Abacus Spiele tavaszi újdonságok

2009-04-26 09:53:00

A részben Michael Schacht társasjátékairól (különösen a két éve Spiel des Jahres-díjat nyert Zoolorettóról) ismert Abacus Spiele idén is kínál nem egy Schacht-játékot, köztük a Zooloretto új kiegészítőjét is, de természetesen egyéb remek játékok is napirendre kerülnek.

És akkor nemcsak az elsősorban Rio Grande-féle Race for the Galaxy: Rebel vs. Imperiumról, vagy a Fliegen Klatschen című gyorsasági kártyajáték új kiadásáról, esetleg az Anno Domini – Americáról, Urs Hostettler (Kremlin) dátumsorrend-tippelős, itthon a nyelvi korlátok miatt ismeretlen kvízjátékának nagyjából huszadik kiegészítéséről beszélünk; akadnak itt egyéb érdekességek is. Uwe Rosenberg (Bohnanza, Agricola) pizzafeltét-gyűjtögetős kártyajátéka, a Mamma Mia! például idén lesz tízéves, ennek alkalmából jelenik meg a fémdobozos extra különkiadás Mamma Mia Plus címmel, amely 180 kártyát, a játékot hatszemélyesre bővítő rendeléslapokat és hat (!) különböző hozzávalót kínál. A Bonnie and Clyde Mike Fitzgerald immár szintén legalább egy évtizedes múltra visszatekintő Mystery Rummy-sorozatának 5. tagja, ennek a krimitematikával felruházott, speciális kártyákkal felturbózott römivariációnak, amely ezúttal az ismert bűnözőpáros útjának fő helyszíneihez kapcsolt akciókkal is megbolondítja a játékmenetet.

És hogy Michael Schacht mivel jelentkezik az év első felében az Abacusnál? Először is, természetesen a Zooloretto legújabb kis kiegészítésével, a Zooloretto Exotic cíművel. Az állatkertünk még inkább látogató-csalogatóvá válik: körülötte kiépítünk egy afféle dzsungelösvényt, ahol a látogatók egzotikus állatokkal találkozhatnak. Mivel így sokkal többen érkeznek az állatkertünkbe (az Aquarettóban is látott, Carcassonne-formátumú fa látogatófigurák), a standok is duplán hoznak a konyhára. Persze a többiek állatkertjei is megpróbálják elcsalogatni a látogatókat a maguk egzotikus állataival – akinél a legtöbben maradnak, az bónuszpontokat kap a játék végén.

Bürger, Baumeister & Co. leginkább a tavalyi németországi Catan-verzióhoz hasonlítható abban a tekintetben, hogy inkább helyi értéken kezelendő: elsődleges célja egy évforduló megünneplése volt. A frankfurti Saalbau 150 éve épült, erre emlékezvén kérték fel a város egyre ismertebb lakóját, Michael Schachtot a játék megtervezésére (vajon mikor fognak itthon is játéktervezőket felkérni egy-egy évforduló kapcsán?), aki tisztességgel össze is hozott egy némiképp Hansa-jellegű, könnyed és szerencsefüggő játékot, amelyben a játékosok Frankfurt nevezetességeit építhetik meg abban az időben, amikor a legtöbb középület alapkövét letették a német városban azzal a céllal, hogy a régió kulturális központja jöhessen létre ezek által. 

Az idei év első felére azonban Schacht két nagyobb szabású, szépséges táblán játszódó játékkal is előállt. A Die Goldene Stadt címűt már megemlítettük a Kosmos idei újdonságai között; most beszéljünk a Valdoráról. A címadó helyszín az elképzelhetetlen gazdagság völgye, amely tőlünk rejtett helyen és időben létezik. A játékban kalandorok indulnak útnak, hogy itt megcsinálják a szerencséjüket. Az egyazon kikötőből kiinduló játékosok felszerelést és megbízásokat gyűjtenek Valdora városaiban. Valószínűleg útjuk nem egy irányba vezet majd, hiszen ha olyan helyre lépnek, ahol már áll valaki, esetleg többen is, mindenkinek fizetniük kell. Csak speciális felszereléssel tudnak aranyat és különféle kristályokat gyűjteni a bányákból. Ha egy játékos elvállal egy megbízást, és a kért köveket el is juttatja a megbízó házába, győzelmi pontokat kap érte. Továbbá bérelhet mesterembereket is – ezeket éppen a megbízások teljesítéséért gyűjtheti maga köré. A mesteremberek az arany, az ezüst vagy bizonyos drágakövek feldolgozásához értenek. Az első játékos, akinek elegendő szakembere van ugyanazon a szakmai területen, műhelyt nyithat. A műhelyek tulajdonosai bónuszpontokat kapnak a megbízások teljesítésekor. A játék végén győzelmi pontok járnak a műhelyek, mesteremberek és a nemesfémek, drágakövek után. A legtöbb pontot gyűjtő játékos megcsinálta a szerencséjét Valdorában. A völgybe hamarosan a Gém Klub segítségével is ellátogathatnak a kíváncsi kalandorok…

 

Adim

 

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés