Dobble vagy semmi!

2017-05-02 14:44:00

A Dobble kártyajáték akár ötféleképpen is játszható, és mindegyik hasonló elven működik: meg kell találnunk a lapkákon található azonos formákat.

Ami nem is olyan egyszerű feladat, ugyanis minden két kártyalapon csak egy közös kép van: olló, répa, cica vagy épp célkereszt. Az 55 kerek kártya és a több mint ötvenféle ábra segítségével az észlelési képességeinket fejleszthetjük.

Dobble

Az alapjáték során az asztal közepére helyezünk két lapot, amiken meg kell találni az azonos formát – ezek teljesen ugyanúgy néznek ki, egyedül a méretükben térhetnek el. Aki előbb találja meg a közös képet, és annak nevét hangosan kimondja, megkapja a lapokat, és újakat csapunk fel. Aki a legtöbb párt gyűjti, az győz. Ha ezt begyakoroltuk, akkor kipróbálhatjuk a többi verziót is!

Dobble

Torony

A játékosoknak osztunk egy-egy lapot, a többit egy pakliban az asztal közepére helyezzük, a legfelső lapot képpel felfelé. Mindenki egyszerre megfordítja a kártyáját, majd aki először rálel a középsőn és a sajátján található közös szimbólumra, megnyeri a kört. Ekkor a középen lévő lapot magához veszi, ráhelyezi a saját lapjára, így most már ezt a kártyát kell figyelnie. Középre új lapot csapunk fel, amit ismét a leggyorsabb vihet el. Amikor elfogynak középről a lapok, megnézzük, kinek a legmagasabb a tornya, ő nyerte a játékot.

Kút

A Kút játékban – a Toronnyal ellentétben – a cél, hogy mielőbb megszabaduljunk a lapjainktól. Ennek megfelelően a felállás is más: ezúttal egy lapot helyezünk képpel felfelé az asztal közepére, a többit pedig megkeverve, egyenlően szétosztjuk a játékosok között. Aki először fedezi fel a saját paklijának felső lapján és a középső lapon szereplő azonos szimbólumot, annak a kártyája középre kerül, így ehhez kell hasonlítani a kártyáinkat.

Forró krumpli

Ahogy a játék neve is mutatja, úgy szabadulunk meg a lapunktól, mintha az égetné a tenyerünket. Ebben a verzióban nincs pakli, egymás lapjain kell megtalálnunk az azonosságokat. Mindenkinek osszunk egy-egy lapot, fordítsuk meg egyszerre, és találjuk meg a közös képeket. Aki gyorsabb, az a saját lapját a másik kezébe teszi, így megszabadulva a „krumplitól”. Ajánlott előre meghatározni a körök számát, hiszen a játékban csak vesztes van – az a játékos, akinél a legtöbb lap összegyűlt.

Szerezd meg mind!

Tegyünk az asztal közepére egy lapot képpel felfelé, valamint köré annyi lapot képpel lefelé, ahány játékos játszik. Egyszerre fordítson fel mindenki egyet-egyet, majd indulhat a keresés! A cél, hogy minél több lapot gyűjtsünk be, amit úgy érhetünk el, ha megtaláljuk a középsővel közös szimbólumot.

Mérgezett alma

Ennek a játékmódnak azonos az előkészülete, mint a Torony esetén, ám itt az ellenfeleinknek adogatjuk a húzópakli lapjait. A feladatunk, hogy megtaláljuk a középső lap és bármely más játékos lapja közötti azonosságot, és az veszít, akinek a legmagasabb tornya lesz. 

A Dobble akkor az igazi, ha minél többen játszunk vele, de két játékos esetén is élvezetes – gyors, pörgős partijáték!

 

A Dobble-család időközben két taggal bővült.

Dobble Kids

A Dobble Kids kifejezetten a legkisebbek számára készült. A kártyákon kevesebb képlátható, és a színek is kevésbé zavarják meg a szemlélőt, így akár már 4 évesek is ringbe szállhatnak.

Dobble Star Wars

A Dobble Star Wars klasszikus Dobble, a különbség csak a képekben van. Boba Fett, C-3PO, birodalmi csillagromboló, Halálcsillag és még sok más, a filmekből ismerős, ikonikus elem tűnik fel. A kihívás itt abban rejlik, hogy nagyonrészletgazdagoka képek, és első ránézésre nem is olyan egyszerű elkülöníteni őket. Bár nincs öt egyformán lilára színezve, mint az alapjátékban, de sok hasonló figura van hasonló pózban. És ezeknek még a nevét is kellene tudni. Gyakran hangzott el játékaink alatt, hogy „az az izé abból az új részből” és „homokfutó, izé, sikló, Tatooine”,„fénykardos csávó”, meg a bökdösés, hogy „ez az az arc” – persze van a játékban egy kis füzetke, amiből meg lehet őket tanulni, de azért Star Wars-osok előnyben… De tényleg. 

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés