64. Nemzetközi játékkiállítás – Nürnberg

2013-02-15 10:13:00

A majd' ezer éves Nürnberg évszázadok óta a német játékgyártás központja. A város hagyományos rendezvénye a februári játék kiállítás és vásár, a világ nagy játékmustrája, ahol mindenki ott van, aki számít…

2013. január 30. és február 4. között ismét megrendezték a Nemzetközi Játékvásárt, a világ legjelentősebb játékkiállítását. 

A játékvásár a világelső a játékok, szabadidős- és hobbytermékek terén. Ismét itt volt az összes piacvezető játékgyártó és forgalmazó cég. 

A kiállításra 62 országból több mint 2700 cég volt jelen, a világ minden tájáról, Kínától, Hongkongon és Nagy-Britannián át Oroszországig. A látogatók száma meghaladta a 75 ezret.
Magyarországról 2013-ban 9 magyar kiállító volt jelen Nürnbergben, és mintegy 1000 szakmai látogató fordult meg hazánkból a szakvásáron.

A vásár mottója "Toys 3.0 - a következő generáció", amely arra utal, hogy a játékpiacot továbbra is uraló tradicionális játékok mellett egyre több a digitális alapú játék.


Idén bemutatásra került társasjáték újdonságok a főbb kiadóktól

Hans im Glück- Brügge


A kiadó, ha nem is tartozik a legnagyobbak közé, de a piac egy jelentős szereplője; elsősorban a nagyobb, de családi játékok kiadására koncentrál. 


Szerző:: Stefan Feld
Illusztrátor:: Michael Menzel
10 éves kortól Játékidő: 60 perc 

A játékban kereskedők szerepeit öltik magukra a játékosok. Céljuk, hogy míg kialakítanak és megőriznek egy jó kapcsolatot a város vezetésével, valamint vetélytársaikat maguk mögé utasítsák. 
A játékban a tábla és a figurák mellett 165 kártya kapott helyet, melyek segítségével a hétféle akció valamelyikét használhatjuk minden körben. Minden kártya használható mindenféle akcióhoz, ám a kártyák színe meghatározza az akció erősségét, és hogy a tábla mely részén akciózhatunk vele. A cél a lehető legtöbb presztízs megszerzése, hiszen aki a végén a legtöbbel rendelkezik, az nyeri a játékot. 

Ravensburger-Alea Bora Bora

Szerző: Stefan Feld

2-4 játékos számára
12 éves kortól

A Bora Bora a megszokott Feld-i játékmechanizmust, a dobókocka innovatív, taktikus felhasználását, a strategikus, hosszútávú tervezést hordozza magában. A játékosoknak Bora Bora egzotikus szigetén építenek kunyhókat, és ezeket igyekeznek férfiakkal és nőkkel benépesíteni. Ezen kívül papokat küldhetnek a templomokba, hogy az istenek kegyét elnyerjék. A különböző akciók a kockák lehelyezésével aktiválhatók, így a játékban – bár fontos a hosszútávú tervezés - mindig új és új helyzethez kell alkalmazkodni. 

Queen Games Kingdom Builder kiegészítők

A 2012-es Év játéka-díjas Kingdom Builder természetesen nem maradhatott kiegészítők nélkül. Az elsőként megjelent Nomads után most a Crossroads is napvilágot látott. Új játéktáblák, új pontozókártyák, új helyszínek és új kihívások!

 

Pegasus Spiele Rialto

Szerző: Stefan Feld

2-5 játékos számára
10 éves kortól
Játékidő: 45 perc

Velence híres hídjairól és gondoláiról, és pontosan ez jelenik meg ebben a játékban is. A kártyák által irányított Rialto játékban a legtöbb győzelmi pont összegyűjtése a cél. A játék Velence kerületeiben zajlik, amely kerületekbe tanácstagokat ültethetünk, valamint épületeket és hidakat építhetünk hogy minél nagyobb hatalmat ragadjunk magunkhoz. Az egyes kerületek értéke függ az épületektől és a többi kerülettel való összeköttetéstől, így aki leghatékonyabban használja tanácstagjait és erőforrásait, az kerül ki végül győztesen ebből a velencei hatalmi játszmából.

Ystari Games Spyrium

Szerző: William Attia

2-5 játékos
Játékidő: 75 perc
12 éves kortól

Megjelenés: valamikor idén.
A máig társasjáték-történei sarokkőnek számító Caylus szerzője, William Attia új játékkal áll elő, ismét a tapasztaltabb játékosok egyik kedvencének számító Ystari kiadó berkein belül. Ezúttal a hátteret az egyre divatosabbá váló steampunk környezet szolgáltatja, a játékosok egy alternatív Angliában küldik munkásaikat gyárakba hogy az értékes és fontos anyagot, spyriumot termeljenek és dolgozzanak fel. 
A játékosok végig az állandó pénzhiánnyal küzdve igyekeznek új munkásokat felbérelni, és hatékonyan haszálni a rendelkezésükre álló erőforrásokat, hogy végül a lehető legtöbb győzelmi pontra tegyenek szert. 

Gyebnár Zsuzsa

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés