Gyereknapi játékajánló

2018-05-16 13:03:00

Gyereknek gyerekjátékot. De a gyerek dobblézik. Az meg nem gyerekjáték? Az 6 éves kortól ajánlott… Miért hány éves kortól van a „nem gyerekjáték”? Tizenkettő. Az nem gyerek? Hogy is van ez?

Gyerekjatek
A gyerekjátékokat is, mint minden más társasjátékot, nagyon sokféleképpen lehet osztályozni/ kategorizálni, hogy mindenki a szintjének (vagy gyermeke szintjének), stílusának megfelelő társasjátékok körére szűkíthesse vizsgálódásának körét. A gyerek társasjátékokat főleg életkor szerint szoktunk csoportosítani, bár jellemzően ez is annyit jelent, hogy nagyon kicsiknek készült játékokról (3-4 éveseknek) vagy már iskoláskorúnak ajánlottakról beszélünk-e (6-8 éves kortól). Mókás apróság, amit a szemfülesebbek már bizonyára észrevettek, hogy rengeteg partijáték ugyancsak ettől az életkortól indul, így a két kategória között bőven lehet átfedés. De azért megnyugtatok mindenkit, a stratégiai játékok jelentős része 12 éves kortól játszható, mert addigra a gyermek már jó eséllyel birtokában lesz azoknak a kognitív képességeknek, matematikai alapoknak, amik szükségesek.

Dobble
Dobble

 

Ami Dobbléékat illeti...

Egy pillanatra visszatérve a partijátékokkal való átfedéshez: vegyük például a Dobblét. Ideális játék gyerekeknek. Óvodásoknak is, ugyanakkor nekik azért kicsit még nehézkes lehet ez a pálya, ezért született meg a Dobble Kids, ami már 4 éves kortól játszható. Aztán két év múlva jöhet a sima, az állatos (Dobble Animals) vagy a Dobble Star Wars. De ezzel a játékkal felnőttek is játszanak - persze, hiszen partijáték. Hogy hol a határ? Hát, ő…

A gyerek társasjátékok azok a társasjátékok, amiket a gyerekek tudnak maguk között játszani, és amiket ők élveznek, a felnőttek kevésbé. Félreértések elkerülése végett: ez nem azt jelenti, hogy a felnőtt nem élvezi a közös játékot, – jó esetben – dehogy nem. De nem a játékot élvezi, hanem a gyerekkel eltöltött időt, viszont eszébe nem jutna magától elővenni azt a játékot, hogy más felnőttekkel játsszon vele.

A családi társasjáték az a kategória, amit a gyerek már tud élvezni, a felnőtt nem különben, így akár gyerek nélkül is leül vele játszani. A partijátékok pedig, nos, parti-állapotokra vannak optimalizálva; nem az a cél, hogy a játékosok komoly szellemi erőfeszítéseket tegyenek.


Fedőnevek képekkel

Fedőnevek képekkel

Mindez persze korlátozottan igaz azokra a játékokra, amelyek asszociációra, műveltségre építenek. Például a Fedőnevekben a szavak összekötése gyakran előismereteket (általános műveltség) feltételez, így kisiskolás gyerekek számára nehezebben játszható. A Fedőnevek képekkel viszont már annál könnyebben, így, noha mindkettő papíron 10 éves kortól ajánlott, a képekkel határozottabban jobban működik fiatalabb játékosokkal, mint az alapjáték.

Amikor a felnőtt is rákattan

De természetesen a dolog fordítva is működik. Vannak olyan gyerekjátékok, tehát kifejezetten és szándékoltan gyerekeknek készült játékok, amikkel felnőttek is szívesen játszanak - főleg partihangulatban.


Gogogelato

Go Go Gelato

Tavaly például kivittük a Go Go Gelato-t a Szigetre, és az egyik legnépszerűbb játéknak az bizonyult (az amúgy jellemzően 20+os látogatók körében). A játék egyébként tényleg zseniális: ügyességi-logikai, nem túl nehéz, viszont szép és szórakoztató. Vannak a dobozoban műanyag fagylaltgombócok (golyók), amik szanaszét tudnak gurulni… Az ő két “testvérkéje“ a Dr. Eureka és a Dr. Microbe, melyek nem kevésbé népszerű darabok egyébként a gyerekek körében. Az alap ugyanaz: kis ügyesség, kis logika, csinos grafika.

Aztán ott vannak a három varázsló süvegről hamar beazonosítható játékok, a Drei Magier-játékok. Az elvarázsolt torony, a Szellemlépcső, a Flatterstein vára (amiben a denevéreket kell egy nagy, műanyag elem nyomkodásával a várfalra hajigálni) vagy Az elvarázsolt labirintus, mind-mind egy-egy remekmű gyerekeknek. Egy nagyon hangulatos és innovatív memóriajáték, kifejezetten szórakoztató.

Érdemes megemlíteni, hogy már hordozható, kompakt kis változatuk is kapható, utoljára a Flatterstein vára jelent meg ebben a formában.

Picmix

Picmix

Nyári táborok, kirándulások remek kiegészítői ezek, és ha már szóba kerültek a kis fémdobozosok, akkor ez alkalommal sem mulasztom el megemlíteni a Picmixet. Különösen szép, gyorsasági, könnyed játék. Személyes kedvencem a kategóriában (elsősorban azért, mert van benne Teszlek Süveg).

Két újdonság

Cortex! - tessék, még egy partijáték. A Cortex Challanege – IQ Party a megjelenése pillanatát követően szinte azonnal az egyik legnépszerűbb hazai partijátékká avanzsált. A játék alap ötlete (IQ feladványokat kell minél gyorsabban megoldani) és játékmenete alapján - akár - gyerekek számára is játszható lett volna, de a feladványok kissé nehezek voltak, mivel felnőttekre lettek szabva.

Nem is váratott sokáig magára a Cortex Kids megjelenése. Alapvetően ugyanaz a játék, mint a (felnőtt) Cortex, csak a feladványok lettek óvodásokra szabva, így ők tulajdonképpen ugyanazt az élményt kapják, mint a nagyok :)


Mansion

Panic Mansion

Meg kell még említenem az Év gyerekjátéka jelöltünket, a Panic Mansiont - ismét egy ügyességi játék - amelyben a játékosok különböző tárgyakat mozgatnak egyik szobából a másikba, egy kísértetjárta házban, 3D-ben!

Hogy akkor milyen játékot érdemes venni a gyereknek? Ez első sorban attól függ, hány éves, és hogy van-e már Dobbléja ;) Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, akkor válogathatunk tovább a népszerűbbnél népszerűbb ügyességi és asszociációs játékok közül, ha pedig óvodás-, kisiskoláskorú gyerekről van szó, érdemes körbenézni a gyerekjátékok között.


A gyereknapi akciós játékaink listáját, amiket most 10% kedvezménnyel megvásárolhattok, itt találjátok.


Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés