Soha ne indulj el társasjáték nélkül!

2018-03-01 17:34:00

„Van egy régi mondás. A majmok néha kimúlnak – mondta Rossnak az állatkerti titkár. – Nem valami bölcs mondás, de erre az esetre ráillik.” Hát sok ilyen és ehhez hasonló bölcsességgel tömködik az ember táskáját egy életen át, hogy kicsordul a felesleg. Mi nem is állnánk be a sorba, ehelyett inkább néhány játékot tennénk a zsákotokba, hogy soha ne kerüljetek olyan helyzetbe, amikor ez a két szomorú mondat hangzik el: „Ó, bár lenne nálunk társasjáték. De nincs.”

Utazás

A helyzet ahhoz hasonlatos, mint amikor az ember egyedül megy A-ból B-be, és valamilyen oknál fogva „ezegyszer” felkiáltással nem visz magával könyvet. Az őt körülvevő világ nyilván mindent el fog követni, hogy bőven legyen ideje olvasni, ha már könyve nincs hozzá. Hosszabb utazásokon ez a komoly veszély társasjátékokkal forog fenn. Na, de milyen játékot vigyünk magunkkal?

Összeszedtünk nektek 10 utazással kapcsolatos körülményt, és ezekhez válogattunk egy-két játékot. Persze van olyan közöttük, amit bárhová felírhattunk volna – a Dobblék például igazi bárhol-bármikor darabok, és van gyerekváltozat, vízálló, Star Wars-os..., zsebben elfér, bárki játszhatja, sok jó ember kis helyen satöbbi. De a cél inkább az volt, hogy ne a sokszor előszedett darabokra utaljunk most is, hanem inkább egy-két újdonságra vagy ritkábban előkerülő címre. Lássuk!

Kezdjük talán a játékosszámmal: Hányan utaztok?

 

1. Páros utakra: kétfős társasjátékok

Ha ketten utaztok, érdemes páros játékot vinni – magától értetődő.

Tökéletes választás lehet a Fedőnevek négyszemközt (ez akkor is, ha akad még pár játékos, mert bizony csapatban sem utolsó darab), a 7 Csoda Párbaj, de hogy valami még frissebbet mondjak: vigyetek egy Jaipurt!

Fedőnevek négyszemközt, 7 Csoda Párbaj
Balra: Fedőnevek négyszemközt, jobbra: 7 Csoda Párbaj

A Jaipur kétfős kereskedős játék, amelyben Jaipurban (Indiában) ténykedő két menő kereskedő bőrébe bújhattok, és megküzdhettek azért, ki legyen a maharadzsa beszállítója. A játék kb. 20 perces, pörgős, színes, és nagyobb kabát zsebében elfér (csak kicsit kilóg).

Jaipur
Jaipur

 

2. Ha egyedül utazik az ember: logikai játékok

Azoknak, akik nem szívesen mennek egyedül sehova, talán elképzelhetetlen a gondolat, de az egyedül utazás is opció – nem csak mert úgy alakul, hanem mert remek kaland! No, de mit vigyünk magunkkal azokra a pillanatokra, amikor az olvasáshoz már fáradt a szemünk, és épp pihennénk egy kicsit magányunkban, mielőtt újra nyakunkba vesszük az idegen vidéket?

Természetesen logikai, feladványos játékokban érdemes ilyenkor gondolkodni. Remek választás például a Lonpos sorozat – tangramhoz hasonló logikai feladványgyűjtemények. A Lonpos 111-ben például különös formájú űrlényeket kell egy adott területen elrendezni, összesen 111-féleképpen. Ezek a feladványok az egészen könnyűtől a kifejezetten nehézig skálázódnak. A 303-ban különböző alakzatot képezve egymáshoz tapadt golyókat rendezgetünk 303-féleképpen.

Ráadásul ezek nagyjából bárhol elférnek. Nemhogy a kézipoggyászban, de zsebben is! Így repülőn való játékra is kiválóan alkalmasak – főleg, amíg van fény.

Lonpos
Balra: Lonpos 111, jobbra: Lonpos 303

 

3. Ha többen utaztok csapatban: partijátékok utazáshoz

Nem túl nagy dobozos, díjnyertes, asszociációs partijáték, csapatban játszható – legyen mondjuk a Fedőnevek. Gondoltátok volna? Na, de hogy valami új legyen itt is: Fedőnevek négyszemközt! „Várj, a négy szem, az két pár… vagyis egy pár egy-egy pár szeme. Az csak két ember!” – gondolhatnátok, és ebben igazatok is lenne, csakhogy a Fedőnevek négyszemközt csapatban is kiváló! A játékosok a kétoldalas kódkártya két oldalán ülnek, amelyen mindketten részinformációkat látnak az ügynökök és bérgyilkosok helyzetéről. Így adnak egymásnak kulcsszavakat, és próbálják megfejteni a kapott kulcsszavakat, oda és vissza, versenyt futva az idővel, egy nem akármilyen asszociációs játékban!

Fedőnevek négyszemközt
Fedőnevek négyszemközt

Persze e mellé vihettek magatokkal bármilyen, a fenti célra már jól bevált gémet, BANG!-et, Dixitet, Conceptet, ilyesmit.

BANG!, Concept
Balra: BANG!, jobbra: Concept

És ha már tudjuk, hányan utazunk, lássuk, kikkel utazunk!

 

4. Ha kisebb gyerek is van a társaságban: nagyok játékai kicsikhez igazítva

A legtöbb családi, parti- és bevezető stratégiai játék egyik nagy előnye, hogy 10-12 éves korú gyerekek már tudnak velük játszani. Némelyik már 8 éves kortól is játszható. De mi van akkor, ha mondjuk egy 6 éves is van a csapatban, és ő is csatlakozna? Nos, akkor érdemes elővenni a Cortex Kidset. Az eredeti Cortexhez képest valamivel egyszerűbb feladványokkal lesz dolguk a játékosoknak, ugyanis az eredeti 8 éves korhatárt a fejlesztők 6-ra csökkentették. A grafikai is cukisítva lett, és érkezett egy új feladvány: a kakukktojás. Tökéletes agytorna!

Cortex Kids
Cortex Kids

 

5. Ha felnőtt társaság indul útnak: felnőtt partijátékok

A változatosság jegyében nem írom ide újra a Fedőneveket, sem a BANG!-et, mert azért van még opció bőven: például egy sorozat csupa kis dobozos (és az a doboz dombornyomott és fém) műveltségi, nem hosszú, de kifejezetten szórakoztató játékokból. Ez pedig a Timeline, amelynek Tudomány és felfedezések című része hamarosan érkezik magyarul, de ha még azelőtt útra kelnétek, akkor is van miből válogatni. Ott van a sorozat Zene és mozi című része, a Találmányok, a Történelmi események, az Általános ismeretek, sőt még Star Wars-os is van!

Timeline: Általános ismeretek
Timeline: Általános ismeretek

Ha ismered a Timeline-t, akkor nyugodtan ugorj a 6. pontra, ha viszont nem, de akár egy kicsit is szereted a műveltségi vagy kvízjátékokat, akkor feltétlenül próbáld ki!
A játék tulajdonképpen egy nagy adag szépen illusztrált kártya, mindkét oldalukon ugyanazzal a képpel és címmel, valamint az egyiken egy ezekhez tartozó évszámmal. Na, ez az, amit alapból nem látunk, így kell lerakni a kártyát az asztalon már lent lévő kártyák közé időrendi sorrendbe. Minél több kártya van kint, annál pontosabban kell persze tippelni/tudni azt a bizonyos évszámot.

 

6. Esős időre: játékok, amik fél óránál hosszabbak

Na igen, ha szakad az eső, az a világnak viszonylag kevés pontján ideális túrázáshoz, városnézéshez vagy bármi ilyesmihez, ilyenkor, ha nem mozdulunk ki néhány órán keresztül, az még mindig tökéletes alkalom lehet társasozáshoz. A játék, létszámtól függően tetszőlegesen bármi, de ez esetben kifejezetten jók a hosszabb lélegzetűek, hiszen időnk jó eséllyel lesz, mint a tenger: simán előkaphatunk egy Dixitet, egy Ticket to Ride-ot vagy Small Worldöt. Ugyanakkor alighanem rossz ómen lenne a Robinson Crusoe, meg kicsit összetett is ahhoz, hogy csak úgy előkapjuk, de ha kilátásba helyeztek egy lakatlan szigetet, azt előbb egy kis szimuláció keretében ezzel meg is lehet próbálni… (még otthon) A kaland első osztályú lesz, de nem feltétlenül hozza meg a kedvet a hajótörés elszenvedéséhez. ;)

Small World, Robinson Crusoe
Balra: Small World, jobbra: Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten

 

7. Tengerparton egy pokrócon: szabadban is játszható játékok

Erre a feladatra tipikusan kicsi, kompakt kártyajátékokban érdemes gondolkodni, amikhez nem kell sok hely, viszont sok játékossal is jól játszhatók. Ilyen például a Csótánypóker. Ebben a játékban egy játékos elindít egy képpel lefelé fordított lapot egy másik játékos felé, és elmondja neki, milyen fajta csúszómászó van rajta (patkány, csótány, pók, varangyos béka stb.). A játékos, aki a lapot kapja, vagy elfogadja azt, vagy nem. Ha elfogadja, elmondja, hogy az azt adó játékos hazudott-e vagy sem. Ha talált, akkor az előző játékos maga elé teszi a lapot, ha tévedett, akkor ő teszi maga elé. Négy egyforma kártya összeszedése után a játékos veszít, a többiek nyernek. Klasszikus blöffölős darab.

Csótánypóker
Csótánypóker

 

8. Biztonság kedvéért legyen ott mindig: kézipoggyászban elférős játékok

Egy alkalommal 9 órát vártam az átszállásra, mert a gépet nem engedték felszállni szélsőséges időjárás miatt. Beszédbe elegyedtem két franciával, majd rövid ismeretség után felvetődött, hogy társasozhatnánk is – mert naná, hogy volt társas a kézipoggyászomban!

Ennél a szempontnál főleg a dobozméret játszik, kis dobozos játékokból pedig bőven akad, az ilyen esetekre ideális valami egyszerű kártyajáték, aminek a szabályai könnyen tanulhatók, ugyanakkor viszonylag hosszú időre le tudja foglalni a játékosokat. Ilyen például a Kakukk!, és ha azt kapjuk elő a táskából, már egy kis kultúrmissziót is véghezvittünk, ugyanis magyar fejlesztésű darab.

Kakukk
Kakukk!

 

9. Autós útra: játékok, amiknek kell a hely

Na, itt a probléma, amire szinte minden megoldás, amit csak szeretnétek: de ha a csomagtartóban van hely, akkor aztán vissza ne fogjátok magatokat (oké, persze kell egy kis hely a szuveníreknek is adott esetben), mehet, ami a csövön kifér – meg az autóba be. Kisdobozos, nagydobozos, az új Dixit meg egy alapdoboz, Concept, Cash n’ Guns, Fedőnevek, Kingdomino – ha nem vagytok sokan, Wazabi a gyerekek kedvéért, Cortex Kids a kisebbeknek, meg valami nem túl bonyolult kooperatív játék, mondjuk a Fedőnevek négyszemközt, esetleg egy jó öreg Pandemic – haladóbb csapat egy kiegészítőt is mellérakhat.

Dixit, Wazabi
Balra: Dixit, jobbra: Wazabi

 

10. Ha nincs közös nyelv: játékok, amiket külföldiekkel is lehet játszani

A partijátékok jelentős része kommunikációs partijáték, ahol a szavaknak így is-úgy is lesz jelentőségük, vagy úgy, hogy beszélnek a játékosok, vagy úgy, hogy maga a megfejtés egy szó. Maradnak a gyorsasági-ügyességi játékok, így jó választás lehet akár a Cortex, a Panic lab vagy akár egy Kincsre fel! Ez az a játék, amit egymás között sokszor „Indiana Jones-os Dobble”-ként emlegetünk. Kicsi, kerek fémdoboz, benne korong alakú kártyák, mindenféle kincsekkel, kincses térképekkel meg egy faládikával. A játékosoknak a körről körre újonnan felcsapott térképeket kell reprodukálniuk a saját kártyáikból minél gyorsabban és minél precízebben, hogy elsőként csaphassanak le a ládikára. Semmi komoly, semmi bonyolult, laza és szórakoztató játék, a helyi italkultúrával való ismerkedés mellé ideális.

Panic lab, Kincsre fel
Balra: Panic lab, jobbra: Kincsre fel!

A fenti játékokat egyébként kipróbálhatjátok a március 2–4.-ig megrendezett Utazás Kiállításon, a Hungexpón. Ott lesz a standunk, érdemes benézni hozzánk, mert minden érdeklődőnek segítünk megtalálni a neki ideális utazó játékot, illetve nyerhettek is, és vásárolhattok akciósan, szóval lesz minden kellemes körülmény – ha arra jártok, feltétlenül látogassatok el hozzánk az A pavilonba, a 302D standhoz!

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés