Kihirdették az Év Játéka díj idei jelöltjeit!

2012-05-22 12:30:00

Kihirdették hát a Spiel des Jahres, a Kennerspiel des Jahres és a Kinderspiel des Jahres jelöltjeit. Következzék egy rövid ismertető a jelölést kapott játékokról, bizony akad köztük meglepetés!

Spiel des Jahresre jelölt játékok:
Kingdom Builder – a Dominion szerzőjének új játéka mindenképpen erős jelölt; a sokat társasozók ezt tippelik nyertesnek, ám a zsűri nem biztos, hogy csak az ő szempontjaikat veszi figyelembe.
Vegas – A Rüdiger Dorn által tervezett, valaha volt legegyszerűbb Alea-játéknak (amelynek összetettsége a Kac Kac Kukacéval vetekedik) tippeltem egy „ajánljuk még” besorolást, de a jelölés kissé meglep – még mindig azt gondolom, csodálkoznék, ha a díjat is hazavinné.
Eselsbrücke – Stefan Dorra és Ralf Zur Linde sikeres párosa (akiknek külön-külön olyan játékokat köszönhetünk, mint a Razzia vagy a Finca) a díj történetében ritka műfajú – történetmesélős – játékkal szerezte meg a jelölést.
Az „ajánljuk még” kategóriába sorolódott (vagyis viszonylag jó tippnek tekinthető) két olyan játék, amelynek láttam esélyét, hogy jelölt lesz – a Hans im Glück-féle Santa Cruz és a cseh Vlaada Chvátil új játéka, a Pictomania. Ajánlott játéknak tippeltem és ajánlott játék is lett az Indigo, a Kalimambo és a Rapa Nui. Idehaza még nem sokat hallhattunk a további ajánlott címekről: DrecksauMiss Lupun und das Geheimnis der Zahlen és Kulami.


Kennerspiel des Jahresre, vagyis a valamivel gyakorlottabb játékosoknak ajánlott játékok díjára jelölt társasok:
K2 –remek hegyre mászós verseny. Élvezetes, gyors játék, amelynek a kiegészítője ráadásul még jobb, vagyis a jelölést mindenképpen megérdemelte.
Village – Inka és Marcus Brand falusi játéka díjakat, jelöléseket halmoz, és én sem zártam ki a lehetőségét, hogy jelölést kaphasson, csupán némi tematikai problémák miatt éreztem kétségesnek, hogy ez valóban bekövetkezik.
Targi – a Kosmos kiadó Nürnbergben bemutatott játéka viszonylag eredeti variációját nyújtja az utóbbi idők népszerű munkáslehelyezős műfajának – csupán igen meglepő, hogy kétszemélyes játékként a jelöltek közé kerülhetett.
A Kennerspiel des Jahres „ajánljuk még” listájára idén három játék került; ezek közül kettőt jelöltnek tippeltem, bár fenntartásokkal: a Hawaii elsőre talán száraznak tűnhet, az Ora et Labora pedig talán kevéssel nehezebb annál, mint amit a díj megcéloz. A harmadik játék a Targihoz hasonlóan meglepő: Friedemann Friese Freitagja egyszemélyes, kis dobozos játékként kapta meg a zsűri elismerését.

Lacxox

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés