Megjött !!! Újra kapható a Dominion társasjáték! De mitől ilyen nagy durranás?

2010-06-03 10:19:00

A Dominion társasjáték méltán nyerte el 2009-ben a legrangosabb nemzetközi társasjáték díjat, az „Év játéka” kitüntetést. Nem csak a szakmai zsűri tartotta a legjobbnak, hanem a vásárlók is. Szinte pillanatok alatt elfogyott, de sebaj. Most újra van!

Mi a Dominion sikerének a titka? Mitől társasjáték egy kártyákkal teli doboz? A döntő az élmény. Mindenek felett. Szinte bármikor, bárkivel, bármeddig. Az élet intim pillanataitól eltekintve (vagy talán még előjátéknak is jó), az együttlét fókusza, tartalma lehet. A jó társasjáték oly mértékben képes lekötni az embert, annyira képes a jelenbe állítani az egyébként folyton szétszórt figyelmet, hogy az élmény képes akár a megszokott társasági értékeken is felülemelkedni. Van úgy, hogy fontosabb egy jó kombináció, és nagyobb öröm egy logikai trükk bemutatása, mint a győzelem és veszteség, a rokonszenv és ellenszenv. Lehet, hogy az érdekek kiéleződnek, de 20 perc az egész, és aztán nincsenek következmények. És lehetetlen érdektelenség. Ilyen a Dominion.

Én jobban szeretem a táblás társasjátékokat, figurákat, kockákat, korongokat menedzselni, és meglepett, hogy mit esznek ezen a kártyahegyen a tömegek. Amíg ki nem próbáltam. Gyors volt, kikaptam, és muszáj volt újra megpróbálnom győzni. Aztán megint, és újra és ki tudja hányszor. Egyvégtébe. Közben nem gondoltam másra, csak a fejembe kibontakozó birodalom bővítésére, amit a kártyák tartalma töltött meg élettel, de utólag elemezve a kreatív gondolkodás élménye kötött le. 

Aki nem ismeri, annak elmondom a játék lényegét. A kezemben lévő kártyákkal vásárolok középről további kártyákat, melyek a saját paklimat gazdagítják: további akciókkal, még több vásárlás lehetőségével vagy győzelmi pontokkal. Eleinte az egymással minél hatékonyabban kombinálható akciókártyák értékesek, amihez pénz kell, amihez akció kell. Aztán időben kell elkezdeni pontokat gyűjteni. Ha túl korán harácsolok, nincs lég mozgásterem. Ha túl későn, akkor lemaradok. A nyertes stratégia klasszikus: jó időben jó helyen. Mi ebben a különleges?

A Dominionban az a királyság, hogy aránylag kevés agymunkával nagyon kreatív lehet az ember. Lehet persze sokat gondolkodni, de nem muszáj. És nem megerőltető. Folyik az egész, természetesen, és az ember annyit kombinál, amennyit éppen jól esik. Úgy is lehetetlen minden variációt végiggondolni, tehát szükségszerűen az intuíciójára van utalva az ember. Mint az életben. Csak kisebb tétben játsszuk, és a hétköznapi területszerzéseinknél sokkal szórakoztatóbb.

Kócsag

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés