Év játéka vita / 2. rész

2008-05-20 14:40:00

Melyik az idei legjobb társasjáték? A vita a végéhez közeledik. 5 nap múlva lehullik a lepel. Néhány név az esélyesek közül: Agricola, Batavia, Darjeeling, Der goldene Kompass, Die hängenden Gärten, Eketorp, Giganten der Lüfte, Hamburgum, Horus, Kingsburg,Oregon, Patrizier, Suleica…

A beszélgetés résztvevői Kemény Tóni / KT (a gémerek képviselője és a magas szintű stratégiajáték zászlóvivője), Édi Manci / ÉM (gyerekpárti amazon), Mérleg Márton / MM (középutat kereső született politikus), Einstein Dezső / ED (az egyedi, eredeti ötletek szószólója).

KT
Tegyétek a kezeteket a szívetekre, és mondjátok a szemembe: van jobb idei játék, mint az Agricola? 

ÉM
Ne kezd megint. Tudod, hogy 2 órás játékot nem ajánlhatunk a családoknak. Muszáj olyan játékot díjazni, amit a gyerekek is értenek.

KT
Ezért nem a Tribun-ról beszélek. Az Agricola családi változata igenis egyszerű és gyors. Bővítgetem a kertem, mezőm, aratok, épületet javítgatok, termelek, táplálok, megy minden flottul, mint a karikacsapás. Mi ebben a nehéz?

MM
A doboz össztartalma. Nem spórolták belőle az anyagot. De a sok kártya ijesztő az alkalmi játékosoknak.

ED
Nincs benne szokatlan ötlet, de a részletek gyönyörűek. Zseniális az összhang. Minden mozzanat szépen kiegyensúlyozva. Tényleg gyöngyszem. De egyszerűbbet kell a családoknak ajánlanunk. A Darjeeling például több különleges ötletet sorakoztat fel, de emiatt nehezebb megtanulni. A teás ládák puzzle szerű összeállítása, a teák értékének a csúszdán való befolyásolása, a rakomány értékének folytonos változása magyon színessé teszi a játékot, de az Agricola valahogy magától értetődőbb. 

MM
A Darjeeling Abacus játék, és nem díjazhatjuk kétszer egymás után után ugyanazt a kiadót. Ennyi erővel az Aquaretto is lehetne az Év játéka, mert még jobb lett, mint a Zooloretto, de ránkborítanák az asztalt, és még Joe bácsi is kegyelemért könyörögne a kiadót támadó intrikák miatt.

ED
Ez nem politika. Ha az Aquaretto a legjobb, akkor azt kell díjazni. De van jobb. Például a Hamburgum vagy a Kingsburg

KT
Ha Hamburgum, akkor inkább már Cuba, de tudom szóba se jön, mert nem lehet 2 perc alatt elmagyarázni. Csak vicceltem. Batavia, Eketorp, Giganten der Lüfte, Horus, Oregon, Patrizier ? Ezeknek se sokkal egyszerűbb a szabálya, csak nem olyan mélyek, mint az Agricola. A Horus egyébként esélyes lehetett volna, de elrontották. Kicsit Eufrates und Tigris, kicsit Carcassonne, egyszerű birodalomépítős, terjeszkedős taktikai játék, de nincs kiegyensúlyozva. 

ED
Az Oregon nagyon jó, de nagyon Carcassonne. Lapocskákkal fejlesztünk, a figuráinkat megpróbáljuk előnyös helyekre tenni, kombinálgatunk az előnyök legjobb kihasználásával… Kellemesen egyszerűen taktikus, de semmi egetrengető. A Batavia is ez a súlycsoport. Az Eketorp aranyos, de két év múlva senki se fog emlékezni rá, ahogy az 1997-es Mississipi Queen is eltűnt a süllyesztőben, pedig szellemes volt a sebességmérője. 

ÉM
Ha eredetit akarsz, akkor Suleica. Csodálatos, ahogy letakargatjuk egymás szőnyegeit. Egyszerű, gyors, taktikus de van benne némi szerencse. Ideális családi játék. Díjazhatnák akár az eredetijét, se a Gigamic Marrakesh-e nem olyan szép, mint amilyen színes és kedves a Zoch grafikája.

MM
Ölre ne menjünk. Az Agricola és a Suleica kicsit messze vannak egymástól. A megoldás a Hans in Glück-nél van. Ha odakacsintunk a gémereknek, akkor Stone Age, ha középre célzunk, akkor Oregon, ha még könnyebbet akarunk, akkor Die hängenden Gärten. 

ÉM
Jó, engedek kicsit gyerekvédelmi elvárásaimból, de az én kompromisszumom a Der goldene Kompass. Nem csak a témáját szeretnék a gyerekek, hanem aránylag egyszerű a menete, ugyanakkor a kártyákkal variálgatni és a hátsó helyből származó előnyre játszani izgalmas taktikának ad teret.

MM
Nem hiszem, hogy ez a Gémerek számára kompromisszum lenne. Hölgyeim és uraim, ünnepélyesen bejelentem, hogy ellentéteink áthidalhatatlanok. Aludjunk hát egy-kettőt a kérdésre és aztán szavazzunk!

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés