Savanyú a szőlő Baker Streeten túl

2018-12-10 10:50:00

A viktoriánus Angliában sosincs hiány a bűntettekből. Szerencsére Sir Arthur Conan Doyle legyőzhetetlen Sherlock Holmes-ja fáradhatatlanul lohol a bűntevők ellen, és bár minden törvénytisztelő ember hálás a konzulens detektív odaadásáért, London konkurens detektívei unják már a folytonos másodrendűséget!

 

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

A Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában c. játékban Holmes riválisaiként kell egy borzalmas bűntényt megoldanunk még mielőtt Mr. Holmes ismét learatja a babérokat mindenki előtt.

Egy sokszínű bűntény

A játék maga egy kommunikáció alapú, lapokat-sorrendbe-lerakós játék (ha ismered a Hanabit, ismerős lesz az élmény). Mindenki magától elfelé tart pár lapot, amelyeken bizonyos színekben pompáznak bizonyos számok (pl: piros kettes, kék négyes, stb.). Vagyis a kezükben lévő lapok helyett mindenki csak a többiekét látja. Közösen, kötött módon kommunikálva kell rávenni egymást, hogy lapjainkat a táblán található három helyre megfelelő sorrendben, színekre bontva játsszuk ki. Amint a megfelelő mennyiségű és színű lap lent virít a táblán, megoldottuk a bűntényt!

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékábanBeyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

Azt hihetnénk, hogy amíg nincs egy iszonyúan feledékeny játékos a csoportban, előbb vagy utóbb ki lehetne logikázni, hogy kinek melyik lapot kellene melyik helyre rakni.

A szűkszavú detektívek

Ezzel csak az a gond, hogy amikor egy játékos megszólal, a játék által irányított Sherlock Holmes is egy lépéssel közelebb kerül a megoldáshoz. Ilyenkor egy Holmes formájú bábuval egy rövidke, egyenes pályán kell előre lépkedni, amelynek a vége egyben a játékban való vereséget is szimbolizálja. Röviden: a játékosok csak véges mennyiségű információt oszthatnak meg egymással, mielőtt veszítenének.

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékábanBeyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

Hirtelen minden szó aranyat ér. Elkezd pörögni az agy, hiszen nem várhatunk türelmesen arra, hogy minden játékos megismerje az összes lapját. Mely lapok a nélkülözhetetlenek? Hogyan lehet rávenni a másik játékost egy lap kijátszására anélkül, hogy két egész kört elpazarolnánk a színének és számának az elmagyarázására? Végül is három helyre kell a megfelelő lapokat kijátszani (vagyis a „bűntényt megoldani”). Vajon van-e olyan állítás amely nem csak, hogy segít valakinek egy lap lerakásában, de meg is akadályozza, hogy később hibázzon?

Hiszen még szép, hogy a játék bünteti azt, ha hibás lap kerül a táblára. Ha a csapat hibázott, vagy közösen úgy döntenek, hogy egy bűnrészt lehetetlen lenne a kezükben található lapokkal sikeresen teljesíteni (pl: 12 összértékű kék lap kéne, de csak egyetlen kék kártya található a játékosok kezében), a hibás bűnrészeket – valamint a már melléjük lerakott lapokat – ki kell dobni, és így Sherlock még egy lépéssel közelebb kerül a megoldáshoz, vagyis a mi vereségünkhöz. Ezek után egy teljesen új bűnrészt, vagyis játékcélt kell felcsapni és bizony megeshet, hogy teljesen másfajta kártyák kellenek hozzá, szóval az eddig kínkeservesen összegyűjtött információ nagy része is mehet a levesbe. Amennyiben a játékosok kifogynak felcsapható bűnrészekből, szintúgy veszítenek.

Végül, a kidobott lapok összértéke se emelkedhet a 20 fölé, különben a játékosok, bizony, megint csak elvesztik a játszmát.

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékábanBeyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

Ez eddig mind csodálatos. Egy jó kooperatív játékhoz híven sokfajta módon veszíthet a csapat, és végtelenül izgalmas tud lenni, ahogyan egy egyszerű kijelentés sorai között kell olvasni, mivel már csak két kérdést lehet feltenni, mielőtt Sherlock diadalmaskodik a csapat felett. Az egész játék egy szórakoztató, közös élmény, amihez jó kommunikációs készség, intuíció és minimális matematikai tudás kell.

Sherlock színűre pingálva

A játék stílusosan ölti magára a Sherlock Holmes-i mítoszt. A dobozból, a szabálykönyvből, sőt, magukból a kártyákból is árad a finom részletekre fordított figyelem. A játék választható „bűnügyei” (ez a játék nehézségi foka) egytől-egyig klasszikus történeteket említenek meg és a játékosok által választható karakterek mintha egy könyvből léptek volna ki.

A karakterek, a bűnügyek nevei, a lapokon található szövegek, az elegánsan megrajzolt képek mind csak egy ízléses tapéta mintázatai a meglepően robusztus játékmotor fölött. De nem csak a külcsín van rendben, a játék persze szórakoztató, a hangulat pörgős és a közös élmény emléke jó ideig a játékosokkal marad.

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékábanBeyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

A ködös Albionban süt a nap

Az, aki számára vonzó a Sherlock-os esztétika, otthon fogja érezni magát, és aki közösségi, ravasz játékokkal szeret játszani, a témától függetlenül szintúgy élvezni fogja a Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában-t, arról nem is beszélve, hogy ez a játék a nehézségi szinteknek, valamint a választható karaktereknek köszönhetően sokszorosan újrajátszható.

És hogy komoly kihívás lenne-e a játék még ötödszörre is? Magától értetődő, kedves Watson!

Mátyás

Beyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékábanBeyond Baker Street: Sherlock Holmes árnyékában

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés