Il Principe, a társasjátékba öltöztetett Póker

2006-11-22 13:19:00

A póker lelke a licitálás, a zseton, a blöff. Az egyik figyelemreméltó idei újdonság, az Il Principe társasjáték zsenialitása ennek az elvnek az ötletes alkalmazása. A kártya itt a licitálás eszköze, és ami a Holdem Póker játék során a középre kiterített lapok szerepe, azt e reneszánsz társasjáték esetében a játék tábla tölti be. Mégpedig egész esti programként. 

A játék menete
4 városkártya fekszik középen, valamint a játék tábla megfelelő mezőjén 5 különböző szerep-kártya és egy-egy hozzá tartozó mellék szerep-kártya. Minden játékos 12 címerrel startol, és ezeket kell minél gyümölcsözőbben bevetnie. Persze van zseton is, karton pénzérme formájában. 

Minden játékosnak be kell tennie középre két saját épületkártyát, és ezek képezik a bankot, amiért aztán licitálni kell. Először azokért a kártyákért, amelyik fajtából a legkevesebb van középen. Aki a legtöbbet kínálja, viheti a kártyákat valamint elnyeri a jogot az egyik városkártyával építkezni. Az építkezéshez a városkártyán feltűntetett mennyiségű épületkártya és pénz kell. 

A licitálás után a játékosok vagy építenek mégegy várost, vagy tetszőleges számú épületkártyát letesznek maguk elé. A megépített városokért méretfüggő értékű nyereménypontot lehet szerezni, valamint egy vagy két saját címert elhelyezni a megépített város körüli saját terület terjeszkedését jelölve.
Most következik a szerepek kiosztása. Akinek egyfajtából a legtöbb épületkártyája van lerakva, megkapja az adott fajta szerinti főszerepet, a második a mellékszerepet. Döntetlen esetén a szerepekért is licitálni kell. A főszereplőnek az épületkártyái felét le kell fordítania, a mellékszereplőnek nem kell egyet se lefordítania.

A különböző szerepek, melyek körönként újra kiosztásra kerülnek, különböző előnyökhöz juttatnak:

A Mester visszafordíthat (aktiválhat) a saját színén kívül bármely színből egy lefordított kártyát. 
A Bisof kap egy nyereménypontot.
A Magisztrátus kap egy épületkártyát a kezébe
A Lord tetszőlegesen elhelyezhet egy címert a táblán.
A bankár kap 2 pénzérmét.

A mellékszereplőnek ugyanezek az előnyei, azzal a különbséggel, hogy nem kellett lefordítania ezért a kitett kártyái felét, viszont ahol a főszereplő két nyereménypontot kap, ott ő csak egyet. Még így is sokszor jobban jár, aki nem licitálja túl magát, hanem éppen becsurran a második helyre. 

A játéknak akkor van vége, ha elfogynak a városkártyák vagy az épületkártyák. A végelszámolásnál pontot érnek a szerepkártyák, a többség a pénzérmék valamint a kézben maradt és bizonyos lerakott épületkártyák tekintetében, és nyereménypont jár azokért a területekért is, ahol valaki a címereivel többségben van. 

Összbenyomás
Nagyon jó! Gyorsan megtanulható, interaktív, könnyed, mégis stratégiai kihívás. Minden baráti társaságnak és nagygyerekes családnak remek szórakozás. A játékidő is sokkal rövidebb, mint a dobozon áll: fél óra alatt is le lehet zavarni, de egy húzósabb parti is belefér 90 percbe, ami úgy elröppen, hogy a vesztesek még egy visszavágót is könnyedén kiharcolhatnak maguknak.

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés