Marrakech – a szőnyeges játék

2007-12-28 14:33:00

Van új a nap alatt! Ha a nemzetközi kritikusok még ma is pontoznák a játékok eredetiségét, akkor a Marrakech kapná a legtöbb szavazatot. Egyedülállóan szellemes, gyönyörűen kivitelezett izgalmas logikai játék ! Két nagymamával és a stratégiajáték őrült fiammal játszottuk és a játék e meglehetősen vegyes társaság minden tagját magával ragadta. 

Félperces játékszabály

Mindenki kap 5 arany színű (5-ös értékű) és 5 ezüst színű (1-es értékű) fatallért, 12 kis guszta szőnyeget és uzsgyi. A játékosok felváltva lépnek egyet egy szép nagy fafigurával és ahová ez érkezik, oda letesznek egy saját szőnyeget (a szőnyeg le kell fedjen egy a célmezővel szomszédos mezőt és tetszőlegesen forgatva egy e mellettit). A figura mozgásának az irányát az aktív játékos határozza meg, a lépések számát a dobókocka (szintén szép nagy fakocka melyen papucsok száma mutatja, hogy hányat kell lépni). A sorok végén nyíl mutatja, hogy melyik sorban kell folytatni a lépegetést. Aki más szőnyegére lép, az fizet, mégpedig annyit, ahány mezőt lefednek az egymással összefüggő saját szőnyegek. A játék végén az így gyűjtött vagyonhoz hozzáadjuk a saját szőnyeggel fedett mezők számát, és az nyer, akinek így a legtöbb pontja van.


Könnyed, rövid játék

A dobókocka főleg a nagymamáknak tetszett, de mi, fiúk is elviseltük. Végül is a taktikának nagyobb szerep jutott, mint a szerencsének, de először furcsa volt egy Gigamic játéknál a szerencsével szembesülni, hiszen híresen agyas, absztrakt logikai játékok kiadójáról van szó. Olyan logikai játék sorozat folytatásaként, mint a Quarto, Gobblet, Katamino, Tortuga, Quoridor, Pylos vagy Sputnik, bátor fordulat dobókockát tenni a dobozba. Még akkor is, ha hasonlóan szép, természetes anyagokból készült játékról van szó, mint a klasszikus elődök nemes fa játék elemei. A szőnyegek szép szövetből készültek, és végül ezek elhelyezésén múlik a siker, tehát sokkal inkább rajtunk, mint a kockán. Bájos és üdítő, ahogy a puha szőnyegekkel egymás területét letakarva kőkemény harcot vívunk. Beletelt pár 10-15 perces játékba, míg a nagymamák rájöttek, hogy milyen agresszív az unokájuk, illetve, hogy a kegyetlen logika milyen sikeres. A szerencse az volt, hogy örültek az unoka örömének. Sőt ők még tovább is játszottak volna, de a fiam kijelentette, hogy azért most már inkább valami stratégiai játékkal folytassuk. Erre azonban csak azután került sor, hogy 6 játékot lezavartunk. Nincs mégegy játék, ami a fiamat és a nagymamákat társasjáték tekintetében ennyi időre közös nevezőre hozta volna! Egyébként nekem is nagyon tetszett, pedig a keményet jobban szeretem. De a szőnyegek… Egyszerűen mesés!

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés