Condottiere – hatalmas játék mini kivitelben

2007-11-05 14:21:00

Minden játék ínyenc figyelmébe ajánljuk a Delta Vision gondozásában magyarul megjelent Condottiere kártyajáték illetve táblás társasjáték csodát. Most akkor kártyajáték vagy táblás játék? Eredeti kiadásához nagy dobozba nagy tábla volt, de ezt most egy csinos, pici tábla váltotta fel, mely a kártyás dobozba is elfér. A játék azonban most is hatalmas! 

A játék célja négy szomszédos vagy 6 tetszőleges olasz megyét meghódítani. Hatalmat zsoldos sereg összeállításával szerzünk, melynek erejét licitálással határozzuk meg. Nagyon egyszerű, pörgős játékmenet ad fantasztikus taktikai lehetőségeknek, ravasz blöffölésnek, sőt több kört átívelő stratégiai tervezésnek. Mi kell még?

Igazság szerint kezdetben húztam a szám, mert nem szeretem, ha a véletlenre kell bíznom a sorsomat és jelentős érték-különbségeket mutató kártyák közül hol ez, hol az jut nekem. A kártyákon 1-től 10-ig terjednek a zsoldosok erejét jelképező értékek. Először azt hittem, hogy az extra lapok tovább mélyítik a szerencsések és a szerencsétlenek közti szakadékot, de kellemesen csalatkoztam. Nem csalódtam (nem is csaltam) és bár azt hittem rossz lapom van, mégis nyertem. Annyira feldobott ez az élmény, hogy azóta is ezzel a kártyajátékkal játszom, és akkor is tetszik, ha nem nyerek. Ez nem az én erényem, hanem a játéké. Kőkemény profik közt éppoly sikeres volt, mint a gyerekeim körében, aztán az osztálytársaikkal, és minden alkalommal más arcát mutatta a játék, de mindegyik nagyon szimpatikus volt. Hol kifejezetten kiszámítható és ravaszan taktikus, hol a pókerarcok kaszinóba illő pszichológiai csatája ahol az eredményt a blöff döntötte el, és csak a legritkább esetben éreztem azt, hogy a szerencse játszik velünk. A jó játék üzenete végső soron az, hogy megtanuljunk a sorssal bánni és ne a sorsunk játsszon (és babráljon ki) velünk.

A szabály röviden:
Felváltva leteszünk egy kártyát vagy passzolunk, és ha mindenki passzolt, értékelünk. Akinek a serege a legerősebb, az letesz egy felségjelet a táblán egy megyére és kijelöli, hogy a következő csatát melyik megyéért folytatjuk. A sereg értéke alapesetben a zsoldos kártyák értékének az összege. A tél kártya minden zsoldos erejét egyre csökkenti, a tavasz semlegesíti a telet, a dobos duplázza a saját sereg erejét, a püspök elküldi a legerősebb lovagot melegebb éghajlatra és a madárijesztővel (vagy álca vagy mi) visszavehetjük az egyik lovagunkat. Van két spéci harcos, akire nem hatnak az extrák: a 10 pontos hősnő és az egy pontos kurva (az utóbbi nagyon tetszett a gyerekeknek és a játék során számos szinonimát találtak ki rá). Az örömlány fő előnye (ebben a játékban) az, hogy akkor is eldönti az új csata helyét, ha az ellenfélnek erősebb a serege. Van még néhány finomság, de lényegében erről szól a dal. 

Összegzés:
Hatalmas játék élmény! 

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés