Fókuszban a Delta Vision játékai

2017-04-10 13:35:00

Régóta keressük az alkalmat, hogy megfelelő kontextusban tárjuk elétek a kedvenc deltás játékainkat, illetve valamennyit arról a különleges kapcsolatról, amit a Gémklub ápol a Delta Visionnel és viszont.

Gémklub & Delta Vision

A Gémklub társasjáték-kiadó játékait nagytestvére, a GémKer szórja szét az országban, mint tavaszi szél a termékeny magot, és ugyanez a GémKer terjeszti lelkes szubdisztribútorként a Delta Vision játékait.
A szemfülesebbek ebből már meg is orronthattak valamennyit – az sem véletlen, hogy a saját játékaink mellett időnként olyan címnek szentelünk cikkeket itt az oldalon, mint az X-Wing vagy a Trónok harca. Az igazat megvallva, kicsit ezeket a játékokat is a magunkénak érezzük.

Trónok harca

 

A modern társasjátékok hazai piacának tizenéves „nagyöregjeiként” sok közös van bennünk, ezek közül persze a stratégiai játékok iránti rajongás a legszembetűnőbb. Ha olvastok minket, a saját dobozos sztratégoszképzőinket nem is kell bemutatni, úgyhogy vessünk egyből pár pillantást a Delta Vision gyöngyszemeire:

A Star Wars X-Winget bemutattuk már – ez az a játék, amiben két játékos egy messzi-messzi galaxisban ereszti egymásnak az űrhajóflottáját –, de tudnotok kell, hogy idén tavasszal új hajók érkeztek a mi kis galaxisunkba, köztük az Ezeréves Sólyom (Millenium Falcon), Han Solo hajója! És persze a Star Wars-univerzum magyar nyelvű játékainak listája itt még nem áll meg!

Star Wars: X-Wing: Az Ébredő Erő figurás játék

 

Hamarosan érkezik ugyanis a Lázadás, egy igazi nagy dobozos, miniatűr figurákkal – többek között kész Halálcsillaggal, épülő Halálcsillaggal, birodalmi lépegetőkkel, csillagrombolókkal stb. – felszerelt stratégiai játék, amelyben két játékos a birodalmat és a lázadókat irányítva csap össze.

Star Wars: Lázadás

 

Ha már itt tartunk, egy kártyás taktikai zsebjátékuk is van, Birodalom vs. Lázadók címmel. Ugyancsak a sagában való elmélyülést szolgálja a Star Wars: Sorsok című gyűjtögetős kocka/kártyajáték. A kocka ne tévesszen meg senkit: bár magas a szerencsefaktor, azért még stratégiai játékról beszélünk! Ebben két játékos hősei csapnak össze, mondjuk Luke az oldalán Leiával Darth Vader és Boba Fett ellen. Vagy Kylo Ren Ray ellen, vagy akár a filmek kronológiája szerint lehetetlen csatákat is eljátszhattok – tehát Klyo akár a nagypapa oldalán is harcolhat!

Star Wars: Sorsok

 

Ha egy kicsit „lovecrafti” vizekre evezünk, talán ismerősen cseng a Rettegés Arkhamban címe. Nem? Pedig nagy klasszikus! A Cthulhu-mítosz megteremtőjének borzongató világába, egyenesen Arkham közepébe csöppenünk egy maréknyi nyomozóval. Feladatunk, hogy megakadályozzuk egy sötét külső isten eljövetelét, mert az valószínűleg a világ végét is jelentené. Közben bebarangoljuk a várost, szörnyekkel küzdünk meg, dimenziókapukat lépünk át stb. A játék kooperatív, a kihívás nem egyszerű, a hangulat pedig egészen egyedi.

Idén tavasszal pedig ennek a játéknak a testvére érkezett meg, az Eldritch Horror. Tulajdonképpen Arkham Horror a világ körül. Az áramvonalasabb játékmenet és néhány izgalmas újdonság – főellenség-specifikus események, helyszínek, tartós kondíciók – miatt szélesebb kör számára lehet ígéretes játék, akár kezdőbbeknek is.

Rettegés Arkhamban, Eldritch Horror

 

Persze euró-stratégiáktól* sem mentes a választék: itt van mindjárt a Szénre fel vagy a Rokokó. Előbbiben szénbánya-tulajdonosokként kell minél több fekete gyémántot kitermelni úgy, hogy az egész folyamatot, a megrendeléstől a csillék beszerzésén át a tárnákból való felhozataláig meg kell tervezzük. A Rokokóban pedig XV. Lajos udvarában kell bált rendezni – nem, ő nem a Napkirály, de azért nagy a felhajtás! Gyönyörű és összetett pakliépítős, munkáslehelyezős játék pompázatos ruhákkal és tűzijátékkal.

 Rokokó

 

Tavasszal pedig elhozták – így mi is hozzuk – nektek a Mombasát, a Great Western Trailt és Scythe-ot. Közülük az első egy összetett gazdasági stratégiai játék, amelyben különböző afrikai cégek szekerét tologatják a játékosok, csakhogy senkinek sincs saját cége! Mindenki csak részvényeket vásárol… Mármint nem csak azt, hiszen lehet itt még gyémánttal kereskedni, fejleszteni a könyvelést stb.

Mombasa

 

A Great Western Trailben pedig cowboyok leszünk. Nem az egymást lelövöldözős BANG!-es cowboyok, hanem azok az igazi tehénpásztorok, akik pisztolylengetés helyett a marháikat hajtották. Esetünkben Texasból Kansasbe a vásárra. A játék rengeteg alternatív stratégiát biztosít, és zavarba ejtően összetett, de amellett rendkívül élvezetes. Az úton saját magunk építhetjük fel magunknak a lehető legjobb helyszíneket, munkásokat és cowboyokat bérelhetünk fel vagy indiánokat ereszthetünk a területre. Lehet az útvonal legjobb kihasználására törekedni vagy az optimális pakliépítésre, vagy a vonatra figyelve extra akciókat szerezni. Annyi mindent lehet…

A nagy western utazás

 

A Scythe-ról nyilván sokat hallottatok már, sokaktól. Egy világban játszódik, ahol a Nagy Háború utáni szürke hétköznapok integráns részét képezik a kaszáló nők mögött lépdelő mechek – igen, ez egy ilyen „óriásharcosgépes alternatív boldogbékeidő”. Területkontrolálós erőforrás-gazdálkodós játék, azzal a specialitással, hogy az erőforrások a táblán maradnak, és ott kell megvédenünk őket, ahol vannak.

Scythe

 

Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés