Mi férjen még bele a hátizsákba?

2019-06-18 11:36:00

Tábortípusra szabott társasjáték-csomagok

„Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… ”

Na, nem strandra szeretnénk titeket csábítani. De abban biztosak vagyunk, hogy már sokan tervezitek a nyaralásotokat, készültök a vízitúrára, a balatoni kiruccanásra a barátokkal, családdal, baráti családokkal. És ahogy fejben végigveszitek, mi az, amiről előre gondoskodni kell, hogy ne hiányozzon az úti pakkból, talán az is eszetekbe jut, hogy mivel gondoskodjatok a szórakozásról a csendesebb órákban.

Persze ilyenkor nincs nagy hely – sem a táskában, sem a tábla és az alkatrészek kipakolásához –, ezért megpróbáltunk nektek összerakni pár olyan készletet, amit akár egy üresen maradt oldalzsebbe is be tudtok rakni. Három a magyar igazság – három előkészített csomagot találtok ebben a cikkben. No meg plusz egy ráadást.

Tabor

„Azért vannak a jó barátok…” (sok baráttal táborozó csomag)

A legtöbb társasjáték 4-5-6 főre lett kitalálva, ez nem mindig praktikus, ha egy nagyobb társasággal nyaralunk. Az abszolút útijáték, a partijátékok koronázatlan királya, a kis kerek fémdobozos Dobble viszont akár 8 fővel is játszható. Mit mondtok? Hogy 8 főre az 55 kártyából már 7 sem jut egy emberre? De ki mondta, hogy a „torony” vagy a „kút” játékverziót javasoljuk? Próbáljátok ki a „forró krumplit”, a mérgezett almát vagy a szerezd meg mind!-et, ezek mind jóféle, bulihangulatba való kapkodós verziók!

Dobble

De természetesen van olyan játék is, amelyet kifejezetten nagy (akarom mondani NAGY) társaságra találtak ki. (Ráadásul icipici dobozban.) A Vérfarkasok Miller’s Hollow-ban akár 18 fővel is játszható, és a klasszikus gyilkosos játékon csavar egy jó nagyot – nem csak a témájával, hanem a különleges szerepek adta lehetőségekkel. Az éjjeli halál után ugyanis a kisváros lakói el kell ítéljenek valakit, akit vérfarkasként felelősnek tartanak a gyilkosságért, de a vadász, a boszorkány, a jövendőmondó vagy a tolvaj mind-mind egyedi képességgel rendelkeznek, amelyet jó időpontban felhasználva a falulakók leleplezhetik az utolsó, közöttük megbúvó vérfarkast is.

Vérfarkasok Miller's Hollow-ban

„Sok kérdést már megoldottunk, nem volt soha ilyen jó dolgunk…” (bulizós táborozó csomag)

Olyan társasággal nyaraltok, akik nem félnek egymást kiröhögni – de azt sem bánják, ha rajtuk nevetnek? Akkor vigyétek magatokkal a lapos fémdobozba zárt Jógi-t! A végtagjaitokat kicsavarni nem kell félnetek jó lesz – kártyáról kártyára más dolgotok sem lesz! Húzzatok egy kártyát, hajtsátok végre az utasítást – és kövessétek is, még ha a sokadik új kártyát is húzzátok fel, vagyis ez már a sokadik testtartás, amit tartanotok kell.

Jógi

Ha mégis inkább valami gondolkodósra vágytok, amelyben ügyesen kell kombinálni a saját előnyötökre, de akár a többiek rovására is, akkor ott a Party Bugs! Ebben az okos kártyajátékban mindenki beküldi egy bogaras kártyáját a diszkógömb köré táncolni, és minél kisebb számú kártyát tesz be a következő fordulóban, annál hamarabb választhat a táncos rovarok közül. Amelyik lapot elvitte, az az értékének megfelelő büntetőpontot kapja – hacsak el nem visz később egy ugyanilyen értékű lapot, mert azok kioltják egymást. Vajon ki tudja a legtöbbet (azaz a legkevesebbet…) kihozni 13 lapjából?

Party Bugs

„Én inkább Jamaica partjainál landolnék…” (okos táborozó csomag)

Egész napos testmozgás után könnyed, de tartalmas kikapcsolódásra vágytok? Miért nem veszitek elő a fémdobozos Timeline-sorozat egyik tagját, mondjuk a Zene és mozi-t? A feladat: megszabadulni a játék elején kapott 4 kártyától. Hogy hogyan? Úgy, hogy eldöntjük: a kártyán látott esemény (a példa esetén film- vagy zenei premier) a kezdőlapon szereplőnél korábban vagy később történt. A kártyát megfordítva bizonyosodhatunk meg döntésünk igazáról, és ha jól tippeltünk, a lap ottmarad, és a következő játékosnak már nehezebb dolga van, hiszen már három helyre teheti egyik kártyáját: legelőre, leghátulra vagy középre. Ha viszont tévedtünk, a lapot eldobjuk, és helyette másikat kapunk.

TimeLine: Zene és Mozi

Nem vágytok versengésre, és inkább közösen alkotnátok valamit… mondjuk egy történetet? Elevenítsétek fel a nap eseményeit a Sztorikocka Cselekvésekkel készletével, de összerakhattok egy, a fantázia szülte mesét is! Nincs más dolgotok, mint dobni a kilenc kockával, majd egyesével választani egy kockát, és a rajta lévő ikon segítségével elkezdeni egy történetet – aztán a többiek ugyanezt fogják tenni a saját kockájukon lévő rajzzal.

Sztorikocka Cselekvésekkel

„Buli van a parton a szabad strandon…” (a ráadás: Festival Boardgame Pack)

Utolsó csomagunk egy jól sikerült elegye egy könnyed partijátéknak, egy blöffölős-kiszúrós kártyajátéknak és egy okos, tenyérnyi méretű stratégiai játéknak. A Dobble a félperces játékszabály-magyarázatával kötelező eleme a csomagnak, hiszen pár percnyi időt is ki tudtok vele tölteni, akár a söröspult előtt sorban állva.

A Csótánypóker már több figyelmet igényel, hiszen itt az a cél, hogy a kezünkben lévő 8 undormányos állatkát a megfelelő játékosok nyakába akasszuk. A játékot ugyanis az veszti el, aki legelőször összegyűjt négyet ugyanabból az állatból. És hogy mikor landol nála? Ha ügyetlenül blöfföl, hogy milyen kártyát ad oda valaki másnak, és az illető rájön az átverésre, vagy ha rosszkor érzi azt, hogy a kártyát rátukmáló játékos blöfföl…

Csótánypóker

És ennek a csomagnak az utolsó darabja egy ügyes kis dobozba zsugorított stratégiai játék, a Trónok harca: A király segítője. A dobozban két pakli található. Az egyikben a híres fantasy-ben szereplő királyi házak családtagjait találjuk, családonként különböző mennyiségűt, a másikban a történet mellékszereplőit. Ha egy játékosnak sikerül egy ház utolsó képviselőjét elvennie, választhat egy mellékszereplőt, aki a különleges képességével komoly előnyt ad (és egy másik játékost megrövidít). És ha egy ház családtagjainak több mint a fele a kezünkben landol, megkapjuk a ház címerét is. Akinek a játék végén a legtöbb címer van a kezében, az nyer!

Trónok Harca: A király segítője

„Valahol messze délen, örökös napsütésben”

Ezekkel a csomagokkal kívánunk nektek szép nyarat, jó üdülést, és bízunk benne, bármelyik csomagot választjátok, jól fogtok szórakozni!

A Gémklub csapata

 

A cikkben használt idézetek forrása (szereplésük sorrendjében):
Berki Géza: Pancsoló kisgyerek
Máté Péter: Azért vannak a jó barátok
Bródy János: Kéglidal
Paréj Zoltán, Kapur Steven Vijay, Woolley Ervin Barrington: Boomshaka
Marosi Z. Tamás, Sipos F. Tamás: Buli van a parton
Hatvani Emese, Pásztor László, Jakab György: Nyár van

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés