Szüreti mulatság – a Gémklub idei gyümölcsei

2018-09-04 15:08:00

2018-as magyar nyelvű társasjátékaink – fogyasszátok őket egészséggel!

Minden évben igyekszünk nektek elhozni a legjobb új játékokat, legyen az stratégiai, családi vagy partijáték. Emellett a Gémklub csapata külön hangsúlyt fektet arra, hogy nem csak az új, de a már klasszikusnak számító játékok is eljussanak minél több emberhez – ezeket a gémerek nem csak itthon, de külföldön is nagy kedvvel játsszák, uram bocsá’ évek óta.

Terra Mystica, Five Tribes, Concordia

Terra Mystica, Five Tribes: Naqala dzsinnjei, Concordia

(Hogy ezeket miért érdemes magyarul is kiadni? Igen, ez állandó vitatéma, de a cél az, hogy az idegen nyelvű játékszabályt nem kedvelő családok asztalára is eljussanak ezek a klasszikusok. És hát lássuk be, ők vannak a többségben…)

Az új játékok közül többen is megkapták az Év Játéka díjat vagy jelölést – vagy egy korábbi Év játéka folytatása! És hogy mik ezek? Hogy idén mivel leptünk meg titeket? Lássuk hát a listát! (Vigyázat! Nem rövid…)

Five Tribes

Five Tribes: Naqala dzsinnjei


Gondolkodj és tervezz megfontoltan – stratégia játékok


A nagy népszerűségnek örvendő, összetettebb játékok között van a Five Tribes, illetve a hosszabb játékidejű Concordia és Terra Mystica is. Előbbi már kapható, és rövidebb játékideje miatt valószínűleg sok család asztalára eljut majd. Az ősi mankala játékmechanikát az öt sivataglakó törzs egyedi tulajdonságával ötvöző játék megunhatatlan és kiismerhetetlen forrása a kombinációk tervezésének. A Concordia alcíme (Sestertiussal kikövezett utak) magáért beszél: kiélezett versenyben kell vetélytársainknál gyorsabban kereskedelmi útvonalakat építenünk, hogy még több erőforráshoz jutva más irányokba is tovább építkezhessünk. A Terra Mysticában is „békés harc” folyik: itt varázslatos képességekkel felruházott népek élén kell minél nagyobb területet saját "képünkre" formálnunk: az óriásoknak hegységgé, a fakíroknak sivataggá…

Terra Mystica

Terra Mystica

Az izgalmas hangulatú, kooperatív játékok szerelmeseinek hoztuk el a Pandemic egy újabb kiegészítőjét. A Pandemic: A labor segítségével új feladatot kapunk: a fertőzött területeken gyűjtött víruskockákra van szükség a szérumok kifejlesztéséhez. És aki nyomon követi a Pandemic-kalandok filmszerű fejlődését, az első évad után most próbára teheti magát egy vírusok által megtizedelt világ újraépítésében a Pandemic Legacy 2. évadjával.

Pandemic A labor

Pandemic: A labor


És a történelem szerelmesei sem maradtak ki: az ókori világ birodalmai között zajló 7 Csoda élményét növelhetjük a városállamokat irányító Vezetők segítségével. Vagy akár újra is élhetjük – sőt, némiképp meg is változtathatjuk – az emberiség történelmének menetét: A világ történetében 5 korszakon keresztül választhatunk, a korszak melyik meghatározó birodalmát irányítjuk – és melyik irányba terjeszkedünk annak anyaországából!

7 Csoda

7 Csoda, 7 Csoda - vezetők


Könnyed stratégia és vidám családi órák


Rövidebb és könnyedebb játékélményre vágytok? Akkor itt egy újabb csokor!


QueenVs.King

Queendomino, Kingdomino


Ha megszerettétek a Kingdomino okos építgetését, biztosan szeretni fogjátok a Queendominót is, ahol az épülő királyságotokban lovagjaitok szedik be az adót, hogy legyen miből várost építeni – vagy épp a sárkányt lefizetni. Irányíthattok egy fafajtát, hova vessenek új magot és hol növekedjen egy-egy egyede magasabbra. No, nem csak azért, hogy árnyékot vessen a vetélytársakra, hanem azért is, hogy több fénypontot gyűjtsetek – a Photosynthesis egy gyönyörű erdőbe és a körbe járó nap izgalmas világába visz titeket!

Azul, Photosytnhesis, Jaipur

Azul, Photosynthesis, Jaipur


De izgalmas vetélkedés vár titeket Portugáliában is: az Év Játéka díjat elnyert Azul-ban. Minél összefüggőbb színes csempefalat raktok össze, annál több pont a jutalmatok. És hogy mit válasszatok a csörgős csempedarabok közös készletéből, az alapján is eldönthetitek, a többieknek mire lenne szükségük! Egy békésebb versenyfutás – pardon! versenyséta – színhelye Japán. A Tokaidóban egy híres zarándokúton előzhetitek meg társaitokat, hogy a következő szálláson nagyobb ételválasztékból kóstolhassatok – cserébe ők a szép látványban gyönyörködve gyűjthetnek több pontot.

Tokaido

Tokaido

 

Indiában összemérhetitek ügyességeteket, ki kezeli okosabban kereskedőként a készleteit. A Jaipurban azt kell eldöntsétek, gyűjtötök-e még egy árufajtából, vagy gyorsan eladjátok, hogy a többet fizető vevőket elhappoljátok a másik orra előtt! Hasonló okos párbaj a magyar fejlesztésű Hacker játszma, amiben vírusjelölőitekkel kell a világ szerverközpontjait megfertőznetek – vagy a másik hackert ebben megakadályozni! Ezt a kódkártyák számontartásával és okos kombinálásával tehetitek meg, de arra is van lehetőségetek, hogy a szabályokat felülírjátok – végtére is egy jó hacker ezt szereti!

Jaipur

Jaipur

Szépen belenyúlhatunk egymás kártyáiba, azaz birodalmába a CIV: Carta Impera Victoriában. Hat területen fejleszthetjük ókori országunkat, és minél több kártyánk van egy területen, annál több lehetőségünk van tovább fejlődni – vagy a többiek fejlődését megnyirbálni.Ha viszont nem szeretnénk családunk lelkivilágát versengéssel borzolni, vannak itt kooperatív játékok is. Együtt kell azon dolgoznunk, hogy a kezünkben tartott lapokat növekvő számsorrendben rakjuk le egy közös pakliba – de úgy, hogy közben nem kommunikálhatunk egymással! A The Mind - Érezz rá! rendkívüli játékélményt ad, nem véletlenül kapott Év Játéka-nevezést. Vagy együtt akadályozhatjuk meg, hogy az időutazó Dr. Fondor a világ legbecsesebb műkincseit ellopja, de összemérhetjük ügyességünket Sherlock Holmesszal is: ha elég okosan segítünk egymásnak a Beyond Baker Street magyar kiadásában, illetve használjuk fel a kapott információkat, a bizonyíték- és gyanúsítottkártyákat megfelelő értékben kijátszva hamarabb göngyölhetjük fel a bűntényeket.

Dr. Fondor

Dr Fondor: Idő fellevára


Okos asszociációs játékok – családi és gyakorlott játékosoknak egyaránt!


Bár a Dixit, a Concept és a Fedőnevek sikere töretlen, ne higgyük azt, hogy nem tudunk újat mutatni az asszociációs partijátékok terén! A Dixitnek a tízéves fennállása alkalmából itt a Dixit Jubileum kiegészítő, amiben minden eddigi kiegészítő szett festője alkotott kártyákat. A csapatokban játszható alapverzió után itt a Fedőnevek négyszemközt, amelyet akár ketten is játszhattok, vagy akár két csapatban is – a lényeg, hogy ezúttal egymással vállvetve kell a feladatot megoldani! És a Sztorikocka szerelmeseinek jó hír: itt a negyedik alapkészlet, a Fantázia, amellyel a mesék és mítoszok világába utazhatnak!

Fedőnevek Négyszemközt

Fedőnevek - Négyszemközt


Régi klasszikus asszociációs partijátékok után itt vannak az újak: a Kódfejtőben két csapat küzd azon, ki tudja ügyesebben kulcsszavakba rejteni az üzeneteit, amely körről-körre egyre nehezebb feladat…

Kódfejtők

Kódfejtő

Az Álmodj velem!-ben tündérek és mumusok suttognak szavakat az álmodó fülébe, de hogy ki kicsoda, azt az álmodónak kell kiderítenie – ahogy azt is, milyen álomképekre utalnak a csalárd hangok. Sokkal könnyebbnek tűnik a helyzet a csatornák városában: a Lépten-nyomon Amszterdam képeit összekapcsolva kell a városban barangolni, illetve a másik csapatnál gyorsabban nyomra vezetni csapattagjainkat.

Lépten-nyomon

Lépten-nyomon: Amsterdam


Partijátékok kicsiknek és nagyoknak, gyorsaknak és dumásoknak


Nem elég a penge ész, gyorsaságra is szükségetek lesz, ha a Szörnymókát, a Panic Mansiont vagy a Cortex Kidset szeretnétek kipróbálni. A Jógival ezzel szemben csak görcsmentes nyakatekert mozdulatokra, míg a Robbanó cicákban okosan kell gazdálkodni a kézben lévő lapjainkkal – de még ravaszabbul kell kiszúrni a többiekkel! A Timeline sorozat legújabb tagjával viszont elég, ha jól becsüljük meg, a kezünkben tartott lapok egyike hova illik az időrendi sorba, ezúttal a Tudományos felfedezések világában.

Szönymóka, Jógi, Cortex Kids

Szörnymóka, Jógi, Cortex Kids

 

Különleges újdonságaink a beszélgetős partijátékok: ezekben az viheti el a pálmát, aki ügyesen dumálja rá a többieket egy döntésre, legyen az a csapat egyik tagjának kiválasztása, vagy akár a kirekesztése… A Vérfarkasok Miller’s Hollow-ban című társasjátékban minden nap el kell ítéljünk valakit a falu lakosai közül, hogy előbb-utóbb kiszűrjük közülünk a vérfarkasokat. A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban esete már bonyolultabb: itt arra kell rábeszélnünk a többieket, hogy a feltárt nyomozati anyagok miért mutatnak egyikőnkre, az ő előtt látható bizonyítékokra. A Gémklub-fejlesztésű Igen? már sokkal vidámabb szórakozást nyújt. Vajon ki tudod-e találni, a társaságból hányan énekelnek a zuhany alatt, vagy hányan hisznek az első-látásra-szerelemben?

Bűnjelek

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

A Hellapagos furcsa keveréke a beszélgetős partijátékoknak és a kooperatív társasoknak. Együtt kell az élelmet gyűjtenünk és a tutajt építenünk – de amint kevés az enni- vagy innivaló, valakit ki kell szavazzunk, aki halálra lesz ítélve. Minden csak a beszélőkénken múlik (no, és a közben összegyűjtött felszereléseken…).

HellapagosHellapagos

Szereted a blöfföt és a taktikázást? Akkor a Skulla te játékod lesz! Ha elindul a licit, csak azt kell kitaláld, vajon a többiek milyen kártyát raktak le maguk elé, és vállalható-e a licit, vagy veszélyes a tovább emelése? Az Álarcosbálban is ügyesen kell blöffölj, mert nem mindenki tudja, a szerepek hogyan cserélődtek fel az álarcok alatt.

Álarcosbál

Álarcosbál

A Captain Sonarban viszont ügyesen kell a tengeralattjáró legénységének összedolgoznia, hogy az ellenfelet kilője… Bár az is igaz, hogy ennek az izgalmas, valós idejű játéknak a megjelenése tavalyról csúszott át.


Szabadulószobák dobozba zárva


Így történt ez az Unlock! – Szabadulós kalandokkal is, ami rögtön három izgalmas szabadulós játékot is tartalmaz. Az egyre divatosabb szabadulószobák asztali változatának a Gémklubnál ez volt már a második képviselője, de utána nemsokára következett a Szabadulópakli: Időpróba is, amely bebizonyította, hogy a zsebre vágható szabadulószobák is teljes értékűek.


Szabadulópakli - Időpróba
Szabadulópakli: Időpróba

 

És nemsokára megérkezik az Escape the Room következő epizódja, amelyben A szanatórium rejtélye tart minket fogva.


A cseresznye a torta habján: T.I.M.E. Stories


És egész éves tevékenységünk koronája a T.I.M.E. Stories, amely a társasjátékozás élményét új síkra vezeti. Ez a játék olyan, mintha a játékosok átlépnének a mozivásznon, és nem csak részesei, de formálóivá is válnak egy izgalmas történetnek. Ők döntenek, melyik helyszínt választják következőként, beszélnek-e a szereplőkkel, akikkel találkoznak – mint egy kalandfilm és egy szabadulószoba keveréke. Reményeink szerint ez lesz a történetközpontú játékok sorának első példánya, amit elhozunk nektek, de még sok fogja követni.

T.I.M.E. StoriesT.I.M.E. Stroies

 

Tíbaláj

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés