A sokrétű Dobble

2019-05-24 13:14:00

A Dobble 55 árnyalata

Sárga kerek kapu a társasjátékos élmények világába.
Kicsi sárga fémdoboz, rajta lila integető kéz – mi az? Hát a társasjátékos világ egyik leghíresebb hírnöke! A kis lila kéz hívogatva integet, és nem csak a régi ismerősöknek, hanem mindenkinek – még azoknak is, akik soha nem társasjátékoztak!

Dobble

Nincs táblája, nincs benne bábu – mégis az egyik legkedveltebb társasjáték!


Mi a Dobble titka? Az, hogy a játékszabály 2-3 mondatban elmagyarázható, így az is könnyen megérti, aki nem szokott rendszeresen játékszabályokat olvasni? Vagy talán az, hogy a játék ismerete senkinek nem jelent előnyt, vagyis az is nyerhet benne, aki életében először játszik? Vagy az, hogy a kicsi fémdobozt gondolkodás nélkül bedobja bárki a táskájába, akárhová indul is?

DobbleDobble

Akárhogyan is: olyat még nem nagyon láttam, hogy egy orvosi rendelőben vagy a reptéren várakozva valaki kipakolna egy Ticket to Ride-ot, és játékszabályt magyarázna lelkesen a váróban ismerőssé vált embereknek. Dobbléval viszont ez könnyen előfordulhat! Egy biztos: hiába virít ott a „6 éves kortól ajánlott” felirat a dobozon, csillogó szemű felnőttek szokták a boltokban kérdezni: van-e készleten belőle?

És bár a 6-os szám csak arra utal, hogy a játékot működtetni már egy 6 éves is képes, nem jelenti azt, hogy ez egy gyerekjáték! A játék valóban pofonegyszerű: vegyük ki bármelyik 2 lapot az 55-ből, a két lapon látható 8-8 ábra közül lesz egy, és csakis egy rajz, amely mindkettőn rajta van!

A feladat könnyűnek tűnik, de számtalanszor hallottam már azt a mondatot játék közben, hogy „na várj, az enyémmel nincs is közös, mutasd csak!”, utána pedig közvetlenül hogy „tényleg, az iglu/kaktusz/célkereszt volt az…” A rajzok mérete ugyanis kártyánként változik, és természetesen nem táblázatban rendezve vannak a lapokon – ennyi elég is, hogy bárkinek az agyát megtévessze!

DobbleDobble


Pár perces játék – órákig tartó jókedv


Mire jó hát egy játék, ami fél perc alatt tanulható, két mozdulattal előkészíthető, és pár perc alatt lejátszható? Kérdezzük ezt azoktól a gyerekektől, akik órák közötti szünetekben játszanak vele, vagy táborokba készülve bedobják a hátizsákba – hiszen a vonaton vagy a buszon ülve is lehet vele az időt múlatni, de akár a sátorban is, egy hirtelen jött zivatar elől elbújva…

Vagy kérdezzük azoktól, akik egy házibuli elején dobják be a Dobblét, alkoholmentes oldószerként. Vagy azoktól a szülőktől, akik a strandra menet ezt is beteszik a szatyorba, hogy legyen mivel leültetni a gyerekeket egy nagy pancsolás után, vagy a lángosra várva a büfében elütni az időt.

Vagy azoktól a nagyszülőktől, akik a modern társasjátékokat már bonyolultnak tartják, de azért szívesen játszanának az unokákkal, a közös játék öröméért. Vagy azoktól a szülőktől, akik az iskolai karácsonyozásra vagy gyerekzsúrra keresnek egy olyan gyereknek ajándékot, akit nem ismernek eléggé.

Dobble AnimalsDobble Animlas

De megkérdezhetjük azokat a társasjáték-függőket is, akik kettő 2-3 órás játék között valami könnyű kikapcsolódásra vágynak. Mert ha azt hinnénk, ez egy olyan játék, amelyet pár parti után penge agyak meg tudnak tanulni, hát tévedünk. A rajzok elosztása ugyanis matematikai alapon van megtervezve, és az 55 lapon több mint 50 féle rajz van.

És mindez még azzal is meg van csavarva, hogy mindegyik fémdobozban 5 játékszabály van az 55 kártyához – mindegyik verzió más gondolkodást igényel, más módon trükközi ki a megfigyelőkészségünket.

Ennek köszönhető a játékélmény: magabiztonság, kezdődő izgalom, feszült figyelem – majd nevetés saját tehetetlenségünkön és lassúságunkon. És ebben az érzésben fél perc után mindenki osztozik. Ezért is szokták csapatépítő programokon használni.

Dobble KidsDobble Kids


Pár állattól a csillagokig


A játék sajátossága: nem elég gyorsan felismernünk, mi a megoldás, ki is kell mondanunk – ezzel agyunk több területét mozgatjuk meg. Hogy a felismerés-kimondás kettős feladatát megkönnyítsék, megszületett a Dobble Kids és a Dobble Animals. Ebben jin-jang, célkereszt és sakkfigura helyett csupán állatok vannak – a Kids-ben ráadásul csak 6, hogy a feladat könnyebb legyen.

A játékfejlesztők persze gondoltak a lángosozó, vízparton játszó családokra és baráti körökre is: nekik szól a Dobble Beach, amelynek a lapjai lamináltak, azaz ellenállnak mind a vizes, mind a zsíros kezek tapogatásának…

Dobble BeachDobble Beach


És ha elég volt a poros Föld-bolygóból, emelkedjünk a galaxis csillagfényes terébe, és játsszunk a Dobble: Star Wars-szal! Csubakka, császári testőrök és Qui-Gon Jinn egyaránt felbukkannak a partik során – így utazhatunk a Dobble-val az űrmesék világába.


Aki nem hiszi, járjon utána…


Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés