Üdv a klubban!

2016.

30 év… Először csak a társasjátékos együttléteket szerettük volna rendszeresíteni. Aztán ezt az élményt meg is akartuk osztani másokkal. Egyre több emberrel. Ifjúi hévvel azt akartuk, hogy tudja meg az egész ország, a játék nem csak gyerekeknek való. És lássuk be, egész jól haladunk!

Gémklub
Időközben persze változott a világ, és változtak a játékok is. Ma talán az egyik legfontosabb értékük a közösségteremtő hatás. A játékok lehetőséget adnak arra, hogy valódi interakcióba kerüljünk másokkal. A stratégiai, logikai, családi és partijátékok mind-mind tanítanak valamit, mert az életet modellezik. Korábban szakrális életmodellként vagy akár csaták leképezésére szolgáltak – de ahogy az újkori ember élete egyre sokrétűbb, s egyre több tényező jelenik meg a közéletben, kultúrában, úgy a játékok is egyre több, az életben előforduló mechanizmust képeznek le. A játékok együtt fejlődnek velünk, és most mi is együtt fejlődünk a játékokkal.

A Gémklub idén 30 éve társasjátékklub és 15 éve társasjáték-kiadó. 30 éve gyülekezőhelye a lelkes játékosoknak, szabályfordítóknak és a magyar és külföldi szerzemények tesztelőinek. Ez a harminc év nem csak rólunk szól, hanem rólatok is, akik a társasjátékok szeretetét továbbadjátok másoknak.

Kezdetben néhány alternatív gondolkodású fiatal az együttléteit alkoholizálás helyett társasjátékozással tette tartalmassá. A ma ismert, Ráday utca 30. alatti klubunk több tucat helyszínen működött már. Dunaújvárosi panellakások adtak helyet az első kluboknak, majd kocsmák, kultúrházak, kávézók és éttermek, színháztermek és iskolák váltották egymást, főként Budapesten.

Az első tíz évben a társasjátékozás még nagyon belterjes dolog volt, de miközben a társasjáték a „normális” emberek számára még mindig a Ki nevet a végén mesékbe bújtatott változatait jelentette, a mi társasjátékos találkozóink plaká-tokon meghirdetett rendezvények lettek, és a még így is szerény méretű mozgalom idővel kultúrmisszióvá erősödött. Azonban a megálmodott céljainkhoz akkor kezdtük igazán közel kerülni, amikor a társasjáték-kiadás teret nyerhetett.

A Gémklub mint társasjáték-kiadó a klubból nőtt ki, és ezek kapcsolata ma is nagyon szoros. Elhivatott társasjátékosok csapatáról van szó, amely hivatásszerűen vadászik a legjobb játékokra, hogy kiadhassa, és széles körbe eljuttathassa azokat. Magyarországon a Gémklub gondozásában jelentek meg először olyan társasjátékok, amelyek dobozán a szerző neve ugyanúgy szerepel, mint egy könyv borítóján.

A hazai társasjáték-kiadás 15 évvel ezelőtt abból állt, hogy néhány saját fejlesztésű játékkal és magyar fordítással ellátott külföldi játékkal boltról boltra házaltunk, hogy legalább bizományba átvegye néhány csodabogár kereskedő. Azóta 9 magyar játékszerzőtől 18 saját fejlesztésű társast, illetve 78 külföldi játékot adtunk ki magyarul, és a számát se tudjuk azoknak a játékoknak, amelyeket magyar fordítással forgalomba hoztunk. A kiadás szempontjából érdekes játékokat kipróbáljuk, teszteljük, és amelyeket szárnyaink alá veszünk, azokat több mint 250 játékbolt eladóinak megtanítjuk. E 15 év során több száz ember vett részt játékismereti oktatásainkon, sok ezer ember vett részt társasjátékos rendezvényeinken, és több mint 600 000 társasjátékot juttattunk el magyar otthonokba.

Mi voltunk az elsők, akik azelőtt adtunk ki egy játékot magyar szabállyal – a Zoolorettót –, hogy az megkapta a társasjátékok legrangosabb elismerését, a Spiel des Jahres-díjat, és ez megismétlődött a Dominion, majd a Dixit és legutóbb a Colt Express esetében is.

Év játékai

Ami nem változott 30 év alatt, az a játékok szeretete. A kedvenceink váltogathatják egymást, alakulhat az ízlésünk, a kihívásokkal szembeni igényeink, de a játékélményt sem kinőni, sem megunni nem lehet, mert – meggyőződésünk szerint – maga a játék időtlen érték.

Ebben az évben a Gémklub nemcsak a születésnapját ünnepli, hanem azt az utat is, amit a társasjátékos kultúra bejárt ezen évek alatt.

Társasjátékos időutazásra indulunk most, egy kicsit a múltba, aztán a jövőbe, miközben jövet-menet, a legizgalmasabb kalandjaink a jelen dimenzióit is átszelik. Izgalmas harminc év volt, és még izgalmasabb terveink vannak. Rengeteg gémer sztori született. Arról, hogy milyenek voltak az első szervezett Nyúl és a Sün partik, és a dunaújvárosi Kiscsillagban rendezett mahjong estek, részegedő vasműs munkásokkal körülvéve; hogy milyen volt behozni az első néhány játékot, és órákat topogni a határnál, és milyen volt először leülni az Év játékait kipróbálni. Szeretnénk ezekből az élményekből a legemlékezetesebbeket az idén megosztani veletek, a hamarosan induló „Gémer sztorik” cikksorozatunkban.

Szeretnénk együtt ünnepelni azokkal, akik velünk voltak, vagy velünk vannak, akár csak egy-két éve, és azokkal is, akik most csatlakoznak ehhez a világhoz. Egész évben születésnapot ünneplünk – és születésnap nem létezhet ajándék nélkül:
Sok meglepetéssel, akcióval, ajándékkal készülünk tehát.

Üdv a klubban! Tartsatok velünk!

Játékos üdvözlettel:
Aczél Zoltán

Eddigi hozzászólások:

Kucsera Imre - 2016.

Boldog Szülinapot!

Dezső Horgász - 2016.

Boldog születésnapot, Gémklub! :-)

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés