Társasjátékokkal a világ körül

2018-07-25 11:24:00

Lehetséges? Mit is jelent ez egyáltalán. Van valami esemény a Ráday Gémklubban – de ez attól még csak egy szóvirág, nem? Nos, több annál (ahogy az öreg Ben mondta:) „Bizonyos szemszögből nézve.”

Hellapagos

Hellapagos

Annak, aki Mallorcára vágyik, talán sovány vigasz, hogy bár nem lógathatja a lábát a Földközi-tengerbe, játszhat a Hellapagossal. Nem ugyanaz, ez tény. Mégis, valamennyit abból, amiért külföldre vágyunk, megadhat egy étel, egy jó könyv, vagy akár egy társasjáték is.

Mert miért vágyunk külföldre? Meg akarjuk ismerni a kultúrát? Vonz a szín- és formavilág, ami egy adott országra, tájra jellemző, szóval valamiféle hangulat, és ahhoz szeretnénk közelebb kerülni? Vagy szeretnénk posztolni egy fotót az instára, hogy akkora életcsászárok vagyunk, hogy egzotikus helyekre járunk jacuzzizni? Oké, az utolsóhoz talán semennyire nem segítenek hozzá a fent említettek. Ugyanakkor egy kultúra hangulatát, néha még ismereteket is közel tud hozni hozzánk sok jó játék (és könyvek, filmek, zenék és ételek is persze).

Hogy elsősorban kultúrsztereotípiákkal találkozunk? Naná, de valljuk be, a legtöbb turista, aki Mexikóba megy, bajszos, szombrérós alakokat akar látni, aki meg japánba, az meg gésákat meg cseresznyefákat (igen, tényleg, sokukkal beszéltem már). Ezek a dolgok pedig, ha ilyen vagy olyan formában az asztalra kerülnek, akkor azért mégiscsak közelebb kerülnek hozzánk egy kicsit, még ha csak gondolatban is.


Nézzünk néhány konkrét példát a játékokra!

Kezdjük Amerikával, és ugorjunk egyből a vadnyugatra. Persze ez egy kis időutazást is jelent majd, annyi baj legyen. Akinek a Stetson kalap, Veszkó-csizma vonal jön be, az nem kevés játékban megtalálhatja a számítását, míg az USA-ba elutazva minimum Texasba kellene leruccannia, és ott is be kéne néznie valami skanzenbe, mert az autó azért arrafelé is gyakoribb jármű már a lónál. Nekünk viszont itt a BANG! megannyi kiegészítőjével, a kockajáték-változatával, a Colt Express azoknak, akik a vonatrablós sztorikat szeretik, a Great Western Trail – A Nagy Western Utazás a marhapásztor-beállítottságúaknak (na jó, leginkább annak, aki szeret számolgatni meg összetett stratégiai játékokkal játszani).

Colt Express & Bang!

Balra: Colt Express, jobbra: BANG!

Aztán maradva a kontinensen, ha már úgy is szóba került Mexikó, ott a kakaó (vagyis most már itt is van, de attól még onnan származik): tollas-fejdíszes indiánokként gyűjtögethetjük a kakaót, mint legfontosabb terményünket a játékban. Talán viccesen hangzik, de nem csak arról volt szó, hogy a játék készítői csokoládébolondok voltak, ezért felülírva minden történelmi logikát ekkora hangsúlyt adtak neki, de nem ám. A kakaó olyan értékes volt, hogy a kakaóbabokat konkrétan fizetőeszközként használták a maják, és persze főztek belőle forró csokoládét (ha nem is egészen olyat, mint amilyet mi mostanság iszunk), de azt a nemesek itták.

Európában is lesz azért egy-két kellemes kulturális referenciaanyag, például ott vannak az Azulejók Portugáliában, amelyek híresen gyönyörűek, és tulajdonképpen az általuk ihletett Azul című játék is ezt a gyönyörködtetést míveli a játékosaival, amellett, hogy azért az agyukat is megdolgoztatja.

Azul

Azul

Északon meg ott vannak a vikingek (akik Wagner Valkürjének bemutatója előtt sosem hordtak ugyan szarvas sisakot a fejükön), akik fosztogatnak, hajóznak, szerveződnek és szigetekre csapnak le – többek között egy magyar fejlesztésű játékban, a Vikingdomsban.

Vikingdoms

Vikingdoms

Ahogy haladunk kelet felé, először alighanem az arab világ mesebeli sivatagjait fogjuk útba ejteni a Five Tribesszal, ami az arab világ konfliktusokkal terhelt és turistákra sokszor komoly kockázatot jelentő kihívásai helyett az Ezeregyéjszaka mesés világát tárja elénk, és teszi ezt olyan gyönyörű kivitelezéssel és megkapó hangulattal, hogy Seherezádé sem mesélné el jobban. (Ebben az esetben az elutazás helyett a játékot választani tulajdonképpen egyfajta kockázati döntésként is felfogható.)

Five Tribes

Five Tribes – Naqala dzsinnjei

Tovább keletre útba ejthetjük még Jaipurt Indiában, ha kereskedni, számolgatni támad kedvünk, illetve a japán macurik (fesztiválok) hangulatát megidézendő szervezhetünk tűzijátékot (azaz japánul Hanabit) egy klasszikus kooperatív játékban.

Jaipur

Jaipur

És mindez csak néhány példa volt, az élményt magát pedig csak úgy tudjátok megtapasztalni, ha leültök és játszotok. Ezen a nyáron pedig éppen ezzel a világ körüli tematikával tartunk egy jó hosszú eseményt, amin garantált kedvezményeket szerezhettek és nyerhettek játékokat, és ehhez csak játszanotok kell! A rendezvényről bővebb információkat a Facebookon találtok.

Társasjátékokkal a világ körül

Eddigi hozzászólások:

Schuszter Anita - 2018.

Nagyon jó kezdeményezés, iszonyatosan tetszett az ötlet. Kár, hogy lemaradtam róla... Még ismétlést majd légyszi

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés