Klubnap, ahogy én láttam

2013-01-10 09:32:00

Nem vagyok egy időmilliomos, de szeretek játszani, így hát benéztem a Gémklubba. A kinti fagyos levegő után meleg fogadtatásra találtam, és sok-sok játékra. Az asztalokon társasjátékok tarkasága figurákkal, kártyákkal, zsetonokkal, kockákkal, körülöttük pedig játékba feledkező játékosok. Körbenéztem, mit is játszanak, és olyan társasokkal is találkoztam, amik közül néhányat még nem is láttam.

Egyik asztalnál az általam kedvelt Királyságok társast játszották ketten. A sárkány már két hegy között garázdálkodott nem messze az aranybányától, és jól meg kellett fontolni, hová épül a következő vár, mert a trollok már befészkelték magukat a királyság nyugati szegletébe. A következő asztalnál egy jó kedélyű angol csapat játszott Power Gridet, mellettük a Terry Pratchett nevű brit író Korongvilág című regényeiből készült Discworld parti zajlott, kicsit odébb pedig egy saját fejlesztésű társasjátékot teszteltek néhányan. Bizony, ilyet is lehet, hozott játékkal játszani, azonban a klub legnagyobb előnye az, hogy több száz bontott társas- és kártyajátékot lehet kipróbálni. Na meg az, hogy könnyen elérhető helyen van: 1092 Budapest, Ráday u 30/b. (bejárat a Biblia köz felől).

Láttam egy négyfős társaságot, ahol terjedelmes felületen Terra Mystica partit játszottak. Néhány kérdés erejéig nem átallottam zaklatni Pétert, aki leginkább ismerte ezt a játékot.
- Sziasztok! Zavarhatok egy kicsit? Mit játszotok?
- Terra Mysticát.
- Ismeritek is a játékot vagy most próbáltátok ki először?
- Ketten ismerjük, nekem meg is van.
- Miért pont ezt a játékot választottátok?
- Én nagyon kedvelem, és jó megmutatni a kezdőknek is. Rutinosabb ellenfelekké válhatnak. :)
- Rendszeresen lejártok a klubba?
- Igen. Legtöbbször szerdánként érünk rá benézni, de akkor itt vagyunk egész este.
- Mindig más játékot próbáltok ki?
- Általában igen. Lejövünk és választunk valamit az itteni választékból. Van miből csemegézni.
- Mit terveztek legközelebbre?
- A Through the Ages-t beszéltük meg.
- Mi a véleményetek a klubról?
- Nagyon jó a hangulat, a társaság, és nagyon sok nem hétköznapi játék közül lehet választani. Mi egyébként is szeretjük a hosszadalmasabb játékokat, és itt egészen komoly stratégiai játékok is vannak.
- Köszi! Nem is zavarok tovább, jó játékot!

Ezek után csatlakoztam egy épp induló játékhoz, és kipróbáltam a Libertalia nevű társasjátékot. Mint minden kalózos játékban, itt is a zsákmányszerzés volt a lényeg, azonban nem csak kincsekhez juthattunk, sőt, néha lehetőségünk nyílt leszúrni valakit az ellenfél trükkös legénységéből. A játékszabály nem volt bonyolult, de remek taktikázásra adott lehetőséget a sok egymásra ható kártya, melynek egyébként gyönyörű a grafikája. Magam is meglepődtem, hogy osztott első helyen végeztem, de ha nem így történt volna, a játékélmény akkor is jó volt. Rákérdeztek, maradok-e velük egy gyors autós játékra, s mivel mindenféle játék érdekel, amíg elpakolták a Libertaliat és kitették a Pitch Car pályáját, ismét körülnéztem kicsit.

A Power Gridet időközben egy játékújdonságra, a Myrmes-re cserélték. Ez a hangyás játék a legfrissebb esseni kiállításról került a klubba, de máris sokan megkedvelték. Nem csak bogarasoknak ajánlott. Odébb Egy Odd Ville partiba fogtak, egy másik asztalnál meg a Dicsőség Rómának kártyajáték került terítékre, a beugróban pedig Troyes-t játszottak. Végre láttam a Mage Knight-ot is kibontva. Igényes játék igényes megjelenéssel, műanyag figurákkal. Tovább nem szemlélődhettem, mert vártak a Pitch Car játékhoz.
Ez egy nagyon egyszerű, ám annál szórakoztatóbb játék. Össze kell állítani a különböző elemekből egy versenypályát, elhelyezni itt-ott rajta a piros terelőket és kezdődhet a játék. A verseny során három kört kell megtennünk a forma-1-es versenyautónkkal, ami egyébként egy lapos fakorong. A járgányt pöcköléssel lehet haladásra bírni. Ennyi az egész, mégis izgalmas versenyt nyomtunk le, amin magam is meglepődtem. Egymást előzgetve igyekeztünk a célba juttatni az autónkat, és akinek sikerült egy látványos előzés, jól vette be a kanyart, vagy ügyesen ugratott, annak biztató ováció volt a jutalma. Néha elszállt egy versenyző, és kilökdöstük egymást a pályáról, de jól megmozgatott minket ez a fél órácska autóverseny.
Nagy kár, hogy a Pitch Car-t nem lehet kapni itthon, így muszáj lesz legközelebbre is elcipeltetnem a tulajdonosával. Mert ezek után tuti, hogy gyakrabban eljövök játszani. Túl sok játék érdekel ahhoz, hogy kipróbálatlanul hagyjam őket a társasoktól roskadozó polcokon.Adim

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés