Zsebrevaló taktikai-stratégiai játékok

2019-02-28 15:31:00

Beszéljünk csak egy kicsit a taktikai-stratégiai játékokról!

A taktikai játékok legegyszerűbb definíciója az, hogy a pillanatnyi felállásból kell minél jobb eredményt kihozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy taktikai játékban képtelenség lenne összetett terveket szövögetni (stratégiai behatás), de a játékmenet (a vakszerencsének, vagy a másik játékosnak köszönhetően) egyszerűen túlságosan sokat változik minden lépéssel, hogy vaskemény stratégiát fejleszthessünk ki. Az a játékos lesz igazán legény a gáton, aki lankadatlan figyelemmel észreveszi az ellenfele által elkövetett hibákat, és kihasználja őket!

Vegyük például a Quinque égből pottyanó kicsi, de annál ütősebb dobozát. A kerettörténet szerint két rivális ejtőernyős csapat próbálja a másikat megelőzve az ötemberes, ‘quinque’ pozíciót felvenni. Igen, a téma első látásra kissé meglepő, de jól illik a játék menetéhez.

Quinque

Kétszemélyes taktikai-stratégiai játékként itt egy egyszerű, letisztult rendszeren belül kell túljárnunk az ellenfelünk eszén. Ezt a lapkákon található ejtőernyősök megjelölésével fogjuk elérni. Minden lapkán kétszer kettő (tehát: négy) ejtőernyős található, ezeknek a hátára lehet a játékosok színével megjelölt ejtőernyős táskát felcsatolni. A játék érdekessége, hogy nem csak újabb és újabb jelzőket helyezhetünk le, hanem lehetőségünk van a lapkák egyikét vízszintes, függőleges vagy átlós irányban mozgatni, akár a többi lapkák fölött is! Ezáltal a pálya felállása folyamatosan változik, és egészen az utolsó bábu (ejtőernyő táska) lerakásáig bárki el tudja orozni a győzelmet a másik elől. Szem előtt kell tartani az ellenfél összes lehetséges lépését, és ezeknek a száma a játék alatt egyre csak nő.

Quinque

Persze van olyan játék is, ahol jóval kötöttebb környezetben kell elérni a győzelmet, mint pl. a Verona Twist-ben. Ebben a dedukciós játékban nem csak hogy a pálya nem mozog, de összesen hat bábu használatával pörög le a játék! Persze ez nem jelenti azt, hogy a játék egyszerűbb lenne, sőt! Shakespeare leghíresebb tragédiája világába vezet be minket a játék, ahol a Mr. Jack-re hajazva, hat bábu közül kell (Capuletként) megtalálnunk, vagy (Dadusként) épp elrejtenünk az álcákban bujkáló Rómeót és Júliát. A játék elején a Dadus kiválaszt két karaktert álcának, és Capulet célja, hogy ezeknek a pontos mibenlétét kiderítse. A játékosok felváltva egy-egy bábut mozgatnak egy udvar-alakú, négyszer ötös pályán körönként. Egy bábu minden fordulóban csak egyszer mozoghat. Miután minden bábut megmozgattak, a Dadusnak be kell vallania, hogy Rómeó és Júlia épp együtt található az udvar szélső avagy belső területén, vagy épphogy szét vannak választva. Ezzel az információval fölvértezve a Capulet játékos lassan kiszűrheti, hogy vajon melyik két karakter rejti Rómeót és Júliát.

Verona Twist

Mivel minden bábu egyedi módon mozog, eltart pár percig megtanulni a játék menetét, de miután ez megvan, a játék rövid alatt lejátszható. A Dadusnak hét körön keresztül kell megvédenie a kis turbékolókat, de ezt csak a legrafináltabb játékos fogja tudni elérni. Persze, nem érdemes elkeseredni, pár parti után bárkinek rá tud állni az agya a játékra.

Verona Twist

De épp ez a lényeg a logikai vagy taktikai-stratégiai játékokban: az igazi kihívás a rendszer megismerésében rejlik! Ahogyan látjuk, mind a Quinque mind a Verona Twist-ben teljesen különböző kihívást kell megoldanunk, mégis összeköti őket a megfelelő pillanatban hozott kulcsfontosságú döntés! Penderülj át akár Verona udvarán, akár ejtőernyős társaid feje felett, a győzelmet hozó döntés rád vár!

További zsebstratégiai-taktikai játékainkról itt olvashatsz:

Hacker játszma

Kakukk

Sponsio

Vikingdoms


Mátyás

Te lehetsz az ELSŐ aki hozzászól!
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Belépés