Mysterium

Normál ár: 12 990 Ft

A Te árad: 12 341 Ft

Értékelés:  (4.3)
Egyedülálló hangulatú, kooperatív, dedukciós-asszociációs játék! Bízz a szellemben, hallgass az ösztöneidre, és oldd meg a rejtvényt! Rejtélyes gyilkosság történt az ősi kastélyban. A tettes semmi nyomot nem hagyott maga után, a rendőrség tehetetlen - az ügy felgöngyölítése a játlékosokra vár!
Egyikük, az áldozat szelleme festett álomkártyákat ad a társainak, akik, mint tapasztalt médiumok, egymást segítve próbálnak meg rájönni, hogy a felkínáltak közül ki, melyik eszközzel és hol követte el a gyilkosságot? Borzongatóan misztikus társasjáték, ahol semmi sem az, aminek látszik!

Ki kopog?!

Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

 

Ismerünk pár klasszikus játékot, és asszociációsból is van már örökzöld - de olyan, ami a kettőt ötvözi, ráadásul  verzióban… hát ebből nem terem minden bokorban. A Mysterium érdekes kombináció, mert egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia és a többieket segítenie. Ha ugyanis nem jut el mindenki az utolsó fázishoz, a feladatot elbukják…

A doboz is sejteti már, hogy itt valami borzongós, múlt század eleji hangulat vár minket, de amint kinyitja az ember, látható, hogy a játék elemei nagyon eltalált atmoszférát közvetítenek. Gyönyörűen illusztrált elemekkel van tele a játék, amelyek ráadásul kitűnően látják el feladatukat. A különböző kártyák és jelölők, illetve díszletek (!) olyan hátteret adnak a történethez és a feladathoz, hogy az ember úgy érzi: időutazáson vesz részt, ahol egy spiritiszta Poirot-Maigret körbe kerül.


Egy szellem, hat médium

A játékszabály egy jól felépített történettel kezdődik, ami majdhogynem egy szerepjátékok hangulatába ringatja a résztvevőket. A sztori szerint az ódon kastélyban egy titokzatos körülmények között elhunyt inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta kollégáit hívja segítségül, hogy kiderítsék, ki volt a gyilkos. Ha megvan az elkövető, a halott békére lel. De sietni kell, mert erre csak a Mindenszentek (vagyis inkább pogány elődje: Samhain) éjszakája alkalmas. Hét órája van hát a hat médiumnak, hogy a szellem irányításával rekonstruálják a drámai eseményt.

Nehéz feladatuk van, mert a jobblétre szenderült inas lelke oly sokáig kóborolt árván a falak között, hogy hangját veszítette - még a vérprofi médiumok is csak utalásokat tudnak tőle kicsikarni. Ezért lépésről lépésre haladnak, és egymás után kikutatják a lehetséges elkövetőt, a helyszínt és a gyilkos fegyvert. Mindegyikhez a játékosok számánál - a választott nehézségi foktól függően alig, kicsit vagy jóval több - médiumkártyát fordítanak fel. A szellem - akinek a szerepét az egyik játékosnak kell betöltenie - az épület falai között megbújva a médiumkártyák közül egyet-egyet hozzárendel a játékosokhoz (ebben a rajtuk lévő számozás segít), majd látomáskártyákkal rávezeti őket, melyik kihez tartozik. Mindegyikük saját szálon indul el, és ezekből az epilógus szakaszban kell ráhangolódjanak az egyetlen gyanúsítottra.


A nyomozás folyamata

A kastélyfalparaván mögül a szellem-játékos minden játékosnak ad egy látomáskártyát, amiről a médiumnak ki kell találni, melyik gyanúsítotthoz (később helyszínhez, majd gyilkos fegyverhez) tartozik. A többiek akár segíthetnek is neki. Ha a médium döntött, az adott médiumkártyára teszi megérzésjelölőjét (ami úgy néz ki, mint egy kis varázsgömb), míg a többiek e döntését látnoki képességjelölővel láthatják el. Ez lehet megerősítő, de ellentétes vélemény is. Ha minden médium döntött, a szellem kopogással jelzi, jó helyre kerültek-e a megérzésjelölők. Akinek sikerült a szellemre hangolódni, elrakhatja a gyanúsított képét a saját aktájába. Utána továbbléphet a következő szakaszra, és az óramutató előrehaladása után majd a helyszínre kell ráérezzen. Aki félreértette a szellem utalását, a maradék médiumkártyák közül kell a következő fordulóban egy új látomáskártya segítségével választania.

Hogy mi a látnoki képességjelölők szerepe? Aki jól gondolta, hogy a megérzésjelölő helyesen vagy helytelenül került egy látomáskártyára, látnoki képességében fejlődött, és az Epilógus haladástáblán (ez leginkább egy régi lift emeletjelző táblájára emlékeztet) magasabb szintre tolhatja látnoki képesség jelzőjét. Ennek majd a végjátékban lesz komoly szerepe. A felhasznált képességjelölőket a játékos már nem kapja vissza, a fordulókat jelző antik óra talapzatára kerülnek.


Végjáték - a tettesek felsorakoznak

Ha sikerül minden játékosnak a három szakaszon túljutnia, mielőtt az óra hetet üt, mindegyikük egy gyanúsítottal, helyszínnel és eszközzel a kezében várja a szellem útmutatását. A kísértet ezek közül fogja kiválasztani saját halálának körülményeit. Újra látomáskártyákat játszik ki, ezúttal hármat, de csak az elsőt fedi fel. Most van fontos szerepe annak, kinek milyen magas a látnoki képessége: aki nem érzett rá sokszor, társai jól tippeltek-e az első három szakasz látomáskártyáira, egyetlen látomáskártya alapján kell szavazzon a tettesre, míg a többiek - látnoki képességüknek megfelelően - kettőből vagy háromból.

A szavazás titkosan zajlik. Ha mindnyájan szavaztak, felfedik jelölőiket, és összevetik a szellem tettes-jelölőjével. Ha jól szavaztak, megnyerték a játékot, ha nem, újra egy évet kell várni Samhain éjszakájára, hogy a titokról fellebbenjen a fátyol…

Hangulat, feszültség - ötös!

A menete szórakoztató, nagyon jól van felépítve, és hogy a feszültség is meglegyen (valamint hogy a játékosok ne húzzák sokáig az időt), a szellem a látomáskártyák kiosztása után elindítja a homokórát - így az idő nem csak a történet szerint szorítja a játékosokat. A szecessziós stílusú építészeti elemek, a kártyák mind gyönyörűek, és tökéletes hangulatot teremtenek a sejtelmes feladathoz. Minél többen vagyunk, annál élvezetesebb a nyomozás - de ha csak ketten lennénk rá, a játékszabály tartalmaz egy ilyen verziót is!

Tíbaláj

Értékelések átlaga 


(4.2)

Közönségdíjak

Kezdőknek ideális 36 Gyakorlott játékosoknak 13 Családdal 37 Partijátéknak 33
46% (26)
39% (22)
11% (6)
4% (2)
2% (1)
Rendezés:
Értékelések: 1 - 10 (összesen: 57)
További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Kooperatív

Dávid | 2018. december 11.

Könnyed kooperatív játék igényes kivitellel.
Az egyik kedvencünk

Zsuzsi | 2018. november 23.

Az egész család imádja, annyi a hátránya, hogy amíg a szellem gondolkodik, addig a többiek nem feltétlenül tudnak a játékkal foglalkozni, mert nem mindig van épp min agyalni, tehát nekik van holtido. De nagyon jó szórakozás.
Nagyon tetszett

Zoltán | 2018. november 11.

Épp most végeztünk a játékkal. Mindenkinek nagyon tetszett, még páromnak is, aki eddig nem lelkesedett annyira azokért amiket korábban játszottunk.
Nagyon klassz játék, mindenkinek tetszett. Szerintem néha túl nehéz, néha meg túl könnyű. Úgy értem pl a helyszíneket és tárgyakat általában nehezebb volt kitalálni, mig a személyeket általában könnyebb... Mondom ezt úgy, hogy 3-at játszottunk amiből egyszer én voltam a szellem. A játék nagyon szép, és tényleg, pont nekem is azt fordult meg először a fejemben, ahogy elkezdtük a játékot, hogy akár a dixit kártyáival is játszhatnánk... Nem, nem fogjuk :)
Tetszett

Arriado | 2018. október 29.

Eddig két fővel próbáltuk és még így is szórakoztató volt több játék után is. Több játékossal biztos élvezetesebb. Egy negatívumot tudnék mondani, a többek által is emlegetett "lötyögős órát." Na igen, ez néha idegesítő, de nem megy a játékélmény rovására.
10/10

David & Péter | 2018. október 25.

Kooperatív Dixit. A szellem Dixit-szerű lapokon küld látomást, melyről asszociálva rá kell jönnünk, melyik gyanúsítottra, eszközre, vagy helyszínre utal. A mi családunkban ez a játék valamiért teli találat lett, imádjuk. A második kiegészítővel már a gyilkosság körülményeit is ki lehet nyomozni. Egyre hívnám fel a figyelmet, hogy a szellemnek nagyon jó játékosnak kell lennie. Ugyanis amíg ő kiválasztja, hogy kinek milyen látomást ad, addig a többieknek holt idő van. Gyorsnak kell lennie, hogy a többiek ne unatkozzanak, ami nehéz, mert a többiek közben beszélgetnek, ami nehezíti a koncentrálást. A szellemnek van a legizgalmasabb dolga, de neki kell kézben tartania a teljes játékot. 10/10
A leggyönyörűbb társasjáték

Anita | 2018. október 22.

Nagyon szeretjük és nagyon utáljuk
Boring Boo

Rejtj | 2018. október 16.

Az első 1-2 játék még nyújt némi szórakozást, azonban utána már eléggé sablonos.
Misztikus kutatás, pici hiányérzettel

craslorg | 2018. szeptember 6.

A sztori kicsit sablonos, a gyilkost, helyszínt, tárgyat kell megtalálni, hogy a szellemünk nyugovóra térjen. Mivel itt nem nyomozók vagyunk, hanem természetfelettivel foglalkozó emberek, így itt a szellem tud nekünk segíteni. Persze nem mond el mindent, mert csak igen-nem válaszokra képes, hogy a kapott lapok alapján jó következtetést vontál-e le (a lapokból kell asszociálni sorban a fenti hármasra). Ezt mi kopogásokkal játszuk, igen feszült pillanatokat létrehozva, hogy vajon lesz-e második kopp, ami a hibás döntést jelzi vagy a szellem megállt 1 koppnál.
A játék során el kell jutni a végállomáshoz, hogy az addig gyűjtött jelek alapján itt megtehessük végső tippjeinket. Kooperatív, mert ha valaki lemarad, akkor az egész játékot bukja a társaság. Könnyebb verzióban azért végig lehet vinni, de nehezített feltételekkel már nem is olyan egyszerű. A szép, hangulatos grafika és eszközök mindenképp dobnak az összhatáson, ugyanakkor nekem picit úgy tűnt, hogy a vége nagyon kicsit kapcsolódik csak a korábban megismert infókhoz, hiszen mindenki a saját vonala felé halad, ami játékosonként teljesen eltérő, majd a sikeres hármasokból kell választani végül egyet.
Akik bele tudják élni magukat egy ilyen misztikus kastély/vár nagytermébe, azoknak nagyon jó szórakozást nyújthat a játék, főleg, ha a szellem jól el tudja játszani a szerepét. Időben is behatárolt a hossza a játéknak, hiszen a homokóra meghatározza, mennyi idő van dönteni. Ha lepereg, nincs tovább.
Kezdők könnyen megértik a szabályokat, családdal is el lehet szórakozni, de aki teljes stratégiákat szereti, annak ez nem való. Persze kikapcsolni 1 órára egy 3-4 órás hardgame játék után nekik is megfelelhet.
Nekünk nem jött be

Gerisone | 2018. augusztus 21.

Lehet bennünk van a hiba, nem tudom. Sok, NAGYON sok volt az üresjárat, amíg a szellem gondolkodott. Amig mindenki találgatott. Nagyon nem jött át a feeling. A játék maga nagyon szép, de az óra már eleve hibás volt a dobozban, lötyögött. Mint kiderült nagyon sokmindenki járt így.
Mysterium- Nagyon megszerettem

Csilla | 2018. július 18.

A Mysterium egy olyan játékélményben részesít, ami megéri az árát.

Játszható ketten, családdal, barátokkal, akár gyerekekkel is, ráadásul több nehézségi szinten. Többen egyértelműen izgalmasabb, de ketten is élvezhető. Mi kipróbáltuk úgy is 2 fővel, hogy az összes karaktert belevittük a játékba, szuper úgy is.

A sok töprengés, találgatás, tippelgetés, érvek-ellenérvek megvitatása nevetéshez vezet. Szórakoztató darab.

Tetszik, hogy van egy alaptörténet, ami igaz, hogy a játékmenetet nem befolyásolja, de látszik, hogy sokat foglalkozott vele a készítője. A szép lapok is erről árulkodnak.


Igaz, hogy egy idő után ugyanazokkal a személyekkel játszva unalmassá válhat, ugyanis kiszámíthatóvá válhat, hogy a másik miről mire asszociál. Mi már egy jó párszor játszottunk vele a párommal kettesben, de még a mai napig nem sikerül ugyanarra gondolnunk, tehát nem feltétlenül van ez így. Más-más társasággal pedig mindig izgalmas lesz. Sokan mondják, hogy Dixit lapokkal is játszható. Valóban játszható, kipróbáltuk, de szerény véleményem szerint, kevésbé élvezetes azokkal a kártyalapokkal. Stílusban hasonlóak tényleg, de valahogy mégsem az igazi. Illetve nem próbáltam az összes Dixit kiegészítővel, úgyhogy nem mindről nyilatkozok, csak az alapjáték, a kalandok és az utazás kártyáiról.

Ez egy ötletes, szórakoztató játék fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom

Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!