Nem mar, mint a mustár – de csípheti a szemedet!

2016-09-05 07:41:00

A japán tormáról köztudott, hogy bármennyire csípős, különleges aromája miatt a világon mindenhol keresik. Hogy miért? Talán mert bár irritálja a nyálkahártyánkat, olyan ízeket is érzünk, amelyek kellemes élményt nyújtanak.

Így van ez a Wazabival is: egy könnyed kocka- és kártyajáték, amely felhőtlen szórakozást biztosíthat nekünk és játékostársainknak – ha lenyeljük a békát, hogy nem csak mi szúrhatunk ki a többiekkel, hanem ők is velünk! 

Wazabi

Mert miről is szól a Wazabi? Hogy megszabaduljunk kockáinktól. Ebből a játék elején négy van, hozzá három kártya. De hogyan is lehet megszabadulni a kockáktól? Hát egyrészt kockadobással, másrészt egy kártya kijátszásával. Ebben segíthet a szerencse, no meg a taktikázás – jól fontold meg, melyik kártyád mikor játszod ki!


Különleges kockák és élénk színű kártyák

A kockák hat oldalán nem számok, hanem kis piktogramok vannak, ezek a következők:

– odaadhatod a kockádat egy másik játékosnak (1 oldalon)

– húzhatsz egy lapot a húzópakliból (2 oldalon)

– Wazabi! (3 oldalon)

A Wazabi-oldal azt határozza meg, milyen kártyát játszhatsz ki a kezedből. Ezeken a lapokon barátságos kis szumózók mutatják be balettfiguráikat. Egy kártya egy, kettő vagy három Wazabiba kerül, és körönként csak egyet játszhatunk ki. Bár nem muszáj. Lehet őket gyűjtögetni is, a legjobb alkalomra várva.

De ha azt hinnénk, ez biztos taktika, csalódnunk kell. A kártyák között ugyanis olyan is van, amit ha kijátszik valamelyik ellenfelünk, kettőre kell csökkentenünk a kezünkben lévő lapok számát. Meg olyan kártya is van, hogy ki kell cserélnünk egymással a lapjainkat. Azaz mindenki a bal vagy jobb oldali szomszédjának adja oda, a kijátszott lap tulajdonosának utasítása szerint.

Wazabi

A kockás szabaduló játék – mire teszed fel az utolsó lapodat?

Szóval mindenki négy kockával és három kártyával indul, és ha sorra kerülünk, a következőket kell tennünk:
– dobunk a kockáinkkal
– a kártyalapos kockákért húzunk egy-egy lapot
– ha dobtunk olyat, elajándékozhatjuk kocká(i)nkat,
– kijátszunk egy olyan kártyát, amennyit ki tudunk fizetni wazabis kockákkal

Annál nehezebben tudunk megszabadulni a kockáinktól, minél kevesebb van, hiszen annál kisebb a valószínűsége, hogy erős lapot tudunk kijátszani. Ráadásul a többiek azonnal ránk szállnak, ahogy látják, hogy közel állunk a nyeréshez… Feledhetetlen az a pillanat, amikor az ember az utolsó kockáján ücsörög, és a többiek sátáni kacajjal játsszák ki vidám rózsaszín, sárga és kék lapjaikat egymás után, minek köszönhetően utolsó kockánk szaporodásnak indul… És végignézhetjük, ahogy más nyeri meg a játékot…

Persze mi, magyarok hozzá vagyunk szokva az erős paprikához, egy ilyen távol-keleti egzotikum már csak nem fog ki rajtunk! Felvesszük a kesztyűt, a lapjainkat, és teszünk róla, hogy ne mi legyünk az a játékos, aki utolsónak marad a játékban!


Játékos birkózás szumómódra

A Wazabi jól sikerült verziója az egymással kitolós kártyajátékoknak. A csavart a kockák és lapok kombinálása adja, ettől egy laza kiszúrós játék helyett kapunk valamit, ami elég könnyed egy nyári estéhez, vagy akár két komolyabb játék közötti pihenéshez, de jóval több egy lapdobálós, szerencsealapú időtöltésnél. Akár két fővel is játszható, de három főtől válik igazán izgalmassá a pofozkodás.

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés