Ez egy poloska! Vagy nem?

2016-01-22 12:47:00

Biztosan mindenki találkozott már azzal, amikor gyermekének vagy fiatal rokonának, ismerősének hosszan ecsetelte, mennyire jó játék a svindli vagy a bash, de ő ezt teljesen figyelmen kívül hagyta, hiszen ezek „öreg játékok”. Na, ezt a problémát oldja meg a Csótánypóker!

Csótánypóker

A játékszabályokat elolvasva ismerős érzések lesznek úrrá rajtunk. A Csótánypóker alapjai ugyanazok, mint a számos néven ismert bash (amihez gyufákra és dobókockákra van szükségünk) vagy a svindli (amihez magyar kártya kell) – a blöff. Amiben már az első pillanattól kezdve más, az a megjelenése. A Csótánypóker kártyáin különböző „gusztustalanságokkal” találkozhatunk: denevérrel, csótánnyal, poloskával, varanggyal, patkánnyal, pókkal, skorpióval és léggyel – tehát minden olyan lénnyel, amiktől minden rendes szülő megrémülne, de amik a gyerekeink legnagyobb kedvencei.

Csótánypóker lapok

A Csótánypóker a blöffmesterek nagy játéka, hiszen e képesség nélkül nehezen nyerhetünk – még szerencse, hogy egy körben egy vesztes van, mindenki más győz. A szabályokról röviden: osszuk szét a 64 lapot – nem gond, ha nem jut mindenkinek ugyanannyi. Ezt követően kezdődhet a blöffölés! Válasszunk ki egy tetszőleges lapot, és adjuk oda az egyik játékosnak úgy, hogy senki se lássa, mi van rajta. Ekkor mondanunk kell egy élőlényt, ami vélhetően a lapon szerepel. Ez az állítás lehet igaz és hamis is. A másik játékosnak az a feladata, hogy eldöntse: „szóba áll-e” velünk. Ha igen, akkor tippelnie kell, hogy az állításunk igaz-e vagy hamis. Ha jól tippel, akkor a lapot visszakapjuk, ha rosszul, akkor ő kapja meg. A másik lehetőség, hogy nem alkot véleményt, hanem felhúzza, megnézi, és továbbadja egy másik játékosnak – ekkor mondhatja ugyanazt az állatot, amit mi mondtunk, vagy akár mást is. Itt a kör ugyanaz: a harmadik játékos vagy tippel, vagy továbbadja a lapot, ami addig megy körbe, amíg valaki rá nem szánja magát a tippelésre, vagy amíg az utolsó játékoshoz nem ér, akinek ekkor már muszáj tippelnie. A következő kört az kezdi, akinél a lap landol.

Csótánypóker béka és denevér

Persze a játék nem csupán abból áll, hogy adogatjuk egymásnak a csótányokat. Figyelemre és óvatosságra is szükségünk van, hiszen akinél először összegyűlik négy egyforma lény, az veszít. Az igazi „bosszúság” pont az, hogy nincs nyertes, csak vesztes. Szinte biztos, hogy mindenkinek megfordul a fejében, hogy simán végigadja a lapokat anélkül, hogy tippelne, de a szabályok erre is megoldást nyújtanak: az is vesztes, akinek először fogynak el a lapjai. Így bizony muszáj tippelnünk, blöffölnünk – bevállaljuk, vagy épp beijedjünk egy kis poloskától. Két játékos esetén az előkészületek módosulnak, de a cél ugyanaz.

A Csótánypóker segítségével kiismerhetjük az ellenfeleinket, megtanulhatunk blöffölni, valamint ösztönössé tehetjük a testbeszéd felismerését. Nagy előnye, hogy nincsenek örök nyertesek vagy vesztesek, profik vagy kezdők. Minden játékmenet új bátrakat szülhet!

dixi

Csótánypóker setup

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés