Év Játéka vita

2008-05-01 14:14:00

Képzeljük magunkat az Év Játéka zsűri helyébe, és nézzük meg, melyik játék milyen eséllyel lehet az év játéka. Kezdjük az Metropolys, Stone Age, Toledo és Galaxy Trucker társasjátékok összehasonlításával. Helyezkedjünk tehát a zsűri tagok helyébe, és vitázzunk kicsit.

A beszélgetés résztvevői Kemény Tóni / KT (a gémerek képviselője és a magas szintű stratégiajáték zászlóvivője), Édi Manci / ÉM (gyerekpárti amazon), Mérleg Márton / MM (középutat kereső született politikus), Einstein Dezső / ED (az egyedi, eredeti ötletek szószólója).

A beszélgetés már tart egy ideje és miután a zsűritagok kölcsönösen lefárasztották egymást, megpróbálják összefoglalni a felmerült szempontokat:

MM:
Stone Age! Nem vitás! Gyönyörű, hangulatos grafika, kellemes játék menet, arányos stratégiai és taktikai lehetőségek, és nem is túl bonyolult. Van benne egy kis szerencse, de éppen csak az izgalom kedvéért, a gémerek is csípni fogják, és a gyerekek is hamar belejönnek. Lehet lazán játszani, és arányos mindenből gyűjtögetni, hol egy kis ennivalót, fát, téglát, követ, aranyat, hol a pontokra menni, ha akarok azonnal pontot szerezhetek a falvak fejlesztésével, ha akarok a kártyák gyűjtögetésével a játékot átívelő startégiát követhetek, és az egész lepöröghet egy óra alatt. Mit akartok többet?!

KT:
A gémerekkel te ne gyere! Abból, hogy egy csomó lehetőséged van a választáshoz, mint a Cuba-ban, még nem következik, hogy a döntési befolyásod is arányosan nagy. Tényleg nagyon jó kis játék lenne, de a kockadobálgatás tönkrevágja. Az átlagot számolgatni nem taktika, hanem fárasztó matematika. Ami ráadásul többnyire nem is jön be. Minek agyalok annyit, ha a végén úgy is a kocka dönt? Ennyi erővel bármit kombinálgathatnánk, aztán a kör végén dobunk, hogy kinek hány pontja van. Na jó ez túlzás. Ha a gémereknek akarsz jót, akkor Metropolys. Sokkal kevesebb tényezővel sokkal több befolyásod van a játék menetére. 

ÉM:
Hogy mondhatod Márton, hogy a Stone Age gyerekeknek is való? Csak azért, mert van benne szerencse? A Hans in Glück nekünk tette be a kockát, nem a gyerekeknek, de én nem veszem be a mézesmadzagot. Képzeld el azt a szerencsétlen 10 évest, aki a karácsonyfa alól kihalászva rögtön játszani szeretne vele. Kész csalódás. Ha egy gémer apuka nem vonul félre vele elmagyarázni, ott marad a játék kicsomagolás után a sarokban. A Metropolys táblája pedig olyan csúnya, hogy az bűn.

ED:
Szerintem jópofa a Stone Age. Nem valami eredeti, és mostanában a csapból is „ a hova tegyem a figurámat, hogy a sok befolyást jól kombináljam” típusú játék folyik, mint a Cuba, Tribun meg az Amyitis, és a Stone Age ennek a vonalnak a lájtos képviselője, de van benne azért valami finom elegancia, amitől jobb, lazább, mint a hasonszőrűek. Tetszik, hogy a kártyákon, amit gyűjteni lehet, vagy a különféle tárgyakra, vagy bizonyos értékeket felszorzó tulajdonságokra koncentrálhatok. Szellemes az is, hogy aki a kártyáért dob, az választ előbb, de a többiek is profitálnak valamit. Mindezzel együtt semmi megrázó újítás. Sokkal eredetibb a Galaxy Trucker

ÉM:
Igen, szerintem is a Galaxy Trucker a nyerő. A gyerekek és a felnőttek egyforma lelkesedéssel állítgatják össze az űrhajójukat, és kombinálgatnak a játék elemekkel. Vicces a grafika, és szintén minden korosztályt megfog. Kortalan.

KT:
Kedves Manci, neked minden kortalan, amit a gyerekek szeretnek. Nem gondolod, hogy egy gémer időre fog puzzle feladványokat megoldani?!

ED:
A Spiel des Jahres nem a gémerek díja. A Deutsche Spielpreis-t kaphat majd az Agricola, Tribun, Cuba és Co. A Galaxy Trucker pedig nem puzzle feladvány. Egyszerűen zseniális, ahogy az üzemanyaggal, motorral, pajzzsal, ágyúval kombinálgatsz és egyszerre kell az illeszkedési szabályokat és a taktikai szempontokat szem előtt tartani. 

ÉM:
…és nem egymás ellen harcolunk, hanem az űrben ránk váró veszélyekre kell felkészülni, amit a kártyák szabályoznak…

ED:
…és szinte látom magam előtt, ahogy a már-már darabokra széteső űrhajómmal hősiesen befutok. Gyönyörű!

MM:
Nem adhatunk díjat egy cseh játéknak! Mit fog szólni a német piac? Elöntenek minket a jobbnál-jobb külföldi játékok, és amíg az eredeti célunk a játék kultúra támogatása lenne, háttérbe szorítjuk a piac legfontosabb oszlopait. Mióta nem kapott például Év Játéka díjat a Kosmos? A Toledo pedig kifejezetten jó. Egyszerű, könnyed taktika, ahogy a kártyáinkkal kombinálva megpróbálunk minél jobb ütemben haladni és fémet meg nyersanyagot gyűjtögetni a kardokhoz. A vívás épp csak egy kis szerencsét visz a játék menetébe, hogy fűszerezze, de a döntéseknek mégis nagyobb súlya van. 

KT:
A Spiel des Jahres egyszerűen a legjobb játék kellene legyen, a lehető legtöbb embernek. Nemzetközi zsűri vagyunk, és a hitelünknek fontos, hogy ne legyünk részrehajlóak. Nekem más bajom van. Lehet, hogy a Galaxy Trucker zseniális, de a homokórára stresszelni kevesebben szeretnek, mint gondolkodni. Hamár társasjáték. A Toledo pedig nincs kiegyensúlyozva. Teljesen fölösleges a kardozgatás, és kikerülhető, ha akarom. Nekem is tetszik a tervezgetős, stratégikusan haladós játék menet, de a Toledo mégsem a legjobb idei játék. És ha egyszerűt szeretnél, akkor a Metropolys szabálya pl. egyszerűbb, mint a Galaxy Trucker vagy akár a Toledo leírása, hamarabb megérti még a gyerek is, 40 perc alatt lepörög, ugyanakkor szívesen előveszi az ember újra és újra. Egy kis licitálgatás és az épületek taktikus elhelyezése, mégis milyen mély döntési helyzetek adódnak körről körre. A Metropolys a legizgalmasabb játék az idei felhozatalból.

….kedves olvasó, a vita hamarosan folytatódik, de addig is bekapcsolódhatnánk. Van valakinek más tippje, érve? 

 

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés