek talán jobban bejön.
remek

Dorian | 2020. január 8.

Remek asszociációs játék, aki szereti a Dixitet annak ez is tetszeni fog, bár bonyolultabb és csak 1 ember adja a feladványokat, mindenkinek pörgetnie kell az agyát játék közben, így senki nem fog unatkozni.
Activity kicsit mashogy

Richard | 2020. január 5.

Nagyon szorakoztato jatek, bar erezheto, hogy vannak patternek, ami alapjan ki lehet ismerni, de pont a szellem veletlen kartyahuzas sok neveteshez vezethet. Nagyobb tarsosaggal jatszottuk, ketten nem igazan talaltuk elvezetesnek. Nagyon nagy elonye a coop, vegre nincsen versenges, hanem csak a csapaton mulik, hogy mennyire gyorsan es ugyesen asszocialnak, illetve, hogy mennyire ismerik a szellem gondolatmenetet, ezek a felreertesek is erosen megadjak az egesz jo/vicces hangulatat, fuggetlenul attol, hogy sikeresen megfejtettuk, hogy ki volt a gyilkos vagy sem.
10/10 a hangulatra, a jatekmenet nalam 10/8, a design 10/10, ezert jart az 5 csillag!

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!