Cuba - az idei üdvöske

2007-11-16 14:28:00

Cuba az idei esseni kiállítás egyik legjobban várt darabja. Az Eggert Spiele viszonylag új jövevény a társasjáték iparban, de rövid ténykedését már olyan joggal elismert játékok fémjelzik, mint az Antiké vagy az Imperial.

E játék az előbb említettektől gyökeresen különbözik: a játékosok kubai ültetvényesek bőrébe bújnak, akik igyekeznek földjeikből minnél több nyersanyagot (víz, fa,szikla) illetve terményt(narancs, dohány, cukor) nyerni, majd ezekből a drágán felépített feldolgozóüzemek segítségével értékes piaci termékeket (rum, szivar) előállítani. Az előállított termékeket be lehet hajózni (így lesz belőle győzelmi pont) vagy ha pénzszűkében vagyunk akkor el lehet adni a piacon. 

Ez a játék lényege (részletes szabálymagyarázatba nem mennék bele, ha valaki kiváncsi valamire nyugodtan kérdezhet az ismert fórumokon, szívesen válaszolok.
A játékról itt rögzített véleményem 2 , ( egy 3 és egy 4 személyes) játékparti alapján alakult ki. Ez természetesen az idő folyamán változhat, de úgy gondolom a következő ismertető hasznos lehet azoknak,akik azon gondolkodnak, hogy megvegyék-e ezt a játékot maguknak vagy családjuknak, barátaiknak...

Boncolgassuk fel egy kicsit a játékot:
1. Véletlen szerepe- elég alacsony. Tulajdonképpen mindenkinek megvan a saját kis ültetvénye és ugyanazok az emberei. A szerencse 2 helyen szól vagy szólhat közbe:
-a. a feltölthető hajók kapacitása- elméletileg megtörténhet hogy egy ideig több cukrot lehet behajózni mint mondjuk rumot, de ez a játék folyamán kiegyenlítődik
-b. A megszavazható törvénycikkelyek megjelenési sorrendje- mivel azonban minden körben csak 2 új törvény lép hatályba és a törvényhozókat meg lehet vesztegetni ezért igazándiból ez is befolyásolható játékkörülmény
2. Stratégia-magas- ez érzésem szerint egy kemény stratégiai játék. Gyakorlatilag már a játék elején el lehet csúszni azzal, hogy a feldolgozó épületeimet rossz helyre építem és a következőkben nem tudom optimálisan kihasználni a lehetőségeimet.
3. Taktika-alacsony-a játék szerintem inkább a stratégia felé megy el. Rövid távon apró korrekcióra ugyan van lehetőség (pl. más hajót töltök meg vagy még előtte kinézea piacra is hátha lehet olcsón valamit beszerezni), de ha iagazándiból valamit nagyon elront az ember az elején, onnan nagyon nehéz visszajönni.
4. Feszültség-alacsony- a játék folyamán nem nagyon éreztem .Igazándiból mindenki elvan a kis gazdaságával és azon töri magát, hogy miként tudja működtetni a “pontgyártó gépezetet”. Nem meglepő, hogy milyen hajók jönnek és ha esetleg valaki megelőz a behajózásban, van alternatíva, nem feltétlenül vesznek az áruk a tengerbe.
5. Szellemi igénybevétel-magas-öröm végignézni a játékosok arcán, ahogy azon agyalnak miként lehetne minnél többet termelni, feldolgozni,eladni és behajózni úgy hogy még pénz is maradjon meg esetleg egy kis nyersanyag
6. Analízis paralízis kockázata- magas- bizony akik hajlamosak erre, azok vigyázzanak. Egy homokórát ilyen esetben ajánlatos beszerezni :-)
7. Interakció-alacsony-mint ahogyan említettem a korábbiakban, mindenki elvan a saját gondjával, bajával. Keresztbe tenni a behajózáskor valamint szavazáskor lehet illetve mivel mindegyik épületből csak 1 van ezért meg lehet előzni itt is ellenfelünket. Békés játék.
8. Holtidő-attól függ. Ha “analízis paralízisra” hajlamos játéktársaink vannak, akkor eltelhet egy kis idő amíg sorra kerülünk. A gyakorlat megszerzésével azonban a játék egyre pörgősebb.
9. Szabály- jól összeállított, logikus. Bár én magam nem sokat forgattam , a játékok folyamán csak elvétve kellett elővennünk.
10. Design-gyönyörű játék. Nagyon szép grafika, a színek és a játék állása jól áttekinthető. A tábla megfelelő vastagságú, az épületek hátoldalára rá van írva a funkciója (ezért a játék nem teljesen nyelvfüggetlen). Mínusz pont azonban a doboz elrendezése, ugyanis nincsenek elválasztó falak amelyek a játékkomponensek elhelyezését segíthenék. Elkél 1-2 zárható tasak .
11. Téma- a korábbiakban említettem a játék témáját. A játékos könnyen beleélheti magát az eseményekbe, igazándiból logikai buktató sem zavarja a játékélményt.
12. Kezdőknek való-e?- teljes szívvel nem merném ajánlani. Túl sok apró dologra kell figyelni és kell egy kis tapasztalat is ahhoz hogy az ember igazándiból élvezni tudja a játékot. Akik szeretik a mélyebb, gondolkozós játékokat nem fognak benne csalódni.
13. Játszhatjuk-e a kedvesünkkel? Minden további nélkül, nem valószínű ugyanis hogy egy Cuba parti után veszekedésre kerüljön sor. Mint már mondtam, békés játék :-)
14. Újrajátszhatóság-valahol a közepes és magas között lehet. Mint említettem 2 játékon vagyok túl, mindenestre még látok benne legalább 10 játékot amí kitapasztalom a felmerülő lehetőségeket. És csak utánna jöhet az igazi, kőkemény vetélkedés!
15. Játékelőkészületek-nem vesznek igénybe többet 10 -15 percnél. számolni kell azonban nagyobb helyigénnyel-mi a 4 személyes játék során egy 1.5X2 méteres asztalt igényeltünk. Hiába a nagybirtokos ,az nagybirtokos.
16. Időigény-a dobozon 120 perc szerepel, ez kb valós adat. személyenként olyan 30 percet lehet szamolni, gykorlott játékosok esetén elképzelhetőnek találom, hogy egy játék lefolyik 60 perc alatt is.
17. Játékosok száma: őszintén szólva nehezen tudom elképzelni miként működik 2 személyes játékként. 3 személlyel jó volt, 4 személlyel még jobb. Valószínűleg 5 személlyel az igazi a hatalmas konkurencia miatt.

Összességében egy jó játéknak találom. Nem véletlen az összehasonlítás a Puerto Ricoval, de mégicsak 5 év telt el a 2 játék megjelenése között és ez meg is látszik. A Cubába igyekeztek minnél több dolgot beletenni és ez működik is. Én, mint boldog Puerto Rico tulajdonos nem éreztem igényét annak, hogy ezt a játékot is beszerezzem de még egy ideig szívesen leülök egy parti erejéig, ez biztos. Akinek még nincs Puerto Ricoja, az nyugodtan megveheti a Cubat helyette. Kicsivel többet kap, ha nem is feltétlenül játékélményben (ebből a szempontból kb. ugyanazt adják), de kivitelezésben mindenképpen.

Trolli

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés