Hanabi – 2013 Év Játéka

2013-07-17 13:33:00

Sok megrögzött társasjátékos várta tűkön ülve az Év Játéka zsűri döntésének kihirdetését. Hosszas előzetes elemzések, esélylatolgatások alapján a három jelölt közül kettőt gondolt szinte mindenki esélyesnek a végső győzelemre: az Augustust és a Hanabit. Végül azoknak lett igaza, akik Antoine Bauza kártyajátéka, a Hanabi mellett tették le voksukat. De miért is jó ez a játék? Mitől lehet az, hogy a díj történetében először egy kártyajáték, és több évtizedes szünet után ismét egy kooperatív játék nyerte a legrangosabb társasjátékos díjat?

Ha sorra vesszük a díjat odaítélő zsűriben ülő szakértők által leggyakrabban hangoztatott szempontokat, láthatjuk hogy a Hanabi mindegyiknek megfelel. Egyszerű, kezdők számára is érthető szabályok, élvezetes játékmenet, magas újrajátszhatóság. És mégis... sok játék megfelel ezeknek a követelményeknek, mi az, ami a Hanabit a többiek fölé emeli?Egyrészt az a társasjátékok világában egyre divatosabb tulajdonsága, hogy a játékosoknak itt össze kell dolgozniuk, nem egymás ellen versengenek. Az összmunka, az együttműködés az, ami sikerre juttathatja a játékosokat. Ilyenre is láttunk már példát, mint például a pár éve szintén e díjra jelölt Pandemicet. Ami a Hanabinak nagy erénye a Pandemic-kel szemben, hogy a jól kialakított szabályok miatt jóval kisebb eséllyel veszi át egy vezető szellemű játékos a többiek felett az uralmat. Mindenkinek lehetősége van a saját feje után menni, és legjobb belátása szerint segítenie a csapatot. 

Másrészt az a tény, hogy a Hanabi bárhol, bármikor, szinte bárkivel elővehető, és élvezetes partik játszhatóak vele, ahol nehéz megállni egy játéknál, általában annyira rákapnak a csapatok az ízére, hogy követelik az újabb és újabb játszmákat. Emellett úgy dolgoztatja meg az agyat, ahogy kevés másik játék. A játékosoknak oda kell figyelniük egymásra, és úgy gondolkodniuk ahogy társaik tennék, át kell látni, mit miért mondhatnak vagy tehetnek a többiek, a játék során érezhető, hogy a játékosok fejében pörögnek a fogaskerekek. 

Mindent összevetve a Hanabi megérdemelten lett kategóriájának legjobbja, és sok család vagy baráti társaság fog kellemes órákat tölteni ezzel a játékkal.

Eddigi hozzászólások:

Csenger Ábrahám - 2015.

Teljes mértékben megérdemelten, minden korosztálynak remek szórakozás.

Bár könnyű benne csalni, de nem sok értelme van :)

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés