A Gémklub 2014-es Játékvásárlási tanácsadója

2014-12-05 08:48:00

Milyen társasjátékot ajándékozzunk egy játszani szerető embernek? Ez a kérdés sokakban felmerül, amikor ajándékot szeretne vásárolni valakinek, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá.

Ne riassza el a nagy választékunk adta bőség zavara!
Segítünk a megfelelő társasjáték kiválasztásában!

Néhány egyszerű kérdéssel leszűkítjük a keresendő játékhoz vezető utat, amelynek végén olyan játékokat ajánlunk figyelmébe, ami leginkább megfelelő lehet a társasjáték leendő gazdájának.

Első, és egyik legfontosabb kérdés egy társasjáték megvásárlásakor az, hogy melyik korosztálynak szeretnénk játékot venni?

A) 3-6 éves csemete
B) 6-9 éves gyermek
C) 9 éves kor felett


-------------------------------------------------------------------

A) 3-6 éves csemeték

Óvodás korban gyermekünk új élethelyzetbe kerül, új játékformákkal ismerkedik meg. Elkezd érdeklődni társai iránt, megtanulja a csoportnormákat, a tárgyakat nemcsak rakosgatja, hanem tudatosan építi. Érdemes odafigyelni, hogy milyen típusú játékok kötik le gyermekünk figyelmét.

Készségfejlesztő óvodásoknak

A készségfejlesztő játékok gyermekeink érzékelését, szem-kéz koordinációját, gondolkodását, finom-motorikus készségeit játékos formában fejlesztik. Ezek a játékok észrevétlenül tanítanak, miközben nagyszerű szórakozást nyújtanak.

Okos kertész
Archelino
Kajacsata
Szunyókáló óriások
Brainbox-Az első képeim

Társasjáték kicsiknek

Egy gyermek szempontjából a játék nem csak játék, hanem komoly dolog, a felnőtt élet próbája. Egy jó társasjáték a gyermek számára döntő jelentőségű, hisz minden játék játszva ugyan, de az életre nevel. Amellett, hogy fejleszti a gondolkodást egyben fegyelemre is oktat.

Linus - A kis varázsló
Szellemlépcső
A Kis Borz Meséje
Tutti Frutti 
Malacbanda
Zingo
Szellemes malom
Quorridor kid

-------------------------------------------------------------------

B) 6-9 éves gyerekek

6-9 éves korban a gyerekek,sok mindent ki akarnak próbálni, ahogy ismerkednek a játékok világával. Legtöbbször ekkor alakul ki az érdeklődési kör bizonyos játékfajták felé. Ha nincs konkrét elképzelésünk, akkor gondoljuk át a következőket: Leendő ajándékozottunk jó tanuló és szereti a kihívásokat? Egy készségfejlesztő játék megfelelő meglepetés lehet. Inkább a családot, vagy a szűkebb baráti társaságát nyüstöli a játékokkal?

Egyszemélyes, készségfejlesztő kisiskolásoknak

A helyesen választott készségfejlesztő játék a gyermek általunk kívánt készségét fejleszti. Készségfejlesztő játékok a logikai, tér és formafelismerő játékok, memória, ügyességfejlesztő, vagy éppen a tudományos játék. Fő szempont ezeknél a játékoknál, hogy a gyermek a megoldást keresve játszva, észrevétlenül fejlessze képességeit.

Csodapalota
Rush Hour - Csúcsforgalom
Chocolate fix
Laser Maze
Monster Brunch
Solitaire Chess
Winonimo
River Crossing

Kétszemélyes logikai játékok

A 6-9 éves korosztály barátkozik a legkönnyebben, és mi mást is szeretne csinálni a barátaival, mint játszani. Ehhez legjobb eszköz a társasjáték, amiben a gyerekek játékosan versenghetnek egymással, meg tanulnak veszíteni, megfelelően kezelni a győzelmet. A társasjátékok fejlesztik a szociális viselkedést, a kommunikációt, és a koncentrálóképességet.

Battle Sheep 
Offboard
Jaipur
Kamisado
Stratopolis
Pylos

Társasjáték családi, baráti programokhoz

A rohanó világunkban sajnos nem túl sok időnk jut együtt játszani a családdal vagy a barátokkal, azonban már sok olyan társasjáték jelent meg, ami csak rövid játékidőt igényel. Ezekre a játékokra vacsora után is jut még elég idő, és szabályok nem bonyolultak, így a vendégségbe érkezők is könnyen csatlakozhatnak a játékos társasághoz.

A kis herceg
Elvarázsolt labirintus
Állati zaba
Panic lab
Swish
Sztori kocka
Dobble

-------------------------------------------------------------------

C) 9 éves kor felett

A 9 éves kor feletti társasjátékok fő jellemzője, hogy minden résztvevő számára pontosan meghatározott játékmenettel bírnak, alapjai a szabálykövető magatartásmód kialakulásának. Ha 9 éves kor felett szeretnénk valakinek társasjátékot venni, már csak azt kell tudnunk, hogy az ajándékozott a könnyed, családi játékokat szereti, vagy nagyobb társaságban szokott játékkal kikapcsolódni, vagy pedig az esetleg kicsit hosszabb játékidejű stratégiai, taktikai játékot vesz elő a barátaival?

Családi társasjáték

A családi társasjátékok témája és kivitelezése is számtalanféle lehet, állatkertépítős, asszociációs, mesélős, klasszikus kvízjáték. A lényeg, hogy minden korosztálynak tartalmas időtöltés a közös, családi társasjátékozás, hiszen minden együtt töltött játékos órának nagy jelentősége van a család közösségének életében.

Dixit
Splendor
Augustus
Zooloretto
Hotel Tycoon
Tokió királya


Stratégia-taktikai társasjáték

A mai, modern társasjátékok nagy része stratégiai jellegű, amelyben célunk a helyzeti előnyök megfelelő kihasználása mellett a hosszú távú gondolkodás és tervezés. A taktikai társasjátékok a kitűzött feladat/feladatok megoldását az egymásnak feszülő játékosokra bízza. Többen játszhatóak, ezért remek családi, baráti program is lehet.

Királyságok
7 csoda
Puerto Rico-magyar kiadás
Istanbul
Dominion Intrika-magyar kiadás 
Krysis
Évszakok
Sárkánytojás

Parti társasjáték

Az iskolai szünidők, a születésnapi és baráti összejövetelek elhozzák életünkbe a partik idejét. Ahogy mondani szokták a játékokban nem a győzelem a fontos, hanem, hogy jól szórakozzunk, és ez legtöbbször igaz az úgynevezett parti játékokra.

Dixit Odyssey
Concept
Bang
Camel Up-magyar
Idővonal
Hanabi
Csótány póker
Wazabi
Jungle speed - Dzsungelláz
Lélekpillangó

-------------------------------------------------------------------

Amikor már csak valami apróság hiányzik

Sokszor már csak valami apróság hiányzik a főbb ajándék mellé, vagy sorshúzás után igyekszünk egy osztálytársnak, munkatársnak vásárolni valamit, akkor milyen jó is lenne néhány ezer forintból valami jó kis játékot adni! Ez a néhány ajánlat ebben kíván segíteni.

Coloretto
Hanabi
Papayo
Csótánysaláta
King Lui
Larsen kirakók
Fém Ördöglakatok

 

Adim

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés