Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

2016-03-21 13:12:16

Kinek mit jelent a húsvét? Legtöbbünknek az újhagymás, tojásos sonkatál ugrik be, meg a locsolkodás a hozzá tartozó hímes tojás megfestésével, a locsolkodásért kapott vagy a kertben keresett csokitojások és csokinyulak. 

Persze tudjuk, hogy a húsvét Jézus feltámadásának ünneplése. A húsvéti bárány (vagy Isten báránya), a tojás, mely már ősi korok óta az újjászületést jelképezi, a piros tojás, amelynek a színe Krisztus kiontott vérére emlékeztet. Ugyanakkor ősi gyökerekkel a húsvét maga a természet újjáéledése, a természete ereje, míg a tojás, a nyúl a termékenységgel egyenlő. A két dolog összemosódva = ünnep a világosság győzelme a sötétség, az élet győzelme a bűn és halál fölött.

E két dolog ötvöződik számos húsvéti szokásban, mint például

-          az ételek (bárány, sonka, kenyér, tojás) felszentelése;

-          a varázserejű ételmaradékok (kalácsmorzsa és tojás héja) széthintése a tyúkólban, a veteményesben, a határban;

-          a barkaággal díszítés (ez azokat a pálma- és olajágakat helyettesíti, amelyekkel Jézust köszöntötték Jeruzsálembe vonulásakor);

-          a vízzel való öntözés, locsolkodás.

De nem hiányoznak a népi játékok sem: a tojásgurítás, a tojásösszeütés, vagy a Jézuskeresés, amikor meg kellett találni a faluban elrejtett Krisztus szobrot. Mára persze ezek az ügyességi játékok teljesen elmaradtak. Helyettük ajánlunk pár társasjátékot gyerekeknek és gyerekes családoknak!

Tojás / gurítás / verseny

Tojás helyett kis ganajgombócokat guríthatunk a Galacsinfutamban. Cél az, hogy minél több lukat a mi labdacsaink töltsenek be, és persze közben az ellenfél golyóit kiüssük a többi lukból.

A Flying Kiwis hasonlóan könnyed társasjáték, itt nem lejtőről gurítunk, hanem lejtőn lőjük ki kis röpképtelen madárkáinkat. Töltsünk meg minél több rekeszt saját színű madarainkkal, mert az ellenfél madarai a mieinkre telepedhetnek…

A Malacbanda egy vidám verseny, amelyben kis malacaink egy szűk ösvényen versenyeznek. Ha valamelyik utoléri a másikat, felpattan a hátára, és viteti magát… Ha már közel érzed a pálya végét, ne bízd el magad: a többiek meg tudják még toldani!

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Emlékszel még, melyik a te tyúkod? Ha megszólal a kakas, lépj vele a fészekbe, és pottyantsd ki a tojást! A Zicke Zacke Ei Ei Ei-ban kis fatyúkok cipelik a színes tojásokat a rét színes virágai között.

Ki az Okos kertész? Aki hamarabb találja meg a színes virágok helyét az ágyásban, vagy aki ügyesebben számolja ki, hogyan ültethet még többet? Egy dobozban öt játék, az óvodás csapatjátéktól a felnőtt gyorsasági partijátékig!

A Szellemtojás címe ellenére vidám kis játék, amelyben a gyerekek ügyességüket mérhetik össze. Mindenkinek más mozdulatsor segítségével kell eljuttatni a szellembe bújt tojást a kísértetkastélyba, ahol még több tojást gyűjthetünk…

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Tyúk, bárány, nyúl = állati!

Villámgyors kakas keresi párját – nyakkendős kukaccal teljesíti vágyát! A Poulettes-ben az a játékosok célja, hogy minél hamarabb megtalálják azt a kukacot, amellyel elnyerheti szíve tyúkja szerelmét – de jobb híján a többit is megetetheti…

Amerre a kis borz jár, mindenhol hosszabb lesz a történet. De mielőtt továbbfűzhetnéd, vissza kell emlékezz az eddigiekre! A kis borz meséje a memóriát és a beszédkészséget egyaránt fejlesztő vidám játék, amelyben a legnagyobb dumás nyer.

Nem baj, ha kicsi az állatkert, csak legyen minden kifutó tele! A Zooloretto Junior-t az nyeri, aki a legügyesebben tölti fel a kamionokat az új állatokkal, és a legmegfelelőbb pillanatban irányítja az egyiket a saját állatkertje felé.

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Vajon a csimpánz nagyobb vagy kisebb, mint a labrador? Mennyivel könnyebb lenne, ha a súlyát kéne kitalálnom… Vagy az sem olyan biztos? A Cardline-ban úgy szabadulhatsz meg kártyáidtól, hogy ügyesen becsülöd meg, melyik állatfaj hova illik bele a sorba.

Ha inkább az egyszemélyes kihívásokat szereted, segíts a nyusziknak, hogy mindenkinek jusson répa! A Carrots-ban 40 egyre nehezebb feladat vár – amelyet akár utazás közben is játszhatsz.

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Akinek a csokinyúl nem elég…

… de színes tojásokkal szívesen játszik, annak ajánljuk az Ovo-t és az Abalone Offboard-ot. Előbbiben négy tojásunkkal kell az ellenfél oldalára átjutni, majd vissza – de a visszaúton fordítani kell rajtuk egyet, így már minden tojás fehér!
Az Abalone Offboard egy kétszemélyes küzdelem, amiben sárga és piros golyók vetélkednek, ki tudja a másikat leszorítani a pályáról. Nem csak arra kell figyelned, hogy többségben legyenek a te „tojásaid”, hanem azt is, hova lököd ki a másikét – akár vissza is kaphatja, ha rossz helyre kerül!

A friss tavaszi fűből nem csak a színes virágok kandikálnak ki… rengeteg cukorka szóródott szét! A Piñata Partyban annak sikerül a legtöbbet összeszedni, aki a legügyesebben használja ki a húzott lépéslehetőségét! Mindenki máshogy léphet, így nehéz átlátni, hogyan tudod a másik elől elcsaklizni a legfinomabb falatokat!

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Kicsi a legelő – sok a bárány. Kinek sikerül nagyobb területet kiharapnia? A Battle Sheep egy tavaszi hangulatú területfoglalós logikai játék, amelyben kis juhaink egymás hátáról leugrálva szorítják ki az ellenfelek állatait.

A réten nem csak bárányok, nyulak is ugrálnak. De a Dixit nyulait csak az viszi előre, ha ügyesen hangolódsz rá játékostársaid gondolatvilágára. Találd ki, melyik kártyáról mondott történetet, és vigyázz: ha mellétrafálsz, a másik nyúl (pardon: játékos) malmára hajtod a vizet!

Akit elbűvöl a tavaszi virágok élénksége, a Színvilág című játékban játszhat is a színeikkel. Magunk is megalkothatjuk a természet pazar szépségeit, és vetélkedhetünk partnereinkkel, ki alkot nagyobbat és szebbet a két színre festett lapocskákból.

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Ha nem elégszel meg a kertben rejtőző csokitojásokkal, tiéd lehet az egész világ! Hány szobor áll a Húsvét-szigeteken, és mekkora maga a sziget? Nem tudod pontosan?! Sebaj, a Terrában elég, ha követed a többiek tippelését, és akár több telitalálat is lehet!

A gondolatra, hogy még hány embert kell meglocsolj húsvétkor, tombolni támad kedved… Nosza, ugorj bele egy óriási robotizált űrnyúlba, és légy te Tokió királya! Ragadd meg a kockákat, gyógyulj, támadj, taktikázz!

Tavasz + tojás + nyúl + sonka = húsvét

Tíbaláj

Húsvéti akciók

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés