Unom a Monopolyt. Mit csináljak?

2017-10-18 12:16:00

Vegyél egy rendes társasjátékot! – hangzik ilyenkor a kétségtelenül arrogáns, mégis lényegre törő válasz. Ha az ember elég sokat forgolódik társasjátékos közegben – mondjuk 10 percnél többet –, jó eséllyel hallja majd a Monopoly címet valamilyen gúnyos kontextusban vagy csoportos hurrogás kíséretében.

No Monopoly

De miért? Ilyen rosszindulatúak a társasjátékosok, hogy kigúnyolják azt, aki csak távolról ismeri a világukat? Nem! Na jó, vannak, akik igen, de minden hobbiban vannak, akik… Ne is menjünk ebbe bele. Viszont a többiek Monopoly-ellenessége mögött színtiszta jó szándék húzódik meg. Segíteni szeretnének, mert a társasjátékok világa, amiben élnek (élünk), sokkal színesebb és izgalmasabb annál, hogy az ember a sokadik Monopoly-meccsre pazarolja az idejét.

Mit tudnak a modern társasjátékok felmutatni azokhoz a címekhez képest, amik gyermekkorunktól fogva körülvettek bennünket?

Kígyók és létrák

A régi, táblán körbelépkedős, illetve „kígyók és létrák” típusú játékokat összefoglaló néven „dobok-lépek” játékoknak szoktuk hívni, és ez a terminus a „tűzrevaló” szinonimája a társasjátékosok zömének szótárában. Hogy miért? Mert azt, hogy mi történik velük a játékban, egyedül a dobókocka határozza meg. Lehetnek ők ügyesek, okosak, vagy akár ügyesebbek és okosabbak, mint azok, akikkel leülnek játszani, ennek nemigen lesz hatása a játék alakulására. És ez minimum frusztráló.

Persze, mondhatnád, hogy amikor rálépek egy mezőre, eldönthetem, hogy veszek-e telket vagy sem, de mi van, ha én folyton csak mások telkére lépkedek? Két (akár három) órán keresztül?… Mondjuk kigondolok egy jó kombót: kell az összes lila telek, és majd felhúzok rájuk hoteleket. Mit tudok tenni azért, hogy így legyen? Dobok, és vagy odaérek, vagy nem. Dobok, lépek, vesztek itt-ott némi pénzt, és remélem, hogy marad elég – lehet, hogy úgy dobok vagy költök telkekre, hogy legyen, ami termeli a pénzt addig is – már ha a többiek pont úgy dobnak, hogy rálépjenek… De hány kör múlva kell a pénz? Ki tudja, majd egyszer, ha pont úgy dobok, hogy oda kerülök. Hogyan tudom elkerülni, hogy börtönbe kerüljek? Remélem, nem úgy dobok… Hogyan tudom elkerülni, hogy szétosztogassam a pénzem a többiek között? Nem lépek a területükre… megintcsak: annyit tudok tenni, hogy dobok a kockával, és vagy úgy lesz, vagy nem.

Monopoly
Forrás: www.flick.com

És mi ezzel a baj? Önmagában semmi… csakhogy ha társasjátékokról beszélünk, akkor már nincs önmagában… szóval nem monopol a Monopoly. A probléma így az, hogy sokan azt hiszik, a társasjátékok nagyjából ezt nyújtják. És ez az óriási tévedés!

A ma kapható, játszható több ezer (!) különböző társasjáték megannyi játékstílus, szükséges kompetencia, játékmenet stb. metszéspontján született meg. Egyes játékok a játékosok ügyességét teszik próbára, mások a fantáziánkat, asszociációs képességeinket, avagy stratégiai tervezést igényelnek, okos taktikai megfontolásokat, jó reflexeket, megfigyelőképességet…

Ráday utca
A Ráday utcai Gémklub

Ezekben a játékokban, ha jó vagy valamiben, akkor pozitív visszajelzések érnek. Képes vagy belemelegedni, fejlődni – körről körre, esetleg játékról játékra jobbá válni. Ez nem azt jelenti, hogy mindig győzöl, de ha egy okos húzással pontot szerezel, elsőként veszel észre valamit vagy megoldasz egy problémát, a játék sikerélménnyel ajándékoz meg. Ha a többiek legyűrtek, talán érzed is, mi volt a hiba, hol tudnál javítani, és legközelebb nekigyürkőzvea játéknak felvenni a kesztyűt. Olyan ez kicsit, mint egy jó edzés. Kell, hogy belerakj valamit: odafigyelést, gondolkodást… de cserébe kapsz is valamit.

Azt viszont, hogy mit dobsz a dobókockával, nem nagyon lehet fejleszteni. Na, jó, biztos van rá valami ezo-spiri-magic képzés, de ha létezne ilyen tudás, abba már valószínűleg sok kaszinó tönkre ment volna – vegyük úgy, hogy nincs ilyen.

A szerencsefaktor kérdése egyébként szintén vitatéma a játékosok között. Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja – ők játszanak teljesen szimmetrikus absztrakt játékokat, mint péládul a sakk, a Gipf vagy az Abalone – és van, aki szerint egy csipet szerencse mindenbe kell. De az is biztos, hogy ha egy játékban, és különösen egy hosszú játékban a szerencséé a főszerep, a játékos joggal érezheti úgy, hogy semmi köze sem volt a játék kimeneteléhez. Akkor meg minek ült le játszani?

Vannak persze olyan játékok, amelyekben a szerencsefaktor viszonylag magas, ugyanakkor a játék valami olyan élményt nyújt, ami kárpótol mindezért. Sok ún. amerijáték ilyen. Hősök bőrébe bújtok, és különböző kalandokon mentek keresztül, nehézségekkel kerültök szembe. Csörög a kocka, és kiderül, sikerült-e legyőzni a szörnyet vagy feltörni a zárat. Viszont ha biztosra akarsz menni, szerezhetsz tolvajkulcsot a zárhoz, nagyobb, erősebb fegyvert a szörnyhöz vagy fordulhatsz más irányba. Ezeknek a játékoknak a varázsa általában épp abban áll, hogy belehelyezkedhetsz egy izgalmas történet főszerepébe, és Te magad alakíthatod a történéseket. Nem pedig dobálsz, és nézed, hogy mi történik veled.

Descent 2nd Edition
Forrás: boardgamegeek.com

A társasjátékok világa tehát gazdag és hatalmas. Ha elsőre belepillantva befogadhatatlan rengetegnek tűnik is, nyugalom, mindig van honnan elindulni!

Mire van szükséged? (A következőkben olvasható játékok nevére kattintva bővebb bemutatást, videót/játékleírást is találsz.)

Valami párperces kis bemozgatóra, míg beindul egy baráti összeröffenés? Rengeteg ilyen van! Van, ami a megfigyelőképességet teszi próbára, mint például a Dobble vagy a Kincsre fel! Van, ami a fantáziádat mozgatja meg: mint a Sztorikocka. Ügyességi kihívást nyújt a Dr. Euréka vagy a Go Go Gelato! Ezek mind párperces játékok, különböző készségeken alapulnak. Miben vagy jó, illetve miben szeretnél fejlődni?

Dobble
Dobble

Vagy kifejezetten társasozni ülnétek össze, mert tudjátok, hogy egy jó társasjáték összehozza a csapatot? Jó! Ragadjatok meg egy Dixitet, ha jól asszociáltok képek alapján, ehhez más nem is kell. Ha a szóasszociációban jók vagytok, és vagytok elegen két csapatra, a Fedőnevek tökéletes választás. Vagy ha a kreatív kitalálós feladványokat szeretitek, akkor a Conceptet imádni fogjátok. Ha pedig valami tervezgetős, könnyed kihívásra vágytok, ott van például a Ticket to Ride.

 Ticket to Ride: Európa
Ticket to Ride: Európa

Esetleg valami műveltségit kerestek, de kellene bele valami, amitől több lesz egy átlagos kérdezz-feleleknél? Terra – taktikai-műveltségi kombináció, ahol már abból is szerezhetsz pontot, ha tudod, hogy ki tudja a helyes választ. Ha inkább az ügyességi játékok vonalán maradnátok, de kell egy kis plusz, ami akár egy órára-másfélre is leköti a csapatot, akkor ideje megismerkednetek a Sergio Leone-féle westernzsáner és a gombfoci szerelemgyerekével: a Vigyázat, vadnyugattal! Őrülten hangzik? Egy vadnyugati leszámolás, amiben a cowboyokat is és a pisztolygolyókat is pöcköléssel irányítod… Hát elég őrült – 3D-s és magávalragadó! Unjátok, hogy mindenki egymás ellen dolgozik – hisz nem azért ültetek le egy asztalhoz?

Vigyázat, vadnyugat!
Vigyázat, vadnyugat!

Ismerkedjetek meg a kooperatív játékokkal, amelyekben egy csapatként maga a játék ellen játszotok. A Pandemic tökéletes kiindulási pont és ideális első kihívás, csak a világot kell megmentenetek! De ha mégis inkább az egymással való kiszúrás mellett döntötök: hát ott a Munchkin!, a gáncsoskodás nevettető iskolája!

Pandemic
Pandemic

Ha már a vadnyugat szóba került: kiindulhatunk abból, hogy milyen téma érdekel. A krimi? Ne keress tovább: Mysterium! Horror? Rettegés Arkhamban vagy Eldrich Horror. Zombiapokalipszis? Rövidesen megjelenik a Holtak tele. Vadnyugat? Ó… Ott a BANG! megannyi magyar nyelven is elérhető kiegészítővel, a Colt Express vagy a már említett Vigyázat, vadnyugat!

 BANG!
BANG!

Sci-fi? Mit szólnátok egy kis Star Wars-hoz? Epic párbajok a film ikonikus karaktereivel? Star Wars: Sorsok! Űrcsaták élethű miniatűr űrhajókkal, X-Wingekkel és TIE Fighterekkel, Millenium Falconnal? Star Wars X-Wing! és ezzel még nincs is vége a Star Wars-játékok sorának…

Fantasy? Már előrendelhető a Small World – a kicsi és harcias világ, ahol a diplomata orkok a sárkányidomár csontvázakkal csapnak össze. Kőkemény gazdasági téma? Nagyfeszültség! Lakberendezés? Álomház!

Álomház
Álomház

És ezek mind magyar nyelven elérhető társasjátékok. Ha maradandó élményt vársz egy társasjátéktól, megkaphatod. Csak választanod kell… egy elsőt.

Woland

Eddigi hozzászólások:

Krisztián Jiling - 2017.

Nekünk is van otthon, igaz évek óta nem játszottunk vele egyáltalán. Persze volt idő amikor "terítéken" volt rendszeresen. Persze az idő múlásával mi is fejlődtünk, és jelentősen megnőtt a gyűjteményünk mérte, ami magával hozta hogy soha többé nem akar senki játszani vele... :D

Hencz Péter - 2017.

Szuper lett a cikk. Remélem minden monopoly fan (ha van még ilyen) elolvassa. :)

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés