Mysterium

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (4.2)
  Egyedülálló hangulatú, kooperatív, dedukciós-asszociációs játék! Bízz a szellemben, hallgass az ösztöneidre, és oldd meg a rejtvényt! Rejtélyes gyilkosság történt az ősi kastélyban. A tettes semmi nyomot nem hagyott maga után, a rendőrség tehetetlen - az ügy felgöngyölítése a játlékosokra vár!
  Egyikük, az áldozat szelleme festett álomkártyákat ad a társainak, akik, mint tapasztalt médiumok, egymást segítve próbálnak meg rájönni, hogy a felkínáltak közül ki, melyik eszközzel és hol követte el a gyilkosságot? Borzongatóan misztikus társasjáték, ahol semmi sem az, aminek látszik!

  Ki kopog?!

  Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

  Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

   

  Ismerünk pár klasszikus játékot, és asszociációsból is van már örökzöld - de olyan, ami a kettőt ötvözi, ráadásul  verzióban… hát ebből nem terem minden bokorban. A Mysterium érdekes kombináció, mert egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia és a többieket segítenie. Ha ugyanis nem jut el mindenki az utolsó fázishoz, a feladatot elbukják…

  A doboz is sejteti már, hogy itt valami borzongós, múlt század eleji hangulat vár minket, de amint kinyitja az ember, látható, hogy a játék elemei nagyon eltalált atmoszférát közvetítenek. Gyönyörűen illusztrált elemekkel van tele a játék, amelyek ráadásul kitűnően látják el feladatukat. A különböző kártyák és jelölők, illetve díszletek (!) olyan hátteret adnak a történethez és a feladathoz, hogy az ember úgy érzi: időutazáson vesz részt, ahol egy spiritiszta Poirot-Maigret körbe kerül.


  Egy szellem, hat médium

  A játékszabály egy jól felépített történettel kezdődik, ami majdhogynem egy szerepjátékok hangulatába ringatja a résztvevőket. A sztori szerint az ódon kastélyban egy titokzatos körülmények között elhunyt inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta kollégáit hívja segítségül, hogy kiderítsék, ki volt a gyilkos. Ha megvan az elkövető, a halott békére lel. De sietni kell, mert erre csak a Mindenszentek (vagyis inkább pogány elődje: Samhain) éjszakája alkalmas. Hét órája van hát a hat médiumnak, hogy a szellem irányításával rekonstruálják a drámai eseményt.

  Nehéz feladatuk van, mert a jobblétre szenderült inas lelke oly sokáig kóborolt árván a falak között, hogy hangját veszítette - még a vérprofi médiumok is csak utalásokat tudnak tőle kicsikarni. Ezért lépésről lépésre haladnak, és egymás után kikutatják a lehetséges elkövetőt, a helyszínt és a gyilkos fegyvert. Mindegyikhez a játékosok számánál - a választott nehézségi foktól függően alig, kicsit vagy jóval több - médiumkártyát fordítanak fel. A szellem - akinek a szerepét az egyik játékosnak kell betöltenie - az épület falai között megbújva a médiumkártyák közül egyet-egyet hozzárendel a játékosokhoz (ebben a rajtuk lévő számozás segít), majd látomáskártyákkal rávezeti őket, melyik kihez tartozik. Mindegyikük saját szálon indul el, és ezekből az epilógus szakaszban kell ráhangolódjanak az egyetlen gyanúsítottra.


  A nyomozás folyamata

  A kastélyfalparaván mögül a szellem-játékos minden játékosnak ad egy látomáskártyát, amiről a médiumnak ki kell találni, melyik gyanúsítotthoz (később helyszínhez, majd gyilkos fegyverhez) tartozik. A többiek akár segíthetnek is neki. Ha a médium döntött, az adott médiumkártyára teszi megérzésjelölőjét (ami úgy néz ki, mint egy kis varázsgömb), míg a többiek e döntését látnoki képességjelölővel láthatják el. Ez lehet megerősítő, de ellentétes vélemény is. Ha minden médium döntött, a szellem kopogással jelzi, jó helyre kerültek-e a megérzésjelölők. Akinek sikerült a szellemre hangolódni, elrakhatja a gyanúsított képét a saját aktájába. Utána továbbléphet a következő szakaszra, és az óramutató előrehaladása után majd a helyszínre kell ráérezzen. Aki félreértette a szellem utalását, a maradék médiumkártyák közül kell a következő fordulóban egy új látomáskártya segítségével választania.

  Hogy mi a látnoki képességjelölők szerepe? Aki jól gondolta, hogy a megérzésjelölő helyesen vagy helytelenül került egy látomáskártyára, látnoki képességében fejlődött, és az Epilógus haladástáblán (ez leginkább egy régi lift emeletjelző táblájára emlékeztet) magasabb szintre tolhatja látnoki képesség jelzőjét. Ennek majd a végjátékban lesz komoly szerepe. A felhasznált képességjelölőket a játékos már nem kapja vissza, a fordulókat jelző antik óra talapzatára kerülnek.


  Végjáték - a tettesek felsorakoznak

  Ha sikerül minden játékosnak a három szakaszon túljutnia, mielőtt az óra hetet üt, mindegyikük egy gyanúsítottal, helyszínnel és eszközzel a kezében várja a szellem útmutatását. A kísértet ezek közül fogja kiválasztani saját halálának körülményeit. Újra látomáskártyákat játszik ki, ezúttal hármat, de csak az elsőt fedi fel. Most van fontos szerepe annak, kinek milyen magas a látnoki képessége: aki nem érzett rá sokszor, társai jól tippeltek-e az első három szakasz látomáskártyáira, egyetlen látomáskártya alapján kell szavazzon a tettesre, míg a többiek - látnoki képességüknek megfelelően - kettőből vagy háromból.

  A szavazás titkosan zajlik. Ha mindnyájan szavaztak, felfedik jelölőiket, és összevetik a szellem tettes-jelölőjével. Ha jól szavaztak, megnyerték a játékot, ha nem, újra egy évet kell várni Samhain éjszakájára, hogy a titokról fellebbenjen a fátyol…

  Hangulat, feszültség - ötös!

  A menete szórakoztató, nagyon jól van felépítve, és hogy a feszültség is meglegyen (valamint hogy a játékosok ne húzzák sokáig az időt), a szellem a látomáskártyák kiosztása után elindítja a homokórát - így az idő nem csak a történet szerint szorítja a játékosokat. A szecessziós stílusú építészeti elemek, a kártyák mind gyönyörűek, és tökéletes hangulatot teremtenek a sejtelmes feladathoz. Minél többen vagyunk, annál élvezetesebb a nyomozás - de ha csak ketten lennénk rá, a játékszabály tartalmaz egy ilyen verziót is!

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.2)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 27 Gyakorlott játékosoknak 10 Családdal 26 Partijátéknak 26
  39% (17)
  45% (20)
  11% (5)
  2% (1)
  2% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 44)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  :)

  Reesha | 2018. április 22.

  Nálunk a Cluedo és a Dixit is nagy kedvenc. Inkább a Dixithez hasonló. Még nem játszottuk sokszor. Az első játék döcögösen ment mert csak a "szellem" olvasta el a játékszabályt. Ezért lassú volt de élvezhető. :)
  Még a kártyák véges száma se okozott gondot, mivel csak pár napja van meg. De van Dixitünk és Dixit kiegészítőnk, úgyhogy ha már kiszámíthatóvá kezd válni belekeverjük a kártyákat. A kiegészítők sajnos elég drágák hozzá. De talán majd egyszer egy akció keretében sikerül beszerezni. :)
  Abszolút kooperatív játék, gyorsabban megy ha a játékosok összedolgoznak. Mi öten játszottuk.
  Ha szereted a Dixitet egy próbát mindenképpen megér. ;)
  Cluedo+Dixit=Mysterium

  Ádám | 2018. március 20.

  Egy nagyszerű asszociácós játék. Több köze van a Dixithez, a "nyomozás" a szellem és játékosok profi összehangoltságával gyorsan is haladhat. 2-3 személlyel a játék jó, de minimum 4-el még jobb (többel még nem tudtuk kipróbálni) 2-3 főre szabott szabályzat kissé logikátlan végjátékot eredményez. Kiváló mechanika a játékban a "szavazás" lehetősége, amivel jobb eredményt érhet el egy-egy médium.
  Gyerekekkel elképesztő szinten lehet ezt a játékot játszani 10 és 11 éves lányok az érintettek), fantáziájuk határtalan, a megoldás végén csak fogjuk a fejünket, hogy milyen nagy koponyák. Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak!
  Cluedo és Dixit keveréke

  Nikolett | 2018. március 8.

  Nagyon szuper kooperatív játék,az egész család tetszését elnyerte.Nagyon szépen kidolgozott a játéktér és a kártyák is . Akik szeretik a misztikus ,nyomozós játékokat nem fognak csalódni benne. A sok kombinációnak és folyamatos szellem/médium tagok cserélgetésének köszönhetően nem válik hamar unalmassá hiszen mindenki másképpen gondolkodik és próbálja rávezetni a többieket a megoldásra. Külön plusz pont,hogy 7-en is lehet játszani és mi általában sokan vagyunk. Az egyik nagy kedvencünk lett.
  Cluedo apuka és Dixit anyuka csemetéje

  Zsolt | 2018. március 7.

  Anno én imádtam a Cluedot, rajongtam érte, bizakodva álltam e játék elé is, de a játék csak "nyomokban tartalmaz Cluedot", a Dixit jellemvonásai erősebbek, ezzel nincs is semmi probléma. Empátiára nevel egy könnyed stílusban, ráadásul meséket sem kell kitalálni (ami a Dixitben engem zavart, ha túl specifikusan leírod a kártyát, veszítesz). A grafika gyönyörű, a kiegészítőjét ajánlom mellé. 3-4 fővel játszanám én is, de nagy előnye, hogy 7 személlyel is játszható, igaz, azesetben már nem a játék kerül a fókuszba.
  Cluedo/Dixit/Fedőnevek kombó

  Lili | 2018. február 28.

  Baráti társasággal egy nagyobb társasjáték rendezvényen próbáltuk ki a Mysteriumot, ami elég nagy szerencse volt: az előkészítés viszonylag sok időbe telik, és nem volt baj, hogy egy gyakorlott játékos elmondta a szabályokat, különben azt is rághattuk volna jó ideig. A kivitelezés egyszerűen csodálatos, mind a kártyák, mind a tábla elemei illetve a figurák átgondoltak, gyönyörűen formázottak és igen sokat adnak hozzá, hogy valóban belevonódjunk a játékba. Szeretem a kooperációs játékokat, ezt is az első adandó akalomma újrajátszottuk. Jó, de nem lesz a kedvenc co-op játékunk.
  Nem kell gyakran elővenni

  xp | 2018. február 24.

  Szeretem az asszociációs játékokat, és ez egy nagyon szép példája minden tekintetben. Igényes darab, no. Dixit típusú kártyák kijátszásával az egyik játékos, aki egy gyilkosság áldozatának szellemét alakítja megpróbálja sugallni, hogy ki lehetett az elkövető, mivel és hol követték el a gyilkosságot. Az idő korlátozott. Egyrészt 1-1 fordulót homokóra mér, másrészt csak pár kör áll rendelkezésre, ami általában elég is. Kellemes időtöltés. Az azonban igaz, ahogy mások is írták, hogy ha sűrűn játszotok vele, nagyon ismétlődővé válhat, akárcsak a Dixit. Van hozzá kiegészítő, bár ezt még nem próbáltam. Az is igaz, hogy az előkészületek picit időigényesek, de nem annyira vészes, főleg, ha a társak is segítenek: valaki a személyeket teszi ki random, valaki a helyszíneket, míg egy másik játékos a tárgyakat. Láttam már ettől macerásabb kipakolást is, de azokat nem szeretem. Mint ahogy a bonyolult játékszabályokat sem szeretem, mert ritkán játszok, és ha lehet mindig mással, így esélyem sem lenne megjegyezni :-)
  Bár elvileg ketten is játszható, inkább 3-4 fő az ideális.Ha többen vagytok, sajnos a szellemnek sok idő, amíg megpróbál valami használhatót kitalálni mindenkinek, ami uncsi lehet a játékosok számára. Persze lehet tanakodni azon, hogy mi lehetett a korábban kapott lapok hasonlósága/különbsége, így hangolódva rá a szellem-játékos gondolkodására.
  Tovább gondolt Dixit

  Tamás | 2018. február 12.

  Akinek a Dixit bejön, ezt is fogja szeretni. A játék gyors, 30-40 perc alatt bőven lemegy egy kör. Közepes nehézségi szinten gond nélkül végig játszottuk, viszont nehéz fokozaton elvérzett a csapat, ami jó, mert így van benne bőven izgalom. Nehéz fokozaton sokszor az okozza a kihívást, hogy nem mindig van olyan kép a szellem kezében, amivel a játékos társát segíteni tudja. A kártyái a Dixittel variálhatóak, ami szintén jó, mert 10 játék után az ember kiismeri a lapokat és jól jön egy kis változatosság.
  Művészi szépségű játék

  Tünde | 2018. február 11.

  Eddig sajnos csak egyszer tudtam vele játszani egy társas klubban, de ott teljesen beleszerettem a képekbe - egyszerűen csodálatosak. A játék maga is tetszett - annyit azonban hozzátennék, hogy csak a felnőttek élvezték, a gyerekek könnyen felkapták a vizet azon, hogy ki mit értelmez bizonyos képekből :) A család többsége a stratégiai játékokat kedveli, így egyelőre még nem szereztem be, de mindenképpen szeretném egyszer a polcomon látni.
  Küldöm az energiát, javul már?

  Ti Wine | 2018. január 16.

  Kellemes csalódás volt. Soha nem voltam egy nagy Cluedo rajongó, Dixitet is csak elvétve játszottam.
  De a játéknak az artworkje, a kivitelezése és a hangulata hamar meggyőzött, hogy jó választás volt. Mind a szellem, mind a médium oldala nagyon izgalmas lehetőségeket rejt. Külön öröm, hogy a szokásos 4 fős játékokhoz képest ezt 7-en is lehet játszani, nagyobb társaságok is összeülhetnek. A játékélményt külön fokozza, ha az ember ad a hangulatra is egy kicsit, félhomály, pár gyertya, misztikus zene a háttérben.
  Egy idő után lehet, hogy kicsit kiszámíthatóak lehetnek az asszociációk, egy dixit paklival kiegészítve viszont új lehetőségeket teremthetünk.
  Én személy szerint a játékok ki és elpakolását is nagyon élvezem, így nem zavar, hogy hosszabb előkészületeket vesz igénybe a játék.
  Nagyon ajánlós azoknak, akik a szépen kidolgozott, hangulatos, kooperatív játékokra vadásznak, mint médiumok a szellemre.
  Idő után fárasztó

  János | 2018. január 12.

  Már a kikészítés is sok időt vesz el. Főleg a "szellem" munkája hosszú idő. Bár előnye, hogy közösen is lehet gondolkodni, de az asszociáció nem könnyű. A helyekhez, emberekhez, tárgyakhoz való "dixit" lapok egy idő után automatikussá válnak és felismerhetővé.
  Olykor jó elővenni és egy kicsit játszani, de nem ez a legjobb társas a világon.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!