Nem kötelező a plázákban tölteni a decembert...

2017-12-07 16:29:00

„Te érzel valami karácsonyi hangulatot?” – kérdezi Woody Allen az Annie Hallban, amikor a napfényes Kalifornia pálmafái között kocsikázva elhúznak egy óriás műanyag mikulás mellett, aki a rénszarvasaival a zöld gyepen parkol. Az utóbbi években már egész normálissá kezdett válni – azon túl, hogy a húsvéti nyuszi a hóember mögé rejti a csokit –, hogy már októberben mikulások és mézeskalácsrénszarvasmanók ömlenek az emberre a kirakatokból. Ez a tébolyda most mintha kicsit altatva lenne, ami nem is baj…

Karácsony

Csak nemrég kezdtek feltünedezni a karácsonyi fények, hó sehol, és mintha még nem indult volna be a riasztó, hogy AJÁNDÉKAJÁNDÉKAJÁNDÉK…

A karácsonyi hangulat – ha eltekintünk a reklámoktól és egészen őszintén próbáljuk szemlélni – nem azt jelenti, hogy együtt nevetgélve készülődünk, jóízű hógolyózás után mosolyogva táncoljuk körbe a karácsonyfát, hanem sokkal inkább rengeteg feszültséget, rohangálást, idegeskedést, meg hogy a plázákban egymást tapossák az emberek. És a legrosszabb az egészben, hogy mi is ott vagyunk köztük: taposunk és minket is taposnak.

Jól esik azért eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne félredobni ezt az egészet, és a plázás hajtás helyett összeülni és csinálni valamit közösen. Valamit, amit nem valamiért csináltok, azért mert kell, hogy meglegyen, mert kész kell lennie, mert ketyeg az óra, meg ilyenek. Csak azért, mert jó. Elmenni valahová közösen vagy társasjátékozni.

Persze a másik serpenyőben meg ott van, hogy ajándékozni jó. Az ajándékozásban ott van az örömszerzés is, amiért az ember mindig bezsebel egy-két boldogan csillogó tekintetet, ölelést, hasonló sikereket. Ez persze időnként át is csap valami érdekes versengésbe. Ki veszi valakinek a legszebb ajándékot, mennyire fog kiugrani a másik a bőréből attól, amit ő kigondolt neki.

Meg egyébként is: ki szeret úgy ajándékot adni, hogy nincs ott, csak elküldi… Agyalt rajta, kereste, elfogyott, tovább kereste, levadászta, sorba állt, és közben még négyszer meggondolta, hogy tényleg tökéletes legyen – nincs az az isten, hogy ne lássa, miért küzdött. Az érzés, hogy valami olyasmit adtunk a másiknak, ami jelent is neki valamit, vagy hozzátesz valamit az életéhez, esetleg csak néhány igazán boldog pillanatot, mindenért kárpótolja az embert. Biztosra veszem, hogy van, aki képes úgy ajándékozni, hogy az örömszerzés puszta tudatával megelégszik. A karitatív ajándékozás például pontosan ilyen. (Idén is lesz Mikulásgyár az 56-osok terén, ahol tartós élelmiszert, játékot, ruhát, könyvet, szívesen fogadnak.) De abban is biztos vagyok, hogy sokakban él legalább egy olyan ajándék emléke, amit adott, és ami nagyon betalált. Felejthetetlen pillanat.

Az ajándékozás jó, és az internetes rendelés elterjedésének hála, a vele járó macera a töredékére csökkenthető. Szóval sorban állás és plázában fuldoklás helyett lehet társasozni!

Hogy a karácsonyi hangulatot ne nagyon törje, erre az alkalomra békés családi játékokat javaslunk. :) Ilyen ideális választás például az Álomház, a Kingdominó vagy a Dice Forge, amennyiben szeretitek a kicsit mégis gondolkodtató, taktikus (jobb esetben stratégiát is dolgoztok ki), de azért nem vészesen bonyolult és hosszú, tehát maximum 1 órás játékokat. Ezekhez persze nem árt, ha a csapattagok mind elmúltak már 8 évesek.

Álomház, Dice Forge
Balra: Álomház, jobbra: Dice Forge – A sors kovácsai

 

Ha nem így van, akkor érdemes a kreatív-ügyességi játékok háza táján nézelődni, itt csak egy műfaj három jeles képviselőit említve: ők a Dr. Euréka, Go Go Gelato! (bár a fagyis téma kevéssé karácsonyi, a játék hangulata abszolút megfelel a szezon elvárásainak) és a Dr. Microbe. Egyszerűek, gyorsak, be lehet vonni a kisebbeket is. Az eddig felsoroltak egyébként négyfős játékok, márpedig a nagyobb családoknál a játékosszám lehet egy szűk keresztmetszet: nekik töretlenül ajánljuk a Dixitet, a Conceptet, és ha egy kis borzongás még elfér a színes égők között (mintegy a Halloweenról maradt vagy csak pusztán a sötét és kísérteties téli éjszakák jegyében), akkor a Mysteriumot mindenképp, de akad még játék, ami tulajdonképpen tetszőleges játékosszámmal és életkortól szinte függetlenül működik (ok, ne nyelje le a dobókockát), ez pedig a Sztorikocka – és millió kiegészítője.

Dixit, Dr. Microbe, Mysterium
Balra: Dixit, középen: Dr. Microbe, jobbra: Mysterium

 

Azoknak, akik pedig a párjukkal kettesben töltik az ünnepet vagy az azt megelőző időszakot, elsősorban egy kifejezetten kétfős játékot javaslunk: a 7 Csoda: Párbajt. A játékmenet egyszerű, mégis van benne mélység, tehát a stratégiai játékok kedvelőinek a szívébe fogja belopni magát. Akik könnyedebb kétfősre vágynak, azoknak a Jolly & Rogert ajánlom, illetve olyan játékokat, amik remekül működnek 2 fővel is, noha többen is játszhatók, mint a Birodalmi telepesek – kivételesen békés birodalomépítő – vagy egy gyors Kincsre fel!

7 Csoda: Párbaj, Kincsre fel!, Birodalmi telepesek
Balra: 7 Csoda: Párbaj, középen: Kincsre fel!, jobbra: Birodalmi telepesek

 

Említettem, hogy a társasjáték remek karácsonyi ajándék is? Hm… Fogok róla írni.

Woland

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés