A mézeshetek labirintusában, avagy a Maze-es hetek

2018-07-19 07:50:00

Nekem ez a szóvicc először tetszett. Aztán azt mondták – ó igen, szerinted ez vicces? Akkor írjál róla cikket, tessék! Hát, valahogy így kezdődött… De legyünk egyenesek: van most ez a mézeshetek akció (a poén szomorú része, hogy lesz itt szó egyfős játékokról is, nos, ezeket azért nem első sorban nászútra ajánljuk), amelynek keretén belül ezek a játékok kedvezményesen megvásárolhatók. Hogy miért pont a maze-ek? Hát mert volt ez a szóvicc és… (igen, tényleg így kezdődött)

Az élet is egy nagy labirintus

Nincs olyan tárgy (állat, növény, híres ember, bármi), amit ne lehetne párhuzamba állítani az élettel, aztán az így kapott okosságot egy elhomályosított tájképre írva kiposztolni a Facebookra, de a labirintus talán tényleg gyakran jön elő. Hogy miért? Mert eltévedünk. Sokszor. Meg nem tudjuk pontosan, mi vár ott, ahová eljutunk, sem azt, hogyan jutunk oda, ahol nem tudjuk, mi van. Meg nem megyünk mindenféle elsuhanó hangú Annák után (na jó, ott pont egy erdőről volt szó, de azért a labirintus is gyakori).

És ha egyszer eltévedünk, kire számíthatunk? Barátokra, családra – ültessük is le őket az asztal köré, lássuk, hogy megy a csapatmunka – erre nyújt lehetőséget kedvenc Maze-játékom: a Magic Maze – Fogd és fuss!

Magic Maze – Fogd és fuss!
Magic Maze – Fogd és fuss!

Hogy mi a jó a Magic Maze-ben? Az ismerőseim szerint az, hogy végre csendben vagyok – ha van ilyen ember a környezetetekben, aki mellett ennek lehet örülni, ne habozzatok leültetni Magic Maze-ezni, neki igazi kihívás lesz!

Egyébként meg minden ott van benne, ami egy vicces, könnyed, ám mégis tartalmas játékhoz kell: például a kihívás. Nem az az érdekes, hogy nem beszélhettek egymáshoz, még csak nem is mutogathattok, a kommunikáció közel nullára van redukálva, míg egymás nélkül lényegében mozdulni sem tudtok, és mindennek tetejében még az idő is erősen korlátol.

De, nászútra is

Jöjjenek akkor a forever-alone játékok. Egyszemélyes társas: avantgárd kategória, nem igaz? Márpedig ha lehet kettesben (legyünk merészek: hármasban) rejtvényt fejteni, vetélkedőket nézni – és bekiabálni a helyes válaszokat –, akkor miért ne lehetne egyéb feladványos játékokkal is közösen szórakozni? Még jó, hogy lehet!

A Gravity Maze, a Laser Maze és a Circuit Maze egy bandában játszanak, mégis mind egyéniségek. Ezek egyszemélyes feladványjátékok, mint a méltán népszerű Rush Hour, csak különböző fizikai alapokra épülnek. Az a közös bennük, hogy minden esetben mi építjük a labirintust, amiben vagy a (lézer)fénynek, vagy az áramnak, vagy egy fémgolyónak kell eljutnia A-ból B-be. Az A és a B mindig adott, ahogy az is, hogy milyen elemeket használhatunk fel az építéshez. Hogy van-e bennük kihívás? Van, sőt, a feladványok több szinten keresztül nehezednek, vagyis jó eséllyel mindenki talál köztük magának valót. Laser Maze-ből Jr. kiadással is találkozhattok, ez mind külalakját, mind a benne található feladványok összetettségét tekintve a kisebbekhez lett igazítva.

Circuit Maze, Gravity Maze
Balra: Circuit Maze, jobbra: Gravity Maze


Felépíted, bemész, kijössz, a Minótaurosz meg sehol!

Igen, van olyan labirintusos játék is, amit fel is kell építeni és ki is kell jutni belőle. De mi értelme egy olyan útvesztőből keresni a kiutat, amit én építettem? Az még fonál nélkül is megy. Nos, természetesen nem abból kell kitörni. Az Észvesztő útvesztő (szerintem szintén a legrondább klassz játékok verseny egyik dobogósa) kétfős játék, amelyben egymásnak építitek a labirintust. Na persze nem akkorát, hogy a másik ne jusson ki belőle uzsonnaidőre – egy golyót kell eljuttatni A-ból B-be, ez kicsit térlátás, meg inkább ügyesség, de nem ez az érdekes, hanem nulláról összerakni egy olyan labirintust, amin a másik majd nehezebben jut át, mint mi az övén.

Észvesztő útvesztő
Észvesztő útvesztő

És végül csak még pár szó erejéig kitérek egy szintén egyfős játékra, ahol nem a labirintust építjük, hanem mindössze ki kell jutnunk. Ez az Amaze, ami első ránézésre egy sima, papírra nyomott labirintusnak tűnik, ám valójában van benne egy kis trükk: néha odébb kell mozgatni a falat, ha át akarunk jutni, csakhogy egyszerre sosem fog csak egy fal mozogni, hanem mindig több mozog, vagyis egy helyen átjutunk, máshol elzárjuk az utat, és a labirintus egy csapásra megváltozik.

Amaze
Amaze

Hát ennyi lett volna a labirintusgyűjtemény mára. Semmi maze-es mázos szöveggel nem akartalak fárasztani benneteket, de talán így sem jutottunk el a tejjel-maze-zel folyó szóviccföldére, pedig űrutazásai egyikén pl. Maze-ga Aladár biztosan járt már arra is… hogy ez méSZ-szel mennyivel egyszerűbb lenne...

(A fájdalmas szóviccekért elnézéseteket kéri a szerző, valamint a lektor is, aki benne hagyta őket.)

(A lektor nem elnézést kér, hanem veszélyességi pótlékot – a lektor.)

Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés