Hatalmas játék siker: "A föld oszlopai" szilárdan állnak

2006-12-27 13:10:00

"A Föld oszlopai” a karácsonyi rohamot is kiállták, ami bolygónkra és a Die Säulen der Erde társasjáték sikerére egyaránt igaz. Míg bolygónk néhány karácsonyt már maga mögött tudhat, nem mondható el ugyanez a Ken Follett híres regénye alapján készült társasjáték újdonságról. Őszi megjelenése óta sokan a "legjobb idei játék" szerénytelen jelzőjét emlegették vele kapcsolatban, és íme megjött, láttuk és győzött. Ami annyit jelent, hogy nem csak az élvezte, aki megnyerte.

A játék során a középkori Angliá déli dombjain csodálatos katedrális épül. Minden játékosoknak van egy építészmestere és munkásai, melyeket a játék során a táblán el kell helyeznie, valamint speciális munkásokat megszemélyesítő kártyái, melyeket nyíltan kitesz maga elé. A játék a gémguruk számára készült, akik a stratégiai mélységeket kedvelik, ugyanakkor olyan egyszerű és átlátható a játék menete és a taktikai elemek használata, hogy kezdők számára is ajánljuk.

Az első fázisban munkás és építőanyag kártyákat csapunk fel, és mindenki vásárol ezekből magának annyit amennyi az aranyából futja.

A második fázisban 3 saját építőmestert lehet tenni a táblára, lehetőleg taktikailag a legjobban elhelyezve. A megfelelő helyre tett építőmester például megvédhet a rossz eseményektől, vagy előnykártyához juttathat, esetleg rögtön egy-két győzelmi ponthoz, segíthet megúszni az adót, emelheti a munkások hatékonyságát, kereskedhet építőanyaggal, vagy biztosíthatja magának, hogy a következő körben ő legyen az első, aki kártyát választ. Nagyon szellemes az akciók sorrendje: minden játékos 3-3 építőmesterét egy zsákból kell kihúzni, és aki előkerül, az teszi le. Az első vagy rögtön elfoglal egy stratégiailag fontos helyet 7 aranyért, vagy a 7-es értékre kerül. A másodiknál ugyanez történik 6-os értékben, a harmadiknál 4-es értékben a 7-ig. A többit ingyen le lehet tenni.

A harmadik fázisban lehet learatni az első két fázis eredményét. Először is eseménykártyákat csapunk fel, melyek közt egyenlő aranyban szerepelnek a véletlenszerűen bekövetkező pozitív és negatív események. Ezután a manufaktúrák bevételét söprik be a tulajdonosok attól függően, hogy kinek hol áll a figurája.

Pénz, építőanyag és munkások segítségével a katedrális építése körről körre halad előre. A játék a 6. kör befejeztével ér véget, amikor a 6. katedrális elem is a helyére kerül. Az győz, aki a „Kraemer-létrán” legelöl áll (a nyereménypontoknak ez a praktikus szemléltetése Wolfgang Kraemertől származik).

Michael Rieneck és Stefan Stadler a Die Säulen der Erde társasjáték alkotásával valóban maradandó emlékművet emeltek, és a játék minden bizonnyal hamarosan számlálhat annyi hívet magának, mint a történet katedrálisa.

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés