Miért ajándékozz társasjátékot – és kinek?

2017-12-08 07:53:00

Igen, most jönne az a rész, hogy elkezdelek győzködni, hogy mindenáron társasjátékot vegyél karácsonyra, bárkinek keresel is ajándékot. De ettől inkább eltekintek. Kezdjük rögtön azzal, hogy kinek NE vegyél társasjátékot:

(Ha egyből a „kinek és mit” tuti tippeket szeretnéd látni, kattints IDE!)

1. Ha valakiről pontosan tudod, mire vágyik (és nem gémer, mint én, aki többek között – és leginkább – társasjátékokra), vedd neki azt, amiről pontosan tudod, örülni fog neki. Akkor persze nincs is kérdés, hogy „mit is?… mit is?…”

2. Ha utálja a társasjátékokat. Igen, van, aki utálja a könyveket, van aki a filmeket, van, aki a kiskutyákat… a társasjátékokat sem szereti mindenki. Persze, ha igazán jó játékhoz leülteted, és véletlenül lesz egy-két igen jó emléke, akkor simán megszeretheti ezeket, de akkor is: nem ajándékozással, hanem egy játékba való bevonással érdemes próbálkozni.

Egyébként az alábbi négy esetben tökéletes ajándék a társasjáték:

 

1. A családnak karácsonyra

Sokan hiszik, hogy a társasjátékozás elhozza a világbékét. Van benne valami, bár kicsit idealista gondolat. Az mindenesetre biztos, hogy egy jó társasjáték remekül össze tud hozni, sőt, sok esetben össze tud kovácsolni egy csapatnyi embert. Legyen itt szó családról, már-majdnem-baráti társaságról, kollégákról… (kivéve persze a tipikus családszétzúzókat, mint a Monopoly és hasonló asztalborogatós, hangosan összeveszős játékokat…még egyszer: csapatot építeni jó játékokkal lehet).

Gyerekkoromban minden karácsonykor egyebek mellett kaptunk egy társasjátékot közösen. Ez egyfelől a >közös< ajándék irányából közelítve érdekes: egy kis egészséges kollektivizmus. Másfelől, ajándékozás után valamivel rögtön közösen csináltunk valami felszabadítót, és – hangozzék bár patetikusan – ennél karácsonyibbat nehezen tudok elképzelni.


2. Annak, akiről tudod, hogy vannak társasjátékai

Ez egyszerre hangzik triviálisan és irreálisan, nem? Egyfelől, ha a társasjátékozás a hobbija, veszek neki társast. Remek ötlet! „Ó, de én ahhoz nem értek!” Nyugalom, ezzel aztán a világon semmi gond nincs. Ha beugrassz hozzánk, az egyik szaküzletünkbe, bármelyik eladó készséggel segít kiválasztani a megfelelő társast annak, aki amúgy rajongó. Csak tudd meg, mik vannak meg neki. Pár cím már jó kiindulási alap.

Másfelől ha vannak már társasjátékai, akkor minek neki még több? Na igen. Ha valakinek vannak társasjátékai, az vélhetően szeret társasjátékozni. Szóval a kérdés valahogy úgy hangzik, mintha azt vetnénk fel: „Hát már vannak neki könyvei, minek neki még egy könyv.” A trükk ugyanaz. Kérdezz minket, segítünk. :)


3. Gyerekeknek

Hogy ez miért külön pont? Nos, szerintem többeket meglepek azzal, ha azt mondom, van, akit meglep, hogy felnőttek társasjátékoznak a saját örömükre. Pedig így van, és ez nem azt jelenti, hogy a gyerekek játékaival játszanak – egyáltalán nem, vannak kifejezetten felnőtt társasjátékok… Ami azt illeti, még csak nem is ezek vannak kisebbségben… Na, de vissza a gyerekekhez:

Bizony, társasjátékozzatok a gyerekekkel! A modern társasjátékok – ide értve a gyerektársasjátékokat és a családi társasjátékokat, amelyek 8 évesnél idősebb gyerekekkel remekül játszhatók – olyan élményt adnak, ami a legkevésbé sem korszerűtlen, pusztán azért, mert nem digitális. És itt az élményen van a hangsúly. A társasjátékok „flow”-ja és a közösségi élmény, amiben általuk részünk lehet, nagyon erős kombinációt alkotnak, amiben az ember egyszerűen komfortosan érzi magát. Egyszerűen jó érzés csinálni.

És akkor jöhetne is az értekezés, hogy mennyire fontos a gyerekekkel töltött minőségi idő, a közös élmények, az, hogy az asszociációik által kicsit jobban megértsük, megismerjük a gondolkodásukat, ezzel is csökkentve a generációs szakadékot, illetve, hogy egy picit kimozdítsuk őket a digitális kütyüik elől, hogy ne csak online legyen szociális életük, hanem részük legyen ilyen interakciókban. Ravasz trükk: ha olyasmit csinál nem a gép előtt, amit élvez (játszik, focizik stb.), akkor ezekért a dolgokért magától felkel a gép/tablet elől, és nem kell erőltetni, hogy nagy duzzogva letegye… Ezen persze az is segít, hogy a társasjátékozás évről évre egyre trendibb. ;)


4. Ha valakiről tudsz néhány dolgot

Ilyen egyszerű, és többek között ez a gyönyörű a társasjátékokban: személyes ízléshez válogathatók. A társasjátékok világa hatalmas, és ennek a világnak az a szelete, amely Magyarországon, magyar nyelven elérhető, egyre szélesedik. Ha egy ismerősödről tudod, hogy milyen zsánerhez vonzódik (horror, krimi, vonatok stb.), vagy hogy miben erős (filmes műveltség, reflexek, nagy duma, gazdag fantázia stb.), egészen minimális erőfeszítéssel találhatsz neki olyan társast, amit szeretni fog.

Karácsony alkalmából összeállítottunk nektek néhány ilyen személyre szabott csomagot, amit most kedvezményesen vásárolhattok meg:

Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés