MADO – Mahjong és Dominó kincses doboz

1999-11-30 14:07:00

Olyan csodálatos Mahjong készletek érkeztek, hogy az nem csak a Mahjong híveinek szívét dobbantja meg, hanem a normál földi halandóét is. Úgy éreztük, kár lenne ilyen kincseket csak a keleti beavatottaknak fenntartani, úgyhogy itt és most közzé teszünk egy egyszerű játékot, amit a Mahjong köveivel lehet játszani, és bárki gyorsan elsajátíthat.

A mahjongosoktól előre is elnézést kérünk a szentségtörésért, és bár stílszerű lenne, ha ezért megköveznének, de talán épp ez az egyszerű játék hozza meg a kedvét néhány játékosnak a Mahjong mélységeit is megismerni.

Íme tehát a MADO játék (Mahjong és Dominó)

A játék menete:
1. A csodaszép köveket fordítsátok le, keverjétek meg és mindenki vegyen el 9 darabot, amit felállít maga elé úgy, hogy csak ő látja. A maradék köveket tegyétek félre (lehet belőle szép falat építeni, hogy jobban elférjen).
2. A játékosok felváltva letesznek egy-egy saját követ középre, feltéve, hogy tudnak olyat tenni, amelyik illeszkedik. (Az illeszkedés szabálya a játék menetének leírása után következik)
3. A letett kövek egy sort alkotnak, mely a dominóhoz hasonlóan tetszőlegesen kanyaroghat, és a következő követ a két vége közül bármelyikhez le lehet tenni.
4. Akinek van ugyanolyan köve, mint amit a soron következő letesz, az bekiabálja, hogy MADO, és soron kívül leteheti a kövét. A kör tőle folytatódik, akár úgy is, hogy emiatt más játékos kimarad. Ha többen szólnak, akkor a gyorsabb tehet. (4 azonos kő van mindenből).
5. Aki nem tud tenni, húz egy követ középről. 
6. Az győz, akinek először elfogynak a kövei.


Ismerjük meg a köveket:
- Bambusz
1-9 értékben számozott, vonalas kövek, melyeken a vonalak olyanok, mint a bambusz, és ezekből annyi van, amilyen a kő értéke
- Kör 
1-9 értékben számozott, kis körökkel jelzett kövek, melyeken annyi kör van, amekkora a kő értéke.
- Írás
1-9 értékben számozott, piros írásjelekkel ellátott kövek, (az írásjelek itt a számokat jelölik kínaiul, de a számok segítenek azoknak is, akik nem tudnak kínaiul).
- Szél
Négyféle ilyen kő van, nagy kék írásjelekkel, melyek az égtájakra utalnak kínaiul.
- Sárkány
Háromféle ilyen kő van: az úgynevezett fehér sárkány, melyet valójában egy kis keret jelöl, az úgynevezett zöld sárkány, melyet egy nagy zöld jel mutat, és a vörös sárkány, melynek nagy vörös jele van.
- Virágkövek (vagy évszak kövek)
Az összes többi kő.

Az illeszkedés szabálya:
1. Kapcsolódhat egymáshoz bármely két azonos értékű kő, függetlenül attól, hogy bambusz, kör vagy írás,
2. valamint szél a szélhez (bármelyikhez), 
3. és sárkány a sárkányhoz (bármelyikhez).
4. A szeleket 1-4 értékű kövekhez is lehet illeszteni,
5. a sárkányokat az 5-9 értékű kövekhez.
6. A virágkő joker, amit bármihez lehet illeszteni, és olyan kőnek számít, mint amihez illesztjük.

Jó játékot!

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés