Játékötletek Nőnap alkalmából

2018-03-02 08:46:00

Girl Power, avagy éljen május elseje március nyolcadika

Nyakunkon a nőnap, úgyhogy be kell vásárolni. Hogy klasszikust idézzek, „sok váratlan meglepi, csoki, virág, satöbbi, külső-belső csodás bókok, gyakran, nem csak szexnél csókok”. Na oké, a bók és a csók alap, de mi a helyzet a virág-csoki-kommersszel? Mi lenne, ha helyette valami mással próbálkoznánk? Általában megéri. Meg ugye a nőnap nem csak arról a nőről szól, akivel együtt van az ember…

A lányok szeretik az eredetiséget, szóval érdemes próbálkozni. Uraim, fő a kreativitás! De mit is adhatnánk valakinek, akit szeretünk? Minőségi időt, amit vele töltünk, és persze néha időt, amit nélkülünk tölthet… nyugiban.

A társasjátékozás erre kiválóan alkalmas, ennek jegyében adunk most néhány tippet. Ha a párotok, édesanyátok, húgotok, kedves lány ismerősötök, szóval a hölgy, akinek kedveskedni szeretnétek szereti a társasjátékokat, ezzel nem lőhettek nagyon mellé.

Férfiak és nők egyenlő félként az asztal körül

Kezdjük a koopokkal. Hogy miért? Nos, egy kis töri:

A nemzetközi nőnap eredetileg (még valamikor a századfordulón) kifejezetten a munkásnőkről szólt, a női munkavállalásról, egyenjogúságról, arról, hogy a nők bizony egyenértékűek a férfiakkal, gondolja bárki is az ellenkezőjét, vagy éljen olyan kultúrában, ahol ezt nem így gondolják… Ez egy demonstratív nap volt. Végtelenül progresszív és erős.

A társasjátékokban ez nyilván kristálytisztán érvényesül. Nem vonatkozik semmi szabály a játékosok nemére. A játékos az játékos, legyen férfi, vagy nő. Ez persze így van egymással versengő játékokban is, de kooperatív társasjátékokban különösen szép, hogy egy csapat egyformán értékes tagjaiként vállat vállnak vetve küzdünk egy közös célért.

A legalapvetőbb kooperációs társasjáték alighanem a Pandemic. Ha nem játszottatok még koopot, érdemes ezzel kezdeni. De ha igen, és szeretitek a koopokat, akkor is megfelelő választás, szóval nem csak bevezetőnek ajánlom. Apró finomság, hogy a borító középpontjában, a csapat élén egy tudós nő áll, emancipált hölgyeknek szimpatikus üzenet lehet. ;)

Pandemic
Pandemic

 

Aztán ott van a Magic Maze – Fogd és fuss!, a maga elbűvölően humoros küllemével és kaotikus játékmenetével. Jó felvezetés lehet, hogy milyen csodálatosak, varázslatosak az együtt töltött alkalmak (ha a célszemély olvadáspontja valahol ezen a tájékon mozog, akkor érdemes bedobni), csak vigyázni kell, ha a plázázós áthallásra esetleg harapna az illető, nehogy félreértse.

Magic Maze – Fogd és fuss!
Magic Maze – Fogd és fuss!

 

Ha az ünnep alkalmából a “Girl Power“-vonalat erősítenétek inkább, akkor egy fiúk a lányok ellen csapatjátékot érdemes választani, ilyen például a Fedőnevek (nem, nem nemek szerint oszlanak meg a játékosok, de a lehetőség persze megvan rá). Ez egy szóasszociációs játék, és azt mondják, az ilyesmiben a csajok nagyon erősek, úgyhogy fel lehet kötni a balról gombolós gatyákat!

Fedőnevek
Fedőnevek

 

Ha pedig a sokat piszkált női logikát akarjátok próbára tenni rosszmájúan vagy csak lehetőséget akartok adni a lányoknak, hogy az orrotok alá dörgölhessék, hogy nagy a szátok, akkor simán asztalra kerülhet egy Cortex Challegne IQ-party, és mehet az agycsata.

Cortex
Cortex Challenge IQ-party

Vagy egy jó Timeline: Zene és mozi, ha a műveltségi vetélkedők pártján vagytok. Persze ettől még belefér egy mozi vagy egy kis zene, aztán lehet egymást vizsgáztatni.

Timeline: Zene és mozi
Timeline: Zene és mozi

 

És még egy gondolat erejéig visszakanyarodva a törihez:  a munkásnők tiszteletére, egy - amúgy különösen csinos - kohó is felmerülhet. A Dice Forge – A sors kovácsai esztétikailag is lenyűgöző és a kalapács alatt nevetések pattognak le a kockákról. A Dice Forge egyébként bevezető játéknak is kiváló.

Dice Forge – A sors kovácsai
Dice Forge – A sors kovácsai

 

Na de hagyjuk a törit, és nézzünk pár ízetlen közhelyet - nem, nem maradhatnak el ezek sem. Némi humorral és értő, önkritikus közönséggel egyet-egyet el lehet sütni ebből az alkalomból. Sértődős barátnő, anyuka, hugi anyós esetén ezeket inkább hagyjátok (na jó, ha már közhelyezünk: anyósra más a szabály.) ;)

Csoki, csoki – Nos, sok esetben megkerülhetetlennek látszik, de így is tudunk bele valami csavart csempészni: Legyen egy bonbon, ami sosem fogy el. Jó, nem? Persze megenni sem lehet, vagy… legalább is nem érdemes, arra viszont kiválóan alkalmas, hogy megtornáztassa az agyat. Legyen ez egy remek alkalom arra, hogy a  hölgy egyedül játsszon vele, mondjuk mikor épp elege lesz belőlünk, srácokból. Kitaláltátok? Ez a Chocolate Fix.

Chocolate Fix
Chocolate Fix

 

A Szerelmes levél (nem, nem a péksütemény, most egy kicsit eltávolodunk az ennivalóktól) is jó választás lehet – megspórolva azt, hogy nekünk kelljen megírni. Ez egy rokokók ruhákkal tarkított pörgős, egyszerű és szórakoztató partijáték, amelyben a hercegnőhöz kell közel juttatni a szívére pályázó háttérhős levelét. Romantikus téma, könnyed játékmenet.

Szerelmes levél
Szerelmes levél


És ha egy kis rosszmájúság belefér: Gyakran éri az ármánykodás vádja a nőket. Néha ok nélkül… De lássuk, mennyire jók benne! Sikerre tudnak-e vinni például egy árulást Artúr király udvarában vagy képesek-e megakadályozni azt? Az Avalonból kiderül! A szerepek titkosak, szóval pár leosztásba beletelhet, míg valaki mindkét oldalon bizonyít, de hogy elunni nem fogja senki a dolgot, az is biztos.

Avalon
Avalon

 

A kínos magyarázkodásokra való gyakorláshoz, vagy még inkább ahhoz, hogy ne csak kínos szituációkban meséljünk mindenfélét, érdemes bedobni egy jó Sztorikockát. A mese amúgy is átmozgatja a fantáziát, tud kivételesen aranyosra (vagy pofátlanul élcelődőre) is sikerülni. Éppen ezért kár kihagyni ilyenkor.

Sztorikocka
Sztorikocka

 

Zárásként ajánlom még a Dixitet. Nem ismerek olyan nőt, aki ne imádná. Nagyon jó ismerkedéshez is. Rendkívül szép kártyák találhatók a dobozban. Ha az alapjáték már megvan, ott vannak a kiegészítők, csak győzzetek válogatni!

Dixit
Balra: Dixit, középen: Dixit 3 – Utazás, jobbra: Dixit 4 – Eredet

 

Végül, ami a legfontosabb: Ne magadnak válassz játékot! Az ajándék most is, mint mindig, arról szól, aki kapja, nem arról, aki adja.

Na, jó, tényleg ennyi közhely fért egy cikkbe. Remélem, pár hasznos tippel azért gazdagodtatok közben.

Éljenek a csajok! Boldog nőnapot mindenkinek

 

Nőnapi akciónk keretén belül most a cikkben felsorolt játékok mindegyikére 10% kedvezményt adunk! Ehhez nem kell mást tenned, mint, hogy kosárba teszed a kívánt játékokat, és a kupon beviteli mezőbe beírod a NONAP2018 kuponkódot.

Az akció saját kedvezményeddel összevonható, és március 9. éjfélig tart.

 

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés