2 csoda!

2016-02-12 12:39:00

Elnézést a szójátékért, de jelen helyzetben több, mint indokolt. A félreértések elkerülése végett, a cikk nem a közkedvelt 7 csoda egy újabb kiegészítőjéről és nem is a kétszemélyes változatáról, a 7 Wonders: Duelről fog szólni. Az alábbiakban a Portal Gamesnek az idei Portal Conon bemutatott legújabb kártyajátékáról, Az idő hullámairól olvashattok, ami decembertől már itthon is kapható, méghozzá teljesen magyar nyelven.

A lengyelek az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Islanddel, a Birodalmi Telepesekkel, valamit a Tajemnicze Domostwo (Mysterium)-mal, így nem csoda, hogy nagy várakozás övezte legújabb játékukat is.

Az idő hullámai alapsztorija, hogy a játékosok civilizációkat irányítanak-építenek, amelyek felemelkednek, virágzanak, majd idővel – némi nyomot hagyva maguk után – elbuknak. (Bár kis túlzással bármilyen köntöst rá lehetne húzni a rendszerre, amit a BoardGameGeeken pár lelkes rajongó meg is tesz, amivel a játék PnP – kinyomtatható – verziója már 3, illetve 4 fővel is játszható.)

De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Adott 18 lap, amiket három fordulón keresztül draftolnak (választanak) a játékosok, igyekezve minél jobb kombinációkat összehozni. Az 1. fordulóban kapunk 5-5 lapot, kiválasztunk 1-et, a maradék 4-et továbbadjuk, majd felfedjük, mit választottunk. Ez így megy tovább, amíg mindkettőnk előtt 5-5 lap nem lesz. Ekkor véget ér az első forduló, amikor is felvesszük az előttünk lévő lapokat, kiválasztunk 1-et titokban, ami fixen a birodalmunkban marad, illetve 1-et, ami kikerül a játékból, ezután húzunk 2-2 lapot, felfedjük a választott lapokat, és kezdődik elölről az egész. A 3. forduló végén értelemszerűen már nem kell felvenni semmit. Minden forduló végén győzelmi pontokat kapunk a lapok különböző hatásainak eredményeként. Aki a legtöbb pontot gyűjti, megnyeri a játékot.

Az idő hullámai
Forrás: gemklub.hu

A dobozban (ami egyébként kívül-belül nagyon szép lett), mint már korábban említettem, 18 nagyobb méretű lapot találunk, jó minőséggel és szép grafikával (plusz egy „súgó” lapot az alapszabályokkal). A kártya alján találjuk a helyszín nevét, aminek egyébként a betűtípus-választása nem volt túl szerencsés, egy részük elég nehezen olvasható, a bal felső sarokban a lapok „színét/fajtáját”, míg a jobb felső sarokban a képességüket/hatásukat. A kártyákon kívül kapunk még egy meglehetősen vastag, a játékhoz passzoló jegyzettömböt, amin tudjuk rögzíteni az aktuális játékot, illetve egy ceruzát. Ezen felől 4 műanyag jelzőt, amivel a forduló végén kiválasztott helyszíneket tudjuk jelölni, amik szintén nagyon patentek. Illetve nem utolsó sorban a magyar szabályzatot, ami már a frissített szabályzat, nem az először hibásan megjelent angol szabály fordítása, amiért jár a süti. Egy-két elgépeléstől eltekintve teljesen jól használható, ha valamelyik pont mégsem lenne egyértelmű, akkor a BoardGameGeeken, a játék oldalán minden részletesen ki van fejtve az odavágó fórumokon, ahol maga a készítő, Kristian Curla is válaszolt minden kérdésre.

Az idő hullámai
Forrás: boardgamegeek.com

Ha már BoardGameGeek, a játék nagyon népszerű! 7.1-en áll, ami egy ilyen kategóriájú játéknál különösen erősnek mondható, de abszolút nem indokolatlan, mert tényleg nagyon jól működik a játék. Jó a mechanika, pörgős, a szabályai egyszerűek, ezért bárki leülhet vele játszani, de mégis van a játéknak mélysége. Tekintve, hogy minden egyes lap kiválasztása előtt mérlegelni kell, hogy a döntésünk nekünk segít, vagy az ellenfelünknek árt-e többet, ezért a gyakorlottabb játékosoknak is megfelelő szórakozást nyújthat. Nem utolsó sorban kicsit bele kell látni a másikba, hogy ő vajon mit fog preferálni velünk szemben, és mit ad tovább nekünk, ezért még némi blöffölésre is van lehetőség. Kompakt mérete és gyors játékideje (hozzávetőlegesen 15 perc) miatt gyakorlatilag bárhol/bármikor játszható.

Ár/érték arányban az egyik legjobb kétszemélyes játék, szóval 86’ után újra hullámozzatok.

Az idő hullámai
Forrás: boardgamegeek.com

Zsigmond Balázs

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés