Dr. Fagyi és Go Go Labor, avagy ügyességi pályaválasztás gyerekeknek

2017-09-18 16:17:00

A Dr. Euréka sikere után borítékolható volt, hogy a jópofa ügyességi-logikai játék kombót viszontlátjuk még új köntösben, és mindössze remélni lehetett, hogy ezek a köntösök színen és szabáson túl hoznak még valami újat. Így lett? Így lett. :)

 

Ha ismerősen cseng a Dr. Euréka – Heuréka!, akkor az a játékötlet, hogy legyünk egyszerre okosak és ügyesek (és persze gyorsak) sem lesz idegen. Ha nem, akkor induljunk ki a Die Hard III. klasszikus jelenetéből, amiben pontosan 4 gallon vizet kéne kimérni egy 5 gallonos és egy 3 gallonos tartállyal. A megoldás a megfelelő sorrendben való A-ból B-be (és vissza) öntözgetés. A Dr. Euréka is valahogy így néz ki. Nem kell megijedni! Nem pancsoljuk össze az asztalt. Itt víz helyett színes golyók sorrendjét kell addig variálgatnunk átöntözgetéssel, amíg az aktuális feladványban megadott kombinációkat össze nem hozzuk.

A játék pofonegyszerű. Felcsapunk egy kártyát, rajta a feladvány, a golyókhoz nem érhetünk hozzá, tehát egyik mérőedényből a másikba töltjük őket. Okosan, ügyesen, gyorsan. Persze gyerekjátékról beszélünk. „A többiek szaladgálnak, mint pók a falon, én meg hülye gyerekjátékokat játszom” – mondja John McClane, de pillanatokkal később – jó, persze, talán csak az életveszély miatt, mindenesetre – őt is berántja a rejtély. És ezzel a játékkal is valahogy így áll a helyzet (csak a felrobbantós, halálos fenyegetés és sajnos Jeremy Irons nélkül). Ha felnőtt kézbe is kerül, nem egyszerű kiszedni onnan.

A Go Go Gelatóban is az átrendezgetésen lesz a hangsúly. Színes fagyitölcsérekbe kell színes fagyigombócokat rendeznünk, tölcsért tölcsér hegyére, tótágast állítva őket, és így tovább. A gombócokhoz ujjakkal nem érhetünk, csak tölcsérekkel (bár nem ragadnak, nem olvadnak, sőt kifejezetten kellemes a tapintásuk, de hát a szabály az szabály…). A játék ugyanaz. A feladványkártyákon a nyári hőségben valószínűleg napszúrást kapott népek fagyirendeléseit látjuk, és aki először összeállítja az épp aktuálisat, az viszi a lapot. Ebben a játékban a logika-ügyesség skálán a Dr. Eurékához képest jobban az ügyesség felé tolódik a képzeletbeli potméter. Ezen kívül jobban kézre áll a kisebbeknek, és ebben rejlik a Go Go Gelato valódi újdonsága: azoknak az apróságoknak, akiknek a Dr. Eurékával még jobb várniuk, már ideális, de azok számára is szórakoztató, akiknek az előbbi már az (igen, ebbe a kategóriába sorolhatjuk, történelmi tapasztalat alapján, a huszonéveseket is).

A Dr. Microbe-ban a skálán talán épp ellenkező irányba csúszunk. Minden játékos egy-egy rekeszekre osztott Petri-csészét talál maga előtt (igen, elég ószövetségi módon tudnánk tenyészteni ezekben bármit is), ezekbe kell majd a különböző mikrobákat rendezgetni, amelyeket a feladványkártyán látunk. Viszont látunk egy üres rekeszt is. Oda kerül a szuperbaktérium, a baktérium, amit nem arról ismerünk fel, hogy köpenye van, hanem arról, hogy ellenáll az antibiotikumoknak… a játékban pedig arról, hogy minden tulajdonságában különbözik a többi rekeszben található mikrobától. Őt kell a feladványok lezárásaként megtalálni. Az ügyességi része a dolognak, hogy egy közös tárolóból kell a kiszemelt mikrobákat csipesszel kihalászgatni. Ezen kívül találunk még a dobozban egy lila vírust is. Ami az egyik játékváltozat fontos eleme lesz: ezt bárki átrakhatja a tőle balra ülő Petri-csészéjébe, és amíg a csészében van, a feladvány nincs kész.

Aggodalomra azért semmi ok, ezek a baktériák sem kiütést, sem rosszullétet nem okoznak, legfeljebb krónikus nevetést – amit meg egy-két elbukott lap úgyis orvosolni fog. Az egyetlen fertőzésveszélyt ebben a játékban a jókedv jelenti!

Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés