Meglepetések a köbön: a Kabale & Hiebe kártyajáték

2006-11-22 13:15:00

A Kabale und Hiebe 2006-os Hans in Glück kártyajáték újdonság nagy meglepetést jelent! Összefoglalva a zsírozáshoz hasonló végtelenül egyszerű játék menetet kell elképzelni sokféle befolyásoló kártya szinte végtelen variálásával. Rómeó és Júlia, Sárkány és Remete, Herceg és Apród, Varázsló és Boszorkány, Koldus és Muskétás, Gyilkos és Felfedező keresztül kasul módosítja a játék menetét és egymás hatását. Megvan? Hiszi a piszi. Ez az a játék, ahol számtalan parti után is lehet még meglepetést szerezni.

A játék menete
Minden játékos kap 25 karakterkártyát, melyeknek van ugyan valamilyen értéke, de még fontosabb, hogy egyedi módon befolyásolják a játék menetét. A játék célja minél több minél értékesebb kártyát elvinni. A hagyományos kártyajátékok menetéhez képest lényeges különbség, hogy egyszerre több paklin játszunk, és a soron következő mindig eldöntheti, melyiknél akar befolyást szerezni. Az egyes paklik elnyeréséhez bizonyos számú kártya kell, de tetszés szerint lehet invesztálni. Szellemes megoldás, hogy mindig lefordítva tesszük ki az épp kijátszott lapot és egyidejűleg felfordítjuk azt, amelyiket az előző körben tettük ki. A játék sava borsa a különböző karakterek egymásra hatása. Egy kb. 30 perces parti 6 menetből áll és minden menet végén az viszi el az egyes paklikat, akinek ott a legnagyobb a befolyása. Az nyer, aki a 6. menet végére a legnagyobb értékű kártyagyűjteményt szerezte. Jellemző, hogy a nyertes mindig büszke magára, míg a vesztesek a véletlenre hivatkoznak és azonnali gyors revánsot követelnek.

A karakterkártyák

Íme néhány példa a kártyák befolyására és egymásra hatására:
- A Rómeó kártya magányosan 5 pontot ér, a Júlia kártyával együtt azonban 15 pontot.
- A Remete értéke annál nagyobb, minél magányosabb, tehát minél kevesebb más kártya van mellette.
- A Herceg és az Apród együtt verhetetlen.
- A Varázsló elveszi a nagy lapok értékét, a boszorkány a kicsikét.
- A Koldus feltűnésével a legkisebb értékkel szereplő játékosé a pakli.
- A Muskétás felold minden speciális tulajdonságot.
- A Gyilkos megsemmisíti azt a kártyát, amelyet rátesznek.
- A Felfedező a felbukkanásakor tovább áll a következő paklihoz.

Mindez gyönyörű grafikával rendkívül hangulatos játékot eredményez. Eleinte csak egyik csodálkozásból a másikba esünk, de minél többet játszik valaki, annál jobban érzi, mi történhet még…hogy aztán megint újabb meglepetés érje. Aki ennél egyszerűbben komplex játékot hoz össze, az csal…., vagy megint egy új Hans in Glück játékról van szó. 

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés