Mysterium

  Normál ár: 12 990 Ft

  A Te árad: 12 341 Ft

  Értékelés:  (4.2)
  Egyedülálló hangulatú, kooperatív, dedukciós-asszociációs játék! Bízz a szellemben, hallgass az ösztöneidre, és oldd meg a rejtvényt! Rejtélyes gyilkosság történt az ősi kastélyban. A tettes semmi nyomot nem hagyott maga után, a rendőrség tehetetlen - az ügy felgöngyölítése a játlékosokra vár!
  Egyikük, az áldozat szelleme festett álomkártyákat ad a társainak, akik, mint tapasztalt médiumok, egymást segítve próbálnak meg rájönni, hogy a felkínáltak közül ki, melyik eszközzel és hol követte el a gyilkosságot? Borzongatóan misztikus társasjáték, ahol semmi sem az, aminek látszik!

  Ki kopog?!

  Asszociációs kooperatív nyomozás spiritiszta szeánszba oltva

  Ritka nagy sikert tudhat maga mögött az az ukrán páros, akik egy orosz grafikussal kiegészülve elkészítették a Tajemnicze Domostwo-t. Gémerek világszerte rajonganak a játékért, nem csoda hát, ha az eredeti, 2013-as kiadás után tavaly megjelent a kisebb fejlesztéseken átesett verziója, amelyet a Dixit kiadója, a Libellud karolt fel.

   

  Ismerünk pár klasszikus játékot, és asszociációsból is van már örökzöld - de olyan, ami a kettőt ötvözi, ráadásul  verzióban… hát ebből nem terem minden bokorban. A Mysterium érdekes kombináció, mert egyszerre kell mindenkinek a saját feladatán gondolkodnia és a többieket segítenie. Ha ugyanis nem jut el mindenki az utolsó fázishoz, a feladatot elbukják…

  A doboz is sejteti már, hogy itt valami borzongós, múlt század eleji hangulat vár minket, de amint kinyitja az ember, látható, hogy a játék elemei nagyon eltalált atmoszférát közvetítenek. Gyönyörűen illusztrált elemekkel van tele a játék, amelyek ráadásul kitűnően látják el feladatukat. A különböző kártyák és jelölők, illetve díszletek (!) olyan hátteret adnak a történethez és a feladathoz, hogy az ember úgy érzi: időutazáson vesz részt, ahol egy spiritiszta Poirot-Maigret körbe kerül.


  Egy szellem, hat médium

  A játékszabály egy jól felépített történettel kezdődik, ami majdhogynem egy szerepjátékok hangulatába ringatja a résztvevőket. A sztori szerint az ódon kastélyban egy titokzatos körülmények között elhunyt inas szelleme kísért, és az új tulajdonos spiritiszta kollégáit hívja segítségül, hogy kiderítsék, ki volt a gyilkos. Ha megvan az elkövető, a halott békére lel. De sietni kell, mert erre csak a Mindenszentek (vagyis inkább pogány elődje: Samhain) éjszakája alkalmas. Hét órája van hát a hat médiumnak, hogy a szellem irányításával rekonstruálják a drámai eseményt.

  Nehéz feladatuk van, mert a jobblétre szenderült inas lelke oly sokáig kóborolt árván a falak között, hogy hangját veszítette - még a vérprofi médiumok is csak utalásokat tudnak tőle kicsikarni. Ezért lépésről lépésre haladnak, és egymás után kikutatják a lehetséges elkövetőt, a helyszínt és a gyilkos fegyvert. Mindegyikhez a játékosok számánál - a választott nehézségi foktól függően alig, kicsit vagy jóval több - médiumkártyát fordítanak fel. A szellem - akinek a szerepét az egyik játékosnak kell betöltenie - az épület falai között megbújva a médiumkártyák közül egyet-egyet hozzárendel a játékosokhoz (ebben a rajtuk lévő számozás segít), majd látomáskártyákkal rávezeti őket, melyik kihez tartozik. Mindegyikük saját szálon indul el, és ezekből az epilógus szakaszban kell ráhangolódjanak az egyetlen gyanúsítottra.


  A nyomozás folyamata

  A kastélyfalparaván mögül a szellem-játékos minden játékosnak ad egy látomáskártyát, amiről a médiumnak ki kell találni, melyik gyanúsítotthoz (később helyszínhez, majd gyilkos fegyverhez) tartozik. A többiek akár segíthetnek is neki. Ha a médium döntött, az adott médiumkártyára teszi megérzésjelölőjét (ami úgy néz ki, mint egy kis varázsgömb), míg a többiek e döntését látnoki képességjelölővel láthatják el. Ez lehet megerősítő, de ellentétes vélemény is. Ha minden médium döntött, a szellem kopogással jelzi, jó helyre kerültek-e a megérzésjelölők. Akinek sikerült a szellemre hangolódni, elrakhatja a gyanúsított képét a saját aktájába. Utána továbbléphet a következő szakaszra, és az óramutató előrehaladása után majd a helyszínre kell ráérezzen. Aki félreértette a szellem utalását, a maradék médiumkártyák közül kell a következő fordulóban egy új látomáskártya segítségével választania.

  Hogy mi a látnoki képességjelölők szerepe? Aki jól gondolta, hogy a megérzésjelölő helyesen vagy helytelenül került egy látomáskártyára, látnoki képességében fejlődött, és az Epilógus haladástáblán (ez leginkább egy régi lift emeletjelző táblájára emlékeztet) magasabb szintre tolhatja látnoki képesség jelzőjét. Ennek majd a végjátékban lesz komoly szerepe. A felhasznált képességjelölőket a játékos már nem kapja vissza, a fordulókat jelző antik óra talapzatára kerülnek.


  Végjáték - a tettesek felsorakoznak

  Ha sikerül minden játékosnak a három szakaszon túljutnia, mielőtt az óra hetet üt, mindegyikük egy gyanúsítottal, helyszínnel és eszközzel a kezében várja a szellem útmutatását. A kísértet ezek közül fogja kiválasztani saját halálának körülményeit. Újra látomáskártyákat játszik ki, ezúttal hármat, de csak az elsőt fedi fel. Most van fontos szerepe annak, kinek milyen magas a látnoki képessége: aki nem érzett rá sokszor, társai jól tippeltek-e az első három szakasz látomáskártyáira, egyetlen látomáskártya alapján kell szavazzon a tettesre, míg a többiek - látnoki képességüknek megfelelően - kettőből vagy háromból.

  A szavazás titkosan zajlik. Ha mindnyájan szavaztak, felfedik jelölőiket, és összevetik a szellem tettes-jelölőjével. Ha jól szavaztak, megnyerték a játékot, ha nem, újra egy évet kell várni Samhain éjszakájára, hogy a titokról fellebbenjen a fátyol…

  Hangulat, feszültség - ötös!

  A menete szórakoztató, nagyon jól van felépítve, és hogy a feszültség is meglegyen (valamint hogy a játékosok ne húzzák sokáig az időt), a szellem a látomáskártyák kiosztása után elindítja a homokórát - így az idő nem csak a történet szerint szorítja a játékosokat. A szecessziós stílusú építészeti elemek, a kártyák mind gyönyörűek, és tökéletes hangulatot teremtenek a sejtelmes feladathoz. Minél többen vagyunk, annál élvezetesebb a nyomozás - de ha csak ketten lennénk rá, a játékszabály tartalmaz egy ilyen verziót is!

  Tíbaláj

  Értékelések átlaga 


  (4.2)

  Közönségdíjak

  Kezdőknek ideális 30 Gyakorlott játékosoknak 13 Családdal 30 Partijátéknak 29
  42% (20)
  44% (21)
  10% (5)
  2% (1)
  2% (1)
  Rendezés:
  Értékelések: 1 - 10 (összesen: 48)
  További oldalak:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  Mysterium- Nagyon megszerettem

  Csilla | 2018. július 18.

  A Mysterium egy olyan játékélményben részesít, ami megéri az árát.

  Játszható ketten, családdal, barátokkal, akár gyerekekkel is, ráadásul több nehézségi szinten. Többen egyértelműen izgalmasabb, de ketten is élvezhető. Mi kipróbáltuk úgy is 2 fővel, hogy az összes karaktert belevittük a játékba, szuper úgy is.

  A sok töprengés, találgatás, tippelgetés, érvek-ellenérvek megvitatása nevetéshez vezet. Szórakoztató darab.

  Tetszik, hogy van egy alaptörténet, ami igaz, hogy a játékmenetet nem befolyásolja, de látszik, hogy sokat foglalkozott vele a készítője. A szép lapok is erről árulkodnak.


  Igaz, hogy egy idő után ugyanazokkal a személyekkel játszva unalmassá válhat, ugyanis kiszámíthatóvá válhat, hogy a másik miről mire asszociál. Mi már egy jó párszor játszottunk vele a párommal kettesben, de még a mai napig nem sikerül ugyanarra gondolnunk, tehát nem feltétlenül van ez így. Más-más társasággal pedig mindig izgalmas lesz. Sokan mondják, hogy Dixit lapokkal is játszható. Valóban játszható, kipróbáltuk, de szerény véleményem szerint, kevésbé élvezetes azokkal a kártyalapokkal. Stílusban hasonlóak tényleg, de valahogy mégsem az igazi. Illetve nem próbáltam az összes Dixit kiegészítővel, úgyhogy nem mindről nyilatkozok, csak az alapjáték, a kalandok és az utazás kártyáiról.

  Ez egy ötletes, szórakoztató játék fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom
  Nagyon ajánlom!

  András | 2018. július 6.

  Az előttem szólókat tudom megerősíteni. A fő vonal a Dixit, belecsempészve egy kis cluedo, egy kis misztikum. Rendkívül kreatív játék, nagyon ötletes a sztori.

  5-en játszottuk, szerintem mindenkinek egyértelműen tetszett, annak ellenére, hogy valakinek a Dixit, valakinek a cluedo nem tetszik. Nagyon sok nevetéssel telt a játék, lehetőséget sem ad a játék arra, hogy összevesszünk, bár a végjáték egy kicsit szemét! :P De a titkos szavazás az titkos szavazás!

  Ajánlom családoknak, baráti összejövetelekhez, unalmas délutánhoz.

  Az első kör kicsit hosszasra sikerült a szabályok ismertetése miatt, de nem hinném, hogy 1 óránál többet venne igénybe egy játszma. (Bár kiknek, hogy alakul) Teljesen egyszerű a játékmenet, szerintem egyértelmű is, bár a szabálykönyv kicsit össze-vissza van megfogalmazva (Szerintem/Szerintünk). Ennek ellenére tényleg örülök ennek a játéknak, szerintem még jó ideig nem unjuk meg! Nálam 5 csillagos a játék.

  Ui.: Talán, ami negatív lehet, az a játékhoz a zene... :D Viszont nem kötelező.
  Asszociációs játék közeli barátokkal

  Noémi | 2018. június 24.

  Ez a játék tényleg kicsit a Cluedo és a Dixit ötvözete, így ajánlott szoros barátokkal, ismerősökkel játszani, mert rá kell érezni a mesélő gondolatmenetére ahhoz, hogy sikerüljön kitalálni a játékot. A kártyalapok lehetnének szerintem kicsit konkrétabbak, mert nem olyan egyszerű dolgozni velük, de alapvetően jó játék.
  Asszociációs krimi

  Efti | 2018. május 7.

  Remekül ötvözi a Dixitet a Cluedoval. Egyszerű, nyelvfüggetlen játékmenet, gyönyörű és hangulatos dizájnnal.
  :)

  Reesha | 2018. április 22.

  Nálunk a Cluedo és a Dixit is nagy kedvenc. Inkább a Dixithez hasonló. Még nem játszottuk sokszor. Az első játék döcögösen ment mert csak a "szellem" olvasta el a játékszabályt. Ezért lassú volt de élvezhető. :)
  Még a kártyák véges száma se okozott gondot, mivel csak pár napja van meg. De van Dixitünk és Dixit kiegészítőnk, úgyhogy ha már kiszámíthatóvá kezd válni belekeverjük a kártyákat. A kiegészítők sajnos elég drágák hozzá. De talán majd egyszer egy akció keretében sikerül beszerezni. :)
  Abszolút kooperatív játék, gyorsabban megy ha a játékosok összedolgoznak. Mi öten játszottuk.
  Ha szereted a Dixitet egy próbát mindenképpen megér. ;)
  Cluedo+Dixit=Mysterium

  Ádám | 2018. március 20.

  Egy nagyszerű asszociácós játék. Több köze van a Dixithez, a "nyomozás" a szellem és játékosok profi összehangoltságával gyorsan is haladhat. 2-3 személlyel a játék jó, de minimum 4-el még jobb (többel még nem tudtuk kipróbálni) 2-3 főre szabott szabályzat kissé logikátlan végjátékot eredményez. Kiváló mechanika a játékban a "szavazás" lehetősége, amivel jobb eredményt érhet el egy-egy médium.
  Gyerekekkel elképesztő szinten lehet ezt a játékot játszani 10 és 11 éves lányok az érintettek), fantáziájuk határtalan, a megoldás végén csak fogjuk a fejünket, hogy milyen nagy koponyák. Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak!
  Cluedo és Dixit keveréke

  Nikolett | 2018. március 8.

  Nagyon szuper kooperatív játék,az egész család tetszését elnyerte.Nagyon szépen kidolgozott a játéktér és a kártyák is . Akik szeretik a misztikus ,nyomozós játékokat nem fognak csalódni benne. A sok kombinációnak és folyamatos szellem/médium tagok cserélgetésének köszönhetően nem válik hamar unalmassá hiszen mindenki másképpen gondolkodik és próbálja rávezetni a többieket a megoldásra. Külön plusz pont,hogy 7-en is lehet játszani és mi általában sokan vagyunk. Az egyik nagy kedvencünk lett.
  Cluedo apuka és Dixit anyuka csemetéje

  Zsolt | 2018. március 7.

  Anno én imádtam a Cluedot, rajongtam érte, bizakodva álltam e játék elé is, de a játék csak "nyomokban tartalmaz Cluedot", a Dixit jellemvonásai erősebbek, ezzel nincs is semmi probléma. Empátiára nevel egy könnyed stílusban, ráadásul meséket sem kell kitalálni (ami a Dixitben engem zavart, ha túl specifikusan leírod a kártyát, veszítesz). A grafika gyönyörű, a kiegészítőjét ajánlom mellé. 3-4 fővel játszanám én is, de nagy előnye, hogy 7 személlyel is játszható, igaz, azesetben már nem a játék kerül a fókuszba.
  Cluedo/Dixit/Fedőnevek kombó

  Lili | 2018. február 28.

  Baráti társasággal egy nagyobb társasjáték rendezvényen próbáltuk ki a Mysteriumot, ami elég nagy szerencse volt: az előkészítés viszonylag sok időbe telik, és nem volt baj, hogy egy gyakorlott játékos elmondta a szabályokat, különben azt is rághattuk volna jó ideig. A kivitelezés egyszerűen csodálatos, mind a kártyák, mind a tábla elemei illetve a figurák átgondoltak, gyönyörűen formázottak és igen sokat adnak hozzá, hogy valóban belevonódjunk a játékba. Szeretem a kooperációs játékokat, ezt is az első adandó akalomma újrajátszottuk. Jó, de nem lesz a kedvenc co-op játékunk.
  Nem kell gyakran elővenni

  xp | 2018. február 24.

  Szeretem az asszociációs játékokat, és ez egy nagyon szép példája minden tekintetben. Igényes darab, no. Dixit típusú kártyák kijátszásával az egyik játékos, aki egy gyilkosság áldozatának szellemét alakítja megpróbálja sugallni, hogy ki lehetett az elkövető, mivel és hol követték el a gyilkosságot. Az idő korlátozott. Egyrészt 1-1 fordulót homokóra mér, másrészt csak pár kör áll rendelkezésre, ami általában elég is. Kellemes időtöltés. Az azonban igaz, ahogy mások is írták, hogy ha sűrűn játszotok vele, nagyon ismétlődővé válhat, akárcsak a Dixit. Van hozzá kiegészítő, bár ezt még nem próbáltam. Az is igaz, hogy az előkészületek picit időigényesek, de nem annyira vészes, főleg, ha a társak is segítenek: valaki a személyeket teszi ki random, valaki a helyszíneket, míg egy másik játékos a tárgyakat. Láttam már ettől macerásabb kipakolást is, de azokat nem szeretem. Mint ahogy a bonyolult játékszabályokat sem szeretem, mert ritkán játszok, és ha lehet mindig mással, így esélyem sem lenne megjegyezni :-)
  Bár elvileg ketten is játszható, inkább 3-4 fő az ideális.Ha többen vagytok, sajnos a szellemnek sok idő, amíg megpróbál valami használhatót kitalálni mindenkinek, ami uncsi lehet a játékosok számára. Persze lehet tanakodni azon, hogy mi lehetett a korábban kapott lapok hasonlósága/különbsége, így hangolódva rá a szellem-játékos gondolkodására.

  Csak regisztrált vásárlók írhatnak véleményt. Lépjen be vagy regisztráljon.

  A játékszabály letöltéséhez be kell jelentkezned vagy regisztrálnod!