A Spiel des Jahres 2013-as jelöltjei

2013-05-22 11:58:00

Megvannak az idei Spiel des Jahres/Év játéka díj jelöltjei!

A Spiel des Jahres az egyik legrangosabb társasjáték díj, melyet minden évben egy német újságírókból álló zsűri ítél oda a legjobb német nyelven kapható családi társasjátéknak. A díj 1979 óta létezik.

Lássuk, melyek voltak a legjobbnak tartott játékok a német kritikai zsűri szerint!

A fő kategória (Spiel des Jahres) jelöltjei:
Hanabi
- Augustus
- Qwixx

A kategóriába ajánlott játékok:
Riff Raff, Rondo, YAY!, La Boca, Escape, Mixtour, Hand aufs Herz, Divinare, Libertalia.

A gyermekjáték (Kinderspiel des Jahres) díj jelöltjei:
- Der verzauberte Turm
- Gold am Orinoko
- Mucca Pazza

A kategóriába ajánlott játékok:
Linus, Kakerlakak, Kuddel muddel, Pingi Pongo, Bim Bamm!, Baobab, Madagascar Catan junior, Mix Fix, LEGO Star Wars Battle of Hoth, Move & Twist.

Az Év gamer játéka (Kennerspiel des Jahres) díj jelöltjei:
Brügge
Andor legendái
- The Palaces of Carrara

A kategóriába ajánlott játékok:
Tzolk'in, Terra Mystica.


Tudtad, hogy néhány éve már Magyarországon is van Év játéka díj elismerés?

Ezek a társasjátékok nyerték el korábban a Magyar Társasjátékdíjat:
Mamutvadász, Fauna, Finca, Dixit.

A Magyar Társasjátékdíjról itt olvashatsz bővebben:És akkor most nézzünk meg kicsit jobban az elismerésre legesélyesebb játékokat!

Hanabi

Ebben a kooperatív kártyajátékában az a feladatunk, hogy az Istenek kedvére tegyünk egy grandiózus, szépen felépített tűzijátékkal úgy, hogy közben a közönség tetszését is kivívjuk.

A játék egy meglehetősen friss és egyedi mechanikára épít. A játék elején a résztvevők számától függően mindenki kap 4-5 kártyát, amelyeket kifelé fordítva(!) a többiek felé mutat. Így a játék folyamán senki sem látja a saját lapjait, csak a társaiét. A kártyák 5 különböző színben pompáznak, értékeik pedig 1 és 5 között változnak. Feladatunk, hogy közösen minden színből építsünk egy számsort az egyestől kezdve és az ötös számúval befejezve. A játék során kijátszhatunk a kezükből egy lapot, vagy tanácsot adhatunk egy játékostársuknak, vagy eldobhatunk egy lapot. A Hanabi megdolgoztatja a memóriánkat, hiszen figyelnünk kell, és lapokat kell megjegyeznünk a kezünkben látatlanul, miközben próbálunk előre tervezgetni. A Hanabinak egyszerű szabálya, és könnyed 30-40 perces játékidej, no meg a kis mérete miatt ideális játék lehet minden korosztálynak.


Augustus

A Kr.e. 44-ben Julius Caesar ellen elkövetett merénylet után fogadott fia, Gaius Octavius úgy döntött, hazatér Rómába. Politikai törekvései odáig juttatták, hogy Kr.e. 27-ben már ő szólhatott elsőként a szenátusban. Ezután, immár Augustusként magához a császári címet, és provinciákra osztotta a birodalmat.

Az Augustus társasjátékban a játékosok Augustus képviselőiként a provinciák gazdasági és politikai fejlődéséért felelnek. Különböző célok teljesítésével elnyerhetik a császár elismerését. Egy zsákból hadműveleti jelzőket húzva, ha a hadműveletek illenek céljaikhoz, akkor újabb légiókhoz juthatnak, amelyeket a célterületeken azonnal be is vethetnek. Ha a célkártya összes területén már a légióink állomásoznak, a célkártya teljesül, és ezért jutalmat és új célokat kapunk. Akinek elsőként sikerül hét célkártyát teljesítenie, elnyeri Augustus mellett a konzuli címet, és összes ellenlábasát a birodalom legtávolabbi provinciáiba száműzheti.


Qwixx

A Qwixx egy gyors, pörgős kockajáték, amelyben soha nem kell várni a többi játékosra, hiszen a többiek dobásaival is akciózhatunk! A cél, hogy minél nagyobb számokat húzhassunk ki saját pontozólapunkon.

 Adim

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés