Magyar jubileum Essenben

2007-10-14 12:44:00

15 éve hoztunk először társasjátékokat Essenből az akkori társasjáték klubunkba. Néhány kiadó ingyen adott játékokat a magyar játékkultúra megsegítésére, de a legtöbbet használtan vettük. 10 éve forgalmaztunk először külföldi játékot saját magyar szabály-fordítással, nevezetesen a Bohnanzát és a Tichut. A Gondolkodó játékboltban először voltak kaphatóak az Év játéka kitüntetettjei.

Azidőtájt a gimnáziumok, főiskolák és egyetemek haladóbb szellemű ifjai a Risko-t játszották hajnalig, és akkor még azt hittük, ez a csúcs. (A Risiko-t 20 éve adta ki a Parker kiadó.) Ma húzzuk a szánkat, hogy vontatottan hosszú, és túl sok benne a szerencse. Ott kezdődött minden. Valaki kapott a csapatból egy Hase und Igel-t, és a Risiko-t felvátotta a „sünözés”. Van még ilyen? –ébredt fel a kincskeresők kíváncsisága, és az út nemsokára Essenbe vezetett, a nemzetközi játéknap és játékkiállítás Aladin barlangjába. Asztalra került néhány Év játéka: Um Reifenbreite, Drunter & Drüber, Adel verpflichtet, Café International, Heimlich & Co, Dampfroß, Scotland Yard…. ó azok a régi szép idők! 

Személy szerint 15 éve találkoztam először Essenben olyan játék szerző veteránokkal, mint Klaus Teuber, Reiner Knizia, Wolfgang Kramer és a néhai Alex Randolf bácsi. Alex bácsi harcolta ki (persze még jóval azelőtt), hogy a játék szerzők nevét tűntessék fel a társasjáték dobozokon. Akkora ágyú volt az öreg, hogy amikor a Parker és a Ravensburger játék kiadónak csak azzal a feltétellel adta el az ötleteit, ha minden játék szerzőt néven neveznek, a kiadók belementek. Alex Randolf nem maradt ezzel a kis forradalmával egyedül. Beszervezte a játék szakma néhány jelentős személyiségét, akikkel évről évre összehozta Essenben a zöldfülű kezdőket. 

Jubileumot ünneplünk tehát, melyet a Piatnik kiadó azzal tett emlékezetessé, hogy idén minden magyar játékboltba eljut a Bohnanza kártyajáték, immár magyar dobozban. A Piatnik volt egyébként az első magyar profi, aki magyar társasjáték dobozon feltűntette az Év játéka emblémát. Melyik volt az a társasjáték? A Catan telepesei! Valami elindult akkor Magyarországon, ami az esseni, nemzetközi játéknapok szellemét sok emberhez elhozta, és egyre több magyar családhoz és baráti társasághoz el fogja juttatni. 

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés