Játékválasztásaink 2017-ben

2017-12-15 12:58:00

Közeledik az év vége, néhány cím még úton a raktár felé, és még több onnan a boltokba. Ilyenkor, mint sokan mások, mi is végigtekintünk az éven, ami mögöttünk áll, és ennek apropóján szeretnénk veletek megosztani néhány gondolatot a kiadással, játékválasztással kapcsolatban.

2017-es újdonságok
2017-es újdonságaink

 

Huszonkettő (majdnem minden hónapra két újdonság jutott!) új cím összesen, persze világszerte több ezer játék jelent meg (az utolsó ilyen adat, amit találtam, 2015-ös, és több mint 5000 játékot említ), ha azoknak csak egyetlen százaléka jó… Gondolhatjátok, vérzik a szívünk, mert nem lehet minden jó játékot kiadni. Bár lehetne!… Szóval válogatni kell. Nem titkolt célunk, hogy minél többen társasjátékozzanak, ez a választásnál is elsődleges szempont.

Az első lépcső a partijátékoké. Az ügyességi és kommunikációs játékok ugyanis egyszerűek, gyorsak, és olyan alkalmakkor is asztalra kerülnek, amikor a társaság még nem a játékért magáért gyűlik össze.

Ilyen játék például az Avalon. Titkos szerepes, következtetős (dedukció) csapatjáték, amelyben a legendás Artúr király hűséges lovagjai (és Merlinje), valamint a hitszegő Mordred és gonosz csatlósai állnak szemben egymással. Ha már csapatjáték: idén kiadtuk a nagysikerű Fedőnevek képes változatát is, az egyszerűség kedvéért Fedőnevek képekkel címen, és az előrejelzések szerint hamarosan a Captain Sonar is ideér (ebben két ellenséges tengeralattjáró tisztjei lesztek). Partijátékok között említhető még a Magic Maze – Fogd és fuss!, ami akár 8 fővel is játszható, ráadásul egy parti alig negyed óra, és kisebb társaságnak, családnak is ideális. Négy fantasy hős kirámol egy plázát. Vicces, izgalmas, kooperatív.
A partijáték-rajongók pedig természetesen nem maradhattak újabb Dixit-kiegészítő nélkül, nekik a Dixit 8: Harmóniákat hoztuk el idén.

Avalon, Fedőnevek képekkel, Magic Maze
Balra: Avalon, középen: Fedőnevek képekkel, jobbra: Magiz Maze – Fogd és fuss!

 

Hála a hazai társasjátékos élet fellendülésének, egyre többen ülnek le kifejezetten társasjátékozni, ez tükröződik abban, hogy az idei játékaink között nagyobb arányban szerepelnek (egyszerűbb) stratégiai és kifejezetten gémer játékok is. Persze ezek a játékok sem csak a gémereknek szólnak már, és ez a leggyönyörűbb az egészben. A Holtak telére tavaly még azt mondtuk volna, olyan játék, amivel csak a kifejezetten társasjátékosok ülnek le játszani. Idén azonban valami történt. A társasjátékok iránt érdeklődők egyre könnyedebben vetik bele magukat ebbe a hobbiba, így nem kell valakinek gémerként identifikálnia magát ahhoz, hogy leüljön egy komolyabb játék, mondjuk a Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten mellé.

Holtak tele, Robinson Crusoe
Balra: Holtak tele, jobbra: Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten

 

A Holtak tele – Válaszúton ráadásul egy olyan izgalmas intelligens trendet követ, amit több népszerű sorozat napjainkban: morális döntéseket kell benne hozni. Ettől lesz ez a játék igazi, átélhető Walking Dead-élmény, és tarthat számot olyan érdeklődésre, ami rengeteg emberhez közelebb hozhatja a társasjátékozást. Arról nem is beszélve, hogy félkooperatív – tehát a játékosoknak össze kell ugyan fogniuk, de azért a saját érdeküket is szem előtt kell, hogy tartsák. Tisztán kooperatív viszont a fentebb említett Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten és az Unlock! – Szabadulós kalandok (ami természetesen nem lett Nyitnikék ;)), ami pedig a szabadulószobák hangulatát és kihívásait varázsolja az asztalra, ami megint csak izgalmas bevonódási pont.

Akiknek pedig nem kenyerük a kooperáció, azok sem unatkozhatnak, családi/bevezető szinten itt van az Álomház (békés, lakberendezős), a Quadropolis (szintén békés, városrendezős), a Small World (kifejezetten nem békés, viszont vicces, területfoglalós) és a Dice Forge – A sors kovácsai (a játék kockafordító a kockajátékok világában, ugyanis a dobókockáink oldalait le tudjuk szedni és szimpatikusabbra cserélni).

Álomház, Dice Forge
Balra: Álomház, jobbra: Dice Forge – A sors kovácsai

 

És persze mindig gondolunk az utánpótlásra is. Ugyanis a jó játékokkal való ismerkedést nem lehet elég korán elkezdeni. :)

A legkisebbek számára a legérdekesebb idei újdonság kétségkívül a Ticket to Ride: Első utazás, ami tulajdonképpen a klasszikus játék egyszerűsített változata, cuki illusztrációkkal és nagyobb vonatokkal. Ugyanakkor a 6 évnél idősebb gyerekek számára már ideális a Dobble Animals – a klasszikus Dobble állatos változata –, vagy ha már Dobble, akkor a víz- (és sör-/gumibogyószörp-) álló Dobble Beach, a Kincsre fel!, ami szintén kerek, fém „zsebdobozban” érkezett, de az asztalon már valamivel nagyobb helyet követel magának: mindenki saját kártyáinak összeforgatásával rakja majd össze ugyanis a kincshez vezető utat.

Ticket to Ride: Első utazásom, Kincsre fel!
Balra: Ticket to Ride: Első utazás, jobbra: Kincsre fel!

 

A Go Go Gelato! és a Dr. Microbe szintén elérhető már e korosztály számára. Ezek ügyességi- logikai játékok, játékélményben a tavaly megjelent Dr. Eurekához hasonlóak. És ha már a logikai játékoknál tartunk, nem mehetünk el a Cortex Challenge – IQ Party mellett. A Cortex a „csapkodós” gyorsasági játékokat ötvözi egy roppant színes agytornával. Logikai feladat, gyakoriság, párosítás, memória, labirintus… sőt, még tapintásos feladat is van benne különleges textúrájú kártyákkal. De ez már nem gyerekjáték – így vissza is értünk a partijátékokhoz. Mondhatni, a kör bezárult.

Dr. Microbe, Cortex
Balra: Dr. Microbe, jobbra: Cortex Challenge – IQ Party

 

Természetesen az is fontos, hogy a magyar fejlesztésű társasjátékok is minél több emberhez eljussanak. Ehhez három játékkal igyekeztünk hozzájárulni az idén, mégpedig három klasszikus hangulatú, mégis modern mini stratégiai játékkal, Dorsonczky József műhelyéből: a Sponsióval, a Vikingdomsszal és a Kakukk!-kal.

Sponsio, Vikingdoms, Kakukk!
Balra: Sponsio, középen: Vikingdoms, jobbra: Kakukk!

 

Reméljük, hogy sok játékostársunk örömét leli az idei Gémklub-újdonságokban, és ezen játékok segítségével egyre többen kapnak kedvet a társasjátékozáshoz.

Terveink szerint 2018-ban is a 2017-es évhez hasonlóan erős és szerteágazó újdonságadaggal jelentkezünk (amelyek közül már néhányat be is jelentettünk: Pandemic Legacy 2. Évad, Terra Mystica, Azul, Dr. Fondor és az Idő Fellegvára… de hát tudjátok… ;)

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés