A Gémklub 2018. évi első társasjáték-bejelentései

2018-01-17 15:45:00

A szemfülesebbek (vagyis akik követik a Facebook-oldalunkat vagy fel vannak iratkozva a hírlevelünkre) már tavaly is találkozhattak néhány bejelentésünkkel az idén megjelenő játékainkról. Ebben a cikkben összefoglaljuk, mit ismerhettek már az idén megjelenő játékok közül.

Kezdjük azzal, amit valószínűleg a legtöbben eleve sejtettetek!

 

Pandemic Legacy – 2. évad

Pandemic Legacy 2. évad

A Pandemic Legacy első évada után a második is érkezik magyarul, feketébe és sárgába öltözve. A két doboz tartalma persze teljes egészében megegyezik (hasonlóan az első évad kék és piros dobozaihoz), de a gyűjtők kedvéért két változat is készült. Apropó, észrevettétek már, mit kaptok, ha a négy dobozt egymás mellé/egymásra pakoljátok? És mielőtt még néhány szót ejtenék a játékról, figyelmeztetek mindenkit, aki az első évadot nem játszotta még végig:

 

Terra Mystica

Terra Mystica
Kép forrása: boardgamegeek.com

2017-ben a techgeekek számára közelebb hoztak egy régi klasszikust, ugyanis megjelent a Terra Mystica PC-re és mobil eszközökre. Persze tudjuk, hogy bár igen jól drótozzák a digitális társasjátékokat, az élmény mégsem tud teljes értékű lenni, mert nem ülünk ott az asztal körül. Szerencsére 2018-ban már magyar nyelven is kapható lesz a játék. :)

A misztikus Terrát benépesítő 14 faj (törpök, varázslók, boszorkányok...) hétféle természeti közeget ismer (erdőség, hegység, sivatag stb.), és mindegyikük erősen ragaszkodik a sajátjához. Így a játékos által irányított fajnak minden elhódított területet először a maga ízlésének megfelelővé kell formálnia, hogy azokon aztán pompás városokat, hatalmas templomokat emelhessen, hogy az istenek kedvében járva végül ő dominálja a Terra Mysticát.

 

Azul

Azul

Ugyancsak 2017-es esemény volt az Azul megjelenése. Miután Essenben debütált, szinte azonnal a BGG Hot Threads (amiről a legtöbben beszélnek) tetejére ugrott. Hogy miért? Had idézzem ennek kapcsán Aczél Zolit:

„Mert gyönyörű! Kívül-belül gyönyörű. Nem csak tetszetős, nem csak a doboza szép, nem csak az anyaga vonzó, hanem a lényege lenyűgöző. […] Az Azul ötlete, hogy körről körre csodaszép királyi csempékből (azulejókból, ejtsd: azulézso) válogatunk, és beépítjük a saját mozaikunkba. A csempék kemény bakelitből készültek, és a tapintásuk tényleg olyan, mintha égetett csempékkel játszanánk.” A középen lévő közös készletből válogatunk, persze elsősorban logikai alapon, de számít az is, hogy kifejezetten szép képet akarunk készíteni. „Itt emelkedik az absztrakt játék szintjéről az élmény egy magasabb tematikai szintre, mert a szépség itt nem csak jelképes, hanem valódi. És ez a szépség megjelenik abban is, ahogy a lehetőségeket mérlegeljük. Sok apró pozitív visszacsatolás, sok kis öröm kíséri a döntéseinket. Van tétje, hogy mit választunk, hogy marad-e még abból, ami majd később kellhet nekünk, van tervezés, előre gondolkodás, ugyanakkor minden egyes kőnek örül az ember, amit éppen megszerez. Gyönyörű a flow.”

 

Dr. Fondor és az Idő Fellegvára

Dr. Fondor és az idő fellegvára

Természetesen nem csak gémer és absztrakt játékok megjelenésről adtunk hírt tavaly, hanem egy kifejezetten bevezető/ családi darabról is. Ez volt a Dr. Fondor és az Idő Fellegvára. Kooperatív kaland szemet gyönyörködtető tálalásban! Nagy előnye, hogy noha bevezető játék, képes teljes élményt nyújtani haladóbb játékosoknak is.

Az időgéppel rendelkező gonosz professzor a teljes történelmet átkutatta a híres és felbecsülhetetlen értékű műkincsek után, hogy azokat aztán fellegvárában állítsa ki saját szórakoztatására. Különleges adottságokkal rendelkező ügynökök egy csapatának be kell hatolnia a fellegvárba, hogy visszaszerezzék az elrabolt műkincseket. Furfangos csapdák, zárt ajtók és maga a professzor állja útjukat, de legnagyobb ellenfelük mégis az idő… mielőbb ki kell juttatni a műkincseket, mivel a betolakodókat észrevéve a professzor elkezdte a páncéltermébe hordani a kincseket, ahonnan már semmi esély kihozni őket!

 

Micsoda kérdés?!

Micsoda kérdés?!

Végezetül pedig az idei év megjelenései közül az elsőként idén bejelentett játék: „Micsoda kérdés?!”

Akinek ismerős Vlaada Chvátil neve, az tegye fel a kezét! Segítek: Fedőnevek, Korokon át

A szerző legújabb játékát Micsoda kérdés?! címmel jelentetjük meg magyarul. A cím természetesen nem véletlen (ahogy az sem, hogy miért tekint ránk a borítóról a Mátrix mókusnak álcázott Morpheusa, és kínál egyik tenyerében piros, a másikban kék bogyót). Ebben a játékban ugyanis mindig két opció közül kell majd választanunk. Nem logikával, nem is a tudásunkra, csak a személyiségünkre támaszkodva. A soron lévő játékosnak kérdésekre kell választ adnia, mint: Mire vágysz jobban: hogy beszéld a világ összes nyelvét, vagy hogy te legyél a legügyesebb tolvaj a Földön? Mit gondolsz, mi rosszabb: ha valaki még akkor is tovább vitatkozik, amikor már kiderült, hogy nincs igaza, vagy ha valaki földre pottyant ételt szolgál fel másoknak, amit visszatett a tányérra? A többiek pedig tippelnek, hogy melyikre szavazott. Vágyak, álmok, és persze értékrendek, elvek játéka ez, amelyben időnként kifejezetten rázós kérdésekre adott válaszainkkal akár meg is botránkoztathatjuk játékostársainkat…

 

Jaipur

Jaipur

A legfrissebb bejelentésünk: Jaipur - kereskedjünk a Közel-Keleten, magyarul!

Természetesen a 2018-as év sem múlhat el olyan újdonság nélkül, amit a kettesben társasozóknak szánunk. A címét valószínűleg többen ismeritek, mert közkedvelt, időálló darab. Ez a Jaipur.

A játékban Jaipur (Dzsaipur, egy egzotikus indiai nagyváros) két legbefolyásosabb kereskedőjét alakítjuk, ami már önmagában sem rossz pozíció, de ha ezzel megelégednénk, akkor ugye miről is szólhatna a játék? Célunk bekerülni a Maharadzsa udvarába, úgyhogy bele is vágjuk magunkat a boltolásba!

Mindezt egy könnyed, pörgős taktikai játékban, face to face, alig 20 perc alatt. Aztán jöhet a visszavágó!

 

És még csak az év elején vagyunk… Kövessetek minket, és figyeljétek a legújabb bejelentéseket, mert bizony hozunk nektek még pár játékot idén! ;)

Eddigi hozzászólások:

Tóth Roland - 2018.

Esetleg tervezett megjelenési dátumokat nem lehet tudni a játékokhoz?

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés