Harc a szülinapi ajándékokért

2017-03-06 10:32:00

Memóriajáték – az a játék, ami minden gyerek játéktárában benne kell legyen, hiszen van egy korszak, amikor rengeteg játszanak vele (és laposra verik szüleiket…). Persze minek vennénk újat, amikor szinte minden háztartásban van egy – megtartjuk a legszebbet, a legkedvesebbet (amit esetleg mi is a szülőktől örököltünk).

Happy Party

És lássuk be: a legtöbb szülő a legkönnyebben bólint rá egy kör memóriajátékra, ha a gyerek megkéri rá – hiszen nem csak jól szórakozik, de még fejleszti is az emlékezőképességét.

Most mégis itt ajánljuk a Happy Partyt. Miért? Mert különleges. Nem egy egyszerű memóriajáték, hanem memória és ügyességi egyben, ráadásul a kedvesen megkomponált hangulatával, a többlépcsős feladattal egyszerre vezet bele társasjátékok világábaés azon belül a memóriajátékok világába is (a játék négyéves kortól ajánlott).


Ügyességi és memóriajáték csokitortába csomagolva

Kicsi, vidám, sárga színű dobozt tarthat az érdeklődő a kezében, rajta szülinapi buli képe látható, az ünnepelt pedig épp elfújja a gyertyákat a tortán. Vagyis a tortáról – pár gyertya kezdő röppályán van. Mert erről is szól a játék. Ha kinyitjuk a dobozt, azt látjuk, hogy a dobozbelső egy csokitortát mintáz az oldalaival, a játéktábla a torta gumicukros-csokibogyós teteje.

A játéktábla alatt megtaláljuk a színes gyertyákat (zöld, lila, rózsaszín és narancssárga), a hozzájuk való műanyag talpakkal. Ezek kerülnek majd a torta tetejére. Két hatalmas kockát is találunk, rajtuk a gyertyák, egyesével-kettesével, mindenféle színkombinációban. Négy gyűjtőlap, vagyis kívánságlista (a játékot maximum négyen játszhatják), rajtuk mélyedés az ajándékoknak. Ezen felül 16 kis kártya, egyik oldalukon ajándékcsomag, másikon az ajándék maga.

Ebből nincs sok, hiszen négyéveseknek szánt játékról van szó. Plüssmaci, könyv*, építős játék, társasjáték** – ez a négyféle ajándék található a csomagokban, és ismétlődik négyszer – ugyanis minden gyereknek, azaz játékosnak ezt a négy ajándékot kell összegyűjtenie.

Happy Party


Építsétek fel, és már fújhatjátok is!

Ha kipakoltunk mindent a dobozból, vissza kell tenni a torta tetejét, és a nyolc gyertyát helyezzük a tortára. A tizenhat ajándéklapkát tegyük négyesével a doboz, azaz a torta köré (a dobozhoz ne túl közel, hogy a túloldalt ülők is jól láthassák). És persze mindenki vegyen maga elé egy kívánságlistát.

A kezdő játékos dob a két kockával, és megnézi, mely gyertyákat hozta ki neki a szerencse. Ezeket a gyertyákat kell a tortáról úgy lefújni (azaz ledönteni), hogy lehetőleg a többi állva maradjon. (Könnyítésként egy vagy két gyertyát a kicsi elfordíthat, nehogy az útban lévőket is ledöntse.) És persze csak egy fújásnyi lehetőség van, nincs sorozatlövés. A szerencsésebbje rögtön azt az oldalát dobja ki a kockának, amelyen egy torta látható – ilyenkor az összes gyertyát el kell fújja!

Ha sikerül a feladat szerinti viasztornyocskákat elfektetnie, kiválaszthat két ajándékcsomag-lapkát, és felfordíthatja őket. Ha a kockákon jelzett gyertyák mellett más gyertyákat is feldöntött, akkor csak egy lapkát fordíthat fel. És, természetesen, ha nem sikerült a megfelelő színűeket elfújnia, nem nézhet megy egyetlen ajándékcsomagot sem – jöhet a következő játékos.


Memória kicsiben – kicsiknek

A játék elején persze nem lehet hibázni: a felfordított ajándék nagy eséllyel olyan, amilyen még nincs a kívánságlistán betöltve, tehát elveheti a kicsi, és ráteheti a saját ajándékgyűjtőjére. De nem minden listán szerepel minden játék, négy különböző tartalmú gyűjtőlap van a dobozban. Ha a felfordított lapka nem szerepel az ő listáján, vissza kell fordítsa az ajándékcsomagos oldalára. A következő játékos vissza kell tegye a tortára az elrepült gyertyákat – ahová csak szeretné –, majd ő is dob a kockákkal.

A feladat onnantól nehezebb lesz, ahogy a listák félig megtelnek. Figyelni kell tehát a többi „szülinapos” kezét is, ahogy a kártyákat forgatják, és megjegyezni, melyik helyen van az az ajándék, ami még meg szeretne szerezni. Amelyik kicsinek sikerült leghamarabb a négy ajándékot összegyűjteni, megnyerte a játékot.


Nehezítés nagyobbaknak – testvérpárok esetén az esélyek kiegyenlíthetőek!

Hogy ne érezzük azt, a játékot csak fél-egyéves időtartamra vesszük meg gyermekünknek/gyermekeinknek, a játékot a következő szigorítással ajánlja a kiadó hatéves kortól: nem elég összegyűjtenünk az ajándékokat – sorrendben kell begyűjteni! Ráadásul csak a tortáról lepottyant gyertyákat tehetik fel tetszőleges helyre, a csokifelületen maradt fekvő gyertyákat ugyanott kell felállítani.

Ezzel a nehezítéssel nem csak a „beruházás” hosszú távú használatára kapunk garanciát. Ha egy olyan testvérpár kapja a játékot ajándékba, akik között több év különbség van, ezzel a módosítással biztosítjuk, hogy a játék kiegyenlített legyen: a nagyobb gyereknek a nehezítéssel kell játszania a kicsi ellen…

Tíbaláj

 * a kortárs ifjúsági irodalom ismerőinek kis beépített poén

** apró belső reklám a kiadótól – két ismert játékuk látható a kártyán, némileg torzítva-rejtve

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés