A márittvanok, a jönnekmárok és a többiek - az első féléves megjelenéseinkről

  2018.07.10.

  Tartalmas félévnek nézünk elébe… vagyis utánába. Hetente jelentjük be a játékokat, és sorban érkeznek is. Most azok kedvért, akiknek egyik-másik bejelentett játék felkeltette az érdeklődését, de kezdi lassan elveszteni a fonalat – az igazat megvallva, ez néha házon belül is megesik, szóval ne essetek kétségbe –, álljon itt egy gyors áttekintés arról, hogy mi érkezett meg eddig idén, és mi az, amit még várunk:

  Kezdjük azokkal, amelyek már itt vannak velünk a polcokon, asztalokon!

  Kezdjük a télen érkezettekkel. Itt van végre az Unlock! (szerény véleményem szerint a dobozos instant-szabadulószobák legjobbika... mármint azok közül, amelyekhez volt szerencsém) három komplett kalanddal, magyar nyelven, és hát végül nem lett Nyitnikék a magyar címe, azért így is elég jó darab! ;) (Ha nem érted, mi ez a Nyitnikék-dolog, akkor nem követed a Facebook-oldalunkat – pedig érdemes!)

  Unlock! – Szabadulós kalandok
  Unlock! – Szabadulós kalandok

  Aztán megjött végre a Captain Sonar, amit ugyancsak nagyon vártunk, úgyhogy lehet merülni a szuper-tengeralattjárókkal, és hajkurászni egymást a fecsegő felszín alatt, a hallgatag mélyben.

  Captain Sonar
  Captain Sonar

  Jött egy új Fedőnevek is az idén, mégpedig a Négyszemközt, ami egyfelől elhozza a Fedőnevek-élményt azoknak a játékosoknak is, akik általában kettesben társasoznak (igen, az alapjátéknak is van kétfős változata, de azért az a játék mégsem 2-3 emberre van kitalálva), ráadásul egyben egy kiemelkedő kooperatív játék, így csapatoknak is ajánljuk – abszolút.

  Fedőnevek négyszemközt
  Fedőnevek négyszemközt

  Aztán megjött a Cortex Kids, ami olyan, mint a Cortex, csak kicsiknek, illetve a Jaipur, ami megint csak kétfős játék. Egyszerű szabályokkal operáló, okos, számolgatós, pörgős játék. Természetesen kompakt is, nagyobb kabátzsebbe bele lehet gyömöszölni, így meg, hogy itt a nyár, kis helyet foglal csak a táskában – és annyit érdemes is szorítani neki.

  Jaipur
  Jaipur

  Aztán jött a tavasz, és vele a CIV (zseb-birodalomépítős, pörgős taktikai játék 2–4 főnek, csini grafikával és pörgős játékmenettel) meg az Azul. Utóbbiról talán nem is kell sokat mesélnem, ha csak egy kicsit is mozogsz társasjátékos körökben, akkor ismerősen kell, hogy csengjen ez a cím. Sokan beszélnek róla, meg irkálnak, meg videókat csinálnak, meg aztán az Év játéka (Spiel des Jahres) címre is jelölték, sőt, már az esseni debütálásakor rá volt kattanva a fél társasjátékos világ, nem is véletlenül. ;)

  Azul
  Azul

  Áprilisban kísérte őket a Szörnymóka, egy cuki szörnyes, kicsit kombinálós gyorsasági játék a Dobble/Junglespeed-rajongóknak meg a Szabadulópakli, a zsebben hordozható szabadulószoba.

  Szörnymóka
  Szörnymóka

  Majd jött a május, és felhőszakadás volt a társasjátékégen, csak úgy záporoztak a címek:

  A világ története, ki nem találnád, törirajongók számára ideális darab – tényleg olyan, mintha a különböző birodalmak emelkedését és hanyatlását követnénk végig a térképen, úgy, hogy azért bele is piszkálhatunk a dolgok (suliban tanult) folyásába – na, de ugorjunk is vissza a zápor többi cseppjéhez, mert ennél a játéknál hosszan le tudok ragadni...

  A világ története
  A világ története

  A zseb-szabadulószoba mellé jött egy zseb-Twister is, a Jógi, amelyben különböző kártyák utasításait követve tekerednek mindenféle lehetetlen pózokba a játékosok, és az nyer, aki a legtovább bírja anélkül, hogy valamelyik feladatot elhibázná (pl. leejtene egy kártyát, amit másik három mellett, a füle mögött a kispolcon kell egyensúlyoznia).

  Jógi
  Jógi

  Magyar fejlesztésű játék is érkezett, a Hacker játszma képében, ami Dorsonczky József legújabb játéka. A szerzőtől megszokott kiszerelésben érkezik, és pörgős, kétfős, számolós játékmenetet kínál a játékosoknak.

  Hacker játszma
  Hacker játszma

  Aztán a nagy esőzésbe belesüvített valamennyit a homokvihar is, mert érkezett egy nagy sikerű, az Ezeregyéjszaka meséibe oltott euró-stratégiai játék is, ez pedig a Five Tribes – Naqala dzsinnjei. Gyönyörű illusztrációkkal gazdagon megrakott, izgalmas játék, sokféle pontszerzési lehetőséggel. (Ha már úgyis elkezdtem megjelölgetni a személyes kedvenceket: hát a Five Tribes is köztük van!)

  Five Tribes – Naquala dzsinnjei
  Five Tribes – Naqala dzsinnjei

  Természetesen ezt a hónapot sem kerülték el a partijátékok, olyannyira nem, hogy a Jógi mellett itt az Álmodj velem! is, ami a DixitConceptMysterium fanok érdeklődésére tarthat számot, hatalmas kártyák, gyönyörű illusztrációk, és persze vizuális asszociációkra épülő játékmenet.

  Álmodj velem!
  Álmodj velem!

  Most, júniusban pedig már az új Timeline-nal is játszhatunk magyar nyelven, nevezetesen a Tudományok és felfedezésekkel, valamint két újabb partijátékkal: a Kódfejtővel – ami a szóasszociációs partijátékok sorát bővíti, és a Hellapagossal, ami pedig… nos, ha van olyan, hogy morbid alkudozós partijáték, akkor ez az ;) Rettentő tematikus darab (és itt a tematika hajótöröttek életben maradását és nem-maradását jelenti, könnyed, vicces, ám a legkevésbé sem ártatlan tálalásban. ;)

  Hellapagos – Hajótöröttek szigete
  Hellapagos – Hajótöröttek szigete

  Hogy mi a helyzet azokkal, amiket már bejelentettünk (vagy fogunk), és még nem érkeztek meg? Nos, napról napra más. :) De ha kíváncsiak vagytok róla, hogy adott pillanatban épp mit tudunk, akkor ezt a linket látogassátok gyakran:

  www.gemklub.hu/upcoming

  Woland

  Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
  Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
  Belépés